przygotowuje każdego roku, dzięki temu zaoszczędzam sporo czasu. Jak mam dzień tzw. "lenia" wówczas otwieram słoik, dodaje makaron,ser i gotowe :) Składniki: 2 ½ kg pomidorów 4 żółte papryki 2 młode cukinie 1 pęczek świeżej bazylii 4 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy 10 łyżek cukru ½ łyżeczki ostrej papryki 3 łyżeczki soli 120 ml octu Wykonanie: Pomidory sparzyć, obrać(...)skórki, rozbić blenderem i rozgotować. Oliwę rozgrzać z zmiażdżonym czosnkiem, dodać do pomidorów razem ze startą cukinią i papryką. Przyprawić i gotować przez godzinę, pod koniec gotowania wlać ocet i dokładnie wymieszać. Możemy jeszcze raz rozbić blenderem. Przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować powoli przez 30 minut
Tradycyjna Kuchniaziemniakami, kaszą w różnych postaciach, z ryżem, naleśnikami, racuchami…. Możliwości jest wiele, a potrawka zawsze pyszna! I do tego jakże prosta! Potrzebne składniki: - 2 piersi z kurczaka - 2 papryki czerwone - 400 g pieczarek - cebule (żeby się nie zapłakać nad ich rozpracowywaniem, polecam obrać cebule najpierw, po czym na kilka minut włożyć do lodówki(...)działa!) - ketchup łagodny ze słoiczka - zielona pietruszka - szczyptę vegety (wiem, wiem, że niezdrowa, ale używa jej się naprawdę mało) Rozpracować poszczególne składniki: Piersi – w kosteczkę kroimy, jak i czerwone papryki. Pieczarki w plasterki, no i cebula z lodówki wyciągniona, lecz w potrawce niezastąpiona. W kostkę. Pokrojonego kurczaczka na gorący olej do garnka wrzucić, vegety szczyptę dodać i do białości smażyć
Kuchnia smakówDzisiaj zachęcam do przygotowania wiosennej sałatki z pomidorami malinowymi, rzodkiewkami, papryką i dymką. Łatwa i prosta do przyrządzenia. Najlepiej smakuje kilka minut po polaniu sosem. Sałatka idealna na drugie śniadanie bądź jako dodatek do obiadu. Składniki: 2-3 pomidory malinowe (średniej wielkości) 1 pęczek rzodkiewek 1/2 żółtej papryki 1 dymka wraz z cebulką sos 3 łyżki oliwy z oliwek(...)łyżka soku z cytryny sól, pieprz Pomidory umyć, osuszyć i drobno pokroić. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski. Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki. Dymkę umyć i drobno posiekać (cebulę i szczypiorek). Wszystkie warzywa przełożyć do miski. Do małego słoiczka wlać oliwę i sok z cytryny. Sos posolić oraz popieprzyć. Zamknąć słoik i kilka razy całość
UgotowaćPrzepis na smaczny bezmięsny obiad, czyli filety rybne zapiekane z warzywami pod serowo-śmietanową kołderką. Składniki: 500 g filetów z ulubionej ryby spora marchew pietruszka por pół czerwonej papryki 200 ml śmietany 18% 150 g sera żółtego 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz, słodka lub ostra papryka Przygotowanie Rybę dzielimy na mniejsze kawałki. Oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem(...)cytryny. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora kroimy w półplasterki. Warzywa podsmażamy na maśle do miękkości. Paprykę kroimy w kostkę i mieszamy z podsmażonymi warzywami. W naczyniu żaroodpornym wykładamy na dnie warzywa, a na nich układamy rybę. Śmietanę mieszamy z serem startym na tarce i przyprawami. Sos wylewamy na rybę
e-PrzepisyKulinarnemąki orkiszowej 250 ml mleka 2 jajka (osobno żółtka i białka) 20 g masła 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 czerwonej papryki 50 g sera żółtego 100 g szynki 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku opcjonalnie: ulubione zioła wykonanie: Paprykę, szynkę oraz ser żółty kroimy z kostkę. Masło roztapiamy. Do naczynia wlewamy mleko, dodajemy żółtka(...)cukier, sól i mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia się. Następnie dodajemy masło oraz paprykę, szynkę, ser żółty, szczypiorek i mieszamy. Na koniec w osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka, dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy. Pieczemy partiami gofry na złoty kolor. Podajemy na ciepło np. z ketchupem lub ulubionym sosem
Domowy Smak Jedzeniaszklanka ziarna teff (można zamiennie użyć kaszy jaglanej) 2 szklanki wody 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki oleju/oliwy czosnek niedźwiedzi lubczyk nadzienie 2 kostki tofu po 180 g 1/2 papryki czerwonej i 1/2 żółtej 1 mała cukinia natka pietruszki 1/3 szklanki mleka ryżowego 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej sól, pieprz, garść świeżych ziół Przygotowanie: Do gotującej się wody dodaj teff(...)Wystudź Dodaj mąkę i olej. Zagnieć ciasto - będzie się trochę kleić Wyłóż ciastem formę Piecz w 180 st. przez 20 minut Nadzienie Tofu zmiksuj z mlekiem, mąką, żółtą papryką, ziołami i przyprawami Wyłóż na podpieczony spód Na wierzch ułóż cukinię pokrojoną w plasterki oraz czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę Piecz jeszcze 15 minut Podawaj posypane natką pietruszki Smacznego! Teff tart
pyszne zdrowościjest lepsza - klasyczna czy ziemniaczana. 1 filet z kurczaka 4 średniej wielkości ziemniaki 1/2 główki sałaty lodowej 1/4 puszki kukurydzy 3 pomidory 1 łyżeczka przyprawy gyros sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra olej Sos tzatziki: 250ml jogurtu greckiego 2 małe ogórki gruntowe przyprawa tzatziki 1. Ziemniaki kroimy na ćwiartki, obsypujemy solą, pieprzem i paprykami. Pieczemy w rękawie przez około
Szefowa kuchnimamy dostęp do świeżych warzyw i kiedy chcemy przygotować coś na "szybko", bo nie chce nam się długo stać przy garach. SKŁADNIKI: 250g makaronu spaghetti, 1 cukinia, 1 papryka czerwona, 100g pomidorków cherry, 1 cebula, 1 szklanka śmietany 30%, 50g sera żółtego, 4 łyżki oliwy, oregano, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Makaron spaghetti gotuję al dente w osolonej wodzie(...)Cukinię i paprykę kroję w paski. Cebulę kroję w kostkę. Ser żółty ścieram na tarce o małych otworach. 3. Na oliwie szklę cebulę. Do cebuli dodaję cukinię, paprykę i pomidorki cherry. Smażę około 10 minut. Warzywa zalewam śmietaną i dodaję żółty ser. Duszę około 3 minut. Dodaję ugotowany makaron spaghetti. Mieszam i duszę jeszcze przez 2 minuty. Potrawę doprawiam
Tradycyjna kuchnia Kasibułek, które nie są już pierwszej świeżości, a po takim zapieczeniu są pachnące i chrupiące. Składniki: 4 duże bułeczki 2 łyżki masłą 4 plastry wędzonego boczku 2 cebule 2 papryki 100g łagodnego żółtego sera 4 cienkie parówki 2 jajka 1/2 puszki zielonego groszku 1 łyżka natki pietruszki sól pieprz Z bułek ściąć wierzchy, odłożyć. Dolne części wydrążyć, wysmarować wewnątrz masłem(...)Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na pozostałym tłuszczu. Cebulę obrać, posiekać i wrzucić do boczku. Papryki umyć, oczyścić, miąższ pokroić w kostkę, przesmażyć z boczkiem i cebulą. Jedno jajko ugotować na twardo, obrać i posiekać. Parówki obrać z osłonek, pokroić w plasterki. Ser zetrzeć na tarce. Groszek odcedzić na sitku, wsypać do salaterki, do której następnie dodać cebulę z boczkiem
kuchnia doskibazarki i stragany uginają się od młodych warzyw. Dzisiaj polecam lekką surówkę z młodej kapusty. Pewnie już dość macie duszonej kapusty pod wieloma postaciami. Ta surówka z młodą marchewką, papryką i pomidorem, będzie idealnym dodatkiem do dania obiadowego. Moja kapusta miała już najlepszy czas za sobą, więc nie wygląda zbyt zielono na zdjęciach Jeśli użyjecie świeżutkiej kapusty, Wasza surówka będzie(...)cytryny. Ja następnym razem dodam jeszcze ogórki małosolne- mniam. Drukuj Surówka z młodej kapusty window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 główki młodej kapusty 1 średnia młoda marchewka 1/3 strąka papryki 1 niewielki pomidor ( u mnie malinowy) sól, pieprz łyżeczka octu, cukru łyżeczka musztardy łyżeczka oleju ( u mnie rzepakowy tłoczony na zimno) Natka lub koperek do podania Wykonanie Kapustę kroimy
Mieszam w Garnkumieszanka sałat (najlepiej z rukolą lub innymi ostrzejszymi odmianami) 2 steki wołowe (antrykot lub rostbef) 1-2 pomidory malinowe lub garść koktajlowych ogórek zielony cebula czerwona (kilka piór) papryka żółta prażone pestki słonecznika - garść 2-3 łyżki oliwy z pestek dyni z odrobiną octu balsamicznego mieszanka ziół do grilla Przygotowanie: Gotowe, wykrojone steki nacieramy ziołami wymieszanymi(...)steków. Odstawiamy na godzinę do zamarynowania. W tym czasie sałatę wykładamy do misy. Pomidory kroimy w półksiężyce, ogórki też. Cebulę w pióra (niezbyt wiele by nie zdominowała smaku, a paprykę w pasy. Oliwę mieszamy z kilkoma kroplami octu balsamicznego - ewentualnie dodajemy ulubione zioła. Zamarynowane mięso grillujemy z obu stron. Czas grillowania dobieramy wg własnych upodobań co do stopnia wysmażenia wołowiny
Kuchnia po mojemu150g mąki żytniej żurkowej - typ 1200 80g cukru szczypta soli 1 żółtko FARSZ: 3 5 0g pieczarek 5-6 suszonych pomidorów z zalewy 1 mała czerwona papryka - u mnie 1/2 niewielkiej sztuki 1 cebula - duża 2 łyżki oleju z pomidorów z zalewy - do smażenia cebuli sól, pieprz - do smaku DODATKOWO: 10 cienkich i długich parówek 3-4 łyżki(...)późniejszego wykorzystania. Tym razem też sobie pomogłam i wyjęłam z zamrażarki taką gotową porcję - wystarczyło tylko ją rozmrozić chwilę w mikrofali . Suszone pomidory z zalewy drobno posiekać. Świeżą czerwona paprykę pokroić w kosteczkę. Cebul e obrać i posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić na nią cebulę. Zeszklić do lekkiego zezłocenia. Dodać czerwoną paprykę
Grunt to przepis!SKŁADNIKI NA PLACUSZKI: 1 duża papryka czerwona 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 duże ziemniaki 1 jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól i pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Warzywa umyć. Ziemniaki, czosnek i cebulę obrać. Paprykę, ziemniaki, cebulę pokroić w kostkę. Umieścić wszystkie składniki w misie thermomixa. Nastawić nas 1 minuta/obr. 10. Placuszki smażyć na smalcu lub oleju. Przełożyć(...)ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. SKŁADNIKI NA GULASZ 500 g mięsa wołowego gulaszowego 1 papryka czerwona 250 g pieczarek 4 ogórki kiszone 1 duża cebula 3 łyżki oleju rzepakowego szklanka śmietanki 30% sól i pieprz do smaku 1 litr wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Do misy multicookera wlać oliwę. Dodać mięso i posiekaną cebulę. Nastawić program FRY- MEAT
ClauditteMissCookingFilet z kurczaka w oleju rzepakowym z dodatkiem świeżej mięty i bazylii tajskiej zamarynowała, następnie paprykę czerwoną na wierzch poukładałam. Folią aluminiową każde, oddzielnie pozawijałam i z dwóch stron grillowałam. Podałam go z grillowanymi talarkami i chrupiącymi zielonymi szparagami. Mięso wyszło soczyste, idealne, a przygotowanie jego jest proste, banalne. Składniki: 3 filety z kurczaka, garść zielonych szparagów(...)papryka słodka spiczasta, garść świeżych listków mięty, garść świeżych listków bazylii tajskiej, olej rzepakowy, 3 ząbki czosnku, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony, kilka szt. młodych ziemniaków. Przygotowanie: 100 ml oleju rzepakowego mieszamy z posiekanymi bardzo drobno kilkoma listkami lubczyku i bazylii. Dodajemy pokrojony w kosteczkę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Filety z kurczaka myjemy, suszymy papierowym
Moniki SmakołykiLubię kuskus, ale nie robię go zbyt często. Dzisiaj na obiad pojawił się na moim stole ze szparagami i papryką. Przyznaję, że bardzo mi smakował, ale chyba jeszcze bardziej pochłaniał go mąż, który mówił zawsze, że za nim nie przepada. Taka wersja bardzo mu smakowała. Na blogu znajdziecie również wersję kuskusa z kurczakiem i rodzynkami Składniki 1,5 szklanki(...)kuskusu 1/2 pączka zielonych szparagów 1 duży pomidor 1 czerwona papryka 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 3 łyżki ketchupu pikantnego sól pieprz Kuskus zalać wrzącą wodą tak, aby woda przykrywała go około 1 cm i posolić. Wszystko wymieszać i odczekać aż się zrobi miękki. Na patelni rozpuścić masło , podsmażyć lekko cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie dodać paprykę
O kuchni z uczuciem