papryka - 32566 przepisów (strona:309/2172)

Poniedziałkowy "fit" - Makaron durum z cukinią, papryką i kurczakiem 212

się u nas często. Dzisiaj przygotowałam go z warzywami i kurczakiem - całość świetnie nadaje się na pożywny obiad. Danie zachęca zapachem, kolorami i smakiem.  Makaron durum z cukinią, papryką i kurczakiem SKŁADNIKI: 15 dag makaronu spaghetti durum 25 dag filetu z kurczaka 1 mała cukinia 1 mała papryka 1 cebula 1 łyżka oleju rzepakowego sól ziołowa do smaku pieprz(...)kolorowy do smaku sól    PRZYGOTOWANIE: Makaron durum gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 8 minut, odcedzamy.  Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę  i cukinię myjemy i kroimy w kostkę.  W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i ją szklimy.  Dodajemy paprykę i podsmażamy 5 minut po czym dodajemy cukinię i dusimy razem 5 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pieczarki faszerowane mięsem i papryką 239

kanapeczki i szaszłyki? Czas na faszerowane pieczarki :) Pieczarki możemy faszerować na wiele sposób i dzisiaj taki prosty oto pomysł, który świetnie sprawdza się na przekąskę. Pieczarki faszerowane mięsem i papryką SKŁADNIKI: 4 duże pieczarki 2 łyżki mięsa mielonego wieprzowego 2 plastry papryki czerwonej 2 plastry cebuli białej olej sól i pieprz 1 łyżka tartej mozzarelli szczypiorek do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Pieczarki(...)obieramy, usuwamy nóżki, kapelusze pozostawiamy w całości.  Cebulę i paprykę kroimy w kostkę.  Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę, szklimy ją i dodajemy mięso mielone, podsmażamy. Przekładamy mięso do miseczki, dodajemy pokrojona paprykę - doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.  Farszem nadziewamy pieczarki. Posypujemy tartą mozzarellą.  Zapiekamy w 180 stopniach przez około 20-25 minut.  Potajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Roladki z mozzarellą i papryką konserwową 363

Owszem, jadamy także wieprzowe wersje rolad jednak mimo wszystko od zawsze jestem zwolenniczką drobiowego mięsa. Drobiowe roladki można przygotować na setki sposobów, dzisiaj zapraszamy na wersję z mozzarellą i papryką konserwową. Całość podałam krojąc na plastry co z pewnością przyczyniło się do efektywnego wyglądu mięska. Roladki z mozzarellą i papryką konserwową SKŁADNIKI: 2 płaty filetu z kurczaka 1 jajko(...)łyżki tartej mozzarelli z bloku papryka konserwowa bułka tarta do panierowania olej do smażenia sól i pieprz do smaku    PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy, osuszamy i oprószamy solą i pieprzem, rozklepujemy.  Na środek nakładamy łyżkę tartej mozzarelli oraz pokrojone paseczki papryki konserwowej, zwijamy roladkę (można spiąć wykałaczką).  Do miseczki wbijamy jajko doprawiamy solą i pieprzem i roztrzepujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Węgierska zupa gulaszowa - gulyasleves 190

Węgierska zupa gulaszowa - gulyasleves     SKŁADNIKI: 800 g mięsa (u mnie wołowe i wieprzowe pół na pół) 2 duże cebule 2 łyżki smalcu 2 l bulionu 1 papryka czerwona 2 pomidory 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy węgierskiej Skworcu 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka kminku mielonego 2 liście laurowe 4 kuli ziela angielskiego sól, pieprz 3 duże ziemniaki(...)pokrojoną cebulę, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.  Mięso kroimy w kostkę i dodajemy do garnka.    Wszystko mieszamy i po ok 10 minutach dodajemy pokrojoną drobno paprykę, pomidory, oraz wszystkie przyprawy.    Gotujemy tak kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając,  i dopiero po tym czasie zalewamy całość bulionem. Gotujemy godzinę.  Ziemniaki obieramy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka z zielonych pomidorów i czerwonej papryki. 167

Sałatka z zielonych pomidorów i czerwonej papryki. Składniki : 4 kg zielonych pomidorów 1 kg cebuli 1 kg czerwonej papryki 2 łyżki białej gorczycy 1 łyżka pieprzu czarnego (całego) 1 łyżka ziela angielskiego 8 listków laurowych 150 ml oleju 250 ml octu 10% sól pieprz czarny mielony (około pół małej łyżeczki) woda Sposób wykonania : Zielone pomidory oraz cebulę kroimy w cienkie(...)plasterki wsypujemy do garnka zalewamy wodą,dodajemy sól (1 łyżka na 1 litr wody) olej oraz wszystkie przyprawy oprócz octu. Gotujemy na ogniu aż warzywa będą miękkie. Paprykę myjemy i kroimy na cienkie paski następnie wsypujemy pod koniec gotowania do naszych pomidorów i gotujemy jeszcze parę minut tak aby papryka troszkę zmiękła. Na końcu wlewamy ocet i dokładnie mieszamy. Teraz

Przepisy i porady kulinarne
Udka pieczone z kurczaka. 172

Udka pieczone z kurczaka . Składniki : 4 udka z kurczaka  2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego pieprz czarny (mielony) majeranek sól papryka czerwona ( mielona ) przyprawa do kurczaka olej  Sposób wykonania : Udka płuczemy w zimnej wodzie,następnie wkładamy do garnka zalewamy wodą,solimy wrzucamy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy aż zmiękną. Należy gotować około 20 minut.Sprawdzamy(...)patyczka. Gdy nakłujemy udko i przygnieciemy widelcem nie powinna wypływać z niego czerwona krew, wtedy jest ono dobrze ugotowane. Następnie odcedzamy je,wkładamy na rozgrzany tłuszcz posypujemy przyprawami (oprócz papryki ) i opiekamy z obu stron. Gdy nasze udka są już gotowe posypujemy czerwoną papryką. Do gotowania możemy też dodać warzywa np.marchewka,pietruszka. Rada : Paprykę mieloną zawsze dodajemy na końcu

Przepisy i porady kulinarne
Pyszne wiosenne kanapki. 179

Pyszne wiosenne kanapki. Składniki : 5-6 kromek razowego chleba ( np. z ziarnami słonecznika ) 1 świeży ogórek 5-6 plasterków szynki 3 ząbki czosnku 1 mała cebulka 1 mała czerwona papryka słodka lub pomidor sól pieprz słodka papryka mielona masło lub margaryna do posmarowania chleba Sposób wykonania : Chlebek smarujemy masłem lub margaryną ( np. śniadaniową ). Następnie kładziemy na każdą kromkę plasterek szynki(...)Ogórek obieramy ze skórki, kroimy na plasterki i kładziemy po kilka na każdą kromkę. Cebulkę i czosnek obieramy z łupinek, drobno siekamy i posypujemy nasze kanapki. Paprykę myjemy, kroimy na cienkie paski, układamy po 2-3 na każdej kromce. Na końcu posypujemy do smaku solą , pieprzem i papryką mieloną. Kanapki układamy na talerzykach i podajemy z  gorącą herbatą

Przepisy i porady kulinarne
Calzone. 149

pieroga. Farsz oczywiście może być dowolny, a to jest moja ulubiona i sprawdzona wersja :) Składniki: (na 4 sztuki) 3 pojedyncze piersi z kurczaka 500 g pieczarek 2 cebule 1 papryka czerwona 150 g żółtego sera ketchup przyprawa gyros, oregano, sól, pieprz, papryka ostra 1 łyżka oleju  600 g mąki 50 g świeżych drożdży 1 żółtko jajka 3/4 szklanki wody(...)łyżeczka soli 1 łyżka cukru 1 łyżka oleju Przygotowanie: Pieczarki obieramy i kroimy w talarki, a cebulę i paprykę w kosteczkę. Wrzucamy na gorącą patelnie, bez tłuszczu, gdyż zależy nam tylko, aby warzywa zmiękły oraz odparowały wodę. Filety z kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą gyros i smażymy na oleju. Usmażone piersi z kurczaka oraz warzywa

Symfonia smakowa
Smażona cukinia oraz kotlet z kurczaka 269

Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki majeranku sól, pieprz świeżo zmielony 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki mąki krupczatki 2 plasterki sera topionego Cheddara 1 średnia cukinia sól 0,5 łyżeczki ostrej papryki suszona bazylia do posypania tłuszcz do smażenia Wykonanie: Ćwiartki kurczaka myjemy ściągamy skórę, oddzielamy od kości mięso wkładamy do woreczka(...)foliowego delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa wyciągamy z woreczka i przyprawiamy solą pieprzem oraz papryką i majerankiem odstawiamy na 10 minut.  Kotlety panierujemy w jajku i bułce wymieszaną z mąka krupczatką. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron pod koniec smażenia przykrywamy kotlet plastrem sera i przez chwilkę zostawiamy na patelni aż się ser rozpuści. Podajemy z plastrami smażonej

kgwjanczewo
Zupa z kurczakiem i cieciorką 249

Pyszna i pożywna zupka z kurczakiem i cieciorką. W planach miałam inną zupkę ale podczas gotowania trochę pokombinowałam i wyszło coś innego ale smacznego. Papryka i majeranek nadały zupce fajny smak. składniki: 300 g piersi z kurczaka 2 średnie cebule 1 mała czerwona papryka 1 puszka cieciorki Bonduelle 1 szklanka makaronu muszelki duże, użyłam Czaniecki 1 l wody lub bulionu(...)rozpuścić i podsmażyć kurczaka. Gdy mięso zmieni kolor dodać pokrojone w półplastry cebule. Smażyć wszystko jeszcze chwilę a następnie zalać wodą (lub bulionem). Dodać cieciorkę z puszki i zagotować. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Gdy zawartość garnka sie zagotuje dodać pokrojoną paprykę oraz majeranek, sól i pieprz do smaku. Ponownie zagotować. Gdy się zagotuje dodać makaron i gotować jeszcze

Monia miesza i gotuje
Chilli Con Carne - Zupka Meksykańska 142

wybaczy :) - Mężuś Składniki:  1.5 kg miesa mielonego z indyka pół puszki kukurydzy pół puszki fasoli 3 łyżeczki przyprawy chilli con carne 2 łyżki oregano 3 łyżki papryki ostrej 3 łyżki papryki slodkiej 7 ząbków czosnku 2 cebule 1 puszka pomidorów krojonych 2 papryki czerwone 1 chilli Przygotowanie : Przyprawa chilli con cararne wg uznania. Drobno posiekaną cebulkę smażymy(...)masełku. Dodajemy kukurydzę i paprykę również bardzo drobno posiekaną. Mięso w garnku marynujemy dodatkiem oliwy i soli czosnkowej. Dolewamy 300 ml bulionu wieprzowego lub drobiowego Mieszamy dzielac miesko na malutkie kawaleczki Dodajemy pomidory  Gotujemy na wolnym ogniu ze 45 min Przyprawiamy wg uznania wyżej wymienionymi przyprawami (mniej lub więcej

ClauditteMissCooking
Tortillo Burrito Mexico po mojemu :D 145

szynki wieprzowej (mielonej) 1 opakowanie oliwek 250 g kilka ogórków kiszonych 2 duże cebule 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej 1/2 kostki masła 500 g pieczarek 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej 250 g sera mozzarella (wiórki) 5 ząbków czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka curry sól i pieprz 1 łyżka przyprawy(...)zawijania jak na krokiety. Przygotowanie farszu: Na rozgrzaną patelnie z dodatkiem oliwy wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka i mięso mielone.  Na drugiej patelni dodajemy posiekane pieczarki i papryki. Smażymy aż warzywa wypuszczą wodę i odcedzamy. Odsączone warzywa dokładamy do patelni gdzie mamy mięsko. Dodajemy 1 puszkę pomidorów i dalej smażymy

ClauditteMissCooking
Gulasz w stylu azjatyckim 133

Składniki: 1 cukinia 1 bakłażan 1 cebula duża biała 3 ząbki czosnku 3 papryki ( mix ) 1 słoik papryki konserwowej 500 g mięsa wieprzowego z szynki 1 duży ananas 1 łyżka suszonego czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek pieprz świeżo mielony 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: 2 patelnie i brytfanka ( zwykła do smażenia i jedna głęboka do przygotowania całego dania(...)czosnku granulowanym. Smażymy, dodajemy cebulę i 1/2 ananasa pokrojonego w kostkę. Smażymy mieszając około 20 minut na średnim ogniu.  * Do rozgrzanej głębokiej patelni wrzucamy pokrojona w kostkę świeżą paprykę oraz tę konserwową, pokrojonego w kostkę bakłażana, pokrojoną w kostkę cukinię i ananasa. Całość zalewamy wodą octową z papryki. Doprawiamy pieprzem i dusimy pod przykryciem około 40 minut.  * Piekarnik

ClauditteMissCooking
Szybkie Danie A'la Gulaszowe 111

Składniki: 600 g mięsa wieprzowego lub wołowego 2 duże cebule 4 papryki konserwowe 6 ogórków konserwowych 2 łyżki suszonej mielonej papryki (1 ostra i 1 słodka) 4 ząbki czosnku 1 szklanka wody doprawić: oregano, bazylią i majerankiem wegeta i pieprz do smaku Przygotowanie: Mięsko umyć i pokroić w kostkę. Obsypać lekko papryką mieloną i posiekanymi ząbkami czosnku. Razem wymieszać(...)rozgrzaną patelnie z dodatkiem oliwy przerzucić mięsko i smażyć. W trakcie obrać i posiekać cebule, dodać na patelnię do mięska. Ogórki i paprykę pokroić z kostkę, dodaj na patelnię. Zmniejszyć ogień lub moc kuchenki. Do szklanki wody wsypać przyprawy, mieszać i wlać do patelni. Wszystko przemieszać i przykryć. Dusić około godzinki. Podawać z ryżem :) Smacznego

ClauditteMissCooking