papryka - 32566 przepisów (strona:443/2172)

"Flaczki" z kani 227

duża marchewka por, biała cześć ½ selera 3 cebule minimum 800 g kani 2 łyczki oleju 5 listków laurowych 10 kulek ziela angielskiego 2 czubate łyżki majeranku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki 2 łyżki soli lub więcej do smaku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka suszonego imbiru 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 ząbki czosnku czarny pieprz do smaku(...)selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por kroimy w krążki. Warzywa wkładamy do garnka. Cebulę obieramy, kroję w kostkę i podsmażamy razem z wędzoną i słodką papryką, na oleju. Wkładamy do garnka. Grzyby sczyścimy, kroimy w grube paski i wkładamy do garnka.Warzywa i grzyby w garnku zalewamy wodą, dodajemy sól, ziele, listki, pieprz. Gotujemy pod przykryciem około

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z brokułem i kurczakiem 1211

przykład na kolację, a i na domowej imprezce na pewno się sprawdzi :) Składniki: ok. 400-450 g piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka 500 g brokułów 1 mała czerwona papryka 1 słoiczek selera konserwowego 0,5 puszki kukurydzy 4 nieduże ząbki czosnku 3-4 łyżki majonezu 2-3 łyżki śmietany 18% (gęstej) sól, pieprz, pieprz ziołowy   Pierś z kurczaka(...)kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka i usmażyć. Odstawić do ostudzenia. Brokuła podzielić na mniejsze kawałki i gotować w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Również odstawić do ostudzenia.   Paprykę umyć, pokroić w kostkę i wrzucić do dużej miski, seler i kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do papryki. Gdy kurczak i brokuł ostygną również wrzucić je do warzyw

Simply Food
Gulasz warzywny z ciecierzycą 155

wszystko co mamy w lodówce, kroimy, gotujemy, mieszamy i najlepsze... ZAJADAMY!!! Składniki: 250-300 g kiełbasy np. podwawelskiej 1 łyżka smalcu 1 biała cebula 1 czerwona cebula 2 kolorowe papryki 2 marchewki 1 mała cukinia 1 puszka ciecierzycy konserwowej 400-500 ml przecieru pomidorowego sól pieprz chili (świeża/w płatkach/w proszku) Przygotowanie: Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć(...)tłuszczu, gdy się zarumieni dodać białą cebulę pokrojoną w kostkę i czerwoną pokrojoną w półplastry. Smażyć, aż cebulka się zeszkli. Dodać pokrojoną w paski paprykę i dusić jeszcze około 3 minut. Do garnka wlać wody, tak by przykrywała dno i włożyć pokrojoną w kostkę cukinie, a także marchew (pokrojoną w plasterki. Następnie przełożyć zawartośc patelni do gotujących się warzyw

Malinowo w kuchni
Szaszłyki z Kurczakiem w Jogurtowej Marynacie z Ziemniakami z Szałwią i Rozmarynem 152

miałam wolne aż do naszej pory obiadowej, czyli jak Młody wróci ze szkoły.  Składniki dla 2 osób: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy 1/4 łyżeczki chilli mielonego 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatkowo: połowa świeżego ananasa jak nie masz użyj(...)gładką jednolitą masę, do której włożyłam pokrojone mięso z kurczaka, wymieszałam, miskę przykryłam folią spożywczą i odstawiłam na kilka godzin do lodówki (ok. 6 godzin). Pieczarki: kilka pieczarek  papryka mielona słodka oliwa lub olej sól ziołowa Pieczarki wyczyściłam i każdą przekroiłam na połowę. Spryskałam oliwą i posypałam papryką i solą, wymieszałam. Ziemniaczki z szałwią i rozmarynem: kilka niewielkich ziemniaków

Blondynka Gotuje
Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami i cebulą. 187

weekend albo na kolację. Dziś polecam Wam prostą zapiekankę bez sosu. Składa się ona tylko z samych podgotowanych ziemniaków, pomidorów i cebuli. Przyprawiona jest solą, pieprzem i ostrą papryką oraz skropiona oliwą z oliwek. Całość posypana serem cheddar i ziołami dalmatyńskimi. Danie to świetnie nadaje się na kolację lub jako dodatek do mięsa.   ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z POMIDORAMI I CEBULĄ(...)Składniki na 2 - 3 porcje: 850 g ziemniaków 450 g pomidorów 1 duża cebula 8 sztuk suszonych pomidorów w oleju 80 g sera cheddar sól pieprz czarny papryka ostra  zioła dalmatyńskie oliwa           Sposób przyrządzania:             Ziemniaki umyć, gotować około 20 minut, odcedzić. Obrać ze skórki i pokroić w plastry

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Błyskawiczny piątek - Łosoś w sosie słodko-kwaśnym 146

Polecam! Smacznego! Składniki : * 400g fileta z łososia  * pół cytryny  * sól, pieprz  * 3 łyżki oleju do smażenia  Sos : * duża cebula * 2 łyżki oleju rzepakowego  * kolorowe papryki   * mała marchewka  * ananas z puszki  * 3 łyżki cukru * 2 łyżki octu  * 3 łyżki ketchupu pikantnego  * 2 łyżki mąki ziemniaczanej   Przygotowanie : Na oleju przesmażamy(...)cebulę pokrojoną w dużą kostkę, wrzucamy pokrojone papryki oraz marchewkę w słupki. Dodajemy 3 łyżki ananasa z puszki oraz cukier i ocet. Mieszamy i dodajemy ketchup. Wodę z puszki z ananasem mieszamy z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do sosu, ściągamy z ognia i miksujemy. Dodajemy parę kostek ananasa oraz kawałki marchewki i papryki. Rybę oprószyć solą i pieprzem , skropić sokiem

Magiczne Życie Marty
SZNYCLE INDYCZE Z PIEKARNIKA Z WARZYWNYMI FRYTKAMI 144

marchewek, również z piekarnika. Składniki: 500 g sznyclów z indyka 3 ziemniaki średniej wielkości 2 marchewki 1 jajko 1 szklanka płatków kukurydzianych 3 łyżki oliwy zioła prowansalskie słodka papryka przyprawa do drobiu/indyka sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki i marchewki obieramy ze skórki, myjemy, suszymy i kroimy w słupki. W misce mieszamy oliwę z 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczką ziół prowansalskich(...)piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15-20 min. Płatki kukurydziane mielimy na miałko, wysypujemy na talerz. W drugim talerzu rozbełtujemy jajko. Sznycle rozklepujemy, przyprawiamy pieprzem, solą, papryką, przyprawią do drobiu, maczamy w jajku a następnie w mielonych płatkach. Gotowe sznycelki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 15 min. w miejsce gdzie piekły się

Kuchnia MagdaLeny
Kurczak z pastą Tom Yum, bazylią azjatycką i makaronem ryżowym 124

kwaśny i mooocno aromatyczny. (Możecie doprawić bardziej na ostro.) Koniecznie spróbujcie! (2-3 porcje) 1 pierś z kurczaka (podwójna) 150g makaronu ryżowego Marynata: 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryki w proszku (płaska) 1/2 łyżeczki papryki ostrej (możecie dodać więcej) Dodatkowo: 1 cebula duża 100-150 ml wody 2 łyżeczki pasty Tom Yum 2 szczypty bazylii azjatyckiej curry sól pieprz(...)smażenia (polecam sezamowy lub kokosowy , ale może być dowolny) Pierś z kurczaka należy umyć osuszyć, a następnie pokroić w kostkę i umieścić w misce. Dodać sos sojowy i obie papryki. Całość dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki - minimum na 1 h. (Ja pozostawiłam na całą noc.) Po tym czasie cebulę pokroić w cienkie piórka i przełożyć

Di gotuje
Zupa krem z dyni i papryki 144

odpadów’ ), a do tego dobrej jakości miąższ i przyjemny smak. Można ją kupić przez cały rok. Dynię obrać, przeciąć na pół, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. Papryki umyć, wyciąć nasionka i błonki. Pokroić na małe kawałki. Marchewki obrać i pokroić w talarki. Chilli umyć i pokroić drobno. Jak lubicie bardzo ostro to można zostawić nasionka(...)chwilkę, aż cebulka zmięknie i lekko się zarumieni. Wlać wywar warzywny lub kostkę rosołową i wodę. Jak dodacie wywar to trzeba dodatkowo dodać jeszcze wody. Do garnka wrzucić dynię, papryki, marchew, kurkumę, imbir, chili i sól do smaku. Gotować do miękkości warzyw, następnie zmiksować. W razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać z dowolnym pieczywem. Polecam pycha

Kuchnia Pokoleń
GULASZ CIECIORKOWY Z DYNIĄ 212

cebule 2 marchewki 4-5 łodyg selera naciowego ok. 300 g dyni (ważona ze skórką) krojone pomidory w puszce 1 szklanka bulionu (może być z kostki) 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka cukru 1 łyżka cząbru szczypta chili 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki imbiru pieprz, sól 1 op. makaronu razowego oliwa do smażenia natka pietruszki liść laurowy, kminek Wykonanie(...)naciowego myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię. Następnie dodajemy ugotowaną cieciorkę. Przyprawiamy cząbrem i zalewamy bulionem. Dusimy ok. 10 min. Dodajemy pomidory w puszce i przyprawiamy słodką papryką mieloną, cukrem, papryką chili, curry oraz imbirem. Dynię obieramy ze skórki, oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do gulaszu. Dusimy pod przykryciem do momentu aż wszystkie warzywa będą

Kuchnia MagdaLeny
Gulasz na żeberkach z kaszą jęczmienną 135

żeberkach. Można podać z ziemniakami czy ryżem. U mnie podany z kaszą jęczmienną. Składniki : * 600g żeberek pasków * łyżka smalcu bądź innego tłuszczu  * cebula * 2 ząbki czosnku  * czerwona papryka * sól, pieprz, mielona czerwona papryka  * łyżka mascarpone * łyżka mąki pszennej  * ugotowana kasza jęczmienna * ogórki korniszony  Przygotowanie : Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Obsmażyć

Magiczne Życie Marty
Zupa dyniowa z gruszką na mleczku kokosowym 152

znudzeni tradycyjną zupą dyniową to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu.  Składniki: 1 dynia hokkaido 1 gruszka 1 szklanka mleczka kokosowego sok z ¼ pomarańczy 2 szklanki wody* kawałek ostrej papryki ostra i słodka papryka sól himalajska różowa (lub zwykła) pieprz do dekoracji pestki dyni *jeżeli po zblendowaniu będziecie uważać, że krem jest za gęsty do dolejcie kolejną szklankę wody(...)papryczki usunąć nasionka i drobno pokroić. Dynię, gruszkę i papryczkę przełożyć do garnka. Całość zalać mleczkiem kokosowych, sokiem z pomarańczy i wodą. Przyprawić solą, pieprzem, kurkumą, ostrą oraz słodką papryką i gotować kilka minut. Zupę ostudzić i zmiksować za pomocą blendera. Na sam koniec posmakować i ewentualnie doprawić. Przygotowaną zupę-krem podawać z makaronem i pestkami dyni (wcześniej podprażonymi

Ugotować
Penne z czerwonymi warzywami i włoską nutą 118

pełnoziarniste penne, a towarzyszą mu rozgrzewające czerwone warzywa i włoskie zioła.  Składniki 300 g makaronu  Lubella Pełne Ziarno Pióra (Penne) 200 g odtłuszczonego sera żółtego 1 czerwona papryka 1 puszka krojonych pomidorów 1 czerwona cebula 1 marchewka 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki bazylii 2 łyżeczki oregano kilka pomidorków koktajlowych kilka szczypt mieszanki(...)ziół włoskich sól pieprz świeżo mielony Makaron  Lubella Pełne Ziarno Pióra (Penne)  gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i odstawimy. Kroimy wszystkie warzywa - cebulę i paprykę w kostkę, marchewkę ścieramy na tarce, czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy na nią czerwoną cebulę. Po chwili dodajemy czosnek. Kiedy cebula będzie miękka

My Chcemy Jeść
Papryka marynowana 125

może jej zabraknąć w Waszych spiżarniach. Niezastąpiona do wszelkich sałatek, dań jednogarnkowych i przystawek.   Składniki: 2 kg papryki 1 główka czosnku ziele angielskie gorczyca olej Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 8 dkg cukru (ok 10 łyżeczek) 7 łyżeczek soli Sposób przygotowania: Paprykę myjemy i wydrążamy środki. Pokrojoną na mniejsze kawałki układamy w wyparzonych i osuszonych słoikach(...)każdego słoika dodajemy po ząbku czosnku, kilka ziarenek ziela angielskiego i po niecałej łyżce gorczycy. Składniki na zalewę zagotować. Przestudzoną napełniać słoiki z papryką dodając do każdego po łyżce oleju. Zamykamy i pasteryzujemy w piekarniku 40 minut ustawiając temp

Kuchnia w czekoladzie
Flaki wołowe 239

około 2 gram w 100g flaków. Skąd jednak pochodzą flaki? Znane są przecież nie tylko w Polsce, ale również w Czechach, na Węgrzech gdzie podawane są z dodatkiem ostrej papryki, w Austrii. Pierwsze wzmianki na temat flaków pochodzą z XIV wieku z dworu Kazimierza Wielkiego. Specjalnie dla niego jego nadworny kucharz przygotował zupę z wnętrzności odyńca. Król był nią(...)500g kości wieprzowych 1 duża cebula 300g włoszczyzny (może być mrożona, krojona) 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki masła 2 łyżki mąki ziele angielskie liść laurowy sól pieprz majeranek papryka słodka gałka muszkatołowa cukier Przygotowanie: Kości wieprzowe zalewamy około 2 litrami wody. Dodajemy kilka ziarenek ziela angielskiego, liść laurowy, przekrojoną na pół cebulę i łyżeczkę soli. Całość gotujemy, szumując

Jacob Tastes