łyżki soli 3 -4 papryki (czerwona, zielona, żółta) 2 1/2 szklanki cukru 3/4 szk. octu(...)łyżki papryki słodkiej 1/2-1 łyżki chilli-w zależnosci czy lubimy ostre czy łagodniejsze 1 łyżka curry 1/2 łyżki białego pieprzu
w mojej kuchnipapryka czerwona papryka zielona 3-4 cebule lyżeczka suszonej bazylii liść kolendry łyżeczka estragon (świeży albo suszony(...)łyżka miodu 1 łyżka oliwy sól, pieprz, 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę) słodka papryka w proszku kurkuma
w mojej kuchniMoja pierwsza sałatka ziemniaczana. Miał być jeszcze groszek konserwowy ale za późno zobaczyłam jego brak.. SKŁADNIKI 2-3 ugotowane ugotowane ziemniaki 2 kabanosy 1-2 ogórki konserwowe papryka konserwowa 1/3 czerwonej cebuli 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu 1 łyżka ostrej musztardy 1. Ziemniaki, ogórki i paprykę pokroić w kosteczkę, kabanosy w plasterki, cebulę posiekać. 2. Dodać majonez, jogurt(...)musztardę. Dokładnie wymieszać. 3. Doprawić do smaku - u mnie: sól, pieprz, czosnek, papryka ostra, papryka słodka, koperek
Kto ugości moich gości?Niestety. Proponowane szaszłyki można jednak przygotować także na tradycyjnym grillu ogródkowym, na patelni grillowej lub po prostu na kratce w piekarniku. 1 niewielki kabaczek 1, 5 czerwonej dużej papryki 30 dag piersi z kurczaka 2 cebule 20 pomidorków koktajlowych pieprz, sól, przyprawa do kurczaka, ostra papryka Z porcji wychodzi 10 niedużych szaszłyków. Mięso myjemy, wycinamy żyłki i kroimy(...)dużą kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką, przyprawą do kurczaka. Przykrywamy folią i zostawiamy je na kilka godzin (lub całą noc) w lodówce, żeby przeszło przyprawami. Na noc zamaczamy w wodzie patyczki do szaszłyków, żeby uniknąć przypalania na grillu. Bezpośrednio przez grillowaniem myjemy i kroimy w dużą kostkę paprykę oraz kabaczka. Cebulę kroimy w grube plastry. Pomidorki jednie myjemy
Humanistka w kuchniszklanka groszku 1 papryka 1 brokuł opakowanie ciasta francuskiego masa serowa: 2 jajka 200 ml śmietany 16% 20 dag żółtego sera przyprawy według uznania (ja daję pieprz, sól, paprykę ostrą i słodką i zioła) Groszek rozmrażamy (dla mnie z rozmrożonego wycieka za dużo płynu i tarta jest mokra). Brokuła kroimy na różyczki i obgotowujemy 5 minut. Paprykę kroimy(...)kostkę lub paski. Na wysmarowaną formę do tarty wykładamy ciasto francuskie. Formujemy brzegi. Na ciasto nakładamy kolejno: groszek, paprykę i brokuły. Przygotowujemy masę serową: jajka roztrzepujemy ze śmietaną i dodajemy tarty ser oraz przyprawy. tak przygotowaną masa zalewamy tartę. Pieczemy w temperaturze 200 c około 30 minut. Tarta ląduje na miksie
Humanistka w kuchnipapryka czerwona papryka żółta 1 cebula czerwona 1 cebula 1 papryczka chili 5 ząbków czosnku 2 pomidory szklanka wody pół łyżeczki ostrej papryki pół łyżeczki kminu rzymskiego sól, pieprz Kroimy w kostkę: paprykę, cebulę, pomidory. Czosnek przeciskamy przez praskę. Papryczkę kroimy w krążki. Do wody wrzucamy wszystkie składniki, rozgotowujemy. Ja trochę blenderowałam, bo wolę sos z mniejszą ilością warzyw
Humanistka w kuchnifasoli Mamut 2 czerwone papryki 2 czerwone cebule mały przecier pomidorowy 2 łyżeczki łagodnej pasty paprykowej 2 łyżeczki czubrycy zielonej 0,5 łyżeczki cząbru 5 kropel tabasco 3 łyżki suszonych warzyw pieprz, sól Fasole gotujemy na pół twardo, odcedzamy i kroimy na 3-4 cm części. Cebulę kroimy w talarki, paprykę w paski. Podsmażamy na patelni. Do garnka wlewamy(...)szklankę wody, dodajemy: fasolę, paprykę, cebulę, koncentrat, pastę i przyprawy. Gotujemy około 20 minut do miękkości. Podajemy z chlebem
Humanistka w kuchniBardzo szybka sałatka Składniki: 2 kubki ugotowanej kaszy jaglanej, 5 lasek kabanosa, 1 cebula, 1 papryka czerwona, 3 małe kiszone ogórki, 1 papryka żółta, 1 puszka czerwonej fasoli, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka musztardy, sól, pieprz, papryka do smaku Przygotowanie: kabanosa, paprykę, cebulę drobno kroimy, a potem wszystko mieszamy razem :) Poniżej robocze zdjęcie... Smacznego
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisyzorientuje. Poza tym nic więcej nie dodaję, bo sałatkę gyros zna każdy. Taki imprezowy niezbędnik. ;-) 2 filety z kurczaka 1 puszka kukurydzy konserwowej 5 sporych korniszonów 1 czerwona papryka 1/2 główki kapusty pekińskiej 2 małe czerwone cebule Sos: 400g serka homogenizowanego 1 mały jogurt naturalny keczup sól, pieprz 1. Filety z kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy z łyżką oleju(...)przyprawą do gyrosa (w sporej ilości). Podsmażamy i studzimy. 2. Paprykę, korniszony i cebulę kroimy w kostkę. 3. Kapustę piekińską siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy. 4. Przygotowujemy sos: wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Keczup, sól i pieprz dodajemy do smaku. 5. W dużej misce układamy kolejno składniki: filety, cebulę, 1/2 sosu, ogórki, papryka, 1/2 sosu, paprykę, kapustę pekińską
Szefowa kuchnijajko łyżka sosu sojowego pieprz cytrynowy sól rozgniecione ziarna kolendry mąka troszkę świeżego koperku Risotto warzywne : 2 torebki ryżu 1 mała marchewka pół czerwonej i żółtej papryki 1 mała cebula szklanka bulionu warzywnego suszona papryczki chilli pieprz cytrynowy ząbek czosnku boczniaki Gdy już skompletujemy wszystkie składniki, możemy przejść do przygotowania dania: Gotujemy ryż w osolonej(...)wodzie aż będzie al dente, a w międzyczasie kroimy marchewkę i żółtą paprykę w cieniutkie paseczki. Paprykę czerwoną natomiast kroimy w drobną kostkę, podobnie z resztą jak cebulę. Kolejnym krokiem jest rozgrzanie na patelni oliwy z oliwek (my użyliśmy oliwy aromatyzowanej peperoncino) i zeszklenie na niej cebuli. Następnie dodajemy marchew i papryki. Podsmażamy dodając rozgnieciony ząbek czosnku
Wspólne smakiSkładniki: 1 kg żeberek wieprzowych 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1 szklanka wody 3/4 szklanki coli Wykonanie: Żeberka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Do miseczki wsypać paprykę słodką, paprykę ostrą, rozmaryn, olej i przecisnąć przez praskę czosnek. Wszystko wymieszać i nasmarować mięso dokładnie z wszystkich stron. Pozostawić
O kuchni z uczuciemprzygotowania, nie mniej jednak pyszna przekąska. Tortillę lubią w moim domu wszyscy, wykorzystałam więc to do przygotowania karnawałowego dania Składniki: 3 placki tortilli 1 głowka sałaty masłowej 2 papryki 10 kabanosów 2 czerwone papryki 15 plastrów szynki 15 plastrów żóltego sera sos czosnkowy Wykonanie: Tortille rozkładamy. Smarujemy każdą cienko sosem czosnkowym. Układamy liście sałaty, na to plastry szynki(...)żółtego sera.Paprykę kroimy w słupki.Na tortillę układamy słupek papryki obok kabanosa, nastepnie słupek papryki. Zwijamy tortillę, odcinamy nożem w momencie skończenia zwinięcia. Powtarzamy tak dalej z resztą zwiniętej tortilli. Zwiniete tortille spinamy wykałaczkami w odstepach kilku cm, za wykałaczką kroimy w plastry. Powstanie nam dużo roladek. Podajemy z sosem czosnkowym
Z Majeczką w kuchnizupa, której smak wzbogaciła mieszanka Ziół Ojca Mateusza ze sklepu internetowego Rafex. Spróbujcie:) Składniki: 250 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1 czerwona papryka 5 - 6 ziemniaków 3 łyżki przecieru pomidorowego przyprawy (u mnie mieszanka ziół - skład : majeranek czosnek cebula papryka słodka bazylia kolendra pieprz czarny lubczyk imbir gorczyca kurkuma kminek oregano(...)tymianek papryka chili pieprz zielony liście laurowe rozmaryn) sól, Pokrojone w kostkę ziemniaki, cebulę, marchewkę, pietruszkę zalewamy zimną wodą i gotujemy. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodajemy odciśniętą z nadmiaru soku i posiekaną na mniejsze kawałki k apustę kiszoną oraz pokrojoną w kostkę paprykę . Gotujemy razem do miękkości, doprawiamy przecierem pomidorowym i przyprawami
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaStripsy z kurczaka jak z KFC... Złociste, delikatne polędwiczki z kurczaka. W chrupiącej panierce z dodatkiem płatków kukurydzianych. Pikantnie przyprawione ostrą papryką. Smażone na głębokim tłuszczu. Pyszne, soczyste i chrupiące. Smacznego! Składniki: 500 g polędwiczek z piersi kurczaka; 2 jaja; Duża szczypta soli; 1 łyżeczka curry; 1 łyżeczka ostrej papryki; 2 łyżeczki słodkiej papryki; 3 łyżki mleka; 6 łyżek(...)zalać zimną wodą (tak, aby zakryła polędwiczki) z dodatkiem szczypty soli i odstawić na 45 minut. W miseczce roztrzepać widelcem jaja. Dodać mleko i przyprawy (curry, ostrą i słodką paprykę oraz dużą szczyptę soli) i wymieszać. Płatki kukurydziane rozdrobnić (blenderem z przystawką do rozdrabniania lub wsypać do worka i utłuc tłuczkiem do ziemniaków) na grudkowaty proszek. W drugiej miseczce wymieszać
Gospodyni MiejskaCałkiem ciekawa, pikantna pasta na kanapki lub jako nadzienie do wytrawnych naleśników. Pieczona papryka, papryczka chili i kawałek imbiru odwalają tutaj całkiem niezłą robotę. Do tego ciecierzyca, która nadaje fantastyczny orzechowy posmak. Pychota! Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (opcjonalnie z puszki) 3/4 papryki czerwonej 1 papryczka chili 1 cm imbiru sól pieprz łyżka oleju z pestek winogron 2 łyżki wody(...)Paprykę, chili oraz imbir wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Skórka papryki może a nawet powinna być ciemna (łatwiej odchodzi). Warzywa studzimy, obieramy ze skórki. Do kielicha blendera wkładamy ciecierzycę, upieczone warzywa, olej z pestek winogron, przyprawy i wodę. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, jeśli jest taka potrzeba dodajemy
Mango Papaja