razem można zmieniać sobie zestaw warzyw. Składniki na 3 osoby: 2-3 udka drobiowe 3-4 pałki drobiowe 1 większa marchew 2 korzenie pietruszki 4 ziemniaki pół cebuli kawałek papryki 3 ząbki czosnku oliwa tymianek, lubczyk, papryka słodka (dla dorosłych ostra) zioła prowansalskie sól, pieprz Przygotowanie : Przedstawione w prosty męski sposób na wideo. Mięso oczyścić i zamarynować(...)papryce słodkiej lub ostrej, tymianku, lubczyku i oliwie. Ziemniaki przekrojone na ósemki przyprawiamy ziołami prowansalskimi, skrapiamy oliwą i mieszamy. Mięso przekładamy do naczynia do zapiekania, dajemy pozostałe warzywa z ziemniakami na końcu. Zapiekamy w 200 oC przez 20 minut pod przykryciem i kolejne 40 minut bez przykrycia. Podajemy na ciepło
Mechanik w kuchniobróbce, ale o tym niżej. SKŁADNIKI (na 4 porcje): mięso z 4 udek kurczaka (ciężko jest dostać samo mięsko, udka trzeba samodzielnie wytrybować, ale to nic trudnego) 1 duża papryka lub 2 małe 1 łyżeczka posiekanego czosnku (najlepiej w zapałki) 1 łyżeczka posiekanego imbiry 1 łyżka posiekanej dymki (raczej nie cebula, a część nad nią do szczypiorku, ładnie wygląda(...)kiedy pozostałe składniki dokładnie oblepią mięso. Olej ma po prostu zapobiec sklejaniu. Odstawiamy do lodówki na min. 30 min. W czasie kiedy mięso się marynuje przygotowujemy kroimy warzywa. Paprykę w półksiężyce, resztę - patrz w składnikach. Wstawiamy też ryż. Mieszamy też składniki sosu. Będzie on bardzo intensywny w smaku i dość cierpki, ale po wlaniu do woka stanie się bardziej
Kuchnia od dwojgapiersi z kurczaka 1,5 l wody 250-300 g włoszczyzny pociętej w cienkie słupki 1 średniej wielkości kalafior 2 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego papryka ostra papryka słodka sól, pieprz posiekany koperek do dekoracji Do garnka wlać wodę. Włożyć umyte piersi oraz liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować. Za pomocą łyżki cedzakowej usunąć szumowinę. Mięso gotować kilka minut(...)piersi zmienią kolor to dodać włoszczyznę. Całość przyprawić solą, pieprzem, ostrą oraz słodką papryką. Gotować kilka minut na małym ogniu. W międzyczasie kalafiora umyć, usunąć głąb i podzielić kalafiora na mniejsze różyczki. Do gotującej się włoszczyzny dodać kalafiora. Nadal gotować na małym ogniu. Gdy kalafior będzie lekko miękki i część różyczek zacznie opadać na dno to garnek zdjąć
Ugotowaćprzygotować sobie takie pyszności w domowym zaciszu także w chłodniejsze dni. Muszę przyznać, że cudowny smak grillowanego ananasa idealnie komponuje się z wytrawnym smakiem dobrze doprawionych wegańskich kiełbasek oraz papryki, a wszystko zwieńcza ostro słodka marynata. Składniki na 6 szaszłyków: 300g miąższu ananasa 2 małe czerwone papryki 1 opakowanie (250g) wegańskich kiełbasek 3 łyżki oliwy(...)syropu klonowego lub syropu z agawy 2 ząbki czosnku, przeciśnięte 1 płaska łyżeczka płatków chilli szczypta soli Ananasa pokrój w 2 cm kostkę, podobnie jak paprykę, a kiełbaski w grubsze 2-3cm kawałki. Gotowe pokrojone składniki nadziewaj na przygotowane drewniane lub metalowe szpikulce. Odłóż je na bok i zabierz się za marynatę. W małej
Roślinna - blog wegańskipomidory dodatkowo utworzyły smaczny sos. Danie podane w serowych miseczkach wygląda bardziej atrakcyjnie. 350 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 4 pieczarki 2 pomidory Kilka różyczek brokuła Sól Pieprz 150 g żółtego twardego sera 250 g pełnoziarnistego tagliatelle Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą(...)mięsa. Cebulę, paprykę oraz pomidory kroimy w kosteczkę. Pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy paprykę oraz pieczarki. Gdy zmiękną dodajemy kurczaka, pomidory i różyczki brokułu. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do miękkości mięsa i rozgotowania się pomidorów. Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy na durszlaku
VioletoweKucharzenieszybkie i proste, wprost stworzone do zapakowania do pracy. Bardzo aromatyczny i doprawiony przyprawami, których nie używam w kuchni na co dzień. 200g ryżu 2 filety z kurczaka 2 papryki 2 pory 2 marchewki sos sojowy olej sezamowy sól, pieprz po szczypcie: kolendra, kurkuma, kumin, pieprz cayenne, kardamon, papryka słodka, pieprz cytrynowy sezam do posypania 1. Ryż gotujemy zgodnie(...)przepisem na opakowaniu. Filety i paprykę kroimy w kostkę. Por kroimy w krążki, marchewkę w słupki. 2. Filety obficie posypujemy przyprawami i podsmażamy na mocno rozgrzanym oleju. Dodajemy warzywa, smażymy około 5 minut, po czym podlewamy 1/2 szklanki wody, przykrywamy, dusimy do miękkości warzyw przez około 15 minut. 3. Kurczak i warzywa mieszamy z ryżem, ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku
Szefowa kuchnisię sprawdzają również na przyjęciach rodzinnych, moja rodzina stwierdziła że muszę częściej je przyrządzać. Składniki: 4 małe pałki z kurczaka 1,5 szklanki płatków kukurydzianych Lubella Słodka i ostra papryka Sól Olej do smażenia Ciasto naleśnikowe: 0,5 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mleka 1 jajko 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Sposób(...)przygotowania: Pałki z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy solę oraz słodką i ostrą paprykę, wstawiamy na godzinę do lodówki. Z podanych składników przygotowujemy ciasto, do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Płatki kukurydziane kruszymy, w rondlu rozgrzewamy olej w takiej ilości żeby pałki były w całości zanurzone. Pałki obtaczamy w przygotowanym cieście naleśnikowym, obtaczamy w pokruszonych płatkach
Bajeczna Kuchniadomu smakuje inaczej. To taka nasza jarzynowa ;-) Kto nie zna, zapraszam! Składniki; bulion drobiowy lub warzywny około 2 litry 1 marchew 1 pietruszka 1 mała cukinia 1 czerwona papryka 4 pomidory 2 ząbki czosnku 1 szklanka passaty pomidorowej puszka groszku konserwowego sól, pieprz, słodka papryka, koperek lub zielona pietruszka, łyżeczka cukru 20 dag fasoli szparagowej Przygotowanie; Marchew(...)obrać a następnie pokroić w plasterki i wrzucić do bulionu. Gotować na małym ogniu. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, następnie pokroić w kostkę i wrzucić do zupy. Paprykę oczyścić z nasion i także pokroić w kostkę, dodać do zupy. Gotować do miękkości warzyw. W tym czasie cukinię pokroić w kostkę, a fasolkę na 2 cm kawałki. Kiedy warzywa
Radość kipiąca uśmiechem.TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: 30-60 minut -PORCJE: 4 Fasolowy przysmak z patelni pół opakowania makaronu 2 laski kiełbasy (dowolna) 1 cebula 1 słoiczek papryki czerwonej marynowanej 1 puszka białej fasoli pieprz, sól, przyprawa do potraw pół litry bulionu drobiowego Pokrojoną w kostkę kiełbasę podsmażyć przez chwilę na patelni. Następnie dodać do niej poszatkowaną drobno cebulę(...)Słoik papryki marynowanej odcedzić i paprykę przełożyć na patelkę. Fasolę odcedzić z zalewy, przelać wodą i dodać na patelnię. Całość chwilę podsmażyć i zalać bulionem. Przyprawić do smaku. Przykryć patelkę i podsmażać do wyparowania wody, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodać wcześniej ugotowany makaron w lekko osolonej wodzie. Podawać ciepłe, posypane poszatkowaną zieleniną
Gotuję TestujęTRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: do 60 min -PORCJE: 6-8 Ziemniaki faszerowane 3-4 ziemniaki młode (większe) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 cukinia 1/2 pomidora pieprz sól pęczek szczypiorku 10 dag sera żółtego Ziemniaki młode ugotować lekko w mundurkach. Przekroić na pół i wydrążyć środek, przełożyć do folii aluminiowej. Wydrążony środek przełożyć do miski(...)lekko zgnieść. Papryki pokroić (usunąć wcześniej z nich gniazda nasienne) w kostkę, tak samo pokroić pomidora i pozbawioną skórki cukinię. Dodać do miski z wydrążonymi ziemniakami. Szczypiorek poszatkować, ser żółty zetrzeć na tarce. Dodać do miski, przyprawić, wymieszać. Farszem napełniać wydrążone środki z ziemniaków. Zapiekać w piekarniku w 180 st. przez ok. 15-20 minut. Podawać ciepłe
Gotuję Testujęmakaron szlachecki, lane kluski" z Biedronki) 10 - 15 dag boczku wędzonego pół cebuli pół szklanki mrożonego groszku mały kubek śmietanki 12 lub 30 % (u nas 12%) 2 ząbki czosnku papryka słodka wędzona majeranek sól pieprz tarty ser do posypania na wierzch, najlepiej twardy - opcjonalnie (u nas ser piwny) Na patelni podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek. Gdy się zarumieni dodajemy(...)posiekaną cebulę i czosnek. Przesmażamy i wsypujemy paprykę wędzoną i majeranek. Smażymy mieszając, by nie przypalić papryki, bo cała potrawa nabierze gorzkiego smaku. Dodajemy groszek i smażymy na niewielkim ogniu, aby się rozmroził. W czasie gdy groszek powoli nabiera temperatury, zabieramy się za gotowanie makaronu w osolonej wodzie. Nie dodajemy oleju do wody. Makaron gotujemy al dente. Po kilku minutach
Kuchnia od dwojgafilet z kurczaka (ok. 250g) 1 łyżka sosu sojowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu ostrygowego 1 cebula 1 łyżka sosu hoisin pół papryki 1 łyżka octu ryżowego 1 mała marchewka sól seler - tyle samo, co marchewki pieprz 1 mała cukinia 2-3 grzyby mung(...)sojowy 50 g ryżu (u nas basmati) 1 łyżeczka kurkumy Pierś kroimy w grubą kostkę i marynujemy przez min. 30 min. Seler i marchew kroimy w słupki, paprykę w krążki, czosnek i imbir w drobną kosteczkę, cebulę w ćwiartki, cukinię w średniej grubości talarki, a pora i papryczkę chilli w cienkie krążki. Z papryczki można usunąć nasionka
Kuchnia od dwojganiewielkich ilości przypraw do niej dodałam, ale ja bardzo pikantnych przypraw nie lubię i niespecjalnie mogę. Jeśli ktoś lubi "żyletki w buzi", może spokojnie zwiększyć ilość imbiru i ostrej papryki, a nawet dodatkowo doprawić zupę pieprzem. Smacznego :) SKŁADNIKI: 50 dag pasternaku 20 dag marchwi 20 dag ziemniaków kilkucentymetrowy kawałek pora 2 łyżki klarowanego masła sól 1/2 łyżeczki kurkumy łyżeczka świeżo(...)startego imbiru ostra lub słodka sproszkowana papryka sok z cytryny gęsta śmietana lub jogurt naturalny WYKONANIE: Pasternak, marchew i ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kawałki. Pora dokładnie opłukać z ziemi, przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w plasterki. Warzywa wrzucić na rozgrzane masło, smażyć na wolnym ogniu kilka minut, cały czas mieszając i uważając, aby por się
Kuchenne zapiski Edytypieczonych warzyw, która wybornie smakuje zarówno solo, jak i w zestawieniu z pieczonym mięsem czy rybą. Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy: - 1 średniej wielkości bakłażan - 3 papryki - kilka pomidorków koktajlowych - 3 ząbki czosnku - 8 filecików anchois - pół łyżeczki bazylii - pieprz do smaku - 2 łyżki oliwy z oliwek 1. Bakłażan oraz paprykę myjemy, a następnie w całości przekładamy(...)minut przed końcem pieczenia dokładamy pomidorki koktajlowe oraz czosnek w łupince. 3. Upieczone do miękkości warzywa odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Pomidorki kroimy na pół, czosnek wyciskamy z łupinek, paprykę obieramy ze skóry, usuwamy nasiona i kroimy w paski. Tak samo postępujemy z bakłażanem, zwracając szczególną uwagę na dokładne oddzielenie nasion, aby nie przeniosły do naszej sałatki goryczy. 4. Anchois
Bez Cebulimakaronu penne puszka fasolki czerwonej puszka kukurydzy 1 pomidor 250 ml sosu pomidorowego - tutaj znajdziecie przepis - Sos pomidorowy sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek, oregano, bazylia, sól ziołowa papryka słodka, 200 g startego żółtego sera ( wybierzcie swój ulubiony w moim przypadku było to połączenie mozzarelli z serem cheddar, bo taki miałam w domu) Wykonanie(...)skórki, kroimy w kostkę. 3. Makaron wrzucamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy fasolkę czerwoną, kukurydzę, pomidor i dodajemy przygotowany wcześniej sos. 4. Doprawiamy, ziołami, solą, pieprzem i papryką słodką. 5. Całość mieszamy, na wierzch posypujemy starty ser, wierzch posypujemy jeszcze delikatnie papryką słodką 6. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 min lub do czasu
Mój pomysł na