jest tak ostra jak większość dań tejże kuchni :) Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1-2 papryki czerwone 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki(...)granulowanego czosnku szczypta pieprzu czarnego mielonego Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obsmażamy na łyżce oleju z solą i pieprzem, dodajemy pokrojoną w drobne paseczki paprykę i pomidory z puszki wraz z zalewą. Chwilę dusimy, następnie dodajemy czerwoną fasolę i kukurydzę (obie po odsączeniu). Gotujemy około 3-4 minuty, przyprawiamy i mieszamy z koncentratem. Jeszcze chwilę dusimy
Kolorowy PrzepisownikSyte danie obiadowe z chudego mięska i dużą ilością warzyw oraz kaszą. Wystarczy za cały obiad. Składniki: 1 kg mięsa gulaszowego z indyka 1 żółta cukinia 1 czerwona papryka 1 cebula 1/2 szklanki groszku szczypiorek ziele angielskie liście laurowe sol, pieprz słodka papryka 1 szklanka kaszy jęczmiennej 2-3 łyżki śmietany 2 łyżki tłuszczu Mięso opłukać, pokroić na kostki(...)rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę i mięso, obsmażyć na złoto. Dodać liście laurowe i ziela i dusić pod przykryciem pół godziny, jeśli trzeba podlać ciepłą wodą. Cukinię i paprykę pokroić na mniejsze kawałki i razem z groszkiem dodać do mięsa. Przyprawić pieprzem i papryką, dusić kwadrans po czym zabielić śmietaną. Kaszę ugotować na sypko i podawać z gulaszem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasposób na fileta z kurczaka. Świetnie smakuje z dodatkiem ziemniaków i surówki z marchewki. Składniki: pojedyncza pierś z kurczaka 1 ząbek czosnku sól pieprz 2-3 łyżki ostrej papryki ostra papryka (ilość według upodobań) tłuszcz do smażenia Pierś opłukać i przekroić na dwa płaty. Natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem. Na talerz wysypać paprykę słodką i wymieszać ją z ostrą(...)Panierować filety w papryce (tak jak kotlety w mące). Wrzucić na rozgrzany tłuszcz i upiec z obu stron
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszczególne ale koreczki to obowiązkowy element na przyjęciach. Tak podanymi łatwo jest się poczęstować, zajmują mniej miejsca na stole a przy okazji ładnie wyglądają. Składniki: paczuszka zielonych oliwek nadziewanych papryką czerwona papryka żółta papryka 2 kabanosy mała kostka żółtego sera pomarańcza jabłko Papryki pokroić na niewielkie kawałki, ser w małe kostki, kabanosy na centymetrowe kawałki. Oliwki odsączyć z zalewy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapół godziny. Takie danie możemy podać również na ciepłą kolację. Składniki dla 3 osób: 2 szklanki makaronu kolorowe muszelki duża pierś z kurczaka 200 g pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól himalajska pieprz bazylia oregano łyżka oleju zielone papryczki i czerwone papryczki chilli (można pominąć) Papryki pokroić(...)kostkę, pieczarki w plasterki, cebulę posiekać. Mięso pokroić w niewielkie kostki. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać mięso, smażyć chwilę. Wrzucić pieczarki, rozdrobniony czosnek i papryki, odrobinę posolić i smażyć kilka minut. Koncentrat rozrobić w połowie szklanki wody i wlać do mięsa. Przyprawić według gustu i gotować jeszcze chwilę. Na końcu można dodać plasterki papryczek. Makaron ugotować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciasto: 1,5 szklanki mleka 2 jajka 150 g mąki 2 łyżki oleju rzepakowego sól na nadzienie: 300 g pieczarek 150 g boczku cebula ząbek czosnku 1/2 czerwonej papryki oregano pieprz ostra papryka w proszku sól łyżka oleju szczypiorek Składniki ciasta zmiksować i odstawić. Pieczarki pokroić na plasterki. Cebulę posiekać, boczek i paprykę pokroić w kostkę. Na oleju zeszklić cebulę(...)dodać boczek, smażyć kilka minut. Dorzucić pieczarki i paprykę, smażyć mieszając co chwilę. Dodać rozdrobniony czosnek i przyprawy. Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki. Nakładać na środek gorące nadzienie i formować sakiewki. Zawiązać szczypiorkiem lub bawełnianą nitką
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSzaszłyki to sposób na ekspresowy obiad lub kolację. Możemy nadziać wszystko co lubimy i co akurat mamy pod ręką. Ja zrobiłam je w klasycznej wersji z papryką, kiełbasą i pieczarkami i upiekłam w piekarniku. W sezonie letnim można je upiec na grillu, będą także pyszne. Składniki: duży filet z kurczaka 2 kiełbaski czerwona papryka żółta papryka 150 g pieczarek(...)Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z olejem i przyprawami. Mięso pokroić na duże kostki i natrzeć mieszanką przypraw, odstawić do lodówki na pół godziny. Kiełbaski pokroić na grube plastry, paprykę na kwadraty. Pieczarki obgotować w osolonym wrzątku (można także nadziewać surowe, ja takich nie lubię). Na patyczki do szaszłyków nadziewać wszystkie składniki w dowolnej kolejności. Piec w piekarniku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaktóra wystarczy za cały posiłek. Doskonała na przyjęcia i łatwa do zrobienia. Składniki: 150 g makaronu drobne muszelki 1 pierś z kurczaka puszka fasoli puszka kukurydzy 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 por (biała część) 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz, słodka papryka łyżka oleju Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić(...)usmażyć na oleju. Fasolę i kukurydzę odsączyć. Papryki pokroić drobno. Pora pokroić w plasterki, zalać je wrzątkiem i po chwili odsączyć. Wszystkie składniki razem wymieszać, dodać majonez i przyprawy. Odstawić na godzinę aby smaki się połączył
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadrugi dzień jest jeszcze smaczniejsze. Składniki: 1 kg mięsa z szynki wieprzowej 1 kg fileta z kurczaka 2 cebule 2 marchewki cukinia 3 czerwone papryki cukinia 1 kg młodych małych ziemniaczków 3 łyżki przecieru pomidorowego liście laurowe ziele angielskie słodka i ostra papryka 2 ząbki czosnku sól pieprz łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju Mięso umyć i pokroić(...)kostki. Cebulę posiekać w piórka. Paprykę pokroić w paski, cukinię w półplasterki, marchewki w plasterki. Ziemniaki obrać. W rondlu rozgrzać olej a następnie wsypać słodką i ostrą paprykę, podsmażyć chwilę. Dodać cebulę i mięso, obsmażyć szybko na dużym ogniu. Dodać ziele angielskie i liście laurowe, zalać odrobiną wody i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. W trakcie gotowania podlać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPodawać można ją bez dodatków lub, tak jak ja, np. z kopytkami by danie było bardziej sycące. Składniki: 1/2 bakłażana, 1/2 cukinii, duża cebula, papryka, 3 duże pomidory, 500g mięsa mielonego wołowego, ząbek czosnku, 4 łyżki przecieru pomidorowego, sól, pieprz, oliwa z oliwek, 100 g sera w plastrach(...)Wykonanie Bakłażana i cukinię umyć i pokroić w dość grube plastry. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Pomidory umyć i pokroić w plastry. Mięso podsmażyć na łyżce oliwy wraz z posiekanym ząbkiem czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dno naczynia żaroodpornego natłuścić oliwą. Ułożyć plastry bakłażana i cukinii oraz cebulę. Wyłożyć
Z miłości do słodkościJesienna sałatka warstwowa Sezon jesienny w pełni, brokuły i papryka o tej porze są najpyszniejsze i oczywiście najtańsze, dlatego trzeba korzystać z tych dobroci póki są. Potem w sklepach znajdziemy i owszem wszystkie warzywa, ale albo będą nafaszerowane chemią, by pięknie rosły i pięknie wyglądały, albo będą pochodzić z innych krajów. A dzisiejsza sałatka składa się z brokułów, papryki, kukurydzy(...)została sosem czosnkowym i posypana prażonymi ziarnami słonecznika. Bardzo efektownie wygląda i świetnie smakuje. Składniki: 500 g brokuła puszka kukurydzy konserwowej 4 ugotowane pocięte w kosteczkę jajka 2 papryki pokrojone w kosteczkę 30 dag chudej szynki pokrojonej w kosteczkę pęczek posiekanego koperku garść prażonych ziaren słonecznika sos: 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 3 łyżki jogurtu greckiego 6 lyżek
na moim stole...łyżeczki tłuszczu do smażenia (np. masło) makaron kokardki (u mnie około 100 g) + woda do gotowania + sól 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu sól do smaku 1/3 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 5 łyżek mleczka kokosowego light około 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki * porcja na 1 osobę, w zależności od liczby osób składniki należy zwiększyć Przygotowanie: Makaron gotujemy według(...)kroję w cienkie plasterki). Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Podsmażam naszą cebulkę z porą (delikatnie). Następnie zmniejszamy płomień i dodajemy pokrojone pieczarki oraz przyprawy (1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 1/3 słodkiej papryki, 1/4 ostrej papryki i odrobinę soli) *. Cały czas mieszając smażymy całość około 3-4 minuty na małym ogniu. Po tym czasie na chwilę wyłączamy palnik. Wlewamy 5 łyżek mleczka kokosowego
Słodkie okruszkigenialna pasta do chleba. Sprawdzi się świetnie z pieczywem z patelni, czyli z chlebkami flatbread, przepis znajdziecie tutaj . Co można zrobić z ciecierzycą? Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Pasta z ciecierzycy(...)oliwek z pierwszego tłoczenia 2 szczypty suszonego oregano 1 garść orzechów (u mnie nerkowce z orzechami włoskimi) 1 szczypta płatków chili do posypania 1 szczypta soli 2 szczypty słodkiej papryki w proszku 2 szczypty nasion chia do posypania Przygotowanie: Do blendera/moździerza wkładamy cieciorkę i ząbek czosnku, dodajemy orzechy oraz sól i słodką paprykę w proszku. Całość miksujemy/ucieramy
Moja smaczna kuchniaszkl kaszy gryczanej 500 g mięsa mielonego 2 jajka 1 papryka sól pieprz 1 łyżeczka pieprzu ziołowego główka kapusty na sos puszka pomidorów krojonych pół papryki 150 ml śmietany 50 ml mleka 2 łyżki mąki sól pieprz ziołowy szczypta bazlii 2 ząbki czosnku Kapustę włożyć do wrzątku, oddzielić pojedyncze liście, Następnie odciąć zgrubione nerwy liści i ugotować je w wodzie(...)ugotować w 3 szkl wody , z dodatkiem soli i łyżki tłuszczu. Przykryć i odstawić na pół godziny. Kaszę przełożyć do miski, lekko przestudzić, dodać mięso, jajka i drobno pokrojoną paprykę, dodać przyprawy i wymieszać. Liście kapusty nadziać nadzieniem, ułożyć w brytfance , skropić olejem, podlać ok pół szkl wody. Przykryć jednym lub dwoma liśćmi kapusty. Piec w temp 190 st przez
Gotowanie jest łatwedyni (oczyszczonej) pół papryki czerwonej pół cebuli szczypta chili papryka czerwona słodka bazylia sól pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano olej do smażenia Dynię pokroić w kostkę równej wielkości, paprykę i cebulę w drobną kosteczkę. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć cebulę, następnie po chwili dynię i paprykę. Dodać przyprawy i sól do smaku, smażyć ok 20 min i mieszać
Gotowanie jest łatwe