papryka - 32566 przepisów (strona:312/2172)

Słodko pikantna salsa. Lekki dodatek doskonały do ryb i mięs z grilla czy zwykłych chipsów 158

kilka minut, bez zbędnych zakupów. Składniki (na niewielką miseczkę):  3-4 plastry ananasa (może być z zalewy) 1 większa lub 2 małe cebule 1 łyżka drobno posiekanej papryki czerwonej i zielonej 2 łyżki dobrej klasy keczupu 1 (niepełna) łyżeczka koncentratu pomidorowego oliwa do smażenia szczypta chili w płatkach sól, pieprz papryka słodka mielona Przygotowanie: Cebulę kroimy w pióra. Lekko(...)podsmażamy na oliwie. Dodajemy ananasa i paprykę pokrojone w kostkę. Oprószamy pieprzem świeżo mielonym, solą i słodką papryką. Kiedy wszystkie składniki dobrze zmiękną dodajemy keczup i koncentrat. Proporcje keczupu i koncentratu dopasowujemy do własnych upodobań. Koncentrat zaostrza smak sosu, a keczup nadaje słodyczy. Jeśli sos jest zbyt gęsty podlewamy odrobiną zalewy z ananasa. Doprawiamy płatkami chili - w zależności od upodobań

Kuchnia po mojemu
Grillowane vel pieczone warzywa do... czy tam zamiast obiadu 190

prosty przepis na miks warzyw pieczonych. Nada się jako wspaniałe uzupełnienie posiłku mięsnego jak i samodzielne danie dla tych z gatunku roślinożernych ;) Składniki (wersja podstawowa): 1 średnia cebula 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 mała papryka zielona 1 spora marchew mieszanka ziołowa do grilla (bez konserwantów) sól szczypta pieprzu cytrynowego pieprz biały pieprz czarny łyżeczka miodu wielokwiatowego 1 łyżka(...)oliwy Przygotowanie: Umyte warzywa kroimy: marchew w paski (szybciej zmięknie), papryki w paski, a cebulę w pióra. Przyprawy mieszamy z miodem i oliwą. Warzywa mieszamy z powstałą pastą. Pieczemy w zawiniątkach z folii aluminiowej ok 30 - 40 minut. Jest to bardzo podstawowa wersja - do przygotowania również w warunkach domowych (w piekarniku). Możemy urozmaicać skład wedle własnych upodobań - innymi warzywami

Kuchnia po mojemu
Żeberka papryką wędzone, w miodzie i chili pieczone. Pyszny mięsny obiad 207

coli . Tym razem będzie odmiana. Też pieczone lecz po uprzednim zamarynowaniu w miodzie płynnym i aromatycznych przyprawach. Najlepszą z nich i zarazem najnowszym nabytkiem Kuchni po mojemu jest wędzona papryka prosto z Anglii. Zamówiliśmy ją u Teściowej - Podróżniczki. To super przyprawa, która pięknie wzbogaca smak dań różnego rodzaju. Zabawne, że w Anglii dostępna jest w byle markecie(...)chudych żeberek 2 łyżki miodu płynnego (np wielokwiatowego lub z mniszka) 1 łyżeczka octu ryżowego 1 łyżka oliwy 1 średni ząbek czosnku solidna szczypta płatków chili kilka szczypt mielone papryki wędzonej  sól, pieprz przyprawa do żeberek (opcjonalnie) Przygotowanie: Osuszone żeberka dzielimy na porcje - nacieramy solą i świeżo mielonym pieprzem. Miód mieszamy z octem i oliwą, tartym czosnkiem oraz płatkami

Kuchnia po mojemu
Kolorowy mix warzyw i pizzerka z mascarpone. Pyszny i lekki zestaw do pracy z cytrynową nutką 159

minął - poniedziałek, najsmutniejszy dzień tygodnia. Teraz to już tylko lepiej być może. A oto moje dzisiejsze (wczorajsze) śniadanko do pracy: Składniki:  1/4 papryki czerownej 1/4 papryki żółtej 1/4 papryki zielonej 1/2 pomidora 1/3 zielonego ogórka kilka listków świeżego szpinaku solidna szczypta pieprzu cytrynowego 1 pizzerka z warzywno-serowym nadzieniem Przygotowanie: Warzywa kroimy byle jak, byle szybko ;) W końcu(...)spraw. Pakujemy pojemniczek, a w torebkę zawijamy pyszną pizzerkę made by Teściowa. Szczegółów produkcji nie znam. Z tego co słyszałam i widziałam to w skład nadzienia wchodzą również kolorowe papryki, cebula i szpinak oraz ser żółty wymieszany z mascarpone. Miało nie być pieczywa do pracy - ale w takim wydaniu to grzech nie skorzystać Pysznie, bardzo kolorowo i całkiem zdrowo

Kuchnia po mojemu
Serowo - warzywne przekąski zawijane po francusku. Gotowe w pół godziny 171

upału... ;) I powiem nieskromnie, że całkiem z tego smaczne kąski wyszły. Polecam Składniki (na 6 sztuk): 1 opakowanie ciasta francuskiego 5-6 suszonych pomidorów z oliwy 1/4 średniej żółtej papryki 1/2 kulki mozzarelli 10 dag sera żółtego tartego szczypta ziół prowansalskich szczypta papryki wędzonej łyżka keczupu Przygotowanie: Ciasto rozwijamy, smarujemy cienko keczupem. Paprykę i pomidory kroimy drobno. Ser ścieramy(...)mozzarellę kruszymy na kawałki. Mieszamy z ziołami prowansalskimi i papryką. Rozkładamy równomiernie na cieście (niezbyt grubo) i zawijamy w roladkę. Następnie kroimy w plastry. Układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180-190 stopni. Ta którą ja wybrałam okazała się dość niefortunna ze względu na panujące upały i odrobinę zbyt dużą ilość nadzienia. Ciasto się

Kuchnia po mojemu
Biały gulasz. Z indyka i z warzywami 150

kulinarnego. Gulasz z indyka. Jasny sos, kruche zdrowe mięso i sezonowe warzywa. Po szczegóły zapraszam do dalszej lektury: Składniki: 60 - 70 dag piersi z indyka 1/2 cebuli 1/2 malej papryki czerwonej 1/2 malej papryki żółtej 1 mała marchew kilka strąków fasoli szparagowej (najlepiej zielonej) ok 1 litra wrzątku sól pieprz biały czosnek suszony kurkuma szczypta gałki muszkatołowej kilka płatków chili(...)rozgrzanym tłuszczu. Wrzucamy na gotującą wodę. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę z dodatkiem vegety. Wrzucamy do mięsa.  Dusimy ok 30 minut pod przykryciem. W tym czasie kroimy paprykę w kostkę a marchew w słupki. Najpierw dorzucamy marchew i fasolkę bo się dłużej gotują. Na ostatnie kilka minut wrzucamy paprykę. Kiedy zmięknie zagęszczamy sos odrobiną maki i łyżką śmietany

Kuchnia po mojemu
Kolorowe kotlety z kurczaka 173

teraz trafiły na bloga! SKŁADNIKI: (na ok 12 kotlecików) 1 podwójna pierś z kurczaka (ok 70 dag) ulubiona przyprawa do mięs - u mnie Przyprawa do kurczaka Rafex 1/2 czerwonej papryki 1 cebula garść kukurydzy konserwowej 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate) natka pietruszki 1 łyż masła do smażenia cebuli i papryki olej do smażenia kotletów 1. Paprykę i cebulę(...)poddusić do miękkości. 2. Filety oczyścić i pokroić w drobną kosteczkę (ok 1-1,5cm). Doprawić. 3. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Natkę pietruszki drobno posiekać. 4. Mięso wymieszać z papryką, cebulą, kukurydzą i natką. Dodać jajka i mąkę ziemniaczaną. W razie potrzeby jeszcze doprawić. 5. Kłaść porcjami na rozgrzany olej. Smażyć na małym ogniu po 6-7 minut

Kto ugości moich gości?
Faszerowane Bakłażany 169

Udały się świetnie i na pewno jeszcze nie raz tak je zaserwuje. Składniki: 2 bakłażany 250 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 puszka pomidorów sól pieprz bazylia oregano oliwa Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić. Paprykę pokroić w średniej wielkości kostkę. Bakłażany wydrążyć, miąższ(...)pokroić na kostkę wielkości zbliżonej do papryki. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek, smażyć chwile uważając żeby czosnek się nie przypalił. Dodać mięso, smażyć aż całość mięsa zmieni kolor. Dodać paprykę, smażyć 10 minut, następnie dodać pomidory i przyprawy, całość smażyć przez 20 minut. Dodać pokrojonego w kostkę bakłażana, smażyć 15 minut. Wydrążone bakłażany wypełnić przygotowanym farszem, przełożyć do wysmarowanej

Mama Gotuje
Przepisy kuchni Bałkańskiej 151

крушковача/виљамовка,крушка),  z tej okazji zaprosiliśmy znajomych na ucztę bałkańską:D Menu: Grillowana Nadziewana Cukinia Ćevapčići (mini kotleciki) + pasta z cukinii Sałatka z cieciorki, kaszy, pomidorów, papryki, pietruszki i mięty Bagietka z pastą truflową Czerwone wino (Kadarka) z brzoskwiniami Gruszkowa Rakija Grillowana cukinia Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, miąższ wykroić łyżeczką. Połówki cukinii włożyć(...)minut, a następnie osączyć. Cebule obrać i posiekać, podsmażyć na gorącej oliwie, . Pieczarki pokroić w kostkę, dodać do cebuli , smażyć przez kilka minut. Doprawić solą, pieprzem, papryką i oregano, odstawić do przestygnięcia. Połówki cukinii umieścić w formie do pieczenia, wypełnić masą posypać tartym  i piec w gorącym piekarniku w temperaturze 175 ° C przez 20 – 25 minut. Bagietka

MarciochaKucharzy
Leczo z kalafiorem 156

danie na takie upały...no ale akurat na to mieliśmy ochotę. A siłę trzeba mieć by przetrwać! Leczo z kalafiorem SKŁADNIKI: 1 średni młody kalafior 1 cukinia 3 kolorowe papryki 1 cebula 500g mięsa mielonego puszka pomidorów sól, pieprz, ostra papryka, czosnek, majeranek, słodka papryka, olej   Kalafior umyć, podzielić na różyczki, włożyć do garnka i ugotować na parze(...)patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę a następnie mięso mielone. Dodać czosnek i pokrojoną papryczkę chilli. Po 10-15 minutach duszenia wsypać pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię, dusić pod przykryciem kolejne 10 minut. Dodać puszkę krojonych pomidorów, przyprawić do smaku solą i innymi przyprawami. Dusić do miękkości warzyw.    Dodać róże kalafiora, wymieszać. Pozostawić

MarciochaKucharzy
Zupa Gulaszowa 135

Sycąca, idealna na chłodne zimowe dni Zupa gulaszowa SKŁADNIKI:  0,5 kg łopatki wieprzowej kiełbasa myśliwska papryka czerwona papryka żółta włoszczyzna świeża papryczka chili 1 cebula 2 duże ziemniaki 100ml przecieru/sosu pomidorowego sól, pieprz, majeranek, papryka słodka,liść laurowy, ziele angielskie, kminek Oczyszczoną łopatkę pokroić w mini porcje gulaszowe. Cebulkę pokrojoną w kostkę zeszklić na oliwie, dodać mięso(...)poddusić przez ok 20 minut wraz z papryczką chili. Następnie dodać kiełbasę i pokrojone papryki, doprawić. W dużym garnku przygotować 2 litry bulionu warzywnego z włoszczyzny, liścia laurowego i ziela angielskiego. Wyciągnąć ugotowane warzywa włoszczyzny. Dodać do bulionu mięso z patelni oraz ziemniaki. Ugotowaną marchewkę pokroić w kostkę i dodać do zupy. Por, pietruszkę i seler utrzeć i następnie dodać

MarciochaKucharzy
sałatka makaronowa z sosem curry 330

składniki: 200 g makaronu wstążki 150 g wędzonego boczku 100 g cebuli 2 czerwone papryki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju słonecznikowego wykonanie: Makaron gotujemy w 2 l osolonej wody al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do całkowitego odcieknięcia. Boczek kroimy na bardzo cienkie paseczki, wkładamy na patelnię, dodajemy olej i smażymy ok. 7 min. Paprykę myjemy wydrążamy(...)gniazda nasienne i kroimy w średnią kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy przeciskamy przez praskę. Jedną pokrojoną paprykę, cebulę i czosnek wsypujemy na patelnię do boczku, razem mieszamy, przykrywamy pokrywką i chwilkę razem smażymy. składniki na sos: 150 g śmietany 18 % 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 łyżeczka przyprawy curry sól, pieprz ponadto: 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Domowy Smak Jedzenia
Pyszne minestrone 164

słowa włoskiego ministra (zupa) pochodzi i zawsze wychodzi. Warzywa, każdy dodaje swoje ulubione i wówczas wyjdzie „pyszne minestrone”.  Składniki: 100 g pietruszki korzeń, 50 g pora, 80 g papryki czerwonej, 200 g marchwi, 70 g selera, 3 cebule szalotki, 100 g fasoli szparagowej, 3 łyżki oliwy z oliwek,   400 g pomidorów krojonych w sosie (1 puszka), 1 łyżeczka(...)sosu chili, 700 g bulionu, 1 łyżeczka cukru, 100 g bardzo drobnego makaronu np. literki, świeża bazylia, świeża szałwia, pieprz do smaku, ½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku, parmezan, sól do smaku. Przygotowanie: Marchew, pietruszką, cebulę, kroimy w dużą kostkę, paprykę, selera w drobną, a pora w plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na nim przygotowane warzywa, (bez fasoli szparagowej) często

Moniki Smakołyki
Sałatka z kurczakiem, makaronem i sałatą 213

taka jest moja wersja. Składniki: 1 nieduża podwójna pierś z kurczaka ¾ opakowania mixu sałat (u mnie z sałatą rzymską) Puszka fasoli czerwonej Puszka kukurydzy 1 mała czerwona papryka 250 g makaronu pełnoziarnistego lub zwykłego z pszenicy durum 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki oleju Sos: 3 łyżki wody 3 lyzki oliwy lub oleju rzepakowego(...)ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy Szczypta cukru Sól do smaku szczypta pieprzu ulubione ziola np. włoskie Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, dodać olej, słodką paprykę i przyprawę kebab gyros. Wymieszać. Odstawić na 1h do lodówki. Mięso usmażyć.  Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić. Przelać zimną wodą.  Kukurydzę i fasolką odsączyć. Paprykę pokroić

Fabryka pomysłów
Papryka faszerowana kaszą jaglaną i pieczarkami 126

Papryka faszerowana należy do moich obiadowych faworytów. Tym razem przygotowałam dla Was p rzepyszną, aromatyczną  wersję bez mięsa. do przygotowania 1 porcji potrzebujemy: - kaszę jaglaną (ja użyłam w woreczku, wykorzystałam 1/3) - kilka pieczarek - świeże zioła - koncentrat pomidorowy - 1 czerwoną paprykę - opcjonalnie ser do posypania Paprykę przekroić na dwie połówki. Oczyścić, opłukać i osuszyć. Kaszę jaglaną ugotować na sypko. Pieczarki(...)wyszorować i pokroić w cienkie plasterki. Podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Dodać kaszę, koncentrat, zioła i całość podgrzać. Połówki papryki faszerować kaszą. Wierzch posypać ziołami. Jeżeli macie ochotę można je również posypać zółtym serem i zapiec w piekarniku! Smacznego

Szybko Tanio Smacznie