latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka z serem halloumi, kalmarami i granatem Składniki: Sałata rzymska – 2 główki Papryka czerwona – 2 sztuki Pomidor – 2 sztuki Granat – ½ sztuki Ser halloumi – 200g Kalmary baby – 10 sztuk Sezam czarny i biały Składniki – sos: Miód – 1 łyżka Sok z ½ cytryny Oliwa z oliwek(...)łyżka Wykonanie – sałatka: Paprykę umyć, pokroić w kostkę i piec przez 30 minut w 180 stopniach. Ser halloumi pokroić w plastry i ugrillować. Kalmary oczyścić, pokroić i grillować przez 1 minutę. W naczyniu układać warstwami liście sałaty, plastry pomidora, pieczoną paprykę, ser i kalmary. Całość posypać granatem i sezamem. Polać sosem przygotowanym z miodu, soku z cytryny i oliwy
Kuchnia Bon AppetitMiętus – 2 tuszki Młode ziemniaki – 10-12 sztuk (małe) Marchew – 2 sztuki Seler naciowy – 2 łodygi Kapary – 2 łyżki Pietruszka – 1 sztuka Ajwar – 4 łyżki Olej rzepakowy- 1 łyżka Papryka wędzona – 1 łyżeczka Wykonanie: Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki myjemy i gotujemy, aż będą prawie miękkie. W między czasie myjemy i osuszamy rybę, a następnie przyprawiamy ją wędzoną(...)papryką i pastą ajwar. Pokrojone warzywa mieszamy z ziemniakami, kaparami, olejem, wędzoną papryką i pastą ajwar. W naczyniu do zapiekania układamy warzywa i ziemniaki, a na nich rybę. Całość pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach
Kuchnia Bon Appetitfamily:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Frittata z łososiem, cukinią i papryką Składniki: Jajka – 5 sztuk Cukinia – 1 mała sztuka Łosoś – 200g Papryka czerwona – 1 sztuka Koperek – 3 łyżki posiekanego Sól, pieprz + olej do posmarowania formy Wykonanie: Oddzielić białka od żółtek(...)Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z żółtkami. Do masy dodać kawałki łososia, kawałki cukinii i papryki. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i koperkiem. Naczynie do frittaty posmarować olejem, przełożyć do niej masę i piec przez 25-30 minut w 180 stopniach
Kuchnia Bon Appetitgęsty, kremowy i bardzo pożywny. Słodycz kukurydzy przełamuje dodany do zupy wędzony boczek, który w wersji wegetariańskiej można zastąpić suszonymi pomidorami. Smak zupy wzbogacają aromatyczne przyprawy, proponuję dodać wędzoną paprykę i curry. Kolby w dłoń i gotujemy! Pozostaje mi już tylko życzyć Wam smacznego i......pięknej jesieni:) Składniki: 250 g boczku, pokrojonego w kostkę 1 cebula, drobno pokrojona 1/2 czerwonej(...)papryki, drobno pokrojonej 1 marchewka, pokrojona w małą kostkę 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 3 kolby kukurydzy 2 ziemniaki, pokrojone w małą kostkę 2 łyżki mąki 1,5 litra wrzącej wody lub bulionu 2 liście laurowe 1 łyżeczka curry w proszku 1 łyżeczka wędzonej papryki sól pieprz 1 szklanka śmietany szczypiorek Przygotowanie: Z kolb kukurydzy odcinamy ziarenka, kolby zostawiamy
Smakowity Blog Kulinarnyprzechowujemy w lodówce do 3 dni) 1 jajko 1/2 - 3/4 szkl mąki pszennej ( jeśli ziemniaki są bardzo "ciapciowate" do dajemy 3/4 szkl ) 1 główka cebuli sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku 1 jajko + mąka + bułka tarta do panierowania 1. Ziemniaki przekładamy do miski, jeśli są wczorajsze to przegniatamy przez praskę lub jak w moim przypadku rozgniotłam(...)szybko widelcem. 2. Wbijamy jajko dodajemy mąkę, pieprz, paprykę ostrą i słodką oraz sól, wszystkiego z wyczuciem i próbując cały czas czy smak nam odpowiada. 3. Następnie szklimy cebulkę na oleju i od razu dodajemy do masy ziemniaczanej. Mieszamy całość i zaczynamy formować kotleciki. 4. Obtaczamy je najpierw w mące potem w jajku ( jajko doprawiamy solą, pieprzem i papryką
Gotowanie...to proste !chłodniejsze jesienne dni. Nasz organizm domaga się większej porcji pokarmów i zwiększonej ilości składników mineralnych. Mam dla was propozycję na pożywną i pyszną zupę krem z cukinii z dodatkiem papryki. Do przygotowania tej zupki użyłam rewelacyjnego garnka z kolekcji Profi Collection marki Fissler . Garnek od teraz jest numerem jeden w mojej kuchni. Najlepsze dla mnie było to, że podczas gotowania(...)się uchwyty, w trakcie podsmażania warzywa nie przywierały do dna a skala pojemności w garnku ułatwiła mi przygotowanie zamierzonej ilości. Składniki: 1 płaska łyżka masła klarowanego 0,5 żółtej papryki 0,5 cebuli 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 600 g cukinii kawałek pietruszki 500 ml bulionu drobiowo - warzywnego Do smaku sól pieprz biały pieprz ziołowy gałka muszkatołowa pestki
Ala piecze i gotujeSałatka dzisiaj, tak mnie naszło, że hej, właśnie na taką, z marynowaną papryką, moją w końcu spróbowałam, czy wyszła i powiem Wam, że wyszła. Smaczna bardzo, no jeden słoiczek się nie nadawał, ale dlaczego nie wiem, bo reszta super :-). Sałatka prosta, szybka, tak na kolację była więc nie było czasu wymyślać, no i trochę pod mojego młodego, który nagle stał(...)pochwali. Ta mu smakowała, a majonezu była tylko łyżka ;-). Miłego dzionka Wam życzę :-)). Składniki: opakowanie kabanosów 1 puszka ananasa 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka kukurydzy 1/2 słoika marynowanej papryki natka pietruszki 1-2 łyżki majonezu Kabanosy, ananasa i paprykę kroimy, wrzucamy do miski, dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolkę czerwoną (musimy ją przelać ciepłą wodą), natkę siekamy. Dodajemy majonez
kruche babeczkigarście posiekanej natki pietruszki ( świeża lub mrożona ), 500g mięsa mielonego wieprzowego, 1 jajko, 2 łyżeczki ostrej musztardy, sól, pieprz, majeranek, 2 łyżki bułki tartej, ok. 100ml mleka, 155g papryki konserwowej ( 4 kawałki ), 300g boczku wędzonego w plastrach. Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła do zarumienienia. Odstawić do ostygnięcia. Ogórki kiszone pokroić w kostkę ( odcisnąć z nich(...)folię poukładać paski boczku, można poukładać w taką kratę jak ja ułożyłam ( można zobaczyć na filmiku jak ja to robię ). Na boczku rozłożyć równomiernie mięso mielone. Następnie poukładać paprykę konserwową ( czym mniejsze kawałki papryki, tym łatwiej roladę zwinąć ). Następnie na całości równomiernie wyłożyć ogórki z natką pietruszki. Zwinąć roladę. Roladę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Z rolady zdjąć
W kuchni u MonikiDzisiaj szybki przepis na wegetariańską zapiekankę. Składniki można dowolnie komponować ja po prostu wrzuciłam to co mi zostało i wyszła bardzo dobra zapiekanka. Zamiast papryki można dodać cukinię, a zamiast cebuli por. Zachęcam do wypróbowania! Składniki: Makaron świderki Malma 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 opakowania serka mozzarella 1 puszka krojonych pomidorów pół(...)kukurydzy kilka listów bazyli sól, pieprz ostra papryczka w proszku oliwa Przygotowania: Ugotuj makaron al' dente. Na patelnie wlej oliwę i podsmaż posiekany czosnek i cebulę. Paprykę pokrój w paski lub w kostkę i dodaj do cebuli. Wlej pomidory, kukurydzę i dopraw całość pieprzem, papryczką i solą. Odcedzony makaron przełóż do naczynia żaroodpornego i dodaj
Kukuleczkiskładniki: 600 g mięsa np. schabu wieprzowego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1-2 pomidory 1 cebula 200 g śmietany 1500 -2000 ml wywaru (np. rosołu) 1 przyprawa gyros (dobrej jakości) bazylia do dekoracji tłuszcz do smażenia wykonanie: Mięso myjemy, roimy w kostkę, przekładamy na patelnię, wsypujemy przyprawę gyros i smażymy. Po usmażeniu wlewamy śmietanę, dokładnie mieszamy i odstawiamy(...)parę godzin lub na noc do lodówki. Papryki oraz cebulę kroimy w kostkę i dusimy na patelni, pod koniec dodajemy obranego i również pokrojonego w kostkę pomidora. Go garnka przekładamy uduszone warzywa, mięso ze śmietaną, całość zalewamy bulionem i gotujemy przez ok. 15 min. (Jeśli mamy przeprawę gyros mało wyrazistą to zupę doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem, sosem chili) Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniawołowiną, jest wyśmienita! zapraszam po pomysł... Składniki; 40 dag wołowiny puszka krojonych pomidorów 1 marchewka 1 pietruszka puszka czerwonej fasoli oliwa mąka do oprószenia mięsa 1 cebula sól, pieprz, papryka w proszku, oregano 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 zielona papryka 3 ziemniaki Przygotowanie; Mięso kroimy w grubą kostkę. Oprószamy mąką i smażymy kilka minut na oliwie(...)wodą , tak aby mięso było pokryte wodą. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę. Dolewamy pomidory z puszki i nadal gotujemy. Kiedy mięso jest już prawie miękkie dodajemy pokrojoną paprykę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Uzupełniamy woda. doprawiamy do smaku i nadal gotujemy. Kiedy warzywa a także mięso jest miękkie dodajemy przecier pomidorowy, odcedzoną fasolę, starty czosnek. W razie potrzeby
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki: ok. 200 g mrożonego fileta z łososia (bez skóry), koniecznie grubego pół bardzo młodej cukinii (15 cm) po strąku żółtej i czerwonej papryki sok i skórka z cytryny, dowolne zioła, słodka papryka, sól i pieprz 2 łyżki oliwy, najlepiej cytrynowej Makaron z sosem cytrynowym: 1/3 opakowania makaronu ryżowego (wstążki) 1 mała marchew 2/3 szklanki mrożonego groszku 4-5 suszonych(...)łyżeczki ziół do pizzy skórka starta z wyszorowanej cytryny sól i pieprz Patyczki do szaszłyków zwilżyć wodą. Rozmrożone filety pokroić na prostokąty, cukinię w grube plastry, a papryki na szerokie kawałki. Nabijać na przemian kawałki łososia i warzyw. Posypać przyprawami i odstawić na pół godziny,. Następnie przełożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC
Czerwień i błękitLubicie pizze? My uwielbiamy. Ale która jest najlepsza? Prosta odpowiedz – domowa Zapraszam Was na przepis na domową pizze na grubym cieście z farszem na bazie kiełbasy, pieczarek i papryki. Idealna od tak na weekend, jak i na przyjęcie. Farsz oczywiście możecie dobrać według własnych upodobań Choć polecam to połączenie smaków. Przepis jest naprawdę prosty. Pyszna, gruba pizza(...)instant (2 x 7g) szczypta soli około 1 łyżeczki oliwy z oliwek + do wysmarowania blaszki sos do pizzy kawałek kiełbasy podwawelskiej 10 większych pieczarek 2 ogórki kwaszone 1 czerwona papryka (u mnie szpiczasta) 1 mała cebula zioła włoskie w młynku ser do pizzy (ulubiony) Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy dwa opakowania drożdży instant, oliwę z oliwek oraz szczyptę soli
Słodkie okruszkidodajemy olej, jogurt, mąkę, sól,i wszystko dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia na około 30 minut. FARSZ: -1 kg mięsa (np szynka wieprzowa)-zmielić -1 papryka czerwona -pół słoiczka koncentratu pomidorowego -2 cebule -trochę oleju -250g pieczarek -3 ząbki czosnku -sól, pieprz, papryka słodka Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy zmielone mięso, paprykę, pieczarki, pokrojony czosnek
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusię w ustach. Koniecznie wypróbujcie! Składniki 700 g szynki wieprzowej bez kości 3 średnie marchewki 200 g majonezu 2 duże ząbki czosnku 2 duże cebule natka pietruszki sól pieprz papryka ostra papryka słodka Szynkę pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm. Każdy kawałek oprószyć solą, pieprzem i paprykami. Cebule pokroić w piórka i ułożyć na dnie naczynia
O kuchni z uczuciem