papryka - 32566 przepisów (strona:318/2172)

Tortilla meksykańska z kurczakiem 207

usmażyć na patelni, nie dodając większej ilości tłuszczu niż ta, którą jest obtoczony kurczak z marynaty.Sałatę lodową posiekać na drobne paseczki, pomidorki przekroić na ćwiartki, kukurydzę odsączyć, paprykę pokroić na drobną kostkę a cebulę na piórka.Przygotować osobno sos czosnkowy i sos ketchupowy, mieszając ze sobą składniki.Placki tortilli podgrzewamy według zaleceń na opakowaniu, a następnie smarujemy(...)sosem ketchupowym, nakładamy sałatę, mięso kurczaka, kukurydzę, paprykę, cebulę, pomidorki a na koniec sosem czosnkowym. Zawijamy krawędzie do środka (żeby nie wypadał nam farsz) a następnie zwijamy w rulon, tak jak naleśniki. Podawać od razu po przyrządzeniu

Świat Domowej Kuchni
Kanapka po góralsku 247

grube plastry sera bundza, domowej roboty jeśli to możliwe, może być grilowany lub świeży2 plastry tłustego boczku, dobrze wysmażonegomasłoKolejność składania kanapki:Pierwsza połowa pieczywa- masło - sałata lodowa - szynka wędzona - papryka świeża żółta - bundz - sałata - boczek - papryka marynowana czerwona - kiełbasa Krakowska - sałata - bundz - żurawina - sałata - szynka wędzona - masło i pieczywo

Apetyczna babeczka
Żeberka w miodzie 149

oleju z rzepaku canola i owoców czerwonej palmy , dzięki czemu nabiera delikatnego posmaku i bursztynowego koloru.Sos na bazie piwa , z dodatkiem prawdziwego miodu i musztardy z dodatkiem płatków wędzonej papryki sprawia , że nasze kubki smakowe szaleją z zachwytu – intensywny ..  delikatnie słodki… troszkę ostry.  SKŁADNIKI:ŻEBERKA:- żeberka – 500 g- cebula – 2 szt- cukier kandyzowany – 1 łyżka- bulion(...)piwo Książęce jasne ryżowe – 125 ml- sól – 1 łyżeczka- pieprz – 1 szczypta- imbir – 1 szczypta- papryka czerwona – 1 szczypta- miód – 1 łyżka- musztarda z płatkami wędzonej papryki – 1 łyżka- olej z rzepaku canola i owoców czerwonej palmy – 50 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:ŻEBERKA :W garnku z grubszym dnem lub gęsiarce rozgrzewamy olej karotenowy.Dodajemy posiekaną w piórka cebulę , posypujemy kandyzowanym cukrem

Ostra na Słodko
Lasagne z mięsem / Lazania 293

Gwarantuję!Włącznie ją do swojego menu , a nie pożałujecie!    SKŁADNIKI:SOS:* masło – 2 łyżki* mąka – 2 łyżki* mleko – 0,5 l* sól , pieprz , gałka muszkatałowa , papryka* sok z cytryny – 1 łyżeczka* cukier – 1 szczypta* żółtko- 1 sztMIĘSO :* mielone mięso ( np.łopatka ) – 500 g* cebula – 2 szt* czosnek – 4 ząbki* pieczarki(...)sól , pieprz , chili , papryka* przecier pomidorowy – 4 łyżki* olej – 100 mlDODATKOWO :*makaron lasagne – ok. 300 g* ser żółty – ok. 300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :SOS :Rozpuszczamy 2 łyżki masła w garnku.Dodajemy 2 łyżki mąki i rozbijamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej masy, tak aby nie było grudek.Zdejmujemy z ognia.Powoli dolewamy mleko cały czas mieszając.Doprawiamy solą

Ostra na Słodko
Fileciki drobiowe z jarmużem 219

zwanym proszku. Składniki:250 g jarmużu 1 papryka1 filet drobiowy ok. 500 g pokrojony na duże kawałki łyżka masła250 g suszonych pomidorów sól, pieprzłyżeczka słodkiej papryki i ziół prowansalskich 3 łyżki startego sera, np. gouda2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwySposób przygotowania:Jarmuż podsmażyć na maśle z czosnkiem ( w podobny sposób jak się robi szpinak(...)Filety natrzeć solą, pieprzem, ziołami, papryką. Odstawić na godzinę. Smażyć na suchej patelni. Paprykę, pomidory, czosnek pokroić na drobno, dodać do jarmużu. Wszystko razem dusić pod przykryciem ok. 30 min.Posypać serem. Dołożyć fileciki, wymieszać. Podawać z kaszami lub z ryżem. Smacznego

pieprzny smaczek
Lasagna z kalafiorem 181

czosnku,pół litra gęstego soku pomidorowego,9 płatów lasagni,1 mały kalafior,pół litra mleka,3 łyżki masła,1 czubata łyżka mąki,sól - do smaku,mielona ostra papryka - do smaku,łyżka słodkiej mielonej papryki,świeżo zmielony pieprz (najlepiej biały) - do smaku,gałka muszkatołowa (najlepiej starta na świeżo) - do smaku,1 łyżka ziół prowansalskich(...)oleju.Mięso mielimy. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na dużej patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę i czosnek. Dodać mięso i przesmażyć lekko z dodatkiem słodkiej papryki, soli i ziół prowansalskich. Zalać sokiem pomidorowym i zagotować. Doprawić ostra papryką.Przygotować sos beszamelowy:W garnuszku roztopić masło, dodać mąkę i zaparzyć. Wlać mleko i ciągle

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto marchewkowe z chili 242

razem. Sok robiłam nie tylko z marchewki, ale również z selera, jabłka i pomarańczy. I te wszystkie składniki wrzuciłam do ciasta potem. Dla dodania wyrazistości dosypałam jeszcze ostrej papryki, którą dawało się wyczuć potem :) Świadomie ograniczyłam też ilość cukru dla lepszego kontrastu smaków - efekt jest oryginalny i bardzo smaczny :)Składniki:1, 5 szklanki wytłoków z sokowirówki,4 jajka(...)łyżki gęstej kwaśnej śmietany,1 szklanka cukru,1 szklanka oleju,2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej),1 czubata łyżeczka cynamonu,1/4 - 1/3  łyżeczki ostrej papryki,szczypta soli,1,5 łyżeczki sody,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.Całe jajka ubić z cukrem i solą, dodać olej i śmietanę - dokładnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placek po węgiersku 1717

jest już na blogu, smażymy tylko duże placki na całej patelni.Składniki na placki patrz tutaj.Składniki na gulasz:0,5 kg mięsa wieprzowego1 cebula1 paprykaząbek czosnku200 g pieczarekłyżeczka papryki słodkiejpieprzsólliść laurowyziele angielskie1 łyżeczka sosu sojowego1 litr bulionuSmażymy placki, a w tym czasie przygotowujemy sos. Mięso kroimy w kostkę, przekładamy do miski, dodajemy sos sojowy, czosnek, paprykę, sól, pieprz, mieszamy(...)przyprawione mięso smażymy w garnuszku na oleju z obu stron. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, pieczarki i pokrojoną paprykę i dodajemy pieprz. Po kilku minutach cebulę z pieczarkami dodajemy do mięsa, podlewamy bulionem i dusimy, aż mięso będzie miękkie i sos się zredukuje (około 20 minut). Placek ziemniaczany napełniamy gulaszem i składamy na pół, ja polałam również

NA MOIM TALERZU
Schab duszony 190

Kruchy i delikatny, duszony schab to pomysł na wykwintny obiad.Składniki do przygotowania mięsa:-ok. 1 kg schabu bez kości-olej-pieprz-sól-słodka papryka-3 ząbki czosnku   Schab po opłukaniu i osuszeniu nacinamy z obu stron.Do naczynia wlewamy ok. 1/4 szklanki oleju, wsypujemy płaską łyżeczkę soli, pół łyżeczkisłodkiej papryki, troszkę pieprzu oraz pokrojony w kosteczkę czosnek.Mieszamy, uzyskując(...)czasu do czasu mięso obracamy.   Przygotowujemy również warzywa:-3 marchewki-2 cebule-pół paprykioraz pół szklanki bulionu warzywnego i masło klarowane do smażenia.Marchewkę kroimy w słupki,paprykę w paskia cebulę w piórka.   Schab układamy na patelni z rozgrzanym masłem i na niewielkim ogniu smażymydo zrumienienia obu stron, kilka razy obracając.   Dodajemy warzywa

Maminek kulinarny
Zapiekanka makaronowa 195

Pomysł na danie z makaronem.Składniki:-30 dkg makaronu ( rurki )-30 dkg mięsa mielonego-20 dkg pieczarek-1 cebula-1 papryka-kawałek pora-ząbek czosnku-10 dkg żółtego sera-3 jajka-szklanka mleka-1 i 1/4 szklanki mąki-1 dkg drożdży-pieprz, sól-przyprawa warzywna-olej do smażenia   Paprykę kroimy w kostkę a cebulę i pora w ćwierćplasterki(...)wysmarowanej tłuszczem formy wlewamy niewielką ilość ciasta.   Na nim układamy makaron.   Na makaron wykładamy pieczarki i polewamy niewielką ilością ciasta.   Posypujemy pokrojoną papryką.   Układamy kolejną warstwę makaronu a na nim mięso i paprykę.   Zalewamy pozostałym ciastem.   Wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C.Na

Maminek kulinarny
Sałatka Oddziałowej z czerwonych buraczków 206

Najlepszy okres na przygotowanie przetworów z buraczków.Są młode, słodkie i dają piękną barwę a gdy dodamy do nich paprykę i cebulę,będziemy mieć smaczną sałatkę.Składniki:-3 kg buraczków-1 kg papryki-1 kg cebuli-3/4 szklanki octu-1 szklanka wody-1/2 szklanki cukru-3 płaskie łyżeczki soli-1 płaska łyżka warzywka-pieprz do smaku(...)Buraczki gotujemy ok. 25 minut i obieramy ze skórki.Tarkujemy na grubych oczkach.   Cebulę kroimy w drobną kostkę.   W kostkę kroimy też paprykę.   Buraczki, paprykę i cebulę mieszamy.W dużym garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem, solą i warzywkiem.Dodajemy warzywa i mieszamy.Gotujemy 15 minut od momentu wrzenia.Do smaku przyprawiamy pieprzem.   Gorące przekładamy

Maminek kulinarny
Mussaka 191

smaczna zapiekanka wywodząca się z kuchni greckiej. Wbrew pozorom łatwa w przygotowaniu.  Składniki:500g mięsa mielonego (najlepiej z jagnięciny, ja użyłam wieprzowo-wołowego)1 kg ziemniaków1 bakłażan1 cukinia2 papryki czerwone2 cebule4 pomidory3 ząbki czosnkuPasta pomidorowa4 liście lauroweSłodka i ostra papryka w proszku do smakuSól, pieprz do smaku2 łyżki suszonego oreganoOliwa z oliwek do smażeniaJogurtSok z cytryny Pokrojoną(...)duże plastry cebulę przesmażamy na oliwie. Dodajemy rozgnieciony czosnek, liść laurowy, słodką i ostrą paprykę i oregano. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy mięso i pastę pomidorowa. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy kilka minut. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami mięso, następnie pokrojone w plastry warzywa (podsmażone wcześniej bakłażan, cukinia, papryka, pomidory) i zblanszowane ziemniaki. Całość polewamy jogurtem z sokiem z cytryny

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron Chow Mein z kurczakiem, warzywami i sosem hoisin 327

Składniki:250 ml bulionu1 opakowanie makaronu Chow Mein (dostępny w Lidlu- tydzień chiński)2 piersi kurczaka3 ząbki czosnku, pokrojone w talarki3 dymki, pokrojone w piórka, razem ze szczypiorkiem1/2 papryki czerwonej, 1/2 papryki zielonej, 1/2 papryki żółtej50g pędów bambusa ze słoika, pokrojonych w słupki100g fasolki szparagowej, drobno pokrojonej2 marchewki, umyte, obrane i pokrojone w słupki1 łyżeczka mąki ziemniaczanej3 łyżki sosu sojowego2(...)żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C, w celu podtrzymania temperatury.Do woka znów nalewamy 1 łyżkę oleju, pokrojony czosnek i dymkę wrzucamy na gorący tłuszcz, dodajemy kawałki papryk, marchew, pędy bambusa, fasolkę. Makaron Chow Mein zalewamy wrzącą wodą na 3-4 minuty, następnie odcedzamy.Kawałki kurczaka wyjmujemy z piekarnika i dodajemy do warzyw, dolewamy bulion, 3 łyżki sosu

Smakowity Blog Kulinarny
Domowy paprykarz szczeciński 164

bosmati1/2 czerwonej papryki3-4 łyżki koncentratu pomidorowegopieprz świeżo mielonysólpapryka ostra i słodka mielona do smaku1 łyżeczka cukru (ewentualnie)1 łyżka oliwyPrzygotowanie:Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę, czosnek i paprykę drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę, paprykę i czosnek. Dodajemy odsączonego z wody tuńczyka z puszki, mieszamy, dodajemy koncentrat i przyprawy. Na koniec wszystko łączymy

Smakowity Blog Kulinarny