większej cebuli, ok.20g masła, 325g krewetek koktajlowych, 230g groszku (może być mrożony), 200g kukurydzy (może być mrożona), 1/2 małej cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 świeża czerwona papryka, 1 świeża żółta papryka, ok. 1/2 łyżeczki curry, sól, pieprz, 6 ząbków czosnku, 2-3 garście świeżej natki pietruszki, papryka czerwona słodka, pieprz cayenne. Przygotowanie: Smacznego
W kuchni u Monikiserka homogenizowanego 250 g masła lub margaryny roślinnej 500 g mieszanki mąk bezglutenowych ( u mnie Mix per Pane Nutrifree ) mąka do podsypania farsz: 3 marchewki 1cukinia 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 1 łyżka oleju kokosowego ulubione przyprawy parmezan Z serka, masła i mąk przygotuj jednolite i elastyczne ciasto. Rozwałkuj je na podsypanym mąką stole na grubość(...)formę do tarty. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 12-15 minut. W między czasie wszystkie warzywa oczyść. Marchewkę i cukinie zetrzyj na tarce w plastry, paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i na dużym ogniu szybko podsmaż cebule, marchew i paprykę. Po 2 minutach dodaj cukinie i podsmaż kolejne 2 minuty
Kuchnia bezglutenowaskładników. Nie zabrakło czarnuszki, która chętnie dodaję nie tylko do kremowej zupy z kukurydzy , ale i do drożdżowych wypieków na słono takich jak np. focaccia . Sałatka z brokułami, papryką i czarnuszką Składniki: 1 brokuł 4 jajka ugotowane na twardo 1 mała, czerwona papryka 1/3 jasnej części pora 4 - 5 łyzek majonezu sól himalajska do smaku ziarna czarnuszki do posypania(...)gotujemy w osolonej wodzie, aż będą półtwarde. Odcedzamy, zalewamy zimną wodą i ponownie odcedzamy. Przekładamy do dużej miski. Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę razem z papryką i jasną częścią pora. Dodajemy do miski z brokułami. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Wstawiamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się". Podajemy posypane ziarnami czarnuszki
Moja smaczna kuchniaobierania grubej skóry. Dlatego najczęściej wybieram dynię hokkaido o nieco mniejszych rozmiarach i cieńszej skórce. To znacznie ułatwia sprawę. Składniki: spora garść orzechów włoskich 400g miąższu dyni 1 czerwona papryka 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka przyprawy curry ¼ szklanki (50ml) warzywnego bulionu 1 szklanka (200ml) gęstego mleka kokosowego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz 1 pęczek natki pietruszki(...)400g makaronu spaghetti Obraną i wypestkowaną dynię pokrój w wąskie paski – możesz to zrobić za pomocą szatkownicy. Paprykę pokrój w małą kostkę. Na suchej rozgrzanej patelni rozgrzej pokruszone na nieco mniejsze kawałki orzechy włoskie. Przesyp je na talerzyk, a na patelnię wlej oliwę, wrzuć curry, a po chwili czerwoną paprykę. Zamieszaj i podsmaż całość krótko (około 1-2 minuty). Wlej
Roślinna - blog wegańskijadłam! Cudowny smak, aromatyczny zapach i ta konsystencja - gęsta i kremowa. Pyszności! Dodatek imbiru i mleczka kokosowego dał niebywały efekt końcowy. Całość jest lekko pikantna, choć możecie pominąć ostre papryki, wówczas wyjdzie wersja łagodna. Bardzo mocno polecam Wam ten przepis - niebo w ustach :) A NutriBullet pokazał, że nie tylko koktajle można w nim zmiksować :) Składniki 1,3 kg dyni(...)czosnku 1 papryczka chilli kawałeczek imbiru 1 łyżka oleju kokosowego 1 szklanka wody 200 ml mleczka kokosowego (polecam z Bioindygo.pl - jest idealne) 1 łyżka curry dodatkowo: sól himalajska, papryka wędzona, papryk słodka, pieprz ziołowy, pieprz czarny, szczypta pieprzu cayenne Przygotowanie: W garnku rozpuść i rozgrzej olej kokosowy. Podsmaż na nim drobno posiekane cebule, czosnek, papryczkę chilli oraz imbir. Smaż
Zdrowie na języku :Pryżem. Składniki: 10 kawałków kurczaka (pałki, udka) 2 cytryny 3-4 gałązki świeżego oregano lub 2 łyżki suszonego 2 niewielkie szalotki, poszatkowane 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki płatków papryki lub słodkiej papryki 100 ml białego wina 200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 łyżka oleju sól, pieprz cukier najlepiej brązowy – do smaku Wykonanie: Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Jedną(...)której smażyliście kurczaka (jeśli w piekarniku używaliście tej samej patelni, po prostu zostawcie miękką cytrynę na niej). Patelnię ustawić na średnim ogniu. Dodać oregano, poszatkowaną szalotkę, zmiażdżony czosnek, paprykę i tak podsmażać mieszając przez ok. 1 minutę. Dodać wino i zamieszać dokładnie. Podgrzewać ok. 2 minuty redukując płyn o połowę. Dodać bulion. Gotować ok. 5 minut, aż płyn zacznie gęstnieć
Pociąg Do KuchniSzybkie i proste w przygotowaniu danie w zaledwie kilka chwil z kilku dostępnych przez cały rok składników. Składniki: 300 gram piersi kurczaka 1 marchewka 1 papryka garść zielonej fasolki szparagowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 1 mała papryczka chili 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka czarnego sezamu 1/2 szklanki bulionu sos: 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)łyżki sosu sojowego, 1 łyżka syropu klonowego, sok z 1/3 limonki, 1 łyżka octu ryżowego, 2 łyżki ketchupu przyprawy: szczypta papryki wędzonej, szczypta kolendry mielonej cebula dymka limonkowy ryż: 1/2 szklanki ryżu, 1 szklanka wody, skórka otarta z 1 limonki, pół łyżeczki soli Pierś kurczaka i paprykę kroję w kostkę, marchewkę w słupki a fasolkę na mniejsze kawałki. Cebulę siekam
Mango Papajagotowe danie. Składniki: 2 piersi z kurczaka 100 gramów kaszy bulgur ok. 600 ml wywaru drobiowego lub warzywnego 1/2 brokułu podzielonego na różyczki 1/2 czerwonej papryki natka pietruszki do posypania oliwa z oliwek do podsmażenia 1 ząbek czosnku przyprawa do kurczaka sól pieprz Piersi z kurczaka myjemy, czyścimy z ewentualnych błonek i kroimy w kostkę Paprykę myjemy i również(...)kroimy w drobną kostkę Czosnek siekamy Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy kurczaka i paprykę, a następnie dodajemy czosnek, sól, pieprz i przyprawę do kurczaka, Można podlać odrobiną wywaru (ok. 100 ml), on w trakcie gotowania zredukuje się Gdy całość się podgotuje (ok. 5 minut), dodajemy różyczki brokuła, i chwilę podsmażamy Następnie wsypujemy kaszę bulgur, zalewamy wywarem, gotujemy na małym
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzrobiłam w przepisie na Curry z kalafiora . Składniki: (porcja dla 3 - 4 osób) 1 średni brokuł 800 g mięsa z indyka (pierś lub udziec bez skóry) 1 średnia papryka 2 średnie pomidory 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka mleczka kokosowego 1 - 2 łyżeczki masali do drobiu 2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki(...)imbiru 1 łyżka soku z cytryny sól do smaku 5 łyżek oleju lub masła klarowanego Przygotowanie: Mięso z indyka umyć, oczyścić z wszelkich żyłek i pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę umyć, wykroić gniazdo nasienne i pokroić na niezbyt duże kawałeczki. Pomidora umyć, wykroić twardą pozostałość po łodydze i drobniutko pokroić. Brokuła umyć i podzielić na małe różyczki. Proponuję na jeszcze
Kuchcik gotujenaprawdę wart wypróbowania.Szkoda ,że rzadko robię większe imprezy ,a może to się kiedyś zmieni , zobaczymy.Zapraszam. 1 wyluzowany z kości kurczak 2kg. 1/2 kg.zmielonych piersi kurzych 1/2 kg.pieczarek 1 papryka czerwona 1cebula 3 łyżki bułki tartej 2 jajka vegeta natka pietruszki słodka papryka w proszku sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Wszystkie dziury i nacięcia zaszyć-ja użyłam wykałaczek i pospinałam-pozostawiając otwór(...)nadzienia.Pieczarki czyścimy i kroimy,cebulę i paprykę siekamy w kosteczkę-wszystko razem przesmażamy na patelni,studzimy.Łączymy z mielonym mięsem.Dodajemy bułkę tartą oraz przyprawy do smaku.Wyrabiamy masę.Nadziewamy nią kurczaka,zszywam go.Wkładamy go na patelnię i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Przekładamy do wysmarowanego naczynia żaroodpornego i pieczemy 1.5 godz.180st.Możemy go podawać na ciepło
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisztuki Por – 1 sztuka Trawa cytrynowa – 2 sztuki Imbir – kawałek 5cm Czosnek – 3 ząbki Anyż – 2 gwiazdki Goździki – 4 sztuki Grzyby mun – 1 szklanka Pędy bambusa – 1 szklanka Papryka czerwona – 1 sztuka Papryka zielona – 1 sztuka Czerwona pasta curry – 2 łyżeczki Sól, pieprz Dodatkowo: Marchew – 2 sztuki Por – 1 sztuka Składniki - Pierożki z mięsem Składniki na ciasto pierogowe: Mąka pszenna(...)Mięso i warzywa z bulionu wykorzystujemy do przygotowania w międzyczasie pierożków. Gdy bulion będzie już sklarowany delikatnie go solimy, dodajemy pastę curry, pędy bambusa, grzyby i pokrojone w paski papryki. Gotujemy przez około godzinę. Pod koniec gotowania zupy przygotowujemy marchewkę i pora – kroimy je w bardzo cienkie paski, który następnie blanszujemy. Wykonanie – pierożki: Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy
Kuchnia Bon AppetitZapiekanka ryżowa z indykiem i papryką Składniki – 1 porcja: Ryż z quinoa Sonko – 100g Polędwica z indyka – 100g Papryka czerwona – ½ sztuki Sól, pieprz, bazylia Sos: Bazylia suszona – 1 łyżeczka Passata pomidorowa – 3 łyżki Śmietana 30% - 1 łyżka Jajko – 1 sztuka Ser mozarella – 2 łyżki startego Wykonanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, a następnie przekładamy do naczynia do zapiekania. Polędwicę(...)indyka kroimy w plastry, solimy, pieprzymy i nacieramy bazylią. Układamy na ryżu razem z pokrojoną w paski papryką. Passatę pomidorową mieszamy ze śmietaną, jajkiem i bazylią. Ryż z mięsem zalewamy sosem i posypujemy startą mozarellą. Pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut
Kuchnia Bon Appetitlanguage:EN-US;} Kuskus z pesto z natki pietruszki z warzywami Składniki – 2 porcje: Kasza kuskus – 100g Pesto z natki pietruszki – 4-5 łyżek Marchew – 1 sztuka Seler – ¼ sztuki Papryka czerwona – 1 sztuka Pietruszka (korzeń) – 1 sztuka Pierś z kurczaka – 200g Szpinak – 2 garście Granat Jogurt naturalny – 3 łyżki Ulubione przyprawy np. garam masala do piersi z kurczaka, suszone zioła(...)Następnie mieszamy z pesto i doprawiamy do smaku. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w ulubionych przyprawach np. garam masala i jogurcie naturalnym. Warzywa (marchew, seler, pietruszkę, paprykę) obieramy ze skóry (z wyjątkiem papryki) i kroimy w równą kostkę. Mieszamy z ulubionymi przyprawami i oliwą z oliwek. Warzywa pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Po 15 minutach
Kuchnia Bon Appetitlatin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka z serem halloumi, kalmarami i granatem Składniki: Sałata rzymska – 2 główki Papryka czerwona – 2 sztuki Pomidor – 2 sztuki Granat – ½ sztuki Ser halloumi – 200g Kalmary baby – 10 sztuk Sezam czarny i biały Składniki – sos: Miód – 1 łyżka Sok z ½ cytryny Oliwa z oliwek(...)łyżka Wykonanie – sałatka: Paprykę umyć, pokroić w kostkę i piec przez 30 minut w 180 stopniach. Ser halloumi pokroić w plastry i ugrillować. Kalmary oczyścić, pokroić i grillować przez 1 minutę. W naczyniu układać warstwami liście sałaty, plastry pomidora, pieczoną paprykę, ser i kalmary. Całość posypać granatem i sezamem. Polać sosem przygotowanym z miodu, soku z cytryny i oliwy
Kuchnia Bon AppetitMiętus – 2 tuszki Młode ziemniaki – 10-12 sztuk (małe) Marchew – 2 sztuki Seler naciowy – 2 łodygi Kapary – 2 łyżki Pietruszka – 1 sztuka Ajwar – 4 łyżki Olej rzepakowy- 1 łyżka Papryka wędzona – 1 łyżeczka Wykonanie: Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki myjemy i gotujemy, aż będą prawie miękkie. W między czasie myjemy i osuszamy rybę, a następnie przyprawiamy ją wędzoną(...)papryką i pastą ajwar. Pokrojone warzywa mieszamy z ziemniakami, kaparami, olejem, wędzoną papryką i pastą ajwar. W naczyniu do zapiekania układamy warzywa i ziemniaki, a na nich rybę. Całość pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach
Kuchnia Bon Appetit