Składniki (na 1 porcję) - filet z łososia (ok. 100g), - porcja makaronu tagliatelle (ok. 50 g), - ½ papryki (ok. 75 g), - ½ pora (ok. 60 g) - 2 łyżki jogurtu greckiego (ok. 50 g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g), - ząbek czosnku, - sok z cytryny, - przyprawy: sól, pieprz. Sposób przygotowania 1. Marynujemy filet z łososia bez skóry w soku z cytryny, soli i pieprzu(...)Kroimy por w plasterki i podsmażamy na oleju rzepakowym. 3. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do pora. 4. Warzywa dusimy ok. 10 min. Pod koniec dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. 5. Warzywa zagęszczamy jogurtem greckim i doprawiamy do smaku (nie gotujemy sosu, ponieważ może się zważyć). 6. Filet z łososia smażymy na patelni teflonowej
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachusłyszałam od mojego Męża, gdy zrobiłam (wymyśloną przez siebie) sałatkę po raz pierwszy do wieczornego domowego seansu filmowego;D Muszę przyznać, że połączenie obu serów z pieczonymi pomidorkami, papryką, zalewą z suszonych pomidorów i przypraw dało wyśmienity smakowy efekt. Polecam do świeżej i chrupiącej bagietki, grzanek, tostów czy domowych kanapek. Polecam ją nie tylko na domowe randki, porcję energii(...)tyle;) Składniki: 120 g różnych sałat - ja użyłam gotowej mieszanki mix z: frisee (cykoria endywia), escarola, radicchio, roszponka, rzymska 10 pomidorków koktajlowych - użyłam Campari - słodkie amoroso 1 czerwona papryka 100 g pokruszonej fety 2 suszone pomidory + 6 łyżek oleju z ziołami, w którym znajdują się suszone pomidory (zawsze używam słoiczka 280 g TESCO) ser kozi dojrzewający rolada
Zasmakuj Kuchnidziecko, odwiedzać dziadka andersowca, z grzybobrania. Jest też pszczelarstwo. Jedzenie to życie, więc ważny jest przekazany przez rodziców szacunek do jedzenia, ważne jest robienie zapasów i przetworów. Kuchnia pachnie papryką, gorgonzolą, parmezanem, łososiem i tatarem. Nigdy nie brakuje wina i domowych nalewek. Jest mimetyczna, tatar z papryki czerwonej i żółtej jest podawany tak, by czerwona papryka udawała mięso, a żółta
Ugotowane pozamiataneKuchnia włoska jest mi bliska, gdyż spędziłam w Italii miesiąc poznawając kulturę i kuchnię tego kraju. Risotto zalicza się do jednych z moich ulubionych dań. Postanowiłam przygotować je z papryką i suszonymi grzybami, niestety nie posiadałam wina. Świetny smak i aromat. Polecam dla osób, którzy uwielbiają kuchnię włoską! Składniki: 1 szklanka ryżu Arborio 1 l bulionu z rosołu 1 cebula(...)średnie papryki garść suszonych grzybów 1 łyżka masła przyprawy: jarzynka, suszone pomidory, czosnek granulowany, pieprz cytrynowy olej do smażenia Sposób przygotowania: Na rozgrzanej patelni z olejem zeszklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodajemy ryż. Kolejno ryż zalewamy jedną szklanką bardzo gorącego bulionu. Czekamy, aż ryż wchłonie bulion i dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę i umyte
Truskawkowa FiestaPyszny aromatyczny gulasz schabowy w sosie słodko-kwaśnym z papryką konserwową i marchewką. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 600 g schabu 3 marchewki 2 papryki konserwowe sol, pieprz, szczypta chili 1 łyżka przyprawy do gyrosa 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka czerwonej paryki 3 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 2,5 litra bulionu warzywnego lub wody(...)przykryciem około 30 minut, pod koniec dolewamy resztę bulionu i dusimy tak długo aż mięso będzie miękkie ale nie może się rozpadać.Na samym końcu dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę konserwową i przyprawiamy ewentualnie do smaku, gulasz możecie zagęścić jeśli chcecie, na szklankę wody łyżkę mąki ziemniaczanej. Wlewamy do sosu i zagotowujemy. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilinajczęściej przygotowywany przeze mnie sos :) Pasuje do wielu potraw, dlatego w tym roku pokusiłam się również o przygotowanie go w formie przetworów. Składniki: 2,5 kg pomidorów 2 czerwone papryki 1 biała cebula 1 młoda cukinia 1 pęczek świeżej bazylii 5 ząbków czosnku 5 łyżek oliwy 10 łyżek cukru 3 łyżeczki soli pieprz do smaku papryka mielona ostra do smaku(...)octu Wykonanie: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, zmiksować i zagotować. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać zmiażdżony czosnek, drobno pokrojoną cebulę i zeszklić. Przełożyć do masy pomidorowej, dodać startą paprykę i cukinię. Przyprawić do smaku, dodać posiekaną bazylię, dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu około godziny. Na końcu dodać ocet, zagotować. Przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez
Tradycyjna KuchniaSkładniki 300 g żołądków drobiowych 2 liście kaffiru 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka mąki 150 g makaronu chow mein 150 g małych pieczarek 1 mała czerwona papryka 3 ząbki czosnku 1 szalotka 6 łyżek oleju 1 łyżeczka cukru trzcinowego 4 łyżki sosu ostrygowego 1 mały pęczek szczypiorku sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false(...)osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i kroimy w paski. Następnie mieszamy z mąką i sosem sojowym. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Pieczarki czyścimy i kroimy na ćwiartki. Paprykę kroimy na paski. Czosnek kroimy w drobną kostkę, szalotkę w piórka. Na oleju, na małym ogniu, podsmażamy czosnek i szalotkę, tak by puściły aromat. Następnie wrzucamy paprykę i pieczarki, zwiększając płomień
R'n'G Kitchenkurczaka lub indyka (u mnie mieszane z rosołu) 1/2 dużego słoiczka suszonych pomidorów puszka pomidorów krojonych (400g) 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki olej sól pieprz 1 jajko Kaszę ugotować al dente. Mięso obrać od kości i pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę(...)Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i zeszklić cebulę i czosnek. Mięso wymieszać z suszonymi pomidorami, wsypać kurkumę, obie papryki i doprawić solą i pieprzem. Dodać wszystko do cebuli i czosnku. Chwilę razem przesmażyć i wlać Krojone pomidory z puszki. Smażyć mieszając około 5 minut. Na koniec zestawić z ognia i dodać roztrzepane
kuchnia doskimięsa wieprzowego z łopatki 2 łyżeczki soli morskiej 2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki przyprawy obsypki kaukaskiej 1 łyżeczka pieprzu kolorowego całego 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 3 kulki jałowca 2 łyżki sosu Worcester 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Wszystkie przyprawy oprócz sosu worcoster i oleju
Ala piecze i gotujektórym to danie było zaprezentowane. Nowa wersja tradycyjnego dania . Jest wyśmienity. Składniki : kilka śledzi w oliwie lub marynowanych, 3 ogórki konserwowe, 3 buraczki konserwowe, 2 cebule,( najlepiej czerwone ) 2 papryki czerwone , 1/2 pęczka szczypiorku, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 żółtko surowe, kilka łyżek oliwy, sól, pieprz. Sposób przygotowania : 1. Cebulę obrać i posiekać. Ogórki , paprykę czerwona oraz buraczki pokroić(...)małą kostkę. Szczypiorek oraz natkę pietruszki opłukać, osuszyć i posiekać. Śledzie pociąć na małe kawałki. 2. Zaczynając od brzegu talerza układać kolejno : Paprykę czerwoną, cebulę czerwoną, ogórki, śledź i buraczki . Wierzch śledzi posypujemy szczypiorkiem oraz natką pietruszki. Na zieleninę ostrożnie położyć żółtko. 3. Całość oprószyć solą , pieprzem i skropić oliwą. Przed jedzeniem wszystkie składniki wymieszać. Danie możemy podać również
Pysznosci Babci BasiSkładniki : 100 g ryżu, duża wędzona makrela, 2 cebulki średnie, 4 łyżki oliwy, sól, pieprz, 1,5 – 2 łyżeczki cukru, 150-200 g koncentratu pomidorowego, słodka i ostra papryka w proszku, liście laurowe, ziele angielskie. Przygotowanie : Ryż gotujemy. Z makreli usuwamy skórę i ości. Następnie mięso rozdrabniamy widelcem. 2. Cebulę siekamy i szklimy na oliwie. 3. Dodajemy cukier(...)koncentrat. Mieszamy. 4. Dodajemy ryż, rozdrobnioną makrelę . Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i paprykami. Smacznego ! Rada : Paprykarz możemy przechowywać kilka dni (nawet 2 tygodnie ) : gorący przekładamy do słoika, zalewamy łyżką oliwy i zakręcamy
Pysznosci Babci Basibrokuła 100 g serka topionego śmietankowego 4-5 ziemniaków 1 marchew 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła + odrobina oliwy z oliwek lub oleju sól pieprz cukier słodka papryka ostra papryka lub pieprz cayenne Przygotowanie: Na dno garnka wlewamy odrobinę oleju, dodajemy masło i podsmażamy posiekaną cebulę ze zgniecionym czosnkiem. Gdy cebula się zeszkli dodajemy rozdzielonego na różyczki brokuła(...)cukru. Ziemniaki i marchew kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gdy warzywa będą już miękkie, wrzucamy serek i mieszamy aż się rozpuści. Wszystko miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i paprykami wg uznania. Podawać z grzankami lub pestkami słonecznika. SMACZNEGO
Malinowo w kuchnimięso mielone, w postaci - właśnie - kotletów mielonych, w spaghetti, lasagne, pasztetach, kiełbasach. Czasem faszeruje je "czymś", obsypuję "czymś". I tak jadamy kotlety w sezamie, mące kukurydzianej z mieloną papryką, albo faszerowane serem, ogórkiem, papryką czy pieczarką. Dziś czas na mięso w mięsie. Szaleństwo! Z masy, którą poniżej podaję wyszły mi takie większe kotlety mielone(...)panierki około 0,5 szklanki wody gazowanej lub niegazowanej (jeśli nie macie) 3 parówki, np. Krakusa z szynki lub Berlinki classic przyprawy do smaku wedle uznania: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, przyprawa do mięsa mielonego olej do smażenia Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę. W misce wymieszaj mięso z jajkiem, wodą, przypraw
Zasmakuj Kuchniskładniki: 2 duże tortille 1 awokado 1 zielona papryka 2 gałązki zielonej pietruszki ok. 100 g sera żółtego lub 1 kulka mozzarelli sól, pieprz wykonanie: Awokado przekrawamy wzdłuż, usuwamy pestkę, wydrążamy miąższ i kroimy w kostkę. Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w cienkie półsłupki. Jeden placek tortilli umieszczamy na patelni wykładamy troszkę startego sera, pokrojone awokado, paprykę, listki pietruszki
Domowy Smak Jedzenia