kiszoną kapustą. Składniki: ok. 1 kg udek z kurczaka (mogą być skrzydełka, ćwiartki, piersi) 500 g kapusty kiszonej cebula 200 g pieczarek 150 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Części z kurczaka oczyszczamy, posypujemy solą, pieprzem i papryka. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki. Oba składniki smażymy na patelni(...)dodajemy do pieczarek z cebulą. Krótko wszystko smażymy, następnie podlewamy pół szklanki wody i dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy ok. 10-15 minut. Na końcu przyprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie papryką. Kapustę z pieczarkami wykładamy na dno naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem. Na niej układamy kurczaka. Pieczemy około godziny pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C. 15 minut przed końcem
e-PrzepisyKulinarneprostu warzywa duszone we własnym sosie. W sezonie, gdy warzywa są tanie i są wszędzie, jest to absolutnie obowiązkowa obiadowa pozycja. Podstawowe składniki to bakłażan, cukinia, pomidor i papryka. A reszta to już czysta fantazja. Przecież nikt nie zabroni Wam eksperymentować i dodawać tego, co lubicie. Ratatuj jest lekkie, a jednocześnie naprawdę sycące. Można je podawać po prostu ze świeżym(...)szybko spożytkować i tak właśnie powstał pomysł na ratatouille. A całą historię z tym prezentem opisałem na blogowym fanpejdżu . Porcja dla ok. 6 osób: 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 1 bakłażan 1 cukinia 5 pomidorów 3 cebule 2 ząbki czosnku olej do smażenia sól opcjonalnie 2 łyżki octu Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy
Marder&Marder ManufactureSłodko-słone, lekko pikantne skrzydełka to idealna przekąska do podgryzania w trakcie meczu. Smak zawdzięczają aromatycznym składnikom marynaty, w której poza sosem sojowym znalazł się imbir, czosnek, papryka, cynamon, olej sezamowy i miód. Możecie upiec je w piekarniku lub korzystając z trwającego sezonu grillowego wrzucić je na ruszt, pamiętając aby obracać je od czasu do czasu. Do ich jedzenia(...)Składniki: 1,2 kg skrzydełek kurczaka 3 łyżki płynnego miodu 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżka tartego świeżego imbiru 1/4 łyżeczki cynamonu sól pieprz 3 łyżki sezamu szczypiorek Przygotowanie: Skrzydełka myjemy, dzielimy na części- przecinamy w miejscach zgięcia. Oprószamy delikatnie solą
Smakowity Blog Kulinarnymiła niespodzianka :) Składniki: 2 duże cukinie 300 g makaronu rurki ugotowanego al dente 200 g mielonego mięsa wołowego puszka pomidorów 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka papryki czerwonej papryka chilli do smaku sól i pieprz do smaku świeża bazylia ok 10-12 listków 200 g sera gouda startego na grubych oczkach 1 łyżka masła klarowanego Przygotowanie(...)rozgrzanej patelni wrzucamy masło i podsmażamy mięso, aż odparuje cała woda. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie dodajemy paprykę czerwoną i bazylię, dodajemy pomidory i doprawiamy. Wszystko smażymy, aż sos się zredukuje i będzie dobrze doprawiony. Sos łączymy z makaronem i odstawiamy do przestygnięcia. Cukinię kroimy w cienkie paski i grillujemy z obu stron. Następnie układamy
Niezły Młynekdanie będzie dużo mniej aromatyczne. Składniki (dla około 4-5 osób): 100 g wołowiny (użyłam rostbefu) 100 g kurek 2 szklanki nieugotowanego pęczaku cebula szalotka ząbek czosnku łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka tymianku 2 łyżki masła sól i pieprz natka pietruszki około 0,5 l bulionu (u mnie drobiowo-wołowy) olej do smażenia listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content(...)wołowiny (użyłam rostbefu) 100 g kurek 2 szklanki nieugotowanego pęczaku cebula szalotka ząbek czosnku łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka tymianku 2 łyżki masła sól i pieprz natka pietruszki około 0,5 l bulionu (u mnie drobiowo-wołowy) olej do smażenia'; document.write(" "); Krok 1 Wołowinę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Kiedy mięso się zeszkli, dodajemy cebulę i czosnek. Po zrumienieniu
Kuchnia Bazyliicebuli (około 60 g) kilka gałązek koperku 2 małe listki laurowe lub 1 duży na zupę: 2 litry czystego wywaru 1 kalafior (około 800 g) 1 papryka czerwona (około 250 g) 2 marchewki (około 200 g) 500 g ziemniaków 150 g komosy ryżowej (około 3/4 szklanki) zamiast komosy możemy dodać kasze jaglaną 500 ml mleka 2 ząbki czosnku 3 łyżki(...)Przygotowanie składników na zupę kalafiorową: W tym czasie gdy gotuję wywar przygotuję resztę składników na zupę. Oczyszczoną i umytą marchew kroję w kostkę, umytą i oczyszczoną z gniazda nasiennego paprykę kroję w drobną kostkę i dodaję do marchewki, czosnek drobniutko kroję i dodaję do pozostałych składników. Obrane ziemniaki kroję w kostkę i daję do osobnej miseczki. Kalafior dzielę na różyczki
Uwaga Babcia Gotujebazie sezonowych warzyw podany z kaszą bulgur smakuje wspaniale. Można go jeść zarówno na ciepło lub zimno. Składniki: 3 średnie cukinie 1 cebula 2 zielone papryki 5 pomidorów 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól pół łyżeczki cukru natka pietruszki pieprz Przygotowanie: Cukinię umyj pokrój w kostkę. Pomidory(...)sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki. Paprykę oczyść z nasion i pokrój w cienkie plasterki. Rozgrzej oliwę w dużym garnku i podsmaż cebulę oraz czosnek. Dodaj cukinię, paprykę i duś przez 20 minut. Dołóż pomidory, sól, cukier, pieprz i dokładnie wymieszaj. Gotuj bez przykrycia kolejne 20-30 minut. Zdejmij z ognia
Kukuleczkijakiś nowy pomysł na danie, na pewno zaskoczycie znajomych czy rodzinę ;) Składniki: 500g mięsa mielonego - u mnie wieprzowe 4 cukinie - ja miałam jedną ogromną 500g pieczarek 1 papryka 5 pomidorów 1 cebula 2 woreczki ryżu ser opcjonalnie około 200-300 g szklanka bułki tartej - lub więcej olej 3 jajka sól, pieprz, czosnek granulowany majeranek Przygotowanie(...)solą, czosnkiem i majerankiem. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki kroimy na mniejsze kawałki, pomidory wraz z resztą cebuli i dodatkiem łyżki oleju dusimy do powstania gestego sosu - studzimy. Paprykę kroimy w kostkę. Ostudzone pomidory, ryż, mięso mielone, paprykę, pieczarki i jajka doprawiamy do smaku czosnkiem, pieprzem i solą (jeśli używamy "Vegety"/"kucharka" możemy zastąpić sól). Dodajemy tartą bułkę
Garnkowe fanaberieżółtego sera np. gouda 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka pęczek natki pietruszki 10 łyżek mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól pieprz słodka papryka olej do smażenia Przygotowanie: Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pieczarki opłukać i drobno pokroić, następnie poddusić na oleju. Natkę pietruszki drobno posiekać. Jajka z mlekiem za pomocą trzepaczki(...)wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Doprawić papryką, pieprzem i solą. Dodać pieczarki, ser żółty i natkę. Dokładnie wymieszać. Placki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania złotego koloru. Z podanej porcji wychodzi około 30 placuszków. Rada: w przypadku, gdy ciasto będzie rzadkie można dodać mąki pszennej jak i ziemniaczanej do placuszków można również dodać świeżą
Ciastka - domowe słodkościWczoraj dostałam zapas świeżutkich oscypków, które wykorzystałam do dzisiejszego obiadu. Oscypek fajnie podkręca smak mięsa. Składniki: - 2 cukinie - 2 małe oscypki - 1 papryka - 2 małe cebule - 3 ząbki czosnku - 1/2 kg mięsa mielonego - 1 łyżeczka delikatu do mięs - 1 łyżka sosu balsamicznego - pieprz czarny do smaku Przygotowanie: Cukinię myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy środki. Cebulę, czosnek, paprykę oraz środek(...)cukinii kroimy w kosteczkę. Cebulę z czosnkiem podsmażamy, dodajemy do niego mięso mielone i chwilę podsmażamy. Do przygotowanego mięsa dodajemy cukinię, paprykę oraz przyprawy. Faszerujemy cukinię a wierzch posypujemy startym oscypkiem.Pieczemy 1 godzinę
Zainspirowana w kuchnipracy czas. Omlet z kurkami ( dla 2 osób ) 4 jajka garść świeżych kurek 1/2 czerwonej cebuli 1/2 żółtej cebuli 1 ząbek czosnku 1/2 papryki czerwonej pieprz świeżo zmielony masło klarowane ( ilość wielkości łyżeczki ) Cebule ( obydwie ) i czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, paprykę myjemy i też kroimy drobno. Kurki należy oczyścić(...)osuszyć, po czym pokroić nie najdrobniej. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i jak już się rozpuści podsmażamy na nim cebule i czosnek oraz grzyby, po chwili dodajemy paprykę, całość przesmażamy. Do miski wbijamy jajka i dokładnie je ubijamy widelcem aż się wszystko połączy w jednolitą masę, po chwili dodajemy do jajek zawartość patelni, dokładnie całość mieszamy i wylewamy
Kuchnia na wzgórzuzrobiłam sama frytek. Uwierzcie mi smakują tysiąc razy lepiej niż te z paczki. Spróbujcie a przekonacie się, że już zawsze będziecie kupować ziemniaki a nie frytki :) Składniki: ziemniaki papryka słodka sól olej sos czosnkowy: jogurt naturalny 370 g (duże opakowanie) majonez 2 duże łyżki czosnek granulowany niecała 1 łyżeczka vegeta ok 1 łyżeczki pieprz koperek Ziemniaki obieram(...)wrzucam pokrojone ziemniaki i smażę do uzyskania złoto-brązowego koloru. Wyciągam frytki do miski z ręcznikiem papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i od razu przyprawiam solą i papryką słodką. Równie dobrze można posypać ziemniaki papryką przed smażeniem (ja tego nie zrobiłam bo bym miała we frytkownicy olej o smaku paprykowym :) ). Sos czosnkowy robię w międzyczasie choć najlepiej jest
Kuchnia Vikiszybki obiad gotowy. Zapraszam! PIERSI KURCZAKA Z WARZYWAMI ZAPIEKANE W FOLII. Składniki: 2 piersi z kurczaka (500 g) 1 duża marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki 120 g żółtej fasolki szparagowej Marynata: 5 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz kolorowy 1 łyżka ziół dalmatyńskich Sposób przyrządzania: Fasolkę szparagową umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować al dente(...)Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Piersi kurczaka oczyścić, polać połową marynaty, dokładnie natrzeć i odstawić na 20 minut w chłodne miejsce. Marchewkę oczyścić, umyć i pokroić w cienkie słupki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w paski. Czosnek obrać i drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Przygotować 2 aluminiowe arkusze folii, na tyle duże, aby można
Zakątek rozkoszy kulinarnychmotywację do dalszego działania. Dziękuję, że jesteście, komentujecie, dajecie mi nowe pomysły, a także krytykujecie. Bardzo, bardzo dziękuję! Składniki 4 średnie pomidory 1 cebula 1 mała czerwona papryka pęczek rzodkiewek szczypiorek 200 g śmietany (dałam 18%) sól pieprz słodka papryka Pomidory pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę drobno posiekać. Rzodkiewki pokroić na mniejsze cząstki. Dodać pozostałe składniki i wymieszać(...)Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. sałatka obiadowa z pomidorów
O kuchni z uczuciemBardzo ciekawa i szybka do zrobienia sałatka. 1 kg.ogórków zielonych(świeżych) 5 strąków słodkiej,czerwonej papryki 1 cytryna 2 jajka 2 łyżki oliwy sól ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego,kroimy w cienkie ,krótkie paski,solimy i odstawiamy na 2 godz.Ogórki obieramy lub nie ,kroimy w cienkie plastry,solimy i odstawiamy na 2 godz.Następnie zlać płyn(...)ogórków,wymieszać je z paskami papryki,polać oliwą i sokiem z cytryny.Podajemy przybraną gotowanymi jajkami.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki