tłuczkiem do mięsa. Każdy kotlet oprószyć solą , a następnie zrobić ciasto naleśnikowe. Ciasto 1 jajko 1 szklanka mąki 3/4 szklanki mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać dokładnie, aby nie było grudek. Mięso wkładać do ciasta i dokładnie je w nim obtoczyć. Smażyć na rozgrzanym maśle(...)śmietany lub jogurtu naturalnego 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 ząbek czosnku sól pieprz słodka papryka Śmietanę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczypiorkiem , solą, pieprzem i słodką papryką. Kotlety podawać gorące polane sosem. kurczak w cieście naleśnikowym z sosem
O kuchni z uczuciemSkładniki 2 duże podłużne papryki 3/4 szklanki kuskusu 5-6 plasterków szynki parmeńskiej 2-3 suszone pomidory 1 łyżka kaparów 2 fileciki anchois jarzynka sól, pieprz Sposób przygotowania Papryki wydrążyć, posypać solą … Czytaj dalej Papryki faszerowane kuskusem
czarrna od kuchniSkładniki: 1 pierś z kurczaka 400 g pomidorów krojonych z puszki 1 papryczka chilli papryka ostra mielona, czosnek granulowany, sól, pieprz cayenne 2 ząbki czosnku 250 g makaronu penne (może być każdy inny) Pierś kurczaka kroimy w małe kawałki przekładamy do miseczki i polewamy oliwą, doprawiamy papryką ostrą mieloną, czosnkiem granulowanym i solimy - dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki(...)godzinę. Pomidory przekładamy do plastikowej miski doprawiamy pieprzem cayenne, solą, ostrą papryką, dodajemy pokrojoną drobno papryczkę chilli i przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i miksujemy na gładki sos. Kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni, kiedy już nam się zrobi złoty dodajemy przygotowany sos i podgrzewamy około 15 minut. Ulubiony makaron gotujemy do miękkości odcedzamy i mieszamy z sosem. Smacznego
Moje-pitraszenieDzisiaj zapraszam na lekki i aromatyczny makaron penne z tuńczykiem i pomidorami. W proponowanym przeze mnie sosie czujemy delikatny smak tuńczyka, pomidory i nutę papryki. Jest to propozycja na szybki obiad po pracy. Od wejścia do kuchni, do nałożenia dania na talerze, nie minie więcej, niż 25 minut. Składniki (2 porcje): 3 łyżki oliwy extra vergine 2 ząbki(...)czosnku 1 puszka pomidorów 1 płaska łyżeczka cukru 1/2 płaskiej łyżeczki papryki słodkiej 2 - 3 listki bazylii pieprz + sól do smaku 1 puszka tuńczyka w oleju (masa po odsączeniu -około 130 g) 200 g makaronu penne Wykonanie: Sos najwygodniej jest zrobić w małym rondelku. W międzyczasie (gdy w przygotowywanym sosie pomidory zaczną mięknąć), w osolonej wodzie gotujemy makaron, dbając
Smak mojego domumiłością do niej :) Składniki (foremka 20x25 cm): Sos czerwony: 3 puszki pomidorów lub 1 puszka pomidorów i 500 ml przecieru pomidorowego/passaty pomidorowej 1 puszka soczewicy konserwowej 1 cukinia 1 papryka (opcjonalnie) ostra papryka w proszku / pieprz cayenne zioła prowansalskie szczypta cukru sól pieprz ser żółty tarty makaron lasagne 400 g Sos beszamelowy: 4 łyżki masła 4 łyżki mąki(...)mleka gałka muszkatołowa sól pieprz Przygotowanie: Sos czerwony: Cukinię i paprykę pokroić w kostkę, przełożyć do garczka, zalać pomidorami i gotować ok. 10-15 minut do lekkiej redukcji sosu. Po tym czasie dodać soczewicę i przyprawić do smaku. Sos beszamelowy: W rondelku roztopić masło. Wsypać mąkę i wymieszać, aby mąka się nie przyrumieniła. Wlewać mleko cały czas mieszając
Malinowo w kuchniWyjątkowego, świeżego oraz orientalnego posmaku nadaje jej marynowany, różowy imbir w słodko-octowej zalewie, którego często używa się do sushi. W sałatce znajdziecie też całe mnóstwo innych dodatków: czerwoną paprykę, papryczkę chilli, natkę pietruszki, trochę świeżego majeranku, a także sporo przypraw: sos rybny, sos sojowy, cukier trzcinowy, sok z cytryny, sól i pieprz. Bardzo ważne przy przygotowywaniu tej sałatki jest(...)także wszystkie zmiksować na jednolitą masę i pyszna pasta do pieczywa gotowa :) Składniki (na ok. 6 porcji): 200 g suchego białego ryżu 2 puszki tuńczyka w oleju 1 czerwona papryka 1/2 papryczki chilli (bez pestek) pęczek natki pietruszki 1 łyżka posiekanego świeżego majeranku 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka marynowanego różowego imbiru (w zalewie) 1 płaska
MyCookBook.plg/kg Przyprawy dodatkowe do obtoczenia ja dałem to co miałem pod ręką -czosnek wyciśnięty przez praskę 4 ząbki -płatki suszonej cebuli -bazylia -oregano -zioła prowansalskie -tymianek -gorczyca mielona -papryka słodka -papryka ostra wędzona 1 g/kg -sól wędzarnicza Wykonanie Kupione mięso myjemy i osuszamy.Dalej zasypujemy cukrem i wstawiamy do lodówki na 24 godz w połowie czasu obracamy. Dobrze jest(...)godz.co 12 godz mięso obracamy.Następnie mięso nie płuczemy z soli tylko tniemy na kawałki i mielimy na sitku fi 8 mm. Teraz mięso przyprawiamy pieprzem czarnym i papryką ostrą wędzona i bardzo dokładnie mieszamy.Formujemy z mięsa kształt wałka i obtaczamy w przyprawach i ziołach.Wkładamy w damską podkolanówkę ,a najlepiej w dwie. Wiążemy i wieszamy w przewiewnym miejscu.U mnie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.porcji 2 podwójne piersi z kurczaka 15 dkg małych pieczarek 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 szklanka śmietany kremówki 1/2 szklanki bulionu drobiowego 3-4 ząbki czosnku 2 szalotki 3 łyżki oleju 1 łyżeczka oregano 1/2 pęczka natki pietruszki po 10 sztuk zielonych i czarnych oliwek ( opcjonalnie ) sól pieprz czarny mielony Sposób wykonania : M ięso pokrój na średnie(...)lekko pieprzem i solą i obsmaż na rozgrzanym oleju. Przełóż na talerz. Na tłuszcz ze smażenia mięsa wsyp posiekany czosnek i szalotkę. Po chwili dodaj pokrojone w paski obie papryki i smaż 3-4 minuty. Następnie dodaj ( opłucz je wcześniej i osącz z wody ) przekrojone na połówki pieczarki. Smaż 5 minut. Następnie dodaj mięso, wlej bulion i wsyp oregano
Przepisy i porady kulinarnemnie w małych kulkach) mała garść mieszanki sałat mała garść szpinaku 100 g pomidorków koktajlowych garść czarnych oliwek 1 łyżeczka pikantnej oliwy (lub zwykła +pieprz/chili) sól, pieprz, słodka papryka PRZYGOTOWANIE Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i papryką i grillujemy lub pieczemy w rękawie. Studzimy i kroimy w kostkę. Sałaty i szpinak mieszamy w misce. Dodajemy mozzarellę, oliwki i pokrojone pomidorki. Skrapiamy(...)papryką z chili. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjegotowanej ciecierzycy · listki obrane z 4 gałązek oregano · 1 łyżeczka papryki w proszku · 6 ząbków czosnku rozgniecionych płaską stroną noża · 2 łyżki oliwy extra vergine(...)gotowanej ciecierzycy · pół łyżeczki suszonego oregano · 1,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku · 6 ząbków czosnku przeciśnętych przez praskę · 2 łyżki oliwy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapszennej; 1/2 łyżeczki soli; 100 g zimnego masła; 2 łyżki oleju; 1/4 szklanki bardzo zimnej wody. Farsz: 400 g pieczarek; 1 duża cebula; 1 ząbek czosnku; 1 mała, czerwona papryka; 2 łyżki posiekanej natki pietruszki; Sól; Pieprz; Olej do podsmażenia warzyw. Sos beszamelowo-serowy: 1 szklanka mleka; 2 łyżki masła; 1 łyżka mąki pszennej; 2 żółtka jaj; 2 łyżki słodkiej(...)grochem/fasolą i ponakłuwać ciasto widelcem. Spód jest gotowy do nałożenia farszu. Farsz: Cebulę obrać, pokroić w pióra. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pióra cebuli, chwilę podsmażyć. Następnie dodać pokrojonie pieczarki, paprykę i całość podsmażać jeszcze przez około 5 minut
Gospodyni Miejskasolą, której radzę nie żałować oraz pieprzem. Placki smażymy na oleju rzepakowym a następnie odsączcie je na ręczniku papierowym. Do przygotowania sosu potrzeba nam: 100 ml jogurtu naturalnego 1/3 papryki czerwonej 1 ząbek czosnku szczypta soli i cukru 1/2 łyżeczki słodkiej papryki Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w misce. Paprykę siekamy na drobną kosteczkę, czosnek wyciskamy lub gnieciemy i siekamy
Kuba Gotujeblogu jest sporo przepisów na różne surówki ale ze świeżej kapusty jednak pyszną surówkę do obiadu można zrobić też z kiszonej kapusty. Ja dodaje do niej marchewkę i czerwoną paprykę oraz troche natki pietruszki. Taka surówka najlepiej pasuje do rybki oraz do wieprzowiny. składniki: 500 g kiszonej kapusty 2 marchewki 1 czerwona papryka 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki olej(...)rzepakowy lub słonecznikowy Kapustę kiszoną przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna nawet dwa razy. Dobrze odcinąć i posiekać, przełożyć do miski. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić na cienkie paseczki lub poszatkować na szatkownicy do kapusty. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki dodać do kapusty, dodać także natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać składniki. Solidnie skropić olejem
Monia miesza i gotujefiletów ryby (jakakolwiek biała ryba) 1/4 łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu 2 ząbki czosnku sok z jednej cytryny 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju szczypta ostrej papryki masło do wysmarowania foremki Sposób przygotowania: Filety ułożyć na wysmarowanej masłem formie do pieczenia. Czosnek przecisnąć przez praskę, a następnie dokładnie natrzeć rybę. Posolić, popieprzyć i wstawić do nagrzanego piekarnika(...)stopni na 15 minut. Sos sojowy, sok z papryki, olej oraz paprykę wymieszać ze sobą i polać tym sosem podpieczoną rybę i znowu wstawić do piekarnika na 15 minut. Ja upiekłam rybę w piekarniku na grillu elektrycznym górnym. Czas pieczenia delikatnie skróciłam o 5 minut. Smacznego
na moim stole...salami Czas przygotowania: 6 dni + obsuszanie 7-10 dni Składniki: 1500 g karkówki 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki soli 3 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą 3 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżka czosnku niedźwiedziego Wykonanie: Karkówkę obtaczamy bardzo dokładnie w cukrze, wkładamy do szklanego pojemnika i umieszczamy w lodówce na 48 godzin(...)sitku o numerze 8. Wyrabiamy ręcznie przez 15 minut, aż masa będzie kleista. Mięso dzielimy na pół i formujemy dwa wałki o szerokości 5 cm. W podłużnym pojemniku mieszamy paprykę słodką i ostrą oraz czosnek i obtaczamy nimi mięso. Kiełbasy wkładamy do pończochy lub gazy, zawiązujemy u góry i wieszamy w przewiewnym miejscu na 7-10 dni. Po obsuszeniu kiełbasę
Kulinarne przygody Gatity