ogórki - 26028 przepisów (strona:911/1736)

Quinoa otoczona warzywami z parowaru 153

umieszczę :) Na pewno będę częściej robił, bo quinoa ma ciekawy smak,  także na następny raz się pewnie cukinia załapie, pieczarki może też :) Składniki :  4 łyżki quinoa 1 ogórek świeży  5 pomidorków cherry  1 papryka żółta  1 papryka czerwona  oliwa z oliwek  szczypiorek Przyprawy :  pieprz czarny  natka pietruszki    Papryki myjemy(...)wydrążamy środki i kroimy na małe kawałki. Pomidorki myjemy. Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w grubsze plastry. Quinoa wsypujemy na sitko z drobnymi oczkami i przepłukujemy wodą ( mi trochę uciekło, bo nie mam aż z tak drobnymi :) ) Po czym przesypujemy ją do pojemnika na ryż, dolewamy do niej łyżkę oliwy z oliwek i zalewamy wrzątkiem

Parowar Faceta
Chłodnik z botwinki 123

Chłodnik z botwinką jest jednym z najbardziej znanych chłodników, orzeźwiający i niezwykle smaczny. Polecam Składniki: 1,5 l bulionu (drobiowego lub warzywnego) 1 pęczek botwinki 1 pęczek rzodkiewek 1 ogórek 4 jajka (ugotowane na twardo) 1 pęczek koperku 2-3 ząbki czosnku 400 g kefiru 0,5 szklanki śmietany 3 łyżki soku z cytryny szczypta cukru sól pieprz Przygotowanie: Botwinkę(...)minut. Następnie dodać posiekane liście i gotować kolejne 10-15 minut (do miękkości buraczków). Ostudzić. Dolać kefir, śmietanę, sok z cytryny. Zamieszać. Dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę ogórka, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w pół talarki rzodkiewki. Dosypać szczyptę cukru, wszystko wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Schłodzić. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem. Smacznego

Oryginalny smak
Sałatka z ogórkiem, rzodkiewką i jogurtem kozim 215

koperkiem. Dressing przygotowałam z jogurtu koziego, który ma specyficzny zapach. Jeśli go nie lubicie, możecie użyć jogurtu naturalnego lub wymieszać ze sobą oba. Składniki: 1/2 sałaty lodowej 1 mały ogórek szklarniowy 1/2 pęczka rzodkiewek Dressing: 125 g jogurtu koziego (lub naturalnego) 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka koperku biały pieprz sól szczypta cukru Przygotowanie: Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki(...)Ogórka i rzodkiewki myjemy, kroimy na cienkie plasterki i dodajemy do sałaty. Delikatnie mieszamy. Dressing: Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę cukru i posiekany koperek. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym dressingiem polewamy sałatkę. Smacznego

Oryginalny smak
Sałatka ze smażonym serem bałkańskim. 214

ulubionym sosem ziołowym. Idealna na imprezę, kolację we dwoje... Gorąco polecam bo jest naprawdę pyszna! Składniki: 200g sera bałkańskiego opakowanie fit&easy Ative 200 g pomidorków cherry 1 ogórek pęczek rzodkiewek szczypiorek 100 g prażonych pestek słonecznika 1 jajko odrobina mleka bułka tarta ulubiony sos ziołowy Wykonanie: Jajko roztrzepujemy z odrobiną mleka. Ser kroimy w małą kostkę(...)następnie panierujemy go w jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z każdej ze stron. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju. Ogórka kroimy w półplasterki, pomidorki na pół,rzodkiewkę na 4, szczypiorek siekamy. Sałatę mieszamy delikatnie z warzywami. Na koniec posypujemy smażonym zimnym serem, szczypiorkiem i słonecznikiem. Przed podaniem polewamy sosem. Szybko i smacznie! Polecam

Malinowe Pocałunki
Sałatka nicejska 234

Dzisiaj lekko, zdrowo i pełno wartościowo - warzywa, ryba, jajka, czyli sałatka nicejska :) Składniki: sałata lodowa, ok 1/3 główki ogórek świeży, ok 10 cm tuńczyk w sosie własnym, pół puszki 2 jajka oliwki czarne sok z cytryny oliwa sól, pieprz Z podanych proporcji otrzymamy porcję sałatki, którą ja zjadam sama, ew. może wystarczyć dla dwóch osób. Przygotowanie: Sałatę kroimy w duże(...)kawałki. Przekładamy na duży, płaski talerz obiadowy. Ogórka kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na ok centymetrowe kawałki. Przekładamy na talerz, do sałaty. Tuńczyka odsączamy z sosu, w jakim się znajdował i układamy na warzywach. Ugotowane na twardo jajka, kroimy na ćwiartki i wraz z oliwkami kładziemy na talerzu. Całość skrapiamy sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek. Następnie doprawiamy

Taste Of My Day
Domowe sushi, czyli jak samemu zrobić sushi w domu 286

też rybę pieczoną lub wędzoną (wybierzcie swoją ulubioną), z którą również z sukcesem eksperymentowaliśmy. Uwaga! nie jedzcie na surowo ryb słodkowodnych, ani węgorza, którego krew jest trująca paluszki krabowe ogórek świeży awokado kiełki szparagi marynowane serek philadelphia, ew majonez w ostateczności sałata RYŻ jest bazą, bez której nie ma sushi. Używamy specjalnego ryżu (do sushi), który jest krótko ziarnisty(...)okno, od czasu do czasu mieszając), jednak latem sytuacja jest utrudniona :) Dlatego wykorzystując wolną chwilę, przygotujmy składniki, których użyjemy jako dodatki. Umyjmy warzywa, przygotujmy i pokrójmy rybę. Z ogórka wykrajamy gniazdo nasienne, a pozostały miąższ kroimy na drobniutkie paseczki. Gdy już wszystko mamy przygotowane, a ryż ostygł, przystępujemy do części kulminacyjnej czyli zawijania maków :) W tym celu potrzebujemy naczynie

Taste Of My Day
Sałatka grecka 199

skoro tak, najwyższy czas zacząć myśleć o powrocie do formy i zgrabnej sylwetki, dlatego dzisiaj zdrowo, lekko i śródziemnomorsko - robimy sałatkę grecką :) Składniki: pół sałaty lodowej 2 pomidory pół ogórka szklarniowego papryka ser feta, cała kostka czarne oliwki sos do sałatki greckiej Wykonanie: Sałatę kroimy w duże kawałki i przekładamy do miski. Podobnie postępujemy z pozostałymi warzywami: pomidorami, Ogórkiem Papryką

Taste Of My Day
Łosoś wędzony jedzie do pracy 369

zabrać na drugie śniadanie do pracy a zapach wędzonego łososia zaciekawi ... oj ... zaciekawi. Składniki : 250 gr łososia wędzonego sałatkowego 200 gr ulubionego makaronu pół czerwonej papryki 1 średni ogórek zielony 1 cebula czerwona szczypiorek 3-4 liście sałaty sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Przygotowanie : Makaron gotuję al dente, cedzę i studzę. Z łososia sałatkowego tylko większe kawałki zmniejszam. Cebulę szatkuję(...)pół piórka, podobnie ogórek.  Paprykę w kosteczkę  i nie za drobno szczypiorek, a sałatę rwę na kawałki. Sos przygotuję zgodnie z opisem na opakowaniu czyli zmieszać z oliwą i wodą. Wszystkie składniki wstępnie mieszam, polewam sosem i mieszam już dokładnie. Mechanik w kuchni zawsze coś zmajstruje. Smacznego

Mechanik w kuchni
Zielony chłodnik z fetą 183

chłodnika litewskiego i hiszpańskiego gazpacho, testuję inne zupy na zimno. Dzisiaj zielone warzywa z dodatkiem słonej fety ! Zielony chłodnik z fetą Składniki: 1 litr jogurtu naturalnego 700 g zielonego ogórka 300 g zielonej papryki 3 łyżki oliwy 3 łyżki octu winnego 2 ząbki czosnku 7 dag fety sól Wykonanie: Warzywa myjemy, paprykę i nieobranego ogórka kroimy na kawałki i blendujemy

Kulinarne przygody Gatity
Szybka sałatka warzywna 375

Proporcje składników podaję w przybliżeniu, bo każdy może sobie skomponować swoją własna sałatkę, z przewagą warzyw, które lubi najbardziej. Szybka sałatka warzywna Składniki: 1/2 sałaty lodowej 2 pomidory 1/3 ogórka wężowego 1/2 małej czerwonej cebuli 2-3 łyżki jogurtu typu greckiego sok z 1/2 cytryny sól pieprz Wykonanie: Sałatę kroimy w  cienie paski. Ogórek dokładnie myjemy

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z bulgurem i kurczakiem 224

sałatki,  Sałatka z bulgurem i kurczakiem Składniki: 1 szklanka suchego grubego bulguru 2 szklanki bulionu lub wody 1 mała pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 ogórka węża 1/3 małej czerwonej papryki 3 plastry sera feta koperek sok z cytryny oliwa z oliwek EV sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Bulgur wsypujemy do garnka,  zalewamy gorącą(...)całkowitego wchłonięcia się płynu lub wystygnięcia kaszy. Pierś oprószamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, odstawiamy do przestygnięcia. Paprykę,  ogórek i fetę kroimy w kostkę, wrzucamy do miski. Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, bulgur mieszamy widelcem i wszytko dodajemy do miski. W szklance mieszamy sok z cytryny

Kulinarne przygody Gatity
Wiosenna sałatka z groszkiem 181

stron różnych restauracji. Wiosenna sałatka z groszkiem Składniki: 100 g ryżu długoziarnistego  200 g mrożonego  groszku  3 cienkie kotlety schabu wieprzowego 1/2 zielonego ogórka 2 łyżki posiekanego koperku oliwa z oliwek EV ocet balsamiczny sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta, odcedzamy i przelewamy zimną wodą(...)Gotujemy na małym ogniu, aż będzie miękki, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Można go też ugotować na parze. Do miski wrzucamy ryż, pokrojony schab, ugotowany groszek. Ogórka kroimy  w ćwierć plasterki i dorzucamy do sałatki. Wszystko przyprawiamy według gustu i dokładnie mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z wędzonym łososiem 266

Pyszna sałatka z wędzonym łososiem SKŁADNIKI 200 g wędzonego łososia 1 długi zielony ogórek 3 duże ziemniaki 1 pęczek koperku sok z połowy cytryny 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek sól, pieprz kolorowy, pieprz cytrynowy PRZYGOTOWANIE Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Kroimy w kostkę, obsmażamy chwilę na oleju, posypujemy kolorowym pieprzem. Studzimy. Ogórka i łososia kroimy w kostkę. Koperek

Moje Kuchenne Rewelacje
Big Mac, czyli kulinarne grzeszki 226

Maca): 1 cała bułka do burgerów 1 spód bułki do burgerów 100g mielonego mięsa wołowego 1 mała cebulka, drobno posiekana szczypta soli szczypta pieprzu sałata lodowa, drobno posiekana ogórek konserwowy, pokrojony na plasterki ser tostowy (1 plasterek) sos do Big Mac'a ( http://my-culinaryart.blogspot.com/2014/03/sos-do-big-maca.html ) 1. Do miski wrzucamy mięso, cebulę, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Następnie dzielimy(...)dołu):    - dolna część bułki    - łyżka sosu do Big Mac'a    - sałata lodowa    - plasterek sera    - burger    - 2 plasterki ogórka    - druga dolna część bułki    - sos    - sałata lodowa    - burger    - górna część bułki Smacznego

My Culinary Art
Sałatka grecka 289

Składniki (3-4 porcje): 1 świeży ogórek 6 pomidorków koktajlowych 150 g sera feta 10 oliwek 1 zielona papryka 1/2 czerwonej cebuli 4 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki suszonego oregano CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Ogórek obieramy i kroimy w łódeczki, pomidorki kroimy na połówki, cebulę w krążki, paprykę w paseczki, a oliwki pozostawiamy w całości

My Culinary Art