Makaron penne ze szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym 265pokrojona w drobną kostkę 2 – 3 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę 1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g) sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka cukru, szczypta słodkiej mielonej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 – 2 łyżki drobno startego grana padano Wykonanie: Szpinak przepłucz pod wodą, osusz i usuń twarde łodyżki. Makaron ugotuj al dente. Sos: W rondelku(...)rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem, cukrem i słodką papryką. Całość gotuj na małym ogniu 5 minut, następnie zblenduj w wysokim naczyniu. Przelej ponownie do rodla, gotuj na małym ogniu, dodaj 1 – 2 łyżki drobno startego grana padano, mieszaj aż ser się rozpuści. Dodaj szpinak
Moja pasja smaku
32 rozgrzewające dania na jesień 1808czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczona kiełbasa z warzywami
Moja smaczna kuchnia
Zapiekanka z makaronem , mięsem mielonym i pieczarkami . 211sosy serowe z pomysłu na . Winiary. około 7 dużych pieczarek 1 szklanka dowolnego sosu pomidorowego np: Pudliszki. pieprz, sól do smaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka płaska ostrej papryki 250 ml śmietanki 12 % 2 szklanki startego żółtego sera wykonanie : Makaron ugotować all dente. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w półplasterki(...)rondlu rozgrzać około 4 łyżek oliwy przełożyć mięso , dodać cebulę , zioła prowansalskie i paprykę. chwilę podsmażyć. Przyprawić do smaku solą pieprzem . Żaroodporne naczynie wysmarować margaryną. W 20 ml. śmietanki rozmieszać sosy Winiary. Następnie dodać gęsty sos pomidorowy i jeszcze raz wymieszać. Warstwy : Połowa makaronu. Szklanka sera żółtego startego Mięso z pieczarkami Reszta makaronu 1 szklanka sera żółtego
Sama słodycz i szczypta chili
Pizza z kiełbaską i cebulką pieczona na kamieniu 199dwie szczypty cukru, szczypta soli. dodatki: 1/2 puszki pomidorów z bazylią, 50 g sera gouda, 80 g kiełbasy wołowej ze śliwką Tradycyjne Jadło , 1 cebula, 1/2 czerwonej papryki, kilka listków świeżej bazylii, suszone oregano. Przygotowanie: Ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko, tak by było letnie. Dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia się składników(...)stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto. Ciasto układamy na kamieniu podsypanym mąką. Pomidory miksujemy blenderem i polewamy nimi ciasto. Układamy pokrojoną w piórka cebulkę, plasterki kiełbaski i kostkę czerwonej papryki. Przykrywamy startym serem i posypujemy oregano. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 190 stopniach. Po wyciągnięciu dekorujemy listkami świeżej bazylii
Aga w kuchni
Eintopf jesienny- z udkami kurczaka, marchewką i grzybami 190wersji 'mini') * ziemniaki- 3 duże * pomidorki- 8-10 szt. * grzyby- 120 g (użyłam suszonych) * woda- 400 ml * suszona włoszczyzna- 2 łyżki (opcjonalnie) * olej ryżowy- 3 łyżki * sól, pieprz, słodka papryka oraz suszony rozmaryn- wedle uznania Udka z kurczaka zamarynować w oleju, soli, pieprzu, słodkiej papryce oraz rozmarynie i odstawić na min. 1 godzinę do lodówki. Grzyby wraz z suszoną włoszczyzną
Kraina Miodem Płynąca
Ryba po japońsku 362Składniki: 1/2kg fileta z ryby ( np. dorsz ), 155g papryki konserwowej, 5-10 ogórków konserwowych ( w zależności od wielkości), mąka pszenna, mąka ziemniaczana, 1/2 cytryny, olej, sól, pieprz, majeranek. Sos: 2 cebule, 4 łyżki ketchupu pikantnego, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżki cukru, 400ml wody, 2 łyżki octu, sól. Przygotowanie: Filety ryby pokroić na średniej wielkości kawałki. Z obu stron skropić(...)wszystkimi składnikami na sos. Gotować do momentu aż cebula zmięknie. Gdy cebula jest już dobra dodać do niej pokrojone w plasterki ogórki i pokrojoną w grubszą kostkę paprykę - dodać do sosu i wymieszać. Do naczynia wlać pierwszą warstwę sosu, wyłożyć rybę i pokryć górną warstwą sosu. Odstawić na kilka godzin, tak by smaki się przegryzły. Smacznego
W kuchni u Moniki
FOCACCIA Z DYNIĄ I KURCZAKIEM NA OSTRO 198oliwa z oliwek ( u mnie olej Carotino – dla koloru ) – 1 łyżka DODATKOWO: * dynia – ok. 100 g * filet z kurczaka – ok. 100 g * sól, pieprz, papryka, chili, tymianek * oliwa z oliwek do polania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczonego kurczaka posypujemy solą, pieprzem, chili i papryką, dodajemy 1 łyżkę oliwy – dokładnie obtaczamy i odstawiamy do marynowania. ZACZYN: Drożdże mieszamy
Ostra na Słodko
Lekka sałatka 181musztardy, nadaje ostrzejszego smaku. Wygląda pysznie, szybka w przygotowaniu. Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 paczka mieszanki sałat(rukola, szpinak,sałata...) 1 pomidor 1/2 ogórka szklarniowego 1/2 czerwonej papryki czerwona cebula kostka sera pleśniowego blue Dressing : 2 łyżki natki pietruszki 1/2 szklanki oleju rzepakowego SemCo 2 łyżeczki ostrej musztardy 1-2 łyżki octu jabłkowego odrobina miodu do smaku Przygotowanie(...)Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć, pod koniec posolić.Cebulę pokroić w krążki. Pomidora i ogórka umyć, pokroić w księżyce, dodać do mieszanki sałat. Paprykę i ser pleśniowy pokroić w kostkę. Wszystkie produkty dodać do sałaty. Natkę pietruszki, olej rzepakowy, musztardę, ocet i miód zblendować- z powstałym sosem podawać sałatkę
Garnkowe fanaberie
domowa kostka rosołowa 249duży) 4-5 suszonych grzybów 3 ząbki czosnku sól pieprz czarny pęczek koperku 8 łyżek smalcu gęsiego lub ostatecznie oleju 2 łyżki cukru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki sposób przygotowania Do garnka wkładamy skrzydełka,jedną cebulę, jedną marchew, kawałek obranego selera, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, jedną łyżkę lubczyku, suszone grzyby, pieprz czarny. Całość zalewamy zimną wodą(...)plastry pory ( tylko białe części), cebulę podzieloną w cząstki. Całość smażymy przez 5-7 minut a później zalewamy odlanym wywarem. Doprawiamy pozostałym lubczykiem, pieprzem ziołowym, cukrem, kurkumą, słodką papryką, oraz sporą ilością soli. Gotujemy na małym ogniu przez dziesięć minut, dokładając na koniec pęk koperku. Garnek zdejmujemy z ognia i miksujemy jego zawartość ( nie za długo, aby nadal
Miód i pieprz
Tosty z serem i jajkiem 146Szybkie danie dobre na śniadanie i kolację. Pyszne wykorzystanie lekko czerstwego chleba :) Składniki: 8-10 kromek chleba (16-20 połówek) 2 jajka 30 dag sera żółtego sól, pieprz, papryka słodka Sposób przygotowania: Ser zetrzeć na tartce o małych oczkach. Wymieszać z jajkami i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką słodką. Nakładać porcje na kromki chleba i lekko docisnąć
Na Ciasteczkowych Papierach
Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata 242świeżej lub konserwowej 1/2 brokuła 4 pomidorki lima 3 duże ząbki czosnku 100 g twardego, żółtego sera w kawałku oliwa z oliwek 2 łyżki suszonego oregano 3 łyżki słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki chili w płatkach 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki oliwek kalamata nadziewanych suszonymi pomidorami Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Na dużej patelni(...)oliwie z oliwek podsmażamy plasterki czosnku, dodajemy kukurydzę oraz brokuła podzielonego na mniejsze różyczki. Oprószamy warzywa słodką papryką w proszku. Mieszamy. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki pomidory, suszone oregano i ocet balsamiczny, czekamy, aż sos zgęstnieje. Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię z warzywami, oprószamy płatkami chili, doprawiamy do smaku, mieszamy. Całość przekładamy do formy żaroodpornej
Moja smaczna kuchnia
Pierś z indyka z puree z żółtej marchewki 207oliwek 1/2 cebuli żółtej 1 łyżeczka masła 3 łyżki mleka listki bazylii, bazylii czerwonej i tajskiej kiełki amarantusa Przyprawy : pieprz biały papryka wędzona kmin rzymski mielony pieprz cytrynowy pieprz czarny kardamon Pierś z indyka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kawałki. Polewamy ją oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej(...)mięso. Kawałki piersi przyprawiamy pieprzem białym i cytrynowym, kminkiem rzymskim mielonym oraz papryką wędzoną. Żółte marchewki myjemy, obieramy i kroimy w średniej wielkości kawałki. Mięso układamy na folii aluminiowej na pierwszym poziomie parowaru. Marchewki również na folii na drugim poziomie. Włączamy urządzenie na 25 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę i parzymy wrzątkiem. Pomidorki cherry również parzymy i kroimy
Parowar Faceta
Wieprzowina z wolnowaru ( pulled pork ) 351okazało się to strzałem w 10 ! Wieprzowina z wolnowaru ( pulled pork ) 1 kg łopatki wieprzowej 1 łyżka kuminu ( kmin rzymski ) 1/2 łyżeczka ostrej papryki mielonej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1 łyżeczka brązowego cukru 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki oleju rzepakowego 0,5 litra
Kuchnia na wzgórzu
Fasolka po bretońsku 238fasoli piękny jaś 200 g kiełbasy (np. śląskiej lub suszonej) 200 g boczku wędzonego surowego 1 duża cebula 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 0,5 łyżeczki cząbru 0,5 łyżeczki majeranku Sól morska, świeżo mielony pieprz Sos: 1 puszka pomidorów krojonych 3 łyżki przecieru pomidorowego Przepis: Fasolę zalewamy
Emcia Pichci
Obiad w kapuścianym liściu 186Składniki: -główka włoskiej kapusty -ok. 80 dkg mielonego mięsa -ok. 1/2 kg kiszonej kapusty -6 średnich ziemniaków -10 dkg wędzonego boczku -cebula -ząbek czosnku -sól, pieprz, słodka papryka -przyprawa do bigosu -przyprawa barbecue -olej -marchewka Kapustę gotujemy do czasu, kiedy zmięknie. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Sparzamy włoską kapustę i oddzielamy liście ( ok. 14-16 ). Boczek kroimy w drobną kostkę(...)Układamy na nich po 2-3 plasterki ziemniaka, na nich porcję kiszonej kapusty, na niej porcję mięsa a na niej plasterek ziemniaka. Zwijamy liście tak, jak gołąbki. Posypujemy słodką papryką i przyprawą do bigosu. Delikatnie podsmażamy na patelni z olejem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy plasterki marchewki, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Maminek kulinarny