nowalijek. Trzeba je jakoś wykorzystać :) Dietetyczne drugie śniadanie gotowe. 1-2 sałaty masłowe pęczek małych listków botwiny pęczek szczypiorku pęczek rzodkiewek 5 jajek ugotowanych na twardo 1 duży ogórek 3 średnie pomidory 1 jogurt grecki sól pieprz ( jak ktoś lubi koperek do posypania ) Wszystkie składniki myjemy. Sałatę i botwinę osuszyć o porwać na mniejsze kawałki(...)Rzodkiewki i ogórka pokroić w plasterki. Pomidory w grubą kostkę. Pokroić szczypior. Jajka w grube kawałki. Wszystko razem wymieszać i doprawić jogurtem. Bardzo mi odpowiada takie połączenie w letnie
Jemy Pijemyciepłe dni – chłodnik z botwinki. Do tej pory nie przepadaliśmy za zupami na zimno ale ten wyjątkowo przypadł nam do gustu Składniki: - 1 pęczek botwinki - 1 średni ogórek - 1/2 pęczku koperku - 1/2 pęczku szczypiorku - 250 ml kefiru - 500 ml wody - 200 ml jogurtu greckiego - sól, pieprz, cukier - 1 łyżeczka octu - 4 jajka Składniki dla 4 osób Najpierw zajmujemy się(...)wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Potem gotujemy jeszcze ok. 3 minut i dodajemy ocet. Jak nasz barszczyk stygnie gotujemy jajka na twardo. Do ostudzonego barszczyku dodajemy ogórka obranego ze skórki i startego na tarce oraz posiekany koperek i szczypiorek. Kefir i jogurt mieszamy razem i dodajemy do niego stopniowo barszczyk stale mieszając a potem całość wlewamy
Kuchenne Wariacjenaturalnym źródłem żelaza i witaminy C. Zapraszam po energie i orzeźwienie! Dla 1-2 osób Czas przygotowania: kilka minut Składniki: 1 pęczek natki pietruszki 3 garści jarmużu 1 mały ogórek zielony Świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy i 1 grejpfruta 2 łyżki miodu Przygotowanie: 1/ Obrany ogórek kroimy na kawałki, natkę grubo szatkujemy a następnie razem z jarmużem, sokami
Kuchnia PROzdrowotnadostałam od koleżanki :) Choć pewnie w internecie także znajdziecie mnóstwo jej wersji :) Składniki: 1 opakowanie tortellini z szynką lub serem 1 puszka kukurydzy 2 małe czerwone papryki 1 ogórek zielony 30 dag szynki sól, pieprz ząbek czosnku 2 łyżki majonezu Tortellini gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy do wychłodzenia. Szynkę, ogórek i paprykę kroimy w kostkę. Kukurydzę
My simple kitchenSkładniki: 250 g ser sałatkowy półtłusty 1 mała cebula poł dużego pomidora 1 ogórek 22 oliwki 2-3 rzodkiewka cytryna przyprawy: sol, pieprz ziołowy, chili mielone, kapary,sos tabasco 1. Wyłożyć do miski ser sałatkowy półtłusty. 2.Przekroić w pól oliwki i pokrpic 3-4 kroplami sosu tabasco 2. Pokrojone w kostkę cebule, pomidory, ogórka
Idus NovoSkładniki: ok 1/2 szklanki cukru (do smaku) 3 szklanki naparu z mięty z cytryną Posti (3 saszetki) szklanka obranego i pokrojonego ogórka szklanka świeżych liści mięty szklanka soku z cytryny opcjonalnie woda gazowana Wykonanie: 3 saszetki mięty z cytryną Posti zalewamy 3 filiżankami gorącej wody i zaparzamy i słodzimy do smaku. Ogórka, liście mięty przekładamy do blendera, dodajemy przestudzony napar
Malinowe Pocałunkiskładnika, którym jest chlorofil, zwanym potocznie eliksirem młodości. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 2 porcje: 25 g świeżych liści szpinaku baby 10 g kiełków brokułu 35 g świeżego ogórka (ok. 1/4 ogórka) 110 g świeżego ananasa (ok. 1/4 ananasa) 1 łodyga selera naciowego sok z 1 limonki 180 jogurtu naturalnego kilka kostek lodu CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MIN POZIOM TRUDNOŚCI
My Culinary ArtPrzepis na błyskawiczny obiad, idealny na upalne dni. Do tego bardzo lekki – jedna porcja to tylko 147 kcal. Podajemy z młodymi ziemniakami. Składniki (2 porcje): 450 g kefiru ogórek długi, lub 4-5 gruntowych duży pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku łyżeczka soku z cytryny łyżka posiekanego koperku sól, pieprz pół łyżeczki cukru Przygotowanie Ogórek obieramy i kroimy w plasterki. Rzodkiewki
e-PrzepisyKulinarnemnie świeża chrupiąca bagietka, krewetki i majonez to połączenie idealne :) Po zjedzeniu takiej kanapki nie potrzeba mi nic więcej! Składniki: 200 g ugotowanych krewetek, bagietka, pomidorki koktajlowe, ogórek, ser, czosnek, natka pietruszki, majonez, sól, pieprz, sok z cytryny Krewetki oczyszczamy, jeżeli jest taka potrzeba. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy krewetki, odpowiednio doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy(...)pietruszki, całość przesmażam jeszcze chwileczkę. Bagietkę, najlepiej chwilkę podgrzaną w piekarniku, żeby była chrupiąca i lekko ciepła, smaruje majonezem z dwóch stron. Układam na niej pomidorki koktajlowe, pokrojonego ogórka, plasterki sera, krewetki i rukolę. Uwielbiam to! Pyszne, świeże i takie szybkie! Smacznego
Plate of Joyprzygotowany z młodych warzyw smakuje wybornie. Zachwyca orzeźwiającym smakiem oraz kusi cudownymi kolorami, nie można przejść obok niego obojętnie :) SKŁADNIKI 400 ml jogurtu naturalnego 1 pęczek botwinki 1 duży ogórek 1 pęczek rzodkiewek szczypior koperek sól pieprz 1 łyżka soku z cytryny jajka ugotowane na twardo SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Umyte buraczki z botwinki obieram, a następnie kroję drobno(...)sposób postępuje, z łodygi z listkami. Następnie zalewam wodą i gotuję ok. 15 minut, aż botwinka zmięknie. Miękką odstawiam, aż wystygnie. Do botwinki dodaję sok z cytryny. Ogórek oraz rzodkiewkę, trę na tarce o grubych oczkach. szczypior,i koperek , drobno kroje. Wszystkie składniki przekładam do jednego naczynia dodaje jogurt doprawiam solą i pieprzem, całości należy dokładnie wymieszać
RAROSSAwarzywami. Ekspresowa w przygotowaniu i równie szybko znika z talerzy ;) Składniki: szklanka kuskusa 2 szklanki wody 2 kostki rosołowe wołowo-drobiowe 2 łyżeczki masła cytryna pół zielonego ogórka pół czerwonej papryki 15 oliwek czarnych 15 oliwek zielonych nadziewanych papryką 10 pomidorków kokajlowych pieprz oliwa cytrynowa Przygotowanie: Kostki rosołowe kruszymy w misce i zalewamy je wrzącą wodą. Mieszamy energicznie(...)Pozostawiamy ją na parę minut. Następnie dodajemy do kaszki 2 łyżeczki masła i skrapiamy ją cytryną. Rozgniatamy ją widelcem tak aby nam się ładnie rozdzieliła. Przygotowujemy resztę składników. Ogórka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, paprykę w nieduże paski. Zarówno czarne jak i zielone oliwki przekrajamy na pół. Pomidorki dzielimy na ćwiartki. Tak przygotowane warzywa łączymy
Taste TherapySałatka na pewno przypadnie do gustu miłośnikom paluszków krabowych i lekkich sałatek. SKŁADNIKI 1 opakowanie makaronu w kształcie ryżu (250g) 1 opakowanie paluszków krabowych (surimi) 1 puszka kukurydzy 1 ogórek szklarniowy świeży koperek ser żółty (opcjonalnie) jogurt grecki / śmietana majonez musztarda pieprz kolorowy sól cukier do smaku (opcjonalnie) WYKONANIE Paluszki krabowe kroimy w kostkę wraz z ogórkiem i ewentualne serem
Zofianastylu fit Receptura na jedną porcję: - główka mini sałaty rzymskiej - garść liści świeżego szpinaku - 6 połówek suszonych pomidorów z zalewy - pół zielonego ogórka - 50 g tuńczyka z zalewy własnej - 2 jaja wiejskie - pół pęczka świeżego szczypiorku siekanego - kilka listków bazylii świeżej siekanej - pół łyżeczki ziarenek sezamu białego(...)francuskiej - 100ml oleju lnianego - świeżo mielony pieprz kolorowy Sałaty płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy, rwiemy na mniejsze części. Szpinak myjemy, usuwamy ogonki. Pomidory kroimy w paseczki, ogórka obieramy ze skóry, kroimy na pół i wzdłuż w grubsze plastry. Układamy tuńczyka odsączonego z zalewy. Jaja gotujemy w osolonej wodzie (8 minut od momentu wrzenia wody), obieramy ze skorupki
Sajkofanka smakuprzed samym podaniem całość posypałam rzeżuchą. Składniki: 150 g wędliny, np. drobiowej 0,5 kg serka wiejskiego 1 pęczek rzodkiewki 2 łyżki żelatyny 1/3 szklanki wrzątku 1/2 długiego ogórka sól, pieprz suszony lub świeży koperek Do miski przelać serek wiejski. Warzywa umyć. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Rzodkiewki pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa dodać
Ugotowaćzawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: 2 filety z kurczaka 2 szt kapusty pekińskiej (po ok 1 kg) groszek z puszki 1 świeży ogórek 1 czerwona cebula przyprawa kebab/gyros Sos: 1 jajko 1 łyżka musztardy 1/2 łyżki octu szczypta soli, pieprzu, cukru olej – do 300ml – zależy ile przyjmie jajko, im więcej oleju(...)gęstszy sos 4 łyżki ketchupu Przygotowanie: Kurczaka kroimy na malutkie kawałeczki i smażymy na patelni hojnie posypując przyprawą kebab / gyros. Warzywa myjemy, groszek odcedzamy z zalewy. Szatkujemy kapustę pekińską, ogórek i cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy składniki i dodajemy kurczaka. Sos przygotowujemy w blenderze. Blendujemy całe jajko z musztardą, octem, solą, pieprzem i cukrem. Gdy te składniki się połączą, zaczynamy
Za drzwiami kuchni