francuskiego 400 g podwójnego fileta z kurczaka 300 g pieczarek 200 g żółtego cera ½ małej puszki kukurydzy (odsączonej) 1 średnia cebula po pół czerwonej i żółtej papryki 1 jajko 1 ząbek czosnku po 1 łyżeczce bazylii i ziół prowansalskich 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka sól i pieprz do smaku 2 łyżki masła sklarowanego Wykonanie: Filety umyłam(...)osuszyłam i pokroiłam na cienkie płaty. Pieczarki po obraniu pokroiłam w plasterki. Obie papryki pokroiłam w kosteczkę. Ser starłam na tarce jarzynowej. Cebulę i czosnek drobno posiekałam. Na patelni roztopiłam 1 łyżkę masła i na gorący tłuszcz wkładałam porcjami mięso. Oprószyłam przyprawą do kurczaka. Szybko obsmażyłam z obu stron. Wyjęłam z patelni do miseczki. Roztopiłam pozostałe
Kuchnia u Krysikości 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 2 łyżki oleju Sos: 2 łyżki miodu 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki sok wyciśnięty z połowy cytryny 1 łyżeczka soli Wykonanie: Mięso umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Oprószyłam solą i pieprzem. Przykryłam folią i wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Przygotowałam(...)miseczce wymieszałam wszystkie składniki na gładki krem, tzn. miód, przecier pomidorowy, paprykę, sok z cytryny słodką paprykę i sól. Na patelni rozgrzałam olej. Włożyłam mięso i obsmażyłam go z każdej strony, aż do mocnego przyrumienienia. Piekarnik włączyłam na 100 °C. Za pomocą pędzelka posmarowałam sosem obsmażone mięso na całej jego powierzchni. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego
Kuchnia u KrysiSkładniki: 1250 g filetu z indyka 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 1 listek laurowy 2 goździki sól pieprz świeżo zmielony ½ łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki 3 ząbki czosnku 2 łyżki rodzynek 10 sztuk śliwek kalifornijskich 5 sztuk suszonych moreli sok z połowy limonki(...)łyżeczka suszonego majeranku Wykonanie: Mięso umyłam, oczyściłam z błon, osuszyłam papierowym ręcznikiem. Czosnek zmiażdżyłam, drobno posiekałam i przełożyłam do miseczki. Dodałam obie papryki, cynamon, sól i pieprz oraz tymianek i majeranek. Wymieszałam i roztarłam na mięsie. Mięso obwiązałam sznureczkiem, żeby nadać mu ładny kształt. Wstawiłam do lodówki na 2 godziny. Na patelni rozgrzałam masło z olejem
Kuchnia u Krysibędzie uczta nie tylko dla podniebienia. To również uczta dla oczu... Składniki: 600 g mięsa wołowego 1 żółtko 5 łyżek oleju 2 cebule 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej sól i pieprz 6 plasterków sera Cheddar 2 łyżki masła klarowanego gałązki natki pietruszki 2 łyżki mąki (brak na zdjęciu) Wykonanie: Mięso(...)mięsa uformowałam 6 podłużnych kotletów, lekko spłaszczyłam i oprószyłam mąką z obu stron. Odłożyłam. Cebulę pokroiłam w grube krążki. Oprószyłam mąką z obu stron i zmieszanymi paprykami. 2 łyżki oleju rozgrzałam na patelni i włożyłam krążki cebuli. Obsmażyłam na rumiano z obu stron. Wyjęłam z patelni. Na patelnię wlałam pozostały olej i włożyłam frykadele. Smażyłam na małym gazie
Kuchnia u Krysipowstał pyszny sos i świetna glazura... Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych Suche składniki: 120 g brązowego cukru 1łyżka kuminu (nie mylić z kminkiem) 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 7 ząbków czosnku (brak na zdjęciu) ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Składniki marynaty: 200 ml Coca Coli
Kuchnia u Krysimiękkiego masła 2 żółtka 1 całe jajko 250 ml wody 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 1 łyżka soli do gotowania pierogów Składniki na farsz: średnia papryka czerwona i żółta 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 100 g żółtego sera 250 g białego sera (półtłusty) 2 łyżki keczupu gałązki natki pietruszki ½ pęczka koperku sól pieprz(...)Wykonanie: Ciasto zrobiłam wg tego przepisu na idealne ciasto na pierogi. Najpierw zrobiłam farsz: Paprykę po oczyszczeniu pokroiłam w drobną kosteczkę. Listki natki pietruszki i koperek posiekałam. Czosnek również drobno posiekałam. Można przecisnąć przez praskę, ale ja wolę taki posiekany. Ser starłam na tarce jarzynowej. Na rozgrzane na patelni masło wrzuciłam paprykę i czosnek. Kiedy warzywa lekko się
Kuchnia u Krysiblogu. Jest lato, sezon warzywny w pełni, więc czas by nasza spiżarka zaczęła się wypełniać. Tak więc zapraszam na pyszna sałatkę z kapusty, papryki oraz marchewki, zimą będzie jak znalazł do obiadu. Składniki: 4 kg białej kapusty 1 kg czerwonej papryki 1 kg marchewki 1/2 cebuli 15 ziaren ziela angielskiego 15 ziaren pieprzu zalewa(...)szklanki oleju 1,5 szklanki octu 2,5 szklanki cukru 4 łyżki soli Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć, marchewkę obrać. Kapustę poszatkować, paprykę pokroić w paseczki, marchewkę zetrzeć na tarce, a cebulę pokroić w półksiężyce. Przygotowane warzywa wrzucić do miski, dodać ziarna pieprzu oraz ziele angielskie, wymieszać. Do garnuszka wlać olej, ocet dodać cukier oraz sól, dokładnie
magiczna kuchnia Kasilitr wody kostka rosołowa 1 liść laurowy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 pełne łyżki mąki pół szklanki wody 2-3 łyżki śmietany pół łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki świeży koper szczypta cukru 1 łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Mięso przełożyć do miski, dodać(...)podsmażoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Wbić jajko, dodać bułkę tartą i kaszę manną. Doprawić mięso solą, pieprzem i paprykami w proszku. Wyrobić na gładką masę. Marchewkę obrać i pokroić w pół plastry. Zwilżonymi dłońmi formować z mięsa nieduże kulki i obtoczyć każdą w mące. W garnku zagotować wodę (tyle tylko, by ledwie zakrywała pulpety), rozpuścić w niej kostkę rosołową
Wołowina od rekinapietruszki (2 pęczki) 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 4 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 1/2 ząbka czosnku (lub 1 mały) po szczypcie mielonej: kolendry, słodkiej papryki, kminu rzymskiego, cynamonu sól morska i świeżo mielony pieprz opcjonalnie: 1 cebula dymka listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='100 g kaszy bulgur 2 duże pomidory malinowe(...)pietruszki (2 pęczki) 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 4 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 1/2 ząbka czosnku (lub 1 mały) po szczypcie mielonej: kolendry, słodkiej papryki, kminu rzymskiego, cynamonu sól morska i świeżo mielony pieprz opcjonalnie: 1 cebula dymka'; document.write(" "); Kaszę bulgur gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, po czym płuczemy pod zimną wodą. Wrzucamy
Poezja smakudań na oczy nie widziałam. Słoneczne danie z pęczaku i warzyw 300 g pęczaku 1/2 łyżeczki kurkumy 200 g groszku 4 młode marchewki 1 łyżka octu winnego 1 czerwona papryka 1 cebulka dymka 1 ząbek czosnku sól, pieprz garść czarnych oliwek Pęczak gotujemy w osolonej wodzie z kurkumą wg przepisu na opakowaniu. Ważne by był sypki i by go ugotować(...)metodą bez odlewania wody. Marchewkę kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki octu winnego. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. Dymkę drobno siekamy (osobno szczypior i cebulkę). Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekany czosnek, cebulkę, marchewkę i paprykę. Dorzucamy groszek i podsmażamy ok 3 minut. Dodajemy lekko ostudzony pęczak i mieszamy. Wrzucamy
Dzieje kuchennej WiewiórySezon na robienie słoików rozkręcił się na dobre-co dzień coś jest z ogródka do przetworzenia,więc działam-ogórki,papryka,cukinia,fasolka....... ostatnio gdzieś wpadła mi w oko ta kolorowa sałatka z cukinii i papryki i sporej ilości kurkumy o której sporo czytałam i wiem ,że ma bardzo korzystne działanie. Pomyślałam czemu nie i zrobiłam ją kilka dni temu(...)wiecie co -była naprawdę pyszna jeszcze przed pasteryzowaniem podjadałam ją z garnka-hihi polecam .... Składniki: - 3 kg cukinii, bez miękkiego miąższu i pestek - 3 czerwone papryki - 5 dużych cebul - 3 ząbki czosnku - 3 płaskie łyżki soli, użyłam morskiej Zalewa: - 2 płaskie łyżki gorczycy - 3 szklanki cukru - 2 szklanki octu - 3 łyżeczki soli - 3 kopiaste łyżki kurkumy Przygotowanie: Warzywa
Swojskie jedzonkomasz jednego czy dwóch składników, nie robisz tej sałatki. Jeśli nie masz pomidora, dodaj rzodkiewkę (ja zapomniałam ;). Równie dobrze zamiast czerwonej cebuli, sprawdzi się tutaj dymka. Papryka nie musi mieć koloru czerwonego, a jeśli nie masz dużej ilości brokuła, to dodaj miks sałat. Całą sałatkę posypałam prażoną dynią, ale możecie posypać ją zarówno sezamem jak i pestkami słonecznika. Ja dodałam(...)połączenie jogurtu z majonezem w proporcji 1:1. Drukuj Sałatka z brokuła z filetem z kurczaka window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 średni brokuł 1/2 czerwonej cebuli 1/2 czerwonej papryki 8 pomidorków koktajlowych 1 żółty pomidor lima 1 marchewka garść pestek dynii ok 200 g filetu z kurczaka uprzednio przygotowanego w dowolny sposób Sos Kubek jogurtu greckiego 1 łyżka miodu
Mieszam w GarnkuOwoców i warzyw do wyboru do koloru, bo sezon w pełni. W hali targowej znajdziemy też stoisko z wędlinami. My kupiliśmy kiełbasę z czosnkiem ( ostra ) oraz z papryką. I szczerze już żałujemy, że kupiliśmy tak mało ;) Kupiliśmy też słoninę z papryką ostrą – mhmm .. pyszna :) Oczywiście na tym stoisku kupimy też węgierski specjał czyli skwarki. Na kolejnych stoiskach(...)znajdziemy przyprawy ( my kupiliśmy ostrą paprykę w proszku ), przeróżne fasole i sery Na piętrze zlokalizowane są tutejsze fast foody ;) z langoszami też – niestety nie było już miejsca na ich zjedzenie, ale kolejka jaka do nich była, przemawiała sama za siebie :) Polecam! TARG w Egerze Zalar Utca Eger Eger targ warzywno owocowy
Kuchnia na wzgórzuporadził sobie z taką ilością protein a mięso krewetek to przecież najlepszej jakości proteiny:-). Składniki dla 4 osób: - kilo dużych krewetek - 0,5 litra mleczka kokosowego - 1 papryka czerwona (można opcjonalnie dodać również zieloną i żółtą) - 2 duże pomidory - 2 cebule - 2 lub 3 ząbki czosnku - 2 cytryny - 6 łyżek oleju palmowego dende - 2 łyżki kuminu w proszku(...)kolendra zielona świeża (próbowaliśmy raz z pietruszką) - szczypta soli Obieramy krewetki z pancerzyka. Krewetki marynujemy miksturą z startego czosnku, kuminu, soli i soku z cytryny. Odstawiamy na pół godziny. Paprykę, pomidory, cebulę kroimy w kręgi. Szatkujemy kolendrę. Na dnie głębokiej patelni/ woka układamy pierwsza warstwę warzyw: cebula, papryka, pomidory. Jako drugą warstwę układamy krewetki. Trzecia warstwa znów warzywa
Smaki Brazyliibidi-language:#0400;} Uwielbiam połączenie sera feta z kiszoną cytryną, postanowiłam więc dodać do tego quinoę i tak powstało to pyszne, gorące i aromatyczne danie :) Składniki: 4 papryki pół szklanki ugotowanej białej quinoy pół szklanki ugotowanej czarnej quinoy pół kostki sera feta 10 zielonych oliwek kawałek kiszonej cytryny (około 3x3 cm) natka pietruszki pieprz sól pomidorki koktajlowe do dekoracji Wykonanie(...)Papryki przygotowujemy do faszerowania, czyli odcinamy górę i usuwamy nasiona. Farsz robimy mieszając quinoę z posiekaną natką pietruszki, pokrojonymi oliwkami, i kosteczkami sera feta. Doprawiamy solą pieprzem i pokrojoną na drobniutkie kawałeczki kiszoną cytryną. Nadziewamy tym wszystkim papryki, wierzch dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 - 35 minut, chociaż tak naprawdę czas pieczenia
Quinoa Raz!