papryka - 32566 przepisów (strona:465/2172)

Skrzydełka a'la Hot Wings KFC 749

przypadły mi do gustu. Jednak znalazłam taki, jak dla mnie idealny i najbardziej zbliżony do oryginału. Polecam. Składniki: 8 skrzydełek z kurczaka 1 jajko mąka mleko sól ostra papryka chilli pieprz cayenne olej do smażenia Skrzydełka myjemy, lotki odcinamy (nie będą potrzebne, można zamrozić, użyć do zupy), pozostałą część kroimy na dwie części. Skrzydełka dość obficie obsypujemy ostrą papryką(...)ktoś lubi ostrzejsze można dodać pieprz cayenne. Odstawiamy na godzinę do lodówki aby skrzydełka nabrały smaku. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe, Do miseczki wrzucamy 1 jajko, dodajemy trochę soli i papryki ostrej, dosypujemy ok. pół szklanki mąki i nieco ponad pół szklanki mleka, dokładnie miksujemy za pomocą blendera. Powstałą masą zalewamy nasze skrzydełka i mieszamy tak aby każde skrzydełko było pokryte

Pelusiowa Kuchnia
Rolada schabowa z pieczarkami i boczkiem 287

pieczarek 100 g boczku wędzonego 1 garść startego na drobnych oczkach sera żółtego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 średnia papryczka chilli 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra olej 100 ml wody Siatka do wędlin, lub sznurek Ja już chyba z przyzwyczajenia trzymam mięso w solance przed pieczeniem a robię to ponieważ często mięso kupuje(...)smażymy i na koniec dodajemy posiekany drobno czosnek i papryczkę chilli (jeśli wytopiło nam się sporo tłuszczu to go odlewamy). Całość chwilę podsmażamy i doprawiamy solą pieprzem i obiema paprykami w proszku. Jak farsz przestygnie dodajemy ser żółty i 2 łyżki bułki tartej i całość dokładnie mieszamy. Teraz czas na mięsko więc schaba rozcinamy na pół wzdłuż dłuższego boku. Płat

Piekielna Kuchnia Pati
Zapiekana tortilla 191

Składniki tortilla, 6 placków filet z kurczaka, 1 szt ser żółty, 200g kukurydza konserwowa, 1/2 puszki papryka czerwona, 1 mała szt przyprawa gyros, 2 łyżki olej Przygotowanie Filet z kurczaka kroimy w paseczki, smażymy na oleju na złoto, doprawiamy przyprawą gyros. Ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach. Paprykę kroimy w cieniutkie paseczki. Patelnię teflonową rozgrzewamy. Kładziemy placek tortilli(...)posypujemy serem, dodajemy mięso, paprykę oraz kukurydzę. Przykrywamy drugim plackiem, mocno dociskamy. Smażymy 2-3 minuty z każdej strony

Gotowanie moimi oczami
Potrawka z kurczaka 178

łyżki masła klarowanego 1 puszka pomidorów 2 łyżki ketchupu 1 puszka groszku konserwowego bulion mięsny 1 duża cebula 2 średnie marchewki 200 ml śmietany słodkiej koperek sól pieprz papryka słodka papryka ostra Masło rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę drobno pokrojoną, ale nie rumienić. Dodać marchewkę pokrojoną w półplasterki i smażyć mieszając. Dodać mięso oddzielone od kości i podzielone(...)bulionem i dusić  do miękkości marchewki. Pomidory z puszki zmiksować, dodać ketchup wymieszać i wlać do mięsa, groszek odcedzić na sicie i wsypać do potrawki. Doprawić solą, pieprze, paprykami. Wszystko dusić jeszcze chwilę. Na koniec dodać śmietanę i koperek. potrawka z kurczaka

O kuchni z uczuciem
Omlet z warzywami 174

Składniki: 6 jajek 1/2 dużej czerwonej papryki kawałek brokułu kawałek kalafiora 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 100 ml mleka oregano bazylia sól, pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę,   paprykę w paseczki,  marchewkę w cienkie krążki, a kalafior i brokuł podzielić na mniejsze kawałki. Cebulę zeszklić, wrzucić paprykę i marchewkę, wszystko razem podsmażyć. Na koniec dodać kalafior

magiczna kuchnia Kasi
Spaghetti ze szpinakiem i mięsem mielonym 220

pełnoziarnistego makaronu spaghetti - 10 brykietów mrożonego szpinaku - 150 g mięsa mielonego - 5 ząbków czosnku - 1 duża cebula - 1 - 1,5 łyżeczki oleju kokosowego - gałka muszkatołowa - zioła prowansalskie - mielona, słodka papryka - szczypta chilli - sól, pieprz Standardowo wykonanie jest proste i szybkie, a czas oczekiwania na posiłek ogranicza się do ugotowania makaronu. W tym czasie na patelni ląduje olej kokosowy i pokrojona(...)chwili przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy się zeszklą, dodajemy mięsko i  przyprawy - tradycyjnie sól i pieprz, do tego szczypta ziół prowansalskich dla podkreślenia smaku mięsa, dość dużo słodkiej papryki i  ostra według uznania, u mnie zawsze jest to dosłownie odrobina, ale jeśli lubicie bardziej pikantne jedzenie można dodać więcej ;) Gdy mięso jest usmażone dorzucamy szpinak - nie musimy

Kulinarne zapędy Kokosa
Krokiety z ziemniakami serem i boczkiem 249

posmarować olejem i smażyć naleśniki po 1 minucie z obu stron. Farsz 4 duże ziemniaki 150 g twarogu 50 g boczku wędzonego 1 cebula 1 łyżka oleju sól pieprz papryka ostra papryka słodka Panierka 2 jajka sól bułka tarta olej do smażenia Ziemniaki obrać i ugotować. Ugotowane zmielić przez maszynkę wraz z serem lub przecisnąć przez praskę. Boczek pokroić(...)drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej  i zrumienić boczek po czym dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Chwilę smażyć i dodać do ziemniaków z serem. Doprawić solą, pieprzem , paprykami i wymieszać. Farsz nakładać na naleśniki i zawijać . Każdy krokiet obtoczyć w jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron aż będą rumiane

O kuchni z uczuciem
Pasztet z zielonej soczewicy z marchewką i ogórkiem kiszonym 189

szkl. bułki tartej (+/-) 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka szałwii 3 łyżeczki pieprzu czarnego 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 3 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki sól do smaku Sposób przygotowania: Soczewicę gotujemy do miękkości w wodzie z 1 łyżeczką pieprzu, 1/2 łyżeczką szałwii, 1 łyżeczką masła

Kolorowy Przepisownik
Pieczony filet z kurczaka na kanapki 320

mnóstwem przypraw, soczysta i aromatyczna, bo pieczona w rękawie nie ma szans wyschnąć. Smacznie a co najważniejsze - zdrowo, bez chemicznych dodatków. 2 filety z kurczaka 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju 1, Filety myjemy, przekładamy do miski. Mieszamy ze sobą olej i przyprawy, nacieramy nimi filety

Szefowa kuchni
Aromatyczne biryani z soczewicą, marchewką i pomidorami 213

łyżki oliwy extra vergine, 1/2 cebuli, 3 ząbki czosnku, 1/3 pora, 500 g zmielonego udźca lub filetu z indyka, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 i 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego, 2 średnie marchewki, 1 pietruszka, 200 g ryżu długoziarnistego (np. basmati), 1 szklanka czerwonej soczewicy, 1 puszka (400 g) pomidorów(...)drobno czosnek. Przełożyć do dużego wysokiego rondla. Na tą samą patelnię wlać drugą łyżkę oliwy, włożyć mięso z indyka i dokładnie je obsmażyć. W międzyczasie dodać słodką i ostrą paprykę, kolendrę i koper włoski. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Mięso również przełożyć do rondla. Piekarnik nagrzać do 180°C. Składniki wymieszać w rondlu, dodać obraną i pokrojoną na cienkie

Świat Domowej Kuchni
Czerwone curry z wieprzowiny 197

szybko. Na szczęście składniki kuchni wschodu są już ogólnodostępne nawet w małych miastach, więc możemy szaleć w kuchni z tajlandzkimi smakami :) SKŁADNIKI 600 g polędwiczki wieprzowej 1 żółta papryka 2 łyżki czerwonej pasty curry 1 mała papryczka chili 1 puszka mleczka kokosowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżka soku z limonki/cytryny 1/2 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej(...)woreczki ryżu jaśminowego świeża kolendra do posypania (w razie braku bazylia też da radę jak u mnie) 2 łyżki oleju PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Polędwiczki i paprykę kroimy w kostkę. Papryczkę chili (bez pestek) drobno siekamy. W woku rozgrzewamy olej i podsmażamy przez 2 minuty pastę curry. Następnie dodajemy mięso wraz z żółtą papryką i przesmażamy około

Moje Kuchenne Rewelacje
Roladki z kurczaka z musztardą gotowane na parze 303

przygotowanie czegoś zdrowego na obiad Składniki 2 pojedyncze piersi z kurczaka (ok 500 g) 4 łyżki musztardy rosyjskiej (jeśli lubicie na ostoro jeśli nie to zwykłej musztardy) 1/3 papryki 1 ogórek kiszony 1/2 małej cebuli kilka pasków żółtego sera zioła prowansalskie sól Dodatki 3 ziemniaki garść marchewki baby carrots garść fasolki zielonej ciętej łyżka masła W posiadaniu mam garnek(...)zwykły garnek a jako dodatek ma nakładane sito i wysoką pokrywkę. Zaczynamy od piersi z kurczaka, rozkrawamy je na pół ale nie przecinamy do końca i rozbijamy je. Paprykę kroimy w paski, cebulę w drobną kostkę a ogórka kiszonego rozkrawamy wzdłuż na ćwiartki. Rozbite piersi smarujemy musztardą układamy po 2 kawałki ogórka, kilka pasków papryki, posypujemy cebulą i układamy

Piekielna Kuchnia Pati
Gołąbkowy garnek. 206

ząbki czosnku 1,5 litra wody (jeżeli masz rosół to jak najbardziej możesz go dać zamiast wody) 100 g ryżu parabolicznego - 1 woreczek liść laurowy 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku czubata łyżka przyprawy curry sól i pieprz do smaku według uznania łyżeczka majeranku tłuszcz do podsmażenia Wykonanie: W pierwszej kolejności podszykować wszystkie składniki(...)zalewą, zagotowujemy i gotujemy na małej mocy panika około 25 minut. Następnie dodajemy kapustę. Kiedy kapusta jest już dość miękka (po około 10 minutach), uzupełniamy całość brakującymi przyprawami (curry, papryki, majeranek), wsypujemy ryż i gotujemy jeszcze około 15 minut by był miękki. Jeżeli podczas gotowania okazuje się, że całość jest zbyt gęsta, można nieco jeszcze rozcieńczyć wodą. Smacznego! :) Obserwuj bloga

Poezja Smaków - blog kulinarny
AROMATYCZNA ROLADA Z BOCZKU Z FARSZEM Z WARZYW 214

sprawdza się jako pyszny dodatek do chleba, albo serwują jako z ziemniakami i sosem jako danie obiadowe. Składniki: 1kg boczku surowego bez skóry  sól pieprz ziołowy majeranek słodka papryka Na farsz: 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 3-4 pieczarki 1/2 czerwonej papryki Wszystkie składniki drobno siekamy, delikatnie solimy i mieszamy ze sobą. Wykonanie:  Boczek oczyścić z ewentualnych(...)Płat boczku przekroić poziomo (ale nie do końca!) i rozłożyć jak książkę.  Z obu stron lekko rozbić go tłuczkiem. Oprószyć z obu stron solą,pieprzem ziołowym majerankiem, słodką papryką. Na cały rozbity płat mięsa wykładamy równomiernie farsz. Następnie zwinąć  ściśle w roladę i związać w kilku miejscach bawełnianym sznurkiem . Tak przygotowaną roladę zawinąć w folię aluminiową lub spożywczą

Walijskie Pichcenie