papryka - 32566 przepisów (strona:909/2172)

Krem brokułowy z grzankami 132

przygotowaniu, a jednocześnie smaczna i efektowna. 2 brokuły 1 średnia cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1 mały por 2 ząbki czosnku kawałek selera (korzeń)  1l wody łyżeczka papryki w proszku sól, pieprz 2 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego lub innego Brokuła podzielić na różyczki i wrzucić do garnka, dodać obraną marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulę i czosnek. Zalać minimalną ilością(...)wody, tylko tyle aby przykrywała warzywa. Przykryć i gotować aż warzywa będą miękkie, pod koniec gotowania można odkryć, aby woda nieco odparowała. Doprawić solą, pieprzem i papryką do smaku. Lekko przestudzić i zmiksować. Pieczywo tostowe pokroić  w kostkę, podsmażyć na suchej patelni. Zupę nalać do miseczek dodać grzanki i podawać. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Warzywne risotto mamusi 146

marchewki 3 ładne pietruszki kawałek selera (ćwierć) 1 por 2 łyżki koncentratu pomidorowego 500ml bulinu warzywnego 1 kubek ryżu, najlepiej do risotto, albo innego zwykłego, ale nie paraboiled! pieprz, papryka w proszku, ziola prowansalskie, oregano kawałek żółtego sera Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroic w cienkie plasterki.  W rondlu rozgrzać olej, wrzucić warzywa i wymieszać(...)naczynia żaroodpornego, zalać bulinem, wymieszać, przykryć i piec około 45 minut lub do chwili aż ryż będzie miękki. Pod koniec pieczenia zdjąć przykrycie, posypać startym żółtym serem i popruszyć papryką. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Jajecznica z serem 138

Kolejny pomysł na jajecznicę.  2-3 jajka pół cebuli papryczka chilli pół czerwonej papryki garść startego żółtego sera Na patelni przesmażyć cebulę i chilli aż się zrumieni, dodać paprykę i smażyć aż zmięknie. Po chwili dodać jajka, wymieszać i poczekać aż się zetną, pod koniec dodać starty ser, chwilę potrzymać na ogniu, aż ser się rozpuści. Natychmiast podawać

Codzienne Gotowanie
Curry z kurczaka po cejlońsku 145

kolosalna!  dwie piersi z kurczaka szklanka wody 2 cebule 2 łyżeczki startego imbiru 2 łyżeczki przeciśniętego czosnku 1 łyżeczka kurkumy 4 łyżeczki delikatnej przyprawy curry 2 łyżeczki osrtej papryki w proszku 2 łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżeczka czarnuszki 1 saszetka śmietanki kokosowej puszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej świeża kolendra Na głębokiej patelni rozgrzać olej, przesmażyć(...)jednak usunąć, gdy cebula się usmaży). Cebulę smażyć delikatnie i powoli aż zmieni kolor na brązowy.  W międzyczasie przygotować pastę z imbiru, czosnku, przypraw: curry, kurkumy, ostrej papryki  oraz odrobiny wody. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać lub nawet zmiksować. Pastę dodać do usmażonej cebuli, dokładnie wymieszać i smażyć kilka minut, jeśli cebula będzie zbyt sucha podlać wodą. Dodać kurczaka

Codzienne Gotowanie
Spagetti bolognese 131

cebule kilka ząbków czosnku 500-700ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylia 1 łyżeczka tymianek 0,5 łyżeczki szałwii 0,5 łyżeczki słodkiej papryki ostra papryka do smaku szczypta cynamonu szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz oliwa do smażenia starty parmezan (opcjonalnie) Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej drobniutko pokrojoną cebulę

Codzienne Gotowanie
Indyjskie curry z kurczaka z jabłkiem 138

kurczaka (ja miałam akurat pierś z indyka) 1 łyżeczka przyprawy garam masala 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 łyżeczka czosnku przeciśniętego przez praskę 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (chili) 1-2 łyżki mielonych migdałów 150ml jogurtu naturalnego 1 duże jabłko 1 łyżka posiekanej kolendry plus kilka listków do przybrania 15g uprażonych migdałów w płatkach do przybrania(...)momentu aż cebula zmięknie. Dodać pierś z kurczaka (indyka) pokrojoną w kostkę, wymieszać z cebulą i chwilę smażyć. Zmniejszyć ogień i dodać przyprawę garam masala, imbir, czosnek, sól, ostrą paprykę i mielone migdały. Smażyć przez kilka minut cały czas mieszając. Wlać jogurt i dokładnie wymieszać. Dodać obrane i pokrojone w plastry jabłka oraz posiekaną kolendrę, przykryć i gotować przez

Codzienne Gotowanie
Tarta z pieczarkami 195

ząbki czosnku 1 mała cebula (opcjonalnie) 250g białych pieczarek 2 jajka 150ml śmietany (użyłam creme fraiche) 1 łyżka natki pietruszki (użyłam też trochę szczypiorku i odrobinę tarragonu) sól, pieprz papryka w proszku (opcjonalnie) Przygotowanie ciasta: Mąkę wsypać do miski, dodać dużą szczyptę soli, wlać roztrzepane jajko, oliwę i wodę. Dokładnie wymieszać i ugniatać aż ciasto będzie gładkie. Uformować kulę, zawinąć(...)wody, zachowują jasny kolor, a po upieczeniu pozostają jędrne. W niewielkim naczyniu roztrzepać jajka, dokładnie wymieszać ze śmietaną (creme fraiche), dobrze doprawić solą i pieprzem, ja dodałam także ostrej papryki w proszku i posiekanych ziół. Ciasto rozwałkować na w miarę cienki placek, ułożyć w naczyniu do pieczenia tarty, ponakłuwać widelcem, przykryć folią aluminiową, można ją wysypać grochem

Codzienne Gotowanie
Pieczarkowe tartletki z jajkiem przepiórczym 174

jest delikatny i kremowy, wzbogacony smakiem rozlewającego się żółtka. Pychotka!  Składniki: gotowe ciasto francuskie, lub własne kruche ciasto  2 cebule 2 ząbki czosnku 600g pieczarek sól, pieprz papryka w proszku (słodka i ostra) natka pietruszki 2 łyżki serka Filadelfia jajka przepiórcze masło do smażenia Przygotowanie: Drobniutko posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę przesmażyć(...)robić się brązowa, dodać pieczarki, dokładnie wymieszać, można to robić partiami, pieczarki szybko zmniejszą swoją objętość. Smażyć na niewielkim ogniu aż pieczarki puszczą sok, doprawić solą i pieprzem oraz papryką w proszku (słodką i ostrą) do smaku. Dokładnie wymieszać i smażyć aż woda z pieczarek prawie całkowicie odparuje. Pod koniec smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki, dodać dwie łyżki Filadelfii

Codzienne Gotowanie
Tartletki z jajkiem i bekonem 135

Wojtek ,  Bartoldzik ,  Wiera  i Dobromila .   Ciasto: 170g mąki 85g masła 2 łyżki zimnej wody 1 żółtko szczypta soli Farsz: 200g bekonu 1 mała cebula 1 papryka (najlepiej czerwona) 0,5 papryczki chili szczypta tymianku pieprz 4 małe jajka 4 łyżki śmietany łyżka fety kilka niedużych, jędrnych, białych pieczarek W misce mąkę wymieszać z solą, a następnie(...)kostkę bekon. Smażyć przez chwilę, aż puści tłuszcz i nieco wody, dodać drobniutko pokrojoną cebulę. Chwilę smażyć aż cebula się zeszkli, dodać pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chili i paprykę. Smażyć kilka minut, dodać pokrojone w niezbyt grube plasterki pieczarki, przesmażyć. Doprawić pieprzem i szczyptą tymianku.  Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tartletki. Wbić jajka

Codzienne Gotowanie
Tarta ze szparagami 172

pęczek zielonych szparagów kilka pomidorków koktajlowych 120ml śmietany 1 duże jajko lub dwa mniejsze 2 garście startej mozzarelli sól i pieprz szczypta gałki muszkatołowej szczypta ziół prowansalskich szczypta ostrej papryki w proszku  Przygotować ciasto - na stolnicy wymieszać mąkę z solą, rozgnieść z masłem, dodać jajko, ugnieść na jednolitą masę, jeżeli ciasto będzie zbyt luźne, dosypać nieco mąki. Uformować kulę(...)włożyć do lodówki na kilkanaście minut do pół godziny. Przygotować farsz - w misce wymieszać śmietanę z jajkiem, dodać startą mozzarellę, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem, papryką oraz ziołami. Szparagi oczyścić - odłamać stwardniałą część łodygi, następnie około połowy długości łodygi pokroić w plasterki, górną część pozostawić. Plasterki szparagów dodać do mieszaniny śmietany i jajka.  Ciasto rozwałkować na grubość

Codzienne Gotowanie
Cukinia faszerowana mięsem 130

Polecam!  4 średnie cukinie 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 1 papryczka chili 300g mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego)  bazylia, oregano, zioła prowansalskie słodka papryka w proszku odrobina pieprzy kajeńskiego 150 ml przecieru pomidorowego zółty ser sól, pieprz oliwa do smażenia Cukinie dokładnie umyć, przekroić wzdłuż na pół i podpiec w piekarniku aż lekko zmiękną(...)smaku. Smażyć na niewielkim ogniu aż sos odparuje. Gdy farsz będzie gotowy i dobrze doprawiony wypełnić nim wydrążone cukinie, ulożyć je na blasze, posypać startym serem, popruszyć słodką papryką (ja użyłam przyprawy do pizzy) i zapiekać przez kilkanaście minut. Natychmiast podawać. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Indyjska zupa kalafiorowa 149

cebule 2 zabki czosnku 1 lyzka startego swizego imbiru 500ml bulionu warzywnego 2 lyzeczki kurkumy 1 lyzeczka czarnuszki 1 lyzeczka ziaren kolendry 1 lyzeczka ziaren kuminu 1 lyzeczka ostrej papryki w proszku 1 lyzeczka mielonej kolendry 1 lyzeczka przyprawy garam masala 1 lyzeczka ostrej papryki w proszku sol, pieprz oliwa do smazenia  Kalafiora umyc i podzielic na rozyczki, lodygi

Codzienne Gotowanie
Kulinarne pamiątki z podróży 198

niezbyt wygórowane ceny można nabyć prawdziwe cudeńka. Najbardziej przyciągają stoiska z wielobarwnymi, pachnacymi przyprawami i ziołami. Można tam znaleźć takie przyprawy jak kmin, różne rodzaje mielonej papryki, kurkumę, suszoną miętę i suszone liście limonki, płatki róż, harrisę, szafran i wiele innych. Przyprawy sprzedawane są na wagę lub częściej "na oko", można także kupić gotowe zestawy, które idealnie nadają się(...)prezent. Ponieważ w domu mam sporo przypraw zdecydowałam się jedynie na kilka - kupiłam suszoną miętę oraz suszone liście limonki, paprykę, harissę i szafran.  Odwiedzając Tunezję i bazar, nie można nie wspomnieć i oczywiście nie kupić cudownych naczyń.  Mimo, że gusta są bardzo różne jestem pewna, że każdy może znaleźć tam coś dla siebie. Można bowiem wybierać i przebierać

Codzienne Gotowanie
Makaron z sosem dyniowym 197

Składniki : 60-70 dkg miąższu z dyni 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku łyżeczka swieżego imbiru 2 garście rodzynek kilka plastrów bekonu  250g makaronu świderki 250ml śmietany papryka słodka, papryka ostra (do smaku) szczypta kurkumy szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej tymianek, szałwia, rozmaryn (so smaku) sól, pieprz parmezan olej do smażenia Przygotowanie: Dynie oczyścić i obrać, pokroic

Codzienne Gotowanie
Jedzonko do pracy #11 151

domu było tak przyjemnie). Dlatego też chciałabym trochę nadrobić zaległości i pokazać Wam kolejne zestawy  na wynos  jakie sobie przygotowuje. Śniadanie: Omlet z cebulka i papryką Lunch:  Salatka - fasolka "black eye", drobniutko posiekana czerwona cebula, drobno pokrojona czerwona słodka papryka, puszka tuńczyka w zalewie, pół opakowania sera feta, trzy korniszony drobno pokrojone, sól, pieprz, odrobina soku

Codzienne Gotowanie