papryka - 32566 przepisów (strona:302/2172)

Ogłoszenie wyników pierwszego konkursu KW :) 164

skontaktujemy się mailowo w celu przekazania vouchera A dla wszystkich tych, którzy chcieliby wypróbować zwycięskiego dania przedstawiamy przepis KARAIBSKI KURCZAK KOKOSOWY (2 porcje) 2 filety z kurczaka, ½ czerwonej papryki, ½ zielonej papryki, ½ cebuli, 1 mała puszka (165ml) mleka kokosowego, 1 łyżka oleju, szczypta płatków chili, sól i pieprz Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Cebulę posiekać, papryki pokroić w kostkę. Mięso umyć(...)pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kurczaka na dużym ogniu z dwóch stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zmniejszyć ogień i na tę samą patelnię wrzucić cebulę, czosnek i papryki. Smażyć, aż cebula się zeszkli. Wlać mleko kokosowe, doprawić płatkami chili i odrobiną soli. Gotować 5 minut. Powstałym sosem polać kurczaka. Naczynie włożyć do piekarnika i piec przez 15 minut

Kuchenne Wariacje
Kurczak z fasolką w pomidorach 184

Miłośników makaronów zapraszamy na kolejny przepis z makaronem w roli głównej. Tym razem będzie to kurczak z białą fasolką w pomidorach z dodatkiem papryki i makaronem. Składniki: - 2 filety z kurczaka - 1 czerwona papryka - 1 cebula - 1 łyżka masła - 1 puszka białej fasolki konserwowej - sól, pieprz - 1 łyżka miodu - 500 g pomidorów - 250 g makaronu Porcja na 4 osoby. Najpierw(...)pieprzem. Jak kurczak się troszkę poddusi dajemy pomidory obrane i pokrojone w kostkę oraz miód. Kiedy z pomidorów odparuje nam woda i zrobi nam się gęsty sos dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę a jak ona zmięknie to fasolkę odsączoną z puszki. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Gdy całość mamy gotową to makaron odcedzamy, wrzucamy do sosu, mieszamy

Kuchenne Wariacje
Kurczak po chińsku 144

się człowiek uprze można mieć sukcesy ogrodnicze.  Można też hodować niektóre warzywa w doniczkach na balonie lub tarasie. W zeszłym roku uprawiałam tak pomidory i paprykę , w tym zaś ogórki. Jeśli o mnie chodzi to staram się unikać kupowania warzyw w supermarketach, bo tamtejszy towar pochodzi zapewne z dużych gospodarstw ogrodniczych, stosujących sztuczne nawozy i chemiczne środki ochrony roślin(...)podać na przyjęcie"  Janice Murfitt.") kładniki dla 2 osób   200g ryżu długoziarnistego 1/2 piersi z kurczaka 1 marchewka 1 mała cukinia 1 mała cebula 1/2 czerwonej papryki 1 posiekany ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki sosu sojowego 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej 50ml rosołu z kury sól, pieprz do smaku posiekana natka pietruszki do dekoracji Ugotować ryż

Wiem co jem
Polędwiczki wieprzowe z papryką w sosie ziołowym 177

śmietany.  Medaliony są kruche i soczyste, sos przyprawiony grubo mielonym pieprzem z orzeźwiającą nutą, a zioła prowansalskie i świeża bazylia dostarczą nam niezapomnianych wrażeń smakowych." Polędwiczki wieprzowe z papryką w sosie ziołowym (źródło przepisu - "Tele Tydzień") Składniki dla 4 osób: 1 duża polędwiczka wieprzowa 2 duże czerwone papryki 2 cebule 1/2 pęczka bazylii 100g serka śmietankowego 100ml mleka(...)łyżki oliwy sól, grubo zmielony pieprz Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na 2 cm kawałki i lekko rozbić tłuczkiem.  Cebulę obrać i pokroić na cząstki. Strąki papryki opłukać, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w dużą kostkę. Bazylię opłukać i osuszyć. Odłożyć kilka listków do dekoracji. Resztę posiekać. Rozgrzać na patelni oliwę. Smażyć na niej kawałki mięsa

Wiem co jem
Pizza z ljutenicą i wiejską kiełbasą 151

sezonie obfitości jesiennych warzyw, dzięki przepisowi  Pyzy, przygotowałam sobie kilka słoiczków ljutenicy. To bałkański sos z pieczonej papryki, pieczonych bakłażanów, pomidorów, cebuli, czosnku i czerwonej czubrycy (plus kilku jeszcze składników). Oczywiście nie byłabym sobą, gdym nie doprawiła go według własnego gustu. Przyprawiłam go sobie nieco delikatniej, rezygnując z ostrej papryczki, czerwoną czubrycę zastępując częściowo słodką i ostrą suszoną papryką(...)blaszki o wymiarach 40x26 cm OBŁOŻENIE: Prawie pół „dżemowego” słoiczka domowej ljutenicy – swoją zrobiłam według przepisu Pyzy, ale delikatniej przyprawiłam Nieduże pętko kiełbasy wiejskiej pieczonej (solidnie naczosnkowanej) Pół czerwonej papryki 15 dag sera Texas w wiórkach Wykonanie: Mąkę przesiałam do miski. Do dużego kubka wkruszyłam drożdże, utarłam je ze szczyptą cukru, 2 płaskimi łyżkami mąki (odebranymi z miski) i niewielką

Kuchenne zapiski Edyty
Roszponka na różne sposoby 132

warzywa i wszystkie składniki delikatnie, ale dokładnie wymieszałam. Podałam od razu z przecierakami  KLIK A to druga suróweczka, skonsumowana dzisiaj ze smażonymi paluszkami rybnymi: PEKINKA Z ROSZPONKĄ I PAPRYKĄ MARYNOWANĄ Pekinka z roszponką i papryką marynowaną Składniki: 2 duże liście pekinki garść roszponki po 2 kawałki marynowanej papryki czerwonej i żółtej łyżka majonezu łyżeczka musztardy sarepskiej sól pieprz Wykonanie(...)Liście pekinki pokroiłam w kawałki, wraz z roszponką opłukałam i odwirowałam w suszarce do sałaty. Przesypałam do miski. Kawałki papryki osączyłam z zalewy octowej i pokroiłam w paseczki, dołożyłam do miski. Wszystkie składniki wymieszałam dokładnie z majonezem i musztardą, doprawiłam do smaku solą i pieprzem

Kuchenne zapiski Edyty
Pierś indycza w bardzo paprykowym sosie 151

Polecam :) Pierś indycza w paprykowym sosie Składniki: 1/2 kg piersi z indyka sól pieprz 2 łyżki oleju łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis 5 czubatych łyżeczek papryki słodkiej w płatkach Florpak 2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki czubata łyżeczka mąki pszennej Wykonanie: Pierś opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam na plastry grubości(...)mięso z obu stron. Podlałam około szklanką wody, dodałam wszystkie przyprawy (bez soli i pieprzu) i dusiłam pod przykryciem około 15-20 minut. Mięsko powinno być miękkie, a płatki papryki nasiąknięte sosem. Mąkę rozprowadziłam w pół szklanki zimnej wody, zagęściłam nią sos. Doprowadziłam ponownie do wrzenia i doprawiłam jeszcze do smaku solą i pieprzem

Kuchenne zapiski Edyty
Zupa fasolowa z marynowaną papryką i kabanosem 150

angielskie liść laurowy łyżka oleju 10 dag cienkiej kiełbasy mała cebulka 5 dag kabanosów wieprzowych puszka 400 g konserwowej czerwonej fasoli 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego kilka kawałków marynowanej papryki słodka papryka w proszku pieprz sól majeranek cząber Zupa fasolowa Wykonanie: Ziemniaki obrałam, opłukałam, pokroiłam w kostkę i zalałam w rondlu 6 szklankami wrzącej wody. Dodałam kostkę bulionową, ziele angielskie(...)smażyłam do momentu, aż się lekko zrumieniła. Zawartość patelni dodałam do rondla, następnie dołożyłam do niego kabanosy, fasolę z częścią zalewy, koncentrat pomidorowy i pokrojoną w kosteczkę marynowaną paprykę – ja swoją obrałam ze skórki. Doprawiłam do smaku papryką w proszku, pieprzem, majerankiem i cząbrem – sól okazała się już niepotrzebna. Pogotowałam jeszcze kilka minut na wolnym ogniu, żeby smaki się przeniknęły

Kuchenne zapiski Edyty
Tołpyga pieczona na fasolce szparagowej 188

była naprawdę smaczna  J Składniki: 50 dag świeżego filetu z tołpygi bez skóry 45 dag mrożonej zielonej fasolki szparagowej 1/2 młodej cukinii (10 dag) 1/3 dużej czerwonej papryki (10 dag) 1 pomidor olej do skropienia warzyw sok z cytryny sól pieprz bazylia oregano masło do posmarowania formy Wykonanie:  Rybę opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam na 4 dzwonka. Każdy(...)kawałek skropiłam sokiem z cytryny, oprószyłam solą i pieprzem. Fasolkę obgotowałam przez kilka minut na pół twardo w lekko osolonym wrzątku, odcedziłam. Cukinię i paprykę opłukałam. Cukinię pokroiłam w pół plasterki, z papryki usunęłam gniazdo nasienne i pokroiłam ją w paseczki. Pomidora opłukałam, pokroiłam go na 8 plasterków. Piekarnik rozgrzałam do 180 ° C z termo obiegiem. Naczynie żaroodporne wysmarowałam masłem

Kuchenne zapiski Edyty
Zupa cieciorkowa z różnościami 117

która wymyśla się sama w trakcie gotowania. Uwielbiam takie pyszne kombinacje! :) Składniki: 1,5 marchewki kawałek bulwy selera kawałek pora 2 łyżki masła 4 ziemniaki 2 łyżki suszonej słodkiej papryki w płatkach 2 litry wody 1 liść świeżego lubczyku sól 2 łyżki suszonych pomidorów 1 puszka 400 g ciecierzycy konserwowej pieprz kminek mielony suszona ostra papryka w proszku cukier(...)oczkami, ziemniaki pokroiłam w kostkę, pora drobno posiekałam. W rondlu rozgrzałam masło, wrzuciłam marchew, selera i pora, i smażyłam na wolnym ogniu aż warzywa zwiotczały. Dołożyłam ziemniaki i suszoną paprykę w płatkach, chwilę razem przesmażyłam i zalałam wrzącą wodą. Dodałam liść lubczyku i suszone pomidory, posoliłam do smaku. Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. Dodałam osączoną z zalewy ciecierzycę

Kuchenne zapiski Edyty
Zupa gulaszowa 117

jedliście to spróbować musicie, nie ma innej opcji. Tym bardziej, że przepis jest banalny, zupa właściwie robi się sama. 3 puszki krojonych pomidorów 500 g mięsa gulaszowego 2 czerwone papryki 300 g pieczarek 1 duża cebula pikantne papryczki chilli 2 łyżki mielonej papryki liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz Na początki mięso obtaczamy w mielonej papryce i doprawiamy solą(...)będziemy robić zupę podsmażamy - na łyżce masła - do miękkości drobno posiekaną cebulę. Pieczarki kroimy na plasterki i dodajemy do cebuli. Podsmażamy jeszcze 10 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, usmażone wcześniej mięso i zalewamy pomidorami z puszki. Dodajemy bardzo drobno posiekane papryczki chilli. Ilość zależy od indywidualnych preferencji, ja dałem 3 sztuki i zupa naprawdę nieźle trzepała :) Madzia twierdziła

Marder&Marder Manufacture
Calzone z szynką i papryką 145

pora na calzone. Bo przypomnę: nawiedziła nas Malwina i zrobiliśmy sobie wyżerkę. Oprócz chleba z ogórkiem kiszonym zrobiliśmy dwa rodzaje calzone. Zatem teraz pora na calzone z szynką i papryką. Przepis na samo ciasto jest taki sam jak na pizzę . Bo w sumie calzone to taka pizza, tylko w pieroga zawinięta. A za mąkę dziękuję Gdańskim Młynom . Zasponsorowali nam niezłą(...)wyżerkę. Zatem jeśli ciasto już mamy to zajmijmy się resztą. kilka plasterków szynki cebula papryka ser gouda ser pecorino Cebulę i paprykę dość drobno kroimy i dusimy na patelni. Goudę kroimy w plastry/kawałki, pecorino ścieramy na drobnych oczkach. Ciasto z przepisu na pizzę dzielimy na 6 części. Trzy części posłużyły mi na te właśnie calzone, a pozostałe trzy

Marder&Marder Manufacture
Pierogi z kapustą i grzybami 137

czego mniej. W każdym razie składniki, których ja użyłem: kiszona kapusta (nieco ponad pół kilo), suszone grzyby, pieczarki (około 300 g), natka pietruszki, sól, pieprz, czosnek suszony, suszona słodka papryka, papryczka chili . Przede wszystkim potrzebna będzie naprawdę duża patelnia. Ja użyłem ogromnego woka. W sumie podejrzewam, że można też bez problemu po prostu w dużym garnku to zrobić. Może nawet(...)wszystko to w ślad za kapustą na patelnię. Drobno siekamy cały pęczek natki pietruszki i też dodajemy. I do smaku: trochę soli, pieprzu, suszonego czosnku i suszonej słodkiej papryki. Mamy też cały słoik suszonych papryczek chili więc żeby pierogi trochę mocy zyskały to jedną papryczkę przekroiłem wzdłuż i do farszu wsypałem pestki ze środka papryki. I przekrojoną paprykę wrzuciłem również

Marder&Marder Manufacture
Muffiny z serem feta i czerwoną papryką 146

pewnie jeszcze dzisiaj zrobimy muffiny z żurawiną. Czyli sam nie wiem, czy na słodko, czy na wytrawnie to będzie. A przepis wkrótce. Na około 15 sztuk: 1 duża czerwona papryka 125 g masła 250 ml mleka 2 jajka 200 g sera feta 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawy: sól (1/2 łyżeczki), pieprz, słodka czerwona papryka, gałka(...)muszkatołowa Paprykę smarujemy oliwą i pieczemy w piekarniku przez 40 minut, w 170 stopniach. Upieczoną wkładamy do osolonej wody, zdejmujemy z niej skórę i kroimy w kostkę. Ser feta też kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy i czekamy aż wystygnie. Przygotowujemy suche składniki: mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawami. W drugiej misce mieszamy mokre: roztrzepane

Marder&Marder Manufacture
Burrito w kukurydzianej tortilli 164

mąki pszennej 300 ml gorącej wody 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Farsz: 250 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 1 duża cebula 3 duże ząbki czosnku 1 czerwona papryka puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 100 g przecieru pomidorowego 150 g sera żółtego sól, pieprz, ostra papryka, chili w proszku, kmin rzymski olej do smażenia Najpierw  robimy ciasto na tortille(...)zrobimy farsz: Cebulę drobno siekamy, czosnek wyciskamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy mielone mięso i przecier pomidorowy. Solimy, pieprzymy, dodajemy szczyptę chili i po łyżeczce kminu rzymskiego i ostrej papryki. Dodajemy też pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Dolewamy troszkę wody, przykrywamy i dusimy około 5 minut. Dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę. Zwiększamy ogień i podsmażamy wszystko około 1 minuty. Wracamy

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania