smakują.Od pewnego czasu jednak rozsmakowałam się w awokado i to był strzał w 10. Pasta jest maślana, pyszna i aromatyczna.Gorąco polecam. Składniki: 1 dojrzałe awokado 1 czerwona papryka 100 g sera białego 1 ząbek czosnku kilka listków bazylii 2 gałązki szczypiorku 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Awokado przekroić(...)pół, wyją pestkę i cały środek owocu. Paprykę opalić palnikiem lub na gazie, aż skórka będzie czarna.Włożyć do foliowego woreczka i poczekać aż papryka się" spoci", wtedy skórka łatwo się obiera.Awokado, ser i czosnek przecisnąć przez praskę.Paprykę, bazylię i szczypiorek drobno pokroić.Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać olej i porządnie wymieszać.Doprawić do smaku solą i pieprzem
Gosia gotujebakłażana. Ja sobie tej potrawy nie wyobrażam również bez pieczarek, a żeby stworzyć kompletny posiłek, często dodaję do niej również parówki lub kiełbasę. Składniki: 2 młode cukinie 4 zółte papryki 8 dużych pieczarek 4 średnie cebule 5 pomidorów 0,5 kg dobrych jakościowo parówek wieprzowych 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki sól i pieprz ziołowy do smaku 1 łyżeczka suszonej(...)Sposób przygotowania: Na patelnię wlać 3 łyżki oleju, wrzucić pokrojona w piórka cebulę i pieczarki, lekko poddusić. Odstawić. Do garnka wlać kolejne 2 łyżki oleju, wrzucić pokrojona w paseczki paprykę, lekko poddusić, dodać[ieczarki z patelni i pokrojoną w kostkę cukinię. Pomidory naciać na delikatnie krzyż i ułozyć pod warzwami, wyjąć gdy skórka będzie odchodzić, zdjąć skórkę i pokroić. Dodać
Gosia gotujedodatkiem 3 sztuk wafli ryżowych, każdy po 20kcal. Polecam, zarówno na obiad jak i kolację, uśmiech gwarantowany! :D Składniki: Na sałatkę: 6 liści sałaty lodowej 125g mozzarelli 100g papryki czerwonej ( połówka papryki średniej wielkości) 100g czerwonej cebuli ( jedna średnia cebula) szczypiorek kabanos drobiowy (1,5 sztuki- po połówce do każdej porcji. Kabanos waży około(...)łyżek oleju rzepakowego 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina łyżeczka miodu pół papryczki chili ząbek czosnku Sałatę rwiemy na drobniejsze części. Mozzarellę i paprykę kroimy w średniej grubości kostkę. Cebulę kroimy w pół-piórka, a kabanosa na mniejsze części. Szczypiorek siekamy drobno. Na talerzu lub w miseczce układamy sałatę, na niej paprykę, cebulę, kabanosa i ser. Sos: Papryczkę
Czerwona Porzeczkafantastycznym pomysłem na obiad. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * mięso mielone wieprzowe ( u mnie łopatka ) – ok. 300 g * czosnek – 1 ząbek * cebula – 1 szt * starty imbir , papryka słodka, garam masala, sól – do smaku SOS: * miękkie pomidory – 200 g * jogurt naturalny – 3 łyżki * cebula – 1 szt * czerwona papryka – 1 szt * cynamon, kurkuma, garam masala, mielony imbir(...)smaku * czosnek – 1 ząbek * oliwa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MIĘSO: Do zmielonego mięsa dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Doprawiamy szczyptą soli, garam masala, imbiru i papryki słodkiej. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy, formujemy małe klopsiki i smażymy kilka minut z każdej strony na rozgrzanej oliwie. SOS: Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę, czosnek , imbir i resztę przypraw. Przesmażamy
Ostra na Słodkowina, no i wspaniała bałkańska kuchnia. Miejsce idealne dla kogoś kto lubi spokój i niewielką ilość turystów. Jeszcze nie ma tam tłumów. Propozycja jaką przygotowaliśmy dla Was, to faszerowane papryki zwane "Polenta piperka". Zanim przejdziemy do gotowania kilka zdjęć tego pięknego miejsca. Zobaczcie(...)spojrzenie na ten kraj, jednak myślimy, że na pewno podoba się Wam :) Przechodzimy zatem do kuchni. Faszerowane papryczki "Polenta piperka" (4 osoby) w naszej wersji :) Składniki : 4 duże podłużne papryki białe Farsz : 1 twaróg (250 gram) 50 g tartego żółtego sera 1 łyżka kukurydzy konserwowej 1 łodyga selera naciowego 1 mała papryczka chili tymianek lubczyk pieprz Sałatka : 4 liście kapusty
vegetaniesię podoba ? No to teraz składniki. (4 osoby) Pieczarki : 20 średnich pieczarek 1 opakowanie twarogu szpinak mrożony w brykiecie czerwona fasola pieprz, sól gałka muszkatołowa tymianek ostra papryka Pieczarki obieramy i usuwamy nóżki. Szpinak przesmażamy na patelni z odrobiną oliwy i drobno pokrojonymi nóżkami pieczarek, dodajemy sporą ilość pieprzu i roztartego w dłoniach tymianku. Twaróg rozdrabniamy w misce(...)dodajemy jedną dużą łyżkę fasoli czerwonej. Wszystko dobrze rozgniatamy widelcem. Na koniec dodajemy szpinak, posypujemy lekko solą i ostrą papryką. Jeśli macie dość suchy twaróg, dodajcie trochę jogurtu naturalnego. Ryż parboilet gotujemy z łyżeczką kurkumy, aby był pięknie żółty. Surówka : fasola czerwona kapusta pekińska pomidor zielona papryka oliwa z oliwek ocet balsamiczny Kapustę szatkujemy w drobne kawałki, pomidora kroimy
vegetanieszpinakiem i pieczarkami: (4 osoby) Składniki : 2 opakowania ciasta francuskiego 1 opakowanie pieczarek 1/2 opakowania szpinaku w brykietach 1 serek śmietankowy 1 duża cebula gałka muszkatołowa ostra papryka pieprz oregano, bazylia sos sojowy grzybowy lub klasyczny Pieczarki, ok. 3/4 opakowania, kroimy w drobną kostkę i razem z drobno pokrojoną cebulą przesmażamy na oliwie, pod koniec dodając pieprz(...)jest mocno esencjonalny. Farsz odstawiamy i przesmażamy szpinak, aby odparować wodę. Kiedy szpinak jest gotowy dodajemy go do serka śmietankowego i mieszamy razem. Przyprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową, ostrą papryką, pieprzem i ziołami. Mieszamy i drugi farsz gotowy :) Teraz czas na ciasto. Ciasto francuskie musi być schłodzone, więc trzymajcie je zawsze w lodówce. Rozkładamy na stolnicy i kroimy na równe
vegetaniezbyt dużo czasu na czytanie, bierzemy się do pracy i robimy dzisiaj: Tortilla con verduras Tortilla con verduras. (tortilla z warzywami) - 4 osoby Składniki: 8 placków tortilla 3 duże papryki czerwone 8 średnich pieczarek 1 duża cebula 1 kostka żółtego sera 1 papryczka chili oliwki pierz, tymianek oliwa z oliwek Paprykę kroimy w tzw. zapałki, pieczarki w półplasterki, cebulę(...)żeby patelnia nie była sucha. Przypiekamy z dwóch stron, aby roztopić żółty ser. Gotowe :) Przekładamy na talerze i podajemy z salsą. Salsa : 2 świeże pomidory 1 żółta lub biała papryka 1 czerwona cebula lub szalotka jalapeno konserwowe kukurydza z puszki pieprz, sól, tymianek passata oliwa z oliwek Pomidory kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski, paprykę, cebulę i jalapeno
vegetaniecebula, pieprz, sos sojowy 2 warstwa : 1/2 serka bałkańskiego, 1/2 cukinii, czosnek niedźwiedzi, pieprz 3 warstwa : 4-5 łodyg selera naciowego, tymianek, pieprz, sos sojowy 4 warstwa : 2 czerwone papryki, 1 papryka żółta lub biała, tarty ser żółty, oregano, pieprz cayenne, pieprz Do klasycznej tortownicy kolejno układamy 5 naleśników przekładając je warstwami podanymi powyżej. Jednak zanim zaczniemy układać kolejne warstwy(...)się seler naciowy w towarzystwie tymianku, pieprzu i sosu sojowego. Możecie położyć wcześniej posiekane liście selera naciowego, bo zapewne zostały Wam po przygotowaniu selera do smażenia. Ostatnia warstwa to papryki. Wcześniej jak wszystkie warzywa należy je blanszować na oliwie do miękkości. Wykładamy na torcik i posypujemy pieprzem cayenne, żółtym serem, a na ser oregano i pieprz. Przykrywamy ostatnim naleśnikiem
vegetanieryż. Warto ją jadać, bo nie tylko jest smaczna, ale również zdrowa i pożywna. Zatem poznajcie nasz pomysł na przygotowanie cukinii z kaszą Bulgur. Cukinia nadziewana kaszą Bulgur, papryką i pestkami dyni (4 osoby) Składniki: 3 młode średniej wielkości cukinie 1/2 szklanki kaszy Bulgur garść pestek dyni 1/2 czerwonej papryki 1 szklanka ryżu basmati 2 duże marchewki sok z połowy(...)Cukinie dobrze myjemy i odkrawamy końcówki. Kroimy cukinie na 5 centymetrowe kawałki i małą łyżeczką wydrążamy wnętrze, ale nie na wylot. Robimy coś w stylu kubeczków. Teraz kroimy połówkę papryki w drobną kostkę, a pestki dyni prażymy na suchej patelni i po uprażeniu drobno rozgniatamy lub siekamy nożem. Czas na przygotowanie farszu. Kaszę bulgur mieszamy razem z papryką
vegetaniewyszukanymi daniami rodem z dobrej restauracji. Poza tym prosta wiejska kuchnia jest zawsze super smaczna. My za takimi daniami przepadamy. Zobaczcie co przygotowaliśmy tym razem. Wege eintopf z ziemniakami, papryką, cieciorką i innymi dodatkami. (4 osoby) Składniki: 6 średnich ziemniaków 2 średnie papryki, czerwona i żółta 1 duża marchewka 1 puszka cieciorki 1 puszka białej fasoli 2 średnie czerwone cebule(...)średniej wielkości burak 300 ml passaty pieprz, ostra papryka, majeranek, bazylia, sos sojowy, sos chili Proponujemy wersję nieco szybszą do zrobienia. Czyli nie będzie to taki 100% eintopf :), ale ważniejszy jest czas przygotowania. Tak więc zaczniemy od wstawienia ziemniaków w osobnym garnku, niech się gotują, a my w tym czasie przygotujemy resztę. Następny krok to pokrojenie papryki, cebuli i buraka
vegetanieZobaczcie jak pięknie wygląda to danie :) Marchewka w cieście z kaszą bulgur i kolorową surówką (4-5 osób) Składniki: 4 duże marchewki 1 szklanka kaszy bulgur 1/2 żółtej słodkiej papryki 5 rzodkiewek 1/2 niedużej rzodkwi lodowej 3 duże jaja 1 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki bulionowej warzywnej 1/2 limonki oliwa z oliwek sos sojowy oregano, pieprz(...)cayenne, ostra papryka, pieprz czarny Marchewki obieramy i kroimy na połówki, po czym wrzucamy do wrzącej wody, aby podgotowały się na krucho. W tym czasie przygotowujemy ciasto z 3 jaj, mąki ziemniaczanej, mąki pszennej i przypraw. Miksujemy jajka i dodajemy obie mąki plus pieprz cayenne, ostrą paprykę, oregano i pieprz czarny. Ciasto ma być gęste. Następnie przygotowujemy kaszę bulgur według
vegetanierożnych opcjach. Czas przygotowania ok. 20 min. Kuskus z kilkoma fajnymi dodatkami (4-5 osób) Składniki: 2 szklanki kuskus 1 młoda cukinia, średniej wielkości 1 puszka soczewicy 1/2 papryki 1/2 opakowania kiełków stir fry 10 czarnych oliwek garść słonecznika łuskanego garść pestek dyni szczypior oliwa z oliwek bazylia, pieprz, ostra papryka Kuskus zalewamy osoloną gorącą wodą lub warzywnym bulionem. Cukinię(...)kroimy wzdłuż na ćwiartki i potem na plasterki. Paprykę kroimy w grubszą kostkę, a oliwki na połówki. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek ok. 4 łyżki i wrzucamy na nią słonecznik, kiełki, pestki dyni. Chwilę przesmażamy i teraz dodajemy cukinię i paprykę. Smażymy na dużym ogniu ciągle mieszając ok. 5 min. Jak zauważymy, że cukinia zaczyna być szklista dodajemy soczewicę
vegetanieklimacie naszej kuchni. Zapraszamy zatem do wypróbowania naszej koncepcji. Zobaczcie jak to wymyśliliśmy. Paprykarz z kiełkami stir fry w naleśniku (4-5 osób) Składniki: 3 duże papryki (żółta, czerwona, zielona) 1 papryczka chili 1 puszka czerwonej fasoli 8 średnich pieczarek 1/2 opakowania kiełków stir fry 1 duża cebula 250 ml passaty oliwa z oliwek słodka papryka, ostra papryka, estragon(...)bazylia, sos sojowy, pieprz 10 naleśników doprawionych ziołami i pieprzem Paprykę, pieczarki, cebulę kroimy w dość grubą kostkę. Następnie rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek na dużej patelni i wrzucamy warzywa, kiełki i drobno pokrojoną papryczkę chili. Lekko przesmażamy i dodajemy passatę oraz przyprawy. Całość dusimy do miękkości. Kiedy warzywa będą już kruche dodajemy całą puszkę czerwonej fasoli, wcześniej opłukaną
vegetaniemięsa z dzika ( użyłam polędwicy i szynki) 3 cebule 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1 seler 200 g pieczarek 50 g suszonych grzybów 1 pietruszka 1 czerwona papryka 20 g suszonej żurawiny 50 g suszonych śliwek 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka musztardy dijon 2 łyżki przecieru pomidorowego pęczek świeżej pietruszki 4 liście laurowe(...)suszone owoce jałowca 3 ziela angielskie 1 łyżka tymianku 0,7 l butelki wina półsłodkiego sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra do smaku smalec gęsi do smażenia Wszystko znajdziecie tutaj Przygotowanie: Mięso dobrze oczyścić i osuszyć, pokroić w kosteczkę i obsmażyć na gęsim smalcu z każdej strony, przerzucić do dużego
Niezły Młynek