papryka - 32566 przepisów (strona:304/2172)

Klopsiki z indyka w pikantnym sosie pomidorowym 223

Pyszne i zdrowe danie, idealne na chłodne dni. Dodatek ostrej papryki w sosie i klopsikach wspaniale rozgrzewa i poprawia nasz metabolizm. Mięso z indyka najlepiej mielić samemu. Wówczas wiemy, co jemy :) Można podawać, jako odrębne danie lub w towarzystwie makaronu, ryżu lub kaszy (polecam kaszę jaglaną). Składniki: 500g zmielonego mięsa z udźca indyka 1 żółtko spora garść posiekanej natki pietruszki(...)łyżki utartego sera żółtego 1 duża cebula drobno posiekana 0,5 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie) sól, pieprz   Składniki sosu: 1 liść laurowy i 1 ziele angielskie 500g przecieru pomidorowego 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie) 2 łyżki śmietany sól, pieprz   Przygotowanie: Mięso mielone włożyć do miski, dodać żółtko, utarty ser, cebulę, natkę i przyprawy. Wszystko

Moja Delicja
Surówka z kapusty pekińskiej z papryką 228

mała kapusta pekińska 2 opakowania czosnkowego sosu sałatkowego 1 średnia papryka czerwona 1 średnia papryka żółta 4 łyżki majonezu Hellmann's Babuni 1 pęczek szczypiorku Dzisiaj kolejna bardzo smaczna surówka dopełniająca dania obiadowe. Połączenie kapusty z kruchą papryką jest praktycznie samo w sobie skazane na sukces, ale dopełnione jeszcze sosem czosnkowym doskonale zaostrza i wzbogaca smak. Kapustę pekińską oczyścić(...)wierzchnich liści i posiekać w wąskie paseczki. Papryki oczyścić i pokroić w kostkę. Szczypiorek drobno posiekać. W wysokiej szklance wymieszać sos z wodą i majonezem, zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Pokrojone warzywa umieścić w misce i wymieszać. Sałatkę polać sosem 15 minut przed podaniem. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Kolorowe węgierskie leczo z ostrą nutką pieprzu Cayenne 190

wiem jak Wy, ale ja uwielbiam smak soczystej papryki i pomidorów, dlatego lubię robić leczo :) Ta wersja jest nieco inna niż zawsze, gdyż zmieniona o przecier pomidorowy i pieprz Cayenne. Przecier dodałam bo smak pomidora był ciągle jakoś mało intensywny i muszę przyznać, że osiągnęłam planowany rezultat :) Składniki: 3 papryki (czerwona, zielona i żółta) 1 cebula ½ kg pomidorów 4 kawałki(...)margaryny lub 2 łyżki oliwy ½ łyżeczki pieprzu Cayenne* 1 łyżeczka soli Pieprz Pomidory zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 3-5 minut, potem zdzieramy z nich skórkę i kroimy. Papryki, kiełbasę, cebulę kroimy. Wszystko wrzucamy do garnka z rozgrzanym tłuszczem i dusimy pod przykryciem około 10-15 minut, tzn. do czasu aż papryka będzie miękka. Następnie dodajemy przecier, przyprawiamy pieprzem Cayenne

Smakowy Raj
Serowe roladki z papryką 204

Roladki serowe z papryką, to kolejna wersja tej fantastycznej przekąski, którą można również zrobić z pieczarkami, szynką, ogórkiem kiszonym, szpinakiem lub innymi składnikami. Wersja z papryką jest o tyle fajna, że można ją zrobić tradycyjnie lub na ostro. Dla mnie wszystkie wersje tej przekąski są dobre :) spróbujcie sami :) Składniki: ½ kg sera Gouda 150gr serka topionego 3 jajka (ugotowane na twardo(...)100gr masła 1 średnia papryka np. czerwona ½ dużej cebuli 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki Ok. ½ łyżeczki soli Pieprz Ewentualnie 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne, jeśli lubicie ostre :) Miękkie masło ucieramy razem z serkiem topionym na gładką masę, a następnie dodajemy do niego drobno posiekane jajka, cebulę, natkę pietruszki i paprykę. Całość solimy i pieprzymy, po czym dobrze mieszamy w jedną masę

Smakowy Raj
Pappardelle z sosem pomidorowo – paprykowym i kurczakiem 220

się sprawdza zarówno do maronów, ryżu, chleba, kasz, czy innych rodzajów kluseczek :) Wszystko zależy od inwencji gotującej osoby :) Składniki: 600g fileta z kurczaka 1 przecier pomidorowy 90g 1 niewielka papryka (kolor dowolny) 2 średnie cebule 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka soli (ew. Vegety) Pieprz 1 łyżeczka bazylii (suszonej lub świeżej) 2 łyżeczki przyprawy gyros 1 łyżeczka suszonej papryki (łagodnej(...)łyżkami oleju. Smażymy około 5 minut, co pewien czas mieszając. Następnie posypujemy gyrosem, mieszamy i podsmażamy jeszcze przez około 2 minuty. Cebulę kroimy w dość drobną kosteczkę, a paprykę w nieco grubszą. Wrzucamy je razem do rondla z rozgrzanymi 2 łyżkami oliwy, mieszamy i przykrywamy. Dusimy na wolnym ogniu, przez około 3 – 5 minut, co pewien czas mieszając, a następnie

Smakowy Raj
Pulpety z indyka z kaszą jęczmienną 330

dużej rodziny. Najlepsze w tych pulpetach jest jednak to, że świetnie nadają się do modyfikacji według preferencji smakowych domowników. Sos można dowolnie przyprawić – ziołami, curry czy ostrą papryką, a do samych pulpetów dodać coś co lubimy np: suszone pomidory, oliwki, pieczarki czy suszone owoce. Podaję przepis podstawowy – pulpety z indyka w takim wydaniu są zdrowe i smaczne nawet(...)ryżową. Pulpety z indyka z kaszą jęczmienną: ok. 400 – 500 g mielonego mięsa z udźca indyka 1 woreczek kaszy jęczmiennej perłowej 1 cebula 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1-2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny (można pominąć jeśli mięso ma odpowiednią konsystencję) sól morska świeżo mielony pieprz opcjonalnie dowolny dodatek: natka pietruszki, koperek, posiekane oliwki, posiekane pomidory

Poezja smaku
Ziemniaki w cieście z paprykarzem 199

efekt smakowy. Bałkany i Kaukaz to niesamowite rejony, które szczycą się niezwykle smaczną kuchnią i co najważniejsze, mnóstwem wspaniałych warzyw, o których na północy możemy tylko pomarzyć. Pomidory czy papryka z tamtych rejonów to wręcz marzenie każdego wegetarianina :) Wspaniałe łąki pokryte mnóstwem ziół. Hmmm można się rozmarzyć. A'propos marzeń to wyprawa do Gruzji jest jednym z takich marzeń. Zawsze(...)naszego dania. Na początek oczywiście zdjęcia. Pięknie wygląda to danie.   Ziemniaczki w cieście i paprykarz w stylu kuchni morza czarnego. (4-5 osób) Składniki paprykarz: 3 duże papryki (2 czerwone, 1 żółta) 1 duża cebula czosnkowa 1 młoda cukinia 1 puszka pomidorów w soku 1/2 opakowania świeżego szpinaku garść pestek z dyni oliwa z oliwek pieprz, ostra papryka, gruzińska

vegetanie
pasta z awokado i chilli 173

czeluściach lodówki znalazłam awokado! Musiałam coś z niego wykombinować, jak zwykle szybko, szybciej I tym sposobem powstała mocno aromatyczna, ostra pasta. SKŁADNIKI 1 awokado 2 jajka 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1/2 średniej czerwonej cebuli 1/2 papryczki chilli 1 łyżka majonezu plaster cytryny pieprz sól rukola (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE Jajka ugotować na twardo, wystudzić i drobno pokroić. Awokado wydrążyć, rozgnieść(...)widelcem lub w moździerzu i natrzeć pestką (dzięki temu nie ściemnieje, pestkę można zostawić w paście i tym sposobem oszukać awokado ), skropić cytryną. Papryki i cebulę drobno pokroić, dodać drobno pokrojoną papryczkę chilli. Doprawić pieprzem i solą, wymieszać z łyżką majonezu. Świetnie smakuje podana na rukoli

zabawa smakiem
Kasza jęczmienna z papryką 191

Rewelacyjny dodatek do drugiego dania, jak również można delektować się smakiem tak przyrządzonej kaszy, jako samodzielne danie. Składniki: 1 duża papryka czerwona 1 łyżka oliwy 200 g perłowej kaszy jęczmiennej 750 ml wywaru z kurczaka (może wykorzystać bulion w kostkach ) 60 g utartego sera parmezanu lub innego sera 1 łyżeczkę natki pietruszki Wykonanie: Paprykę myjemy wydrążamy z nasion(...)kroimy w kostkę. Wlewamy oliwę do naczynia żaroodpornego wkładamy paprykę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut Po upieczeniu papryki dodajemy kaszę i mieszamy. Wlewamy wywar i pieczemy około 45 minut do wchłonięcia wywaru w temperaturze 180 stopni. Podajemy na gorąco posypując z tartym serem. Smacznego

kgwjanczewo
Kurczak marynowany w occie balsamicznym 167

marynaty był ocet balsamiczny. Kurczak wyszedł bardzo smaczny. Składniki:    około 1,5 kg kurczaka    6 łyżek octu balsamicznego    1,5 łyżeczki (czubate) słodkiej papryki    0,5 łyżeczki papryki chilli    1 łyżeczka ziół prowansalskich    2 ząbki czosnku    1 łyżeczka miodu    sól, pieprz Przygotowanie(...)Wszystkie składniki na marynatę (ocet balsamiczny, słodką paprykę, paprykę chilli, zioła prowansalskie, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, miód) połączyć. Kurczaka posolić i popieprzyć, natrzeć marynatą. Wstawić do lodówki na około 5 godzin. Kurczaka piec w torebce do pieczeniu  w temperaturze 180C przez około godziny. Po tym czasie torebkę rozciąć i dopiec kurczaka aby miał złocistą  i chrupiącą

Amatorka kuchenna
Gdzie znajdziemy witaminę C? 193

witaminę C z cytryną, bo mamy i babcie nas nią leczyły, a tu klops, okazuje się, że cytryna z wymienionych tu produktów, ma jej najmniej. Prawdziwą bombą jest żółta papryka, a zaraz za nią czerwona i zielona, dokładnie w tej kolejności. No to mamy lekarstwo, codziennie do kanapki parę kawałków papryki i choróbska nam nie straszne. A co więcej, cera(...)się rozpromieni. Sprawdziłam na sobie. Spróbujcie tak przez miesiąc zajadać się papryką i podziwiajcie efekty . Oprócz papryki warto zajadać brokuły, pomarańcze i kiwi. I naszą niedocenianą kiszoną kapustę. *Wszystkie użyte w artykule fotki warzyw i owoców są do pobrania za free w popularnych serwisach z fotografiami komercyjnymi. Używamy ich legalnie

CoolinarniePL
Makaron z warzywami po wietnamsku, Bratysława 203

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Składniki: 1 opakowanie makaronu chińskiego Chow Mein * 1 mały por 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 g pieczarek 4 czerwone papryki mały kawałek papryczki chilli pół puszki kukurydzy 1 słoik pędów bambusa 1 brokuł olej sezamowy sos sojowy ziarna sezamu Wykonanie: Przygotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. Przełóż do dużego naczynia. Pokrój pora(...)cebulę, czosnek, pieczarki. Papryki przekrój na pół i usuń nasiona. Czerwone papryki pokrój w cienkie paski a papryczkę chilli w drobne kawałeczki. Odcedź kukurydzę, pędy bambusa. Podziel brokuł na różyczki, odetnij również łodygę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż pora, cebulę i czosnek, ciągle mieszając. Po paru minutach dodaj pieczarki. Podsmaż chwilę i przełóż do makaronu. Następnie dolej

Qlinarnie i Qlinarnie
Ajwar – genialna serbska pasta do chleba 191

pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Jak podaje Wikipedia, „ajwar” wywodzi się z kuchni serbskiej, a jest to pasta warzywna z pomidorów, papryki, bakłażanów i czosnku. Miałam przyjemność skosztować oryginału (dzięki Linda:), dlatego też po przeczytaniu wielu przepisów, zdecydowałam się zrobić pastę z kawałkami bakłażana i papryki, niezmiksowanymi na gładką masę. Nie obierałam(...)radzą w wielu  przepisach). Przygotowanie pasty jest pracochłonne, ale naprawdę warto. Proporcje składników przypadkowe, ale wyszło pyszne:). Składniki: 5 bakłażanów 10 – 15 dużych pomidorów 10 dużych czerwonych papryk pół główki czosnku pół szklanki oliwy sól, pieprz Wykonanie: Bakłażany i paprykę pokrój w cienkie paski. Ułóż na natłuszczonej olejem blasze i piecz przez około 20 minut. Rozgrzej oliwę, przez chwilę

Qlinarnie i Qlinarnie
Letnia tarta prowansalska, Bóbrka-Trzcinica-Stępina 201

nadzienie: ok. 10 cienkich plastrów bakłażana ok. 10 cienkich plastrów cukinii ok. 10 cienkich talarków pora 2-3 ząbki czosnku, drobno pokrojone olej i oliwa, sól i pieprz ½ czerwonej papryki, drobno pokrojonej ½ zielonej papryki, drobno pokrojonej kilka czarnych oliwek drobno pokrojonych 5-6 suszonych pomidorów w oleju, drobno pokrojonych świeża lub suszona bazylia opcjonalnie: 1 kulka drobno pokrojonej mozzarelli(...)kwadrans w temperaturze ok. 170°C stopni.  Rozgrzej olej i podsmaż pora i czosnek – kilka minut, aż por zmięknie. Odłóż na talerzyk. W tym samym garnku podduś papryki do miękkości (przez kilka minut) ze szczyptą soli i odrobiną wody. Piecz cornbread przez 25 minut (w okrągłej formie, 28 cm średnicy lub prostokątnej o podobnym polu). Następnie połóż na tarcie

Qlinarnie i Qlinarnie