papryka - 32566 przepisów (strona:312/2172)

Polędwica ze schabu 191

Składniki: 1 kg schabu 1/3 szklanki soli 1/3 szklanki cukru 1 główka czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 3 łyżki majeranku 1/4 ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pousuwać błony. Mięso włożyć do miski i obsypać cukrem, rękoma dociskać, aby bardzo dokładnie obkleić nim mięso. Stawiamy w chłodnym miejscu na 24 godziny. Po upływie tego(...)wszystkich stron. Odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. I tak mija kolejna doba. Schab myjemy,osuszamy. Czosnek drobno kroimy i obkładamy nim mięsko. Do miseczki wsypujemy pieprz,paprykę ostrą,paprykę słodką,majeranek. Mieszamy i obsypujemy dokładnie schab z każdej strony. Wkładamy go do pończochy i wieszamy w kuchni na 5 dni. Po upływie tego czasu delektujemy się pyszną polędwiczką

O kuchni z uczuciem
Gorący kociołek 28184

Zapraszam :)  Składniki : 400 g makaronu Fusilli    Fabijańscy około 1 kg szynki  3  marchewki 2 cebule kawałek pora 1/2 puszki groszku 2 małe papryki czerwone 30 dag pieczarek 1 mała papryczka chilli suszona Vegeta 2 łyżki czosnku granulowanego  2/3 łyżki ziół prowansalskich 2 łyżki papryki czerwonej Wykonanie : Mięso umyć i pokroić w grubą kostkę(...)obrać i pokroić w grubą kostkę , pieczarki umyć i  pokroić w pół talarki , cebulę pokroić w kostkę, por w pół talarki . Do mięsa dodać przyprawy( około 2 łyżek papryki czerwonej , zioła prowansalskie 2 łyżki, 2 łyżki czosnku  , Vegety, ziarenka z suszonej papryczki chilli )  i wymieszać, dodać marchewkę , cebulę i pieczarki . Podlać wodą około 1 lub 2 szklanek

Sama słodycz i szczypta chili
FORSZMAK LUBELSKI 417

rodzinnym obiedzie. Dzisiaj przygotowałam taki właśnie domowy znany mi z dzieciństwa. Zapraszam do wspólnego gotowania.  SKŁADNIKI: 50 dkg karczku wieprzowego  4 kiszone ogórki  2 czerwone papryki  1/2 zielonej papryki  1 duża cebula  3 łyżki koncentratu pomidorowego  ok.2 szklanki wody  1 łyżka mąki pszennej  1 łyżka śmietany (opcjonalnie) liść laurowy, ziele angielskie(...)sól, pieprz, słodka papryka, olej  koperek Sposób przyrządzenia:   Mięso pokroić w drobną kostkę, obsmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć do garnka. Na tej samej patelni zeszklić posiekaną cebulę i kiełbaskę, dodać do mięsa. Wszystkie składniki oprószyć mąką, chwilę smażyć cały czas mieszając. Podlać szklanką wody, dodać pokrojoną paprykę, przyprawy. Dusić pod przykryciem ok. godziny dolewając po trochu pozostałą wodę

pieprzny smaczek
Rolada z pieczarkami. 2356

Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 400 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka majeranku papryka słodka papryka ostra 2 łyżki oleju sól, pieprz Wykonanie: Mięso włożyć do miski, dodać jajko, musztardę, majeranek, sól, pieprz, paprykę ostrą, paprykę słodką i wszystko razem wyrobić na jednolitą masę. Rozłożyć na płasko w formie prostokąta

O kuchni z uczuciem
Feijoada completa, czyli brazylijski gulasz 218

Wyszło bardzo smacznie, aromatycznie i baaardzo pikantnie. Potrzebne nam: - 30 dag wołowiny - 20 dag karkówki wieprzowej - 10 dag kabanosów - 20 dag boczku - 2 czerwone cebule - 5 ząbków czosnku - duża papryka czerwona - szklanka mieszanki meksykańskiej Hortex (bez fasolki szparagowej) - 2 papryczki chilli - puszka czerwonej fasoli - sól czosnkowa - przyprawa do wołowiny - pieprz kajeński - ostra i słodka papryka - pieprz - 4 łyżki oliwy(...)łyżki masła - pęczek szczypiorku - pęczek pietruszki Przygotowanie:   Karkówkę i wołowinę ugotować po czym pokroić w małą kostkę. Pokroić w kostkę boczek, paprykę i cebulę, czosnek posiekać w cieniutkie plasterki, a kabanosy pokroić w małe kawałki. Wrzucić boczek do garnka i wytopić tłuszcz na bardzo małym ogniu. Po 5 minutach zwiększyć ogień, dodać oliwę z masłem. Gdy tłuszcze się połączą

W poszukiwaniu inspiracji
Ogórki po szwedzku 184

słoiku. Zimą taka sałatka będzie świetnym dodatkiem do obiadu i mięs. Jest słodkawa, chrupiąca i pyszna . SKŁADNIKI: (na 5 słoików 1l) 2 kg ogórków gruntowych 2 cebule strąk czerwonej papryki 2-3 marchewki pół szklanki soli zalewa: 1l wody 250ml octu 10% 750g cukru dodatki: gorczyca, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu WYKONANIE: Słoiki wyparzamy lub sterylizujemy w piekarniku(...)stopniach C przez 15 minut.  Na dno słoików wkładamy łyżeczkę gorczycy, po kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego. Ogórki, marchew i paprykę myjemy. Marchew obieramy, paprykę przekrawamy na pól i wydrążamy gniazdo nasienne. Ogórki kroimy w plasterki, cebulę w piórka, marchew w plasterki a paprykę w paski. Wszystkie warzywa umieszczamy w dużym garnku.  Ciepłą wodę mieszamy

Pyry na Gaz
Chlebek paprykowy 152

października to Światowy Dzień Chleba, ustanowiony przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników. Z tej okazji polecam chlebek z płatkami słodkiej papryki, które dodają chlebkowi ciekawego smaku i aromatu. Składniki 400g maki pszennej tortowej 200g maki żytniej razowej 40 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 30g płatków słodkiej papryki Sposób przygotowania Drożdże mieszamy(...)solą, dodajemy rozczyn, oliwę oraz około 300ml wody. Wyrabiamy łyżką a następnie ręką elastyczne, jednolite ciasto. W razie potrzeby dolewamy jeszcze odrobinę wody. Na końcu dosypujemy płatki słodkiej papryki i wyrabiamy ciasto aż papryka rozłoży się równomiernie w całej masie. Ciasto przekładamy do wysmarowanej oliwa miski lub garnka. Przykrywamy lniana ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około

Pyry na Gaz
Sałatka z boczniakami i kalafiorem 162

Boczniaki są świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka, kwasu foliowego, aminokwasów, witamin z grupy B i soli mineralnych. W połączeniu z czerwoną papryką i kalafiorem tworzą nie tylko smaczną ale i zdrową sałatę. SKŁADNIKI: boczniaki około 10 szt ½ czerwonej papryki średni kalafior krem balsamiczny natka pietruszki płatki papryki sól cukier PRZYGOTOWANIE: Kalafior myjemy. Dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie(...)dodatkiem soli łyżeczki cukru na półtwardo. Grzyby myjemy i zalewamy wodą, solimy i gotujemy około 15 minut. Odsączamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w paski. Paprykę myjemy i kroimy w słupki. Warzywa i grzyby układamy na talerzu. Skrapiamy kremem balsamicznym i dekorujemy natka pietruszki

Pyry na Gaz
Zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego 263

przepisu wychodzi cała blacha zapiekanki. Składniki: 2 kg ziemniaków 1/2 kg mięsa zmielonego 1 raz 1 puszka pomidorów krojonych 1 koncentrat pomidorowy 250 ml kwaśnej śmietany 10% - 18 % 1 papryka olej 2 cebule drobno pokrojone sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, suszony koperek. Sposób wykonania: Mięso zmielić, dodać przyprawy, pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć ok 30 minut na małym ogniu(...)ziemniaków nałożyć mięso mielone  i przykryć drugą warstwą ziemniaków. Drugą warstwę przyprawić tak samo jak pierwszą czyli skropić olejem, posolić i dodać przyprawy. Na ziemniaki można pokroić jeszcze paprykę, pomidory. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C. Przygotować sos pomidorowy: Do śmietany dodać 2 łyzki koncentratu pomidorowego, sól do samku, odrobinę ostrej

Na słodko lub wytrawnie
Wieprzowina z warzywami w sosie worcester shire 290

kaszą kuskus, ryżem lub kaszą jaglaną. Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 14,00 zł SKŁADNIKI: 200 g mięsa wieprzowego (może być schab) 1/2 czerwonej papryki 2 marchewki 1 czerwona cebula 4 łyżki sosu  worcestershire Lea & Perrins 1 łyżeczka świeżego imbiru 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej oliwa sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Marchewkę obieramy, kroimy(...)gotujemy w wodzie przez ok. 4 min. Cebulę kroimy w piórka i przesmażamy na oliwie. Dodajemy wieprzowinę pokrojoną w paseczki i zasmażamy. Następnie dodajemy 2 łyżki sosu worcestershire, paprykę słodką i drobno posiekany imbir. Smażymy na średnim ogniu. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i wcześniej podgotowaną marchewkę. Dolewamy kolejne 2 łyżki soku worcestershire. Wszystko razem przesmażamy. Pod koniec doprawiamy

kulinarnyJa
PLACEK PO WĘGIERSKU 157

łyżki mąki 1 łyżka śmietany 1 ząbek czosnku sól, pieprz olej do smażenia na gulasz 1 kg mięsa ( w moim przypadku szynka wieprzowa ) 2 cebule 1 czerwona papryka 20 dag pieczarek 1 ząbek czosnku 1 l bulionu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 3-4 łyżki mąki sól, pieprz, sos sojowy olej do smażenia(...)zarumieni, dodając odrobinę sosu sojowego. Całość zalać bulionem z czosnkiem i dusić pół godziny. Dodać pokrojone w grubą kostkę i podsmażone wcześniej pieczarki oraz pokrojoną w cienkie paski surową paprykę, przecier pomidorowy i paprykę w proszku. Całość dusić około 1 godziny. Na koniec doprawić solą i pieprzem

Kuchnia w opałach
TAZE FASULYE - ZIELOA FASOLKA NA SPOSÓB TURECKI 147

Turcja od kuchni. Taze fasulye zielona fasolka na sposób turecki   SKŁADNIKI:   0,5kg zielonej fasolki (może być szparagowa) 3 duże pomidory 1 duża cebula 2 zielone papryki sól pół łyżeczki cukru pieprz kumin tymianek papryka Pul Biber jeśli ktoś lubi dania bardziej pikantne oliwa A jak to zrobić:  Fasolkę myjemy, odcinamy końce i łamiemy na drobne części(...)Gotujemy w lekko osolonej wodzie (aby lekko zmiękła).  W tym czasie kroimy cebule, paprykę i pomidory bez skórki.  Do niedużego garnka wlewamy oliwę i podsmażamy na niej cebule i paprykę.  Gdy warzywa zmiękną, dodajemy pomidory, przykrywamy garnek i dusimy ok 10 minut.  Po tym czasie dodajemy fasolkę i przyprawiamy do smaku gotujemy jeszcze ok 10 minut

Kuchnia w opałach
ROLADKI Z PIERSI INDYKA Z BOCZKIEM 150

potrafię je dobrze przygotować, dlatego przygotowałam roladki z indyka. I sukces, zniknęły z talerzy błyskawicznie. SKŁADNIKI: 6 sznycli z piersi indyka 12 plasterków boczku surowego (bardzo cienko pokrojonego)  papryka grillowana w zalewie ser żółty musztarda Dijon olej 1 1/2 szkl bulionu 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki śmietanki 30 % sól pieprz słodka mielona papryka A jak to zrobić: Sznycle(...)rozłożyć na desce i przy pomocy własnej pięści, delikatnie je rozbić. Wszystkie posolić, popieprzyć i posmarować cienko musztardą. Na środek wyłożyć paprykę i żółty ser i zwinąć w roladki. Każdą z zewnątrz owinąć plastrami boczku. Na rozgrzanym oleju obsmażyć roladki z każdej strony i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Do pozostałego po smażeniu płynu dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Zalać całość

Kuchnia w opałach
Gulasz wołowy w sosie własnym z paprykami, pieczarkami i kremową kaszą . 214

część zieloną, ząbek czosnku, 4 liście laurowe, opaloną cebulę, kilka ziaren ziela angielskiego z łyżeczką płaską soli -mąka pełnoziarnista pszenna -kawałek wołowiny, u mnie zrazowe -sól, pieprz, tymianek -papryka żółta i czerwona -8 dużych pieczarek -czosnek dwa ząbki -szalotka pokrojona w plastry -sos sojowy -rozmaryn, czosnek niedźwiedzi, lubczyk -dwa woreczki kaszy jęczmiennej wiejskiej Mięso kroimy w kostkę(...)podsmażamy 5-7 minut. Przekładamy mięso do szklanego naczynia. Na tłuszczu po mięsie rumienimy ćwiartki pieczarek, dodajemy pół łyżeczki sosu sojowego. Podsmażamy kilka minut i wrzucamy pokrojoną w paski paprykę. Smażymy około 3-5 minut. Do pieczarek i papryki wrzucamy mięso. Dodajemy dwie szczypty rozmarynu i po większej szczypcie czosnku niedźwiedziego i lubczyku. Mieszamy i zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia

BaRepas
Pieczony labraks z imbirem i czosnkiem 281

Porcja dla 2 osób: 1 labraks (filetujemy i otrzymujemy 2 całkiem spore filety) 5-6 pomidorków koktajlowych 2 łyżki drobno pokrojonej w kostkę czerwonej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju ryżowego 1 łyżka sosu sojowego łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny ok. 2 x 2 cm korzenia imbiru 3 ząbki czosnku kilka ziarenek czarnego pieprzu pół(...)łyżeczki soli morskiej 2 suszone papryczki pepperroni gałązka świeżego rozmarynu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki Filety układamy w naczyniu żaroodpornym. W moździerzu rozcieramy czosnek, imbir, pieprz, sól, pepperoni, paprykę słodką, dodać oliwę, sos sojowy i ocet, wymieszać; na koniec dorzucamy rozmaryn i pokrojoną w kostkę paprykę – tak wykonaną masą smarujemy po wierzchu rybę. Na samą górę układamy pokrojone w plastry

kuchcikownia