zrobimy , to najgorsi wrogowie podrobów skuszą się na to danie.Przynajmniej u mnie tak było ha ha ha.... 1 kg.żołądków drobiowych 2 cebule vegeta majeranek sól pieprz smalec papryka czerwona mielona papryka ostra mąka śmietana ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Żołądki myjemy,czyścimy.Wkładamy do garnka,zalewamy wodą na tyle aby żołądki pokryło,posolić i popieprzyć.Dodać vegetę.Gotować aż żołądki będą miękkie(...)trakcie gotowania dodać posiekaną cebulę w plasterki,obie papryki,maggi.Miękkie żołądki wyjąć i pokroić w cienkie plasterki.Sos zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką ,dodajemy pokrojone żołądki,majeranek zagotowujemy.Możemy dodać natkę lub zaprawić np.sosem pieczarkowym .Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiefekt był całkiem przyjemny dla podniebienia. Ponieważ nie było zbyt dużo czasu, w surówce obok pora zawitał surowy kalafior. Jeśli do tego dodamy jabłko, ogórek i dla załamania koloru paprykę, to efekt może być zaskakujący. I był…zaskakująco dobry. Jakoś nie wiem czemu, ale w tym roku dużo testuję na surowo te warzywa, które zwykle uważa się(...)innych warzyw dla urozmaicenia smaku i koloru. Drukuj Surówka z pora, ogórka i kalafiora z sosem jogurtowym window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 por 1 jabłko 1/2 strąka papryki 1 średni ogórek kilka różyczek kalafiora Sos 2/3 szklanki jogurtu sól, pieprz szczypta curry Sposób przygotowania Sos Składniki sosu wymieszać Sałatka pora myjemy i tniemy w talarki jabłko obieramy ze skórki
Mieszam w GarnkuCzas gotowania 25 min Czas przygotowania 50 min Czas przygotowania 25 min Czas gotowania 25 min Czas przygotowania 50 min Ingredients 2 kg młodej cukinii 500 g czerwonej papryki 500 g marchwi 250 g białej cebuli 1 duzy pęczek koperku 2,5 łyżki soli Zalewa 130 g cukru 60 ml oleju 60 ml octu Instructions Cukinie i paprykę dokładnie myjemy(...)Cukinię kroimy wzdłuż na cztery części, a następnie kroimy w plasterki. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paseczki. Cebulę i marchew obieramy. Cebulę kroimy na pół, a następnie w cienkie piórka. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa łączymy ze sobą, dodajemy sól i dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Odstawiamy na 30 minut
Wędrówki po kuchnizawdzięcza połączeniu curry, pieprz cayenne i ketchupu - a reszta jej składników przypomina nieco meksykański styl :) Składniki: 2 woreczki brązowego ryżu 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli 1 żółta papryka 150 g. szynki 8 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki ketchupu 1 łyżeczka curry 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne szczypta soli Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu (około(...)minut). W międzyczasie kroimy paprykę oraz szynkę w kostkę. Po ugotowaniu ryżu przesypujemy go z woreczków do miski i mieszamy go z odsączoną z zalewy fasolą i kukurydzą. Dodajemy paprykę, szynkę i wszystko mieszamy. Oliwę, ketchup, curry, pieprz cayenne oraz sól łączymy ze sobą i dodajemy do reszty składników. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Smacznego
Taste Therapylasagne są płaty makaronu przekładane sosem i zazwyczaj mięsem. U mnie dziś wegetariańska wersja tej popularnej potrawy. Wyszła równie pyszna! Składniki: 1 opakowanie makaronu lasagne 1 młoda cukinia 1 papryka żółta 1 papryka zielona 1 papryka czerwona 1 marchewka 1,5 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki soku pomidorowego ½ szklanki startego parmezanu tymianek bazylia sól i pieprz do smaku 4 łyżki
Tradycyjna KuchniaSkładniki; 8 placków do tortilli 700 dag.piersi z kurczaka 3 cebule czerwone 1 pęczek pietruszki pół pęczka kolendry opakowanie pomidorów koktajlowych przyprawa FAJITA sałata karbowana 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 łyżka cząbru DO SOSU: 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu greckiegi 4 ząbki czosnku Sposób: Kurczaka myjemy i kroimy w grubsze paski przyprawiamy przyprawą FAJITA(...)wielkiej ilości oliwy podsmażamy W tym czasie kroimy warzywa :cebule w krążki,paprykę w paski i dokładamy do naszego kurczaka. Przez chwilę razem podsmażamy i przekładamy do piekarnika na 20 min w 200C Ważne by pozostawić troszkę świerzyw warzyw pożniej do dekoracji smarujemy placek sosem czosnkowym Po zapieczeniu wykładamy na placek nasze mięso Posypujemy Pietruszką,świerzymi warzywami i pomidorami Smacznego
Viola cooks with passionSkładniki: Pół kilograma kiełbasy Polskiej 200 dag. wędzonego boczku 1 duża cebula 1 duża marchew 4 ząbki czosnku kilka pieczarek 2 małe słodkie papryki czerwona,żółta 6 łyżek majeranku Przyprawa do Fasoli 2 kostki rosołowe 2 łyżki oliwy liść laurowy 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 szklanki wody natka pietruszki do dekoracji pieprz 3 szczypty Fasolka ja idę ostatnio na skróty(...)tyle czasu nasze danie całkowity czas około godziny Sposób: Kiełbasę kroimy na pół wzdłuż i pozniej na mniejsze kawałki, Boczek w kostkę,cebulę i czosnek. Pieczarki w plastry i paprykę. Marchew w na pół i w krążki *Na patelnie dodajemy Oliwę i smażymy naszą kiełbasę razem z boczkiem ,gdy już będzie zapieczona dodajemy połowę porcji naszej cebuli
Viola cooks with passiongrilowany . Wspaniały we wszystkich odsłonach. Ale duszony jak dla mnie mega bajeczny. Miękki,soczysty i bogaty w smaku. Składniki: 1 kurczak 1.20 kg -1.50kg.max 2 łyżki papryki słodkiej 2 łyżki majeranku plus do marynaty 1 łyżka tymianku 1/2 łyżki rozmarynu 1 kostka rosółowa Sól,pieprz do smaku 4 łyżki smalcu Kilka łyżek oliwy z oliwek(...)dobrze jest kurczaka umyć,oczyścić przeciąć na pół od korpusu i zamarynowac w wodzie, majeranku ,czosnku i soli na całą noc. Następnie rozpuszczamy kostkę rosołową w oliwie dodając paprykę,pieprz i smarujemy wcieramy w mięso. Następnie posypujemy z obu stron majerankiem , tymiankiem ,rozmarynem Do rozgrzanego piekarnika wsadzamy kurczaka z kilkoma łyżkami smalcu na wierzchu w naczyniu
Viola cooks with passionposiekanej natki pietruszki 1/2 szczypiorku 3 ząbki czosnku przekrojonego na 4 części Jedna limonka 1/2 cebuli pokrojonej w Kostkę 4 łyżki kiełków bambusa 4 małe kukurydze 2 malutkie słodkie papryki (czerwona ,żółta) 6 łyżek sosu sweet Chilli 6 łyżek sosu Chilli z Imbirem 1 świeża papryka chilli 3 łyżki masła 1 litr przegotowanej wody Sól,pieprz Dla wzmocnienia(...)minutach dodajemy nasze owoce morza i dusimy kolejne 5 minut. Dodajemy sól,pieprz sok z połowy limonki Następnie wlewamy wodę uprzednio ugotowana około litra . Dodajemy papryczkę chilli ,paprykę słodka I nasze kiełki bambusa. I gotujemy następne 10 minut na średnim ogniu. Podajemy z makaronem ryżowym albo Noodles. Smacznego
Viola cooks with passionViolaPassion Fajna szybka Syryjska pożywna zupka . Składniki: Średniej wielkości dynia 1/2 szklanki soczewicy czerwonej 2 średnie cebule 2 średnie czerwone papryki 3 łyżki natki pietruszki 3 łyżki masła 1.5 l bulionu 3,4 strączki kardamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru sól,pieprz do smaku Sposób: Kroimy w kostkę dynie i usuwamy(...)pestki. Cebulę kroimy w kostkę ,drobno paprykę. Do rozgrzanego garnka dodajemy masło,cebulę i paprykę smażymy 5 minut. Następnie dodajemy dynię i dusimy pod przykryciem 15 minut. Dodajemy przyprawy i wyłuskany kardamon podlewamy bulionem i gotujemy następne 10 minut. Po czym blendujemy. Pamiętajmy o zasadniczej rzeczy zupa nie może być zbyt gęsta ponieważ soczewica zagęści ją nam dodatkowo
Viola cooks with passionnadal mogę się cieszyć tymi wspaniałymi produktami SOL&MAR i przygotowywać pyszne dania! Składniki; 2.5 litry bulionu ( ja użyłam z kaczki) 1 duża cebula 2 zielone papryki 3 ząbki czasnku 5 pomidorów śliwkowych 4 łyżki oliwy z oliwek - do kupienia w LIDL POLSKA pół łyżeczki chili - do kupienia w LIDL POLSKA sól, pieprz, oregano, majeranek(...)smaku 10 - 15 dag bagietki pokrojonej w kostkę grzanki pomidorowe - do kupienia w LIDL POLSKA szklanka passaty pomidorowej Przygotowanie; Cebulę posiekać w kostkę, paprykę oczyścić także pokroić w kostkę. Pomidory obrać ze skóry i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę , dodać cebulę , starty czosnek a także pokrojoną papryką, Smażyć kilka minut. Następnie dodać posiekane pomidory i dusić aż nieco wyparuje
Radość kipiąca uśmiechem.mięsem – mac & cheese choć tak prosty doczekał się specjalnych wersji przygotowywanych przez najlepszych szefów kuchni. Składniki: 0,5kg mięsa mielonego (najlepiej wołowiny) 1 cebula 1 czerwona papryka 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego opcjonalnie łyżeczka płatków suszonej papryki 1 łyżka włoskiej przyprawy (przepis tutaj) lub suszonego oregano albo bazylii 2 łyżeczki cukru 2 garści poszatkowanego szpinaku(...)można także zapasteryzować. Wykonanie: Na patelni rozgrzać oliwę, dodać zmielone mięso i podsmażyć na złoto. W razie potrzeby odsączyć płyn. Dodać poszatkowaną cebulę, zmiażdżony czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę i podsmażać 5 minut. Dodać przecier pomidorowy, przyprawy, cukier, dobrze wymieszać. Dodać szpinak/ pietruszkę i podsmażać 5 minut. Dodać mleko i bulion razem z sosem marinara i dobrze wymieszać. Dodać
Pociąg Do Kuchnikurczaka z warzywno serowym nadzieniem. Jest idealna do obiadu na ciepło, jak i na zimno np. na kanapki. 500 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Słodka czerwona papryka Sól Pieprz 200 g mieszanki warzywnej (brokuł, kalafior, marchewka) 100 g żółtego sera Oliwa z oliwek Mieszankę warzywną gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Filet z piersi kurczaka(...)kroimy na plastry (jak na schabowe). Rozbijamy tłuczkiem. Każdy przyprawiamy przyprawą do kurczaka, słodką czerwoną papryką, solą i pieprzem. Na foli aluminiowej rozkładamy połowę kurczaka. Na nim układamy warzywa i starty na tarce o średnich oczkach ser. Dociskamy do mięsa. Wierzch przykrywamy resztą mięsa, podwijając pod spód boki. Za pomocą folii formujemy roladę. Wierzch obsypujmy mocniej słodką czerwoną papryką, skrapiamy
VioletoweKucharzeniezwłaszcza w połączeniu z ziemniaczkami i mielonym lub schabowym ;) ale równie dobrze smakuje mi na kolację z chrupiącą bagietką :) 2 kg białej kapusty 2 kg marchewki 1 kg czerwonej papryki 1 kg cebuli Zalewa: 2 szkl octu 1 szkl oleju 1 szkl cukru 2 łyżki soli do przetworów 1 łyżeczka pieprzu mielonego Warzywa umyć, obrać a paprykę pozbawić nasion. Kapustę(...)poszatkować, cebulę i paprykę pokroić w cienkie paseczki a marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać. Składniki zalewy zagotować i gorącą zalać warzywa. Odstawić na noc. Na drugi dzień warzywa jeszcze raz wymieszać i nałożyć do słoików. zakręcić i pasteryzować ok 15 minut. Po całkowitym ostygnięciu przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Z podanych proporcji wyszło mi 4 słoiki
Smakołyki Asimiski. Wlewamy alkohol, sos sojowy i ocet balsamiczny. Wszystko razem blendujemy na gładką masę. Dosalamy i dopieprzamy do smaku. Sprawdzamy, czy nie potrzeba jeszcze więcej mielonej gałki, imbiru, papryki lub ziół – nie bójcie się, próbujcie, doprawiajcie ile potrzeba. Pasztet przekładamy do kamionkowych lub ceramicznych miseczek, zabezpieczamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Może stać w lodówce maksimum(...)łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki ostrej wędzonej papryki ½ łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 5 łyżek oleju W OPCJI WEGETARIAŃSKIEJ masło zamiast oleju do smażenia 3-4 fileciki anchois
Karo in the Kitchen