papryka - 32566 przepisów (strona:927/2172)

Pikantny sos tatarski 150

Bardzo smaczny sos do jajek,wędlin lub mięsa pieczonego.Idealny na Święta Wielkanocne. Składniki: 1 szklanka majonezu 1 mały słoik marynowanych grzybów 5 kawałków marynowanej papryki 4 ogórki konserwowe 1 jabłko  1 łyżka musztardy sól,pieprz szczypta chilli cukier puder Sposób przygotowania: Paprykę ,grzyby,ogórki i jabłko kroimy w drobną kostkę,dodajemy majonez i musztardę.Doprawiamy solą,pieprzem,chilli

Bajeczna Kuchnia
Jajka przepiórcze w sosie tatarskim 233

święta wielkanocne,ogólnie bardzo często je przyrządzam w ten sposób. Składniki: ok.20 jajek przepiórek Sos tatarski: 1 szklanka majonezu 1 mały słoik marynowanych grzybów 5 kawałków marynowanej papryki 4 ogórki konserwowe 1 jabłko  1 łyżka musztardy sól,pieprz szczypta chilli cukier puder Dodatkowo: liście sałaty Sposób przygotowania: Jajka przepiórcze gotujemy przez 3-5 minut od momentu gdy woda się(...)zagotuje.Obieramy je ze skorupek. Paprykę ,grzyby,ogórki i jabłko kroimy w drobną kostkę,dodajemy majonez i musztardę.Doprawiamy solą,pieprzem,chilli i cukrem do smaku. Na półmisek układamy liście sałaty,wykładamy sos tatarski i układamy na nim ugotowane jajka.Podajemy od razu po przyrządzeniu. Jajka najlepiej ugotować w osolonej wodzie ,będą się lepiej obierały.Podczas obierania trzeba je dość mocno ostukać

Bajeczna Kuchnia
Śledzie w sosie pomidorowym 175

śledzie z cebulką w sosie pomidorowym . Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 2-3 cebule 4 łyżki oleju 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu pikantnego Słodka i ostra papryka Sól,pieprz Cukier 1 łyżka octu Sposób przygotowania: Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez 2-3 godzimy.Odsączamy z nadmiaru z nadmiaru wody,kroimy na mniejsze kawałki.Cebulę kroimy(...)krążki i odsmażamy na oleju.Smażymy do momentu aż cebula się zeszkli.Dodajemy koncentrat pomidorowy,ketchup,ocet i doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką,solą ,pieprzem i cukrem.Smażymy jeszcze przez 5 minut ciągle mieszając.Do ostudzonego sosu dodajemy śledzie i delikatnie mieszamy.Przekładamy do miski,przykrywamy i wstawiamy do lodówki . Śledzie najlepiej smakują po dwóch dniach

Bajeczna Kuchnia
Pikantna pasta serowa 181

śniadania. Składniki: 250 gram półtłustego sera białego 100 gram sera rokpol 2 jajka ugotowane na twardo 0,5 szklanki śmietany 18% 1 łyżka masła 0,5 łyżeczki musztardy ¼ łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka kminku sól Sposób przygotowania: Do miski przekładamy ser biały,ser rokpol,jajka ,śmietanę,masło i miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.Pastę doprawiamy do smaku papryką

Bajeczna Kuchnia
Kurczak z warzywami po chińsku 218

sycącym daniem . Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 0,5 łyżeczki curry sól słodka i ostra papryka olej do smażenia 4 torebki ryżu  Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki,przekładamy do miski ,dodajemy sos sojowy i przyprawę do kurczaka,mieszamy i odstawiamy(...)patelni i odkładamy na bok.Na tłuszczu pozostałym ze smażenia kurczaka wrzucamy mieszanką warzyw i smażymy do miękkości warzyw,co jakiś czas mieszając.Doprawiamy do smaku solą,słodką i ostrą papryką ,dodajemy kurczaka i jeszcze smażymy przez chwilę.Ryż gotujemy według przepisu na opakowani.Na talerz wykładamy porcję ryżu i układamy na nim porcję kurczaka z warzywami

Bajeczna Kuchnia
Karkówka pieczona z młodymi ziemniakami 167

dość szybki sposób przygotować. Karkówka jest mięciutka i soczysta . Składni ki: 4 plastry karkówki Marynata: 1 łyżeczka przyprawy do grosa 1 łyżeczka przyprawy do karkówki 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 4 łyżki oleju 1 kilogram młodych ziemniaków 2 łyżki przyprawy do ziemniaków Pól pęczka koperku 5 łyżek oleju Sposób przygotowania: Karkówkę lekko rozbijamy , do miski wlewamy olej , dodajemy przyprawę(...)karkówki i słodką paprykę , mieszamy i nacieramy karkówkę . Zamarynowane mięso wstawiamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki . Ziemniaki obieramy , myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Wyjmujemy z wody studzimy . Do miski wlewamy olej , dodajemy przyprawę do ziemniaków , posiekany koperek , mieszamy . Ziemniaki kroimy na pół i obtaczamy w oleju z przyprawami . Karkówkę wyjmujemy z marynaty , przekładamy

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z sałaty lodowej 229

Taką sałatkę możemy podać jako dodatek do grilla lub obiadu. Jest smaczna i lekkostrawna, uwielbiam ją. Składniki: główka sałaty lodowej 0,5 kilograma pomidorków cherry 2 ogórki zielone 1 papryka czerwona 1 czerwona cebula  garść czarnych oliwek Sos: 1/3 szklanki oleju 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu sól,pieprz sok z cytryny 1 łyżeczka ziół prowansalskich Sposób przygotowania: Sałatę(...)lodową myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki, umyte pomidorki kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki obieramy ze skóry i kroimy w pół plasterki, oczyszczone papryki i cebulę kroimy w paski. Oliwki kroimy w plasterki. Wszystkie składniki przekładamy do miski, składniki sosu łączymy ze sobą. Dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z cukinii na zimę 146

Bardzo smaczna sałatka z cukinii, papryki cebuli i marchewki. Możemy ja wykorzystać do obiadu do drugiego dania. Składniki: 4 kilogramy cukinii 2 kilogramy cebuli 1 kilogram marchewki 2 papryki czerwone 2 łyżki soli Zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 3/4 szklanki cukru 2 łyżki vegety 6 ziaren ziela angielskiego 6 listków laurowych 1 łyżka pieprzu świeżo zmielonego 1 łyżka

Bajeczna Kuchnia
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pomidorami 164

gram mięsa mielonego 1 puszka pomidorów w zalewie w kawałkach 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 100 gram startego sera żółtego słodka i ostra papryka  zioła prowansalskie sól,pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Cukinie myjemy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne.Każdą cukinię oprószamy solą i pozostawiamy na czas przygotowania mięsa.Cebulę i czosnek(...)drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy cebulę i czosnek, chwilę smażymy, dodajemy mięso mielone.Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, chwilę razem smażymy. Doprawiamy do smaku papryką , solą, pieprzem, dodajemy roztarte zioła prowansalskie. Do przestudzonego mięsa dodajemy starty żółty ser, mieszamy. Gotowym farszem napełniamy cukinie, przekładamy do naczynia żaroodpornego, zapiekamy w piekarniku przez 30-40 minut

Bajeczna Kuchnia
Pieczone ćwiartki z kurczaka w rozmarynie 177

obiad gotowy. Sprawnie, szybko i co najważniejsze smacznie. Składniki: 5 ćwiartek z kurczaka sok z małej cytryny 50 ml oleju 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku łyżeczka słodkiej papryki większa szczypta ostrej papryki pół łyżeczki białego pieprzu 3-4 gałązki rozmarynu sól Sposób przygotowania: Ćwiartki umyć, osuszyć, podzielić.  Z soku z cytryn, oleju i pozostałych składników zrobić marynatę. Kurczaka

na moim stole...
Francuskie sakiewki ze szpinakiem 117

mniejsze) 1 cebula 5-6 ząbków czosnku 1 ser pleśniowy ketchup sok z cytryny 2 żółtka 1 opakowanie ciasta francuskie (ja użyłam XXL) przyprawy: sól himalajska, pieprz, imbir, słodka papryka, kurkuma, gałka muszkatołowa Rozpoczynamy od posiekania cebuli i zeszkleniu jej z jedną łyżeczką ksylitolu. Gdy cebula zezłoci się dodajemy szpinak i dusimy, aż będzie miękki. Przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem(...)cytryny, imbirem i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dusimy 10 minut. W międzyczasie umytego i osuszonego kurczaka kroimy w drobną kostkę i doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką oraz gałką muszkatołową, mieszamy. Tak przygotowanego kurczaka dusimy przez 5-10 minut, aż będzie soczysty i miękki. Ser pleśniowy kroimy w kostkę. Możemy przejść do klejenia sakiewek! :) W tym celu rozwijamy ciasto

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Pieczone ziemniaczki z oregano 157

Uwielbiam w ten sposób przygotowane ziemniaczki, aromatycznie pachną i smakują jak frytki. Polecam jako dodatek do dań mięsnych. 1kg ziemniaków 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki Oliwa z oliwek Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki. Przyprawiamy przyprawami: oregano i ostrą czerwoną papryką. Dokładnie wszystko mieszamy. Ziemniaczki przekładamy do naczynia żaroodpornego , skrapiamy oliwą z oliwek i przykrywamy szczelnie folią

VioletoweKucharzenie
Flaki po warszawsku inaczej 159

flaków wołowych wcześniej ugotowanych 2,5 litra bulionu wołowo - drobiowego 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka oregano przyprawy słodka papryka, ostra papryka, sól i pieprz do smaku ok 1 cm startego świeżego imbiru odrobina gałki muszkatołowej 1 starta marchewka i pietruszka świeża pietruszka Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj  Przygotowanie

Niezły Młynek
Quesadillas z kurczakiem i figami 182

kurczaka 6 tortilli 3 świeże figi, pokrojone w plastry 6 plastrów dojrzewającego sera, pokrojonych w paski 3 garści rukoli 6 gałązek świeżego tymianku sól, świeżo mielony pieprz  słodka papryka w proszku Składniki na sos: 3 łyżki łagodnej musztardy 3 łyżeczki miodu sok z 1/2 cytryny CZAS PRZYGOTOWANIA: 20-30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy(...)kroimy w cienkie plastry. Oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kawałki kurczaka, aż będą złociste z każdej strony i gotowe w środku (ale nie wysuszone), około 7-8 minut. Przekładamy na talerz. 2. Wszystkie składniki na sos dokładnie ze sobą mieszamy. Na połowę tortilli wykładamy 1 łyżkę sosu, pół garści rukoli, plastry figi

My Culinary Art
Zupa - krem z kasztanów 157

bulionu, pokrojony w kostkę 2 cm świeżego imbiru 1 łyżka oleju 1 duża cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, zgniecione nożem sól, świeżo mielony pieprz szczypta kardamonu szczypta ostrej papryki 165 ml mleka kokosowego (mała puszka) Dodatkowo: groszek ptysiowy świeża natka pietruszki CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni Celsjusza. Na blasze wyłożonej papierem(...)zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut. 3. Przy pomocy blendera miksujemy zupę na gładki krem. Zabielamy mlekiem kokosowym, doprawiamy solą, pieprzem, kardamonem i ostrą papryką. Gotujemy ostatnie kilka minut, żeby smaki się przegryzły. Rozlewamy do miseczek, podajemy z groszkiem ptysiowym i świeżą natką pietruszki. Smacznego

My Culinary Art