jednym garnku. Użyjcie do tego dużego płaskiego rondla lub głębokiej patelni z odpinaną rączką, jeśli chcecie potrawę zapiec w piekarniku. Przyszykujcie wszystkie potrzebne składniki. Drobno kroimy cebulę i czosnek. Paprykę kroimy w centymetrowe kawałki. Bakłażana w kostkę, około centymetrową. Szpinak kroimy na drobniejsze, 2 cm kawałki, bez łodyżek. W mniejsze kawałki kroimy wędlinę, boczek, a jeśli używacie kiełbasy – pokrójcie(...)półcentymetrowe plasterki. Na patelnię wlewamy olej, wrzucamy wędliny, czekamy chwilę mieszając, aż zdążą się lekko podrumienić. Dorzucamy i szklimy cebulę, dodajemy czosnek. Dorzucamy bakłażana, surową paprykę, kumin, papryczkę chili. Chwilę wszystko razem smażymy. Dorzucamy szpinak i pomidory z puszki, dosalamy. Jeśli używacie całych pomidorów, możecie je pokroić lub rozdrobnić widelcem. Dusimy całość na wolnym ogniu, około 20-25 minut
Karo in the Kitchenniż jasne i takiego używam do zupy. Mięso kroimy w jednokęsowe kawałki. Imbir i czosnek obieramy, siekamy razem. Pieczarki pozbawiamy nóżek, a ich kapelusze kroimy w grubsze półplasterki. Paprykę myjemy, pozbawiamy ją gniazda nasiennego i kroimy w dość drobną kostkę. Szczypior i kolendrę oraz trawę cytrynową drobno kroimy. Pomidora parzymy wrzątkiem, obieramy i kroimy na małe kawałki. Liście limonki(...)olej, wrzucamy czosnek i imbir. Smażymy chwilę razem, aż uwolnią aromat. Wrzucamy cale naszykowane wcześniej mięso kurczaka i smażymy, mieszając, aż zmieni kolor z każdej strony. Wrzucamy pieczarki i paprykę, smażymy całość razem około 5-7 minut, aż pieczarki widocznie zmienią kolor na bardziej szklisty, a papryka lekko zmięknie. Wlewamy mleko kokosowe, a puszką po nim odmierzamy potrzebną ilość wody
Karo in the Kitchencebuli •1 słoik koncentratu pomidorowego (200g) •4 łyżki octu •10 ziarenek ziela angielskiego •2 liście laurowe •0,5 szklanki wody •sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka wg. smaku •1 łyżka oliwy z oliwek •1 czerwona papryka •3 ogórki kiszone Przygotowanie; Śledzie przepłukujemy w wodzie, a następnie moczymy kilka godzin przynajmniej raz zmieniając wodę. Nastepnie kroimy ke w paseczki. Cebulę(...)podsmażamy na łyżce oliwy (na dużej patelni), aż się lekko zeszkli, w misce mieszamy koncentrat, wodę, ocet, ziele angielskie, liść laurowy i dodajemy do cebuli.Nastepnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy pod przykryciem, aż cebula i papryka zmięknie.Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, przyprawiamy do smaku i jeszcze chwilę dusimy. Układamy w słoiku lub w innym naczyniu
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: 2 torebki ryżu 1 pojedyncza pierś kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 1 duży pomidor 1 ogórek szklarniowy sól pieprz mielona czerwona papryka pieprz cayenne majonez 1/2 czerwonej papryki Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować na sypko. Wystudzić. 2. Kurczaka pokroić, przyprawić solą, papryką i pieprzem cayenne. Usmażyć i wystudzić. 3. Pomidora, ogórka, paprykę pokroić. 4. Kukurydzę odsączyć z zalewy. 5. Wszystkie
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 5 plastrów schabu, przyprawa meksykańska, puszka pomidorów, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, pół słoika papryki konserwowej, puszka czerwonej fasoli, 5 dużych ogórków konserwowych, 2 ząbki czosnku, pół puszki kukurydzy, puszka ananasa, 1 duża cebula, 0,5 l. bulionu warzywnego, sól, pieprz, słodka papryka, tłuszcz do smażenia. Sposób przygotowania: Schab rozbijamy tłuczkiem i obsypujemy obficie przyprawą meksykańską. Krótko przesmażamy na patelni(...)czasu aż cebula będzie miękka i też wkładamy do garnka. Mięso zalewamy bulionem, wkładamy puszkę pomidorów. Całość dusimy pod przykryciem około 30-40 minut aż mięso ładnie zmięknie. Paprykę kroimy w paseczki, ogórki w półtalarki, kukurydzę i fasolę odsączamy na sitku. Ananasa kroimy na małe kawałki (sok zostawiamy). Warzywa dorzucamy do mięsa, dodajemy 3 łyżki koncentratu i sok z ananasa
Pobite gary BarbarySkładniki: 35 dag kabanosów, 1 czerwona papryka, słoik ogórków konserwowych, puszka kukurydzy, puszka czerwonej fasoli, 25 dag. żółtego sera.; sos: 5 łyżek majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżki pikantnego ketchupu, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki słodkiej papryki, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania: Kabanosy kroimy w plasterki. Ogórki, paprykę kroimy kostkę. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach(...)Kukurydzę i fasolę odcedzamy. Wszystkie składniki mieszamy. Majonez mieszamy z jogurtem, ketchupem i czosnkiem. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Mieszamy ze składnikami sałatki
Pobite gary BarbarySkładniki: 2 ćwiartki kurczaka, 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 3 marchewki, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, skórka starta z jednej cytryny, łyżka masła, 1,5 czerwonej papryki, 750 ml rozdrobnionych pomidorów z puszki, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka cukru, sól i pieprz. Sposób przygotowania: Mięso zalać 2 litrami wody. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować(...)wyjąć, oddzielić od kości i pokroić na małe kawałki. Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Mięso i marchew dodać do zupy. Gotować ok. 10 minut. W tym czasie cebulę i paprykę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa te i skórkę cytryny podsmażamy na łyżce masła ok 5 minut. Do zupy dokładamy podsmażone warzywa i rozdrobnione pomidory z puszki. Dodajemy
Pobite gary BarbarySkładniki: * 400 g pierożków tortellini * 1 czerwona papryka * 1 zielona papryka * 1 żółta papryka * 1 młoda cukinia * 1 duża czerwona cebula * słoik suszonych pomidorów * oliwa do smażenia sos: * 5 łyżek zalewy z pomidorów * płaska łyżka oregano * płaska łyżka ziół prowansalskich * 2 ząbki czosnku * sól, pieprz Sposób przygotowania : Pierożki gotujemy w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy. Paprykę kroimy
Pobite gary BarbarySkładniki: * 3 średnie cukinie * 2 cebule * 3 ząbki czosnku * 1 czerwona papryka * 50 dag mielonego mięsa z indykiem * woreczek ryżu (użyłam brązowego) * mały koncentrat pomidorowy * pęczek natki pietruszki * sól, pieprz, słodka papryka * oliwa do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę, paprykę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa podsmażamy na oliwie. Kiedy zmiękną dodajemy mięso. Smażymy ok. 10 minut, aż straci(...)surowizny. Dodajemy koncentrat pomidorowy i szklankę wody. Podsmażamy jeszcze ok. 5 minut aż sos ładnie zgęstnieje. Wrzucamy ryż i posiekaną drobno pietruszkę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Cukinie przekrawamy wzdłuż. Wydrążamy środki i napełniamy przygotowanym farszem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Ilość porcji: 6 czas
Pobite gary Barbaryświeżym, chrupiącym pieczywem, ale również idealnie pasuje do makaronu czy ryżu. Zapraszam!!! Składniki: 0,5 kg kiełbasy ( dobrej jakościowo) , 2- 3 cukinie (średniej wielkości), 4 czerwone papryki, 2 żółte papryki, 4 cebule ( duże), 0,7 kg pieczarek, 5 pomidorów ( większych i bardzo czerwonych), sól, pieprz, 3 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki ostrej papryki, 5 liści laurowych, 1 łyżeczka
Passion of Cookingoliwek (dodatki - można puścić wodzę fantazji) - 2 ząbki czosnku - 300g brokuła - połowa wędzonej piersi kurczaka (można zastąpić szynką lub podsmażonym kurczakiem) - połowa małej cebuli - 1 pomidor - 1/4 papryki - pół szklanki tartego sera żółtego - 1 łyżeczka oregano - 1 łyżeczka bazylii - 1/2 łyżeczki ostrej papryki - 1/2 łyżeczki tymianku Przygotowanie: 1. Brokuły ugotować w osolonej wodzie, a następnie pokroić na małe(...)kawałki. 2. Kurczaka, cebulkę, pomidora i paprykę pokroić w drobną kosteczkę, Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 3. Połączyć suche składniki, a następnie dodać do nich oliwę, jajko oraz jogurt i wszystko wymieszać. 4. Do masy dodać brokuły, kurczaka, cebulkę, pomidora, paprykę i ser. Wszystko wymieszać. 5. Wypełnić foremki masą i piec ok. 20 minut
two broke sisterszainspirowana i wyczarowałam poniższy makaron. Dodatkowo wykorzystałam sezonowe warzywa - cukinię i fasolkę szparagową, więc wyszedł taki polsko-azjatycki obiad, a co :) Czego potrzebujemy? - makaron pełnoziarnisty - jedna cukinia - pół papryki - fasolka szparagowa - kostka tofu - kilka łyżek sezamu - sos sojowy - olej/oliwa do smażenia - przyprawy do smaku: sól, pieprz, chilli, imbir Przygotowanie: 1. Tofu odcedzamy i kroimy(...)kostkę. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu do zarumienienia. Po usmażeniu przekładamy do miseczki. 2. Sezam prażymy na suchej patelni. 3. Fasolkę myjemy, oczyszczamy i gotujemy. 4. Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy na paseczki, a następnie smażymy. 5. Cukinię myjemy i kroimy, a następnie dokładamy do papryki. Smażymy aż warzywa będą miękkie. Dodajemy przyprawy (ilość według własnych upodobań
two broke sisterswyśmienitego dodatku do dań mięsnych. Wystarczy to wszystko właściwie połączyć - pokroić, udusić i podać. Słodycz marchewki, pietruszki i selera doskonale się komponują z silnymi aromatami pora i papryki. W takiej formie szybko znikną z talerzy :) Składniki : 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1/2 dużego pora (zielona część) 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki olej roślinny pieprz i sól Sposób przyrządzenia(...)wszystkie warzywa myjemy, marchewkę, pietruszkę oraz seler obieramy i wszystkie warzywa kroimy w wąskie słupki o długości 5-7cm 2-3 łyżki oleju rozgrzewamy na patelni dodajemy paprykę, a po kilku minutach marchewkę, seler i pietruszkę solimy i pieprzymy do smaku podsmażamy przez kilka minut na większym ogniu co chwilę mieszając gdy twardość warzyw zostanie już przełamana przez temperaturę
zobacz ich smakpołączeniu z indykiem mamy sycący, smaczny obiad, wykonany przy minimalnym nakładzie pracy. Polecam również kurczaka curry z mleczkiem kokosowym . Składniki: 500 g piersi z indyka 1 duża czerwona papryka 3 ząbki czosnku 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 2 - 3 łyżki żółtej pasty curry 2 - 3 łyżki oleju świeżo mielony pieprz sól 1 szklanka ryżu (u mnie jaśminowy) Przygotowanie: Pierś(...)indyka umyć, oczyścić z wszelkich żyłek i pokroić w małe paski. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w cienkie paseczki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W tym momencie można nastawić do gotowania ryż. Ryż opłukać zimną wodą, wsypać do garnka z 4 szklankami zimnej wody. Od momentu zagotowania się ryżu, gotować na wolnym ogniu 12 minut bez mieszania, przykryć lekko uchyloną
Kuchcik gotujemamy najlepsze warzywa więc warto z nich korzystać. Danie proste w wykonaniu i zarazem pyszne. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Przepis na 2 porcje. Składniki – pieczone warzywa: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 zielona papryka 1 cukinia 1 mała czerwona cebula 6 pomidorków cherry 6 pomidorków koktajlowych żółtych oliwa z oliwek sól himalajska, świeżo zmielony pieprz Składniki – pesto(...)czubata łyżka tartego parmezanu 1/4 szklanki oliwy z oliwek sól himalajska i świeżo zmielony pieprz + dodatkowo: ulubiony makaron Wykonanie: Piekarnik rozgrzej do 200 C. Warzywa umyj i pokrój – paprykę na małe kawałki, cukinię i cebulę w półplasterki, pomidorki na pół. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż na niej warzywa, skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem
Moja pasja smaku