imbiru3 ząbki czosnkukilka ziarenek czarnego pieprzupół łyżeczki soli morskiej2 suszone papryczki pepperronigałązka świeżego rozmarynu1/2 łyżeczki słodkiej paprykiFilety układamy w naczyniu żaroodpornym. W moździerzu rozcieramy czosnek, imbir, pieprz, sól, pepperoni, paprykę słodką, dodać oliwę, sos sojowy i ocet, wymieszać; na koniec dorzucamy rozmaryn i pokrojoną w kostkę paprykę – tak wykonaną masą smarujemy po wierzchu rybę. Na samą górę układamy pokrojone
kuchcikowniaZiemniaki w panierce z kaszy manny...Złociste, idealnie chrupiące i pyszne.Obtoczone tymiankiem, słodką papryką i ... kaszą manną.Smaczny zamiennik ziemniaków z wody czy frytek.Kto ma ochotę?Zapraszam do stołu! Składniki:1 kg ziemniaków;3 łyżki kaszy manny;1 łyżeczka słodkiej papryki;1 łyżeczka tymianku;2 łyżeczka soli (jedna do gotowania ziemniaków, a druga do panierki);1/2 łyżeczki czarnego pieprzu(...)wrzenia. Następnie gotować jeszcze przez 5 mniut na średnim ogniu. Po tym czasie odcedzić i odparować ziemniaki.Przygotować panierkę do ziemniaków: wymieszać ze sobą kaszę manną, tymianek, słodką paprykę, pieprz i sól. Do garnka z odcedzonymi i odparowanymi ziemniakami wsypać panierkę. Garnek zamknąć pokrywką i potrząsać nim, aż panierka pokryje wszystkie kawałki ziemniaków.Naczynie żaroodporne lub blachę od piekarnika
Gospodyni Miejskapieczarek;7 średnich ziemniaków;3 łyżki majonezu;3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;250 g żółtego sera;Przyprawa do ziemniaków;Przyprawa do kurczaka;1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;Sól;Pieprz;Olej.Sposób przygotowania:Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w słupki. Tak przygotowane frytki włożyć do miski, wlać odrobinę oleju, oprószyć przyprawą do ziemniaków i dobrze(...)plasterki pieczarek, wymieszać i podsmażyć. W międzyczasie przyprawić solą i pieprzem.Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Przygotować sos. W miseczce wymieszać ze sobą majonez, śmietanę i paprykę w proszku. Przyprawić solą i pieprzem.Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć upieczone frytki, posypać połową startego sera i polać sosem. Na sos wyłożyć kurczaka z pieczarkami, a wierzch oprószyć pozostałym startym
Gospodyni Miejskasoli.Nadzienie:Puszka tuńczyka rozdrobnionego w oleju (waga netto, po odsączeniu 130 g);1/2 puszki kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 140 g);2 średnie, kiszone ogórki;1/2 średniej, czerwonej papryki;1 łyżka majonezu;1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Sól;Pieprz;10 g kiełków (u mnie brokułu).Dodatkowo:Tłuszcz do wysmarowania foremek na babeczki;Folia spożywcza.Sposób(...)dolna, 3 półka) przez 10 - 15 minut. Upieczone babeczki wystudzić. Wyjąć z formek.W międzyczasie przygotować nadzienie.Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do papryki. Wymieszać.Ogórki pokroić w drobną kostkę. Dodać do kukurydzy i papryki. Wymieszać.Tuńczyka odsączyć z oleju. Dodać do warzyw. Wymieszać.Do farszu dodać majonez i śmietanę. Wymieszać.Nadzienie przyprawić solą
Gospodyni MiejskaGołąbki bez zawijania...Okrągłe kotlety na bazie mięsa mielonego i ryżu.Z dodatkiem drobno poszatkowanej kapusty i cebuli.Dobrze przyprawione kminkiem, czosnkiem oraz słodką i ostrą papryką.Smażone jak kotlety - na gorącym oleju i dodatkowo pieczone w bulionie.Szybsze, prostsze od tradycyjnych, a tak samo smaczne.Zapraszam!Składniki:500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);Mała główka białej kapusty(...)ryżu (u mnie 1 torebka);1 duża cebula;1 duże jajo;200 ml kaszy manny;1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego;1 łyżeczka kimnku;2 ząbki czosnku;Szczypta słodkiej papryki;Szczypta ostrej papryki;Sól;Pieprz;Olej do smażenia;Bułka tarta do obtoczenia kotletow;1 łyżka przyprawy uniwersalnej np. vegety;1 litr gorącej wody (do rozpuszczenia vegety).Sposób przygotowania:Kapustę umyć
Gospodyni MiejskaZapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem...Dwie warstwy cienutkich plasterków ziemniaków.Między nimi mięso mielone podsmażone z cebulą.Przyprawione czosnkiem i słodką papryką.Zalane kremowym sosem beszamelowym.Obsypane po wierzchu mozzarellą i natką pietruszki.Pychota!Składniki:1 kg ziemniaków (waga przed obraniem);500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);2 średnie cebule;150 g startej mozzarelli;250 ml mleka(...)łyżki masła;4 łyżki mąki pszennej;2 ząbki czosnku;1/2 łyżeczki słodkiej papryki;1 łyżka drobno posiakanej natki pietruszki;Sól;Pieprz;Przyprawa uniwersalna np. vegeta;Olej.Sposób przygotowania:Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w bardzo cienkie plasterki (najlepiej zetrzeć na boku tarki służącym do tarcia ogórków na mizerię), oprószyć vegetą (1 łyżeczka) i wymieszać.Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę
Gospodyni Miejskaazjatyckimi ziołami i winem śliwkowym. Polska "jabłkiem stoi", wiec moja wersja sosu to niezwykle ciekawe połączenie Cydru Lubelskiego z sokiem z cytryny, domowym masłem ziołowym, pikantną konfiturą z papryki (można zastąpić posiekaną chili), dużą ilością natki pietruszki razem z łodyżkami i grubo mielony świeży pieprz.Zachowując podstawowe zasady gotowania muli, potrawa zawsze się uda. Po pierwsze świeże mule! Jeśli przed(...)przygotowania:15 minutPorcje: 4 Składniki:1 kg żywych muli w wodzie morskiej,1 szalotka,4 ząbki czosnku,1/2 szklanki cydru,1 cytryna,3 łyżeczki pikantnej konfitury z papryki lub posiekana chili, 1/2 kostki masła ziołowego,*1/2 pęczka natki pietruszki,sól i pieprz do smaku, Przygotowanie:Mule odsączyć w cedzaku z wody morskiej
SzczyptaSmaQskubnąć. Dziś pokażę wam w jaki prosty sposób bez domowej wędzarni można zrobić pyszną domową szynkę dojrzewającą.SKŁADNIKI: - schab ( najlepiej środkowy użyłam dwa razy po 400g )- cukier- sól - papryka słodka- papryka ostra - czosnek grenulowany - pieprz świeżo zmielony SPOSÓB WYKONANIA:- schab myjemy i osuszamy jeżeli nie lubimy tłuszczyku wycinamy go - schab obsypujemy cały cukrem z każdej(...)ponownie wkładamy do lodówki na 24h- po tym czasie wyciągamy go z lodówki myjemy suszymy i posypujemy swoimi ulubionymi ziołami ja zrobiłam dwa kawałki jeden z pieprzem i papryka ostrą a drugi z papryka i czosnkiem. - gdy obsypaliśmy nasz schab przyprawami wkładamy do do siatki do mięsa jeżeli takiej nie posiadamy równie dobrze możemy go włożyć do nowej podkolanówki
Basia w kuchniziołowej, zrobić go na ala Apetina . Już nie mogę się doczekać kiedy przejdzie aromatem ziół i wykorzystam go do mojej ulubionej sałatki.SKŁADNIKI:- twaróg (kupuję półtłusty) 200g- oregano- tymianek- papryka ostra(nasiona)- oliwa do zalaniaSPOSÓB WYKONANIA:- twaróg kroję w kostki mniej więcej równe- układam je warstwowo w słoiku, każdą warstwę posypuje ziołami oraz papryka i tak do końca słoika. Zioła(...)jakie wykorzystałam oraz papryka pochodzą z mojego ogródka więc mam je w 100% bez chemii :) - po ułożeniu wszystkiego zalewam to oliwą aby przykryły wszystkie kostki- wkładam do lodówki na ok 7 dni aby wszystko razem ładnie przeszło- po tygodniu można wcinać tylko czy ja tyle dni wytrzymam :) SMACZNEGO WSKAZÓWKI- ja dodaję tymianek, oregano oraz paprykę ale możemy równie
Basia w kuchnizrobić dwa w jednym chleb w postaci gotowej ciepłej kanapki.Miałam to szczęście,że przepis na to dostałam od rodowitej Włoszki. Tym razem w środku wylądowało salami, mozzarella, papryka i świeża pachnąca bazylia. Oj jak ciężko się powstrzymać robiąc zdjęcia, aby nie skubnąć odrobiny :))SKŁADNIKI:675 g mąki typ 5502,5 łyżeczki suszonych drożdży 1,5 łyżeczki soli(...)łyżki oliwy plus dodatkowo do posmarowania ciasta375 ml letniej wody 10 szt plastra salami (użyłam z pieprzem)300 g sera mozzarella garść listków bazylii 2 papryki pokrojone w kostkę świeżo zmielony pieprz SPOSÓB WYKONANIA:- mąkę, sól, drożdże mieszam ze sobą w misce następnie dodaję wodę oraz oliwę i wyrabiam na jednolitą masę aż ciasto
Basia w kuchnidodać do niego warzywa, to idealny pomysł na szybki, zdrowy i smaczny obiad. pojedynczy filet z kurczaka1/2 kubka małego jogurtu naturalnego1 małe jajko1 łyżka sosu sojowego1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta soli i pieprzuotręby (dowolne, ja użyłam pszennych)papryka: słodka i ostra, czosnek granulowany, pieprz, tymianek 1. Umyty filet pokroić w paski. 2 W misce wymieszać jogurt, jajko, sos sojowy(...)słodką paprykę,, sól i pieprz. Do marynaty włożyć pokrojone mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę.3. Na talerzyk wysypać otręby, dodać paprykę: słodką i ostrą, czosnek granulowany, pieprz, tymianek (należy dodać ich sporo, by nadać panierce smaku i charakteru - jeśli przypraw będzie zbyt mało, kurczak będzie "nijaki").4. Kawałki kurczaka obtaczać w panierce.5. Filety można zgrillować na grillu
Szefowa kuchnimąki szklanka mleka 3 łyżeczki cukru50g drożdży1/4 szklanki oleju szczypta soliFarsz:1 duża cebula 1/4 czerwonej papryki10 średniej wielkości pieczarek 100g szynkigarść kukurydzy z puszkiolej do podsmażeniaprzyprawy: papryka słodka, ostra, sól, pieprz, czosnek granulowany+ ser do posypania Przygotowujemy szklankę i naczynie o większej średnicy do wykrawania kółek. 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże oraz cukier(...)misce umieszczamy mąkę, dodajemy sól, rozczyn oraz olej. Zagniatamy na gładkie ciasto, jeśli ciasto zbyt mocno się klei, podsypujemy mąką. Zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.3. Cebulę, paprykę i szynkę kroimy. Pieczarki tarkujemy. Na patelni podsmażamy cebulę razem z papryką. Kiedy cebula się zeszkli, podlewamy niewielką ilością wody (dzięki temu warzywa zmiękną). Kiedy woda wyparuje, wrzucamy i podsmażamy pieczarki
Szefowa kuchnizimno. W efekcie końcowym uzyskujemy słodko-słono-ostry, niepowtarzalny i bardzo wyrazisty smak. Sos można przyrządzić ze składników, które zwykle mamy w domu.7 łyżek cukru4 ząbki czosnku2 łyżeczki ostrej papryki w proszku2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku1 łyżeczka gałki muszkatołowej100ml sosu sojowegoodrobina pieprzu2 łyżeczki ostrej musztardy200ml łagodnego keczupu1. Do garnka lub na patelnię wsypujemy cukier. Podgrzewamy do momentu aż zrobi(...)sekund.3. Do garnka wlewamy sos sojowy wymieszany z odrobiną wody. Po wlaniu chłodnych płynów, karmel zmieni się w zbitą, twardą grudkę. Po kilku minutach gotowania, rozpuści się. Wtedy dodajemy paprykę słodką, paprykę ostrą, gałkę muszkatołową oraz pieprz. Gotujemy do momentu aż uzyskamy konsystencję gęstego syropu. 4. Zdejmujemy sos z ognia, dodajemy keczup, musztardę, mieszamy. Przelewamy do miseczki i odstawiamy
Szefowa kuchnitwarogu półtłustego250g margaryny3 i 3/4 szklanki mąki 2 łyżeczki soli Farsz:2 średnie cebule 300g mięsa mielonegokilka sztuk małych pieczarek3 plasterki żółtego serakulka mozzarelli3 łyżki koncentratu pomidorowego papryka słodka, papryka ostra, pieprz, sól, gyros, czosnek granulowanyolej do smażenia+ jajko do smarowania1. Przygotowujemy ciasto. Twaróg wrzucamy do miski i rozgniatamy widelcem. 2. Do twarogu dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę(...)kroimy drobno, pieczarki, ser żółty i mozzarellę ścieramy na tarce. 5. Przygotowujemy farsz. W garnku podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy mięso mielone, które posypujemy przyprawami: solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą, gyrosem i czosnkiem. Podsmażamy aż mięso przestanie być surowe, dodajemy pieczarki. Całość dusimy do momentu aż woda wyparuje, po czym odstawiamy w chłodne miejsce, Po wystygnięciu mieszamy
Szefowa kuchnisię może na jutrzejsze imprezy Andrzejkowe :)Składniki :3 czerwone mięsiste papryki1/2 szklanki bułki tartej1 szklanka mielonych orzechów włoskich1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego1/4 szklanki oliwy z oliweksól, mielona ostra paprykaPrzygotowanie:Papryki umyć, osuszyć i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 *C przez około 30 min. - z termoobiegiem (ok. 200*C w zwykłym piekarniku)Kiedy skórka będzie miejscami czarna i przypalona, przekładamy(...)papryki do torby plastikowej na ok. 10 minPo tym czasie należy zdjąć z nich skórę, wyrzucić gniazda nasienne, przestudzić i zmiksowaćOrzechy zmielić, dodać je do masy paprykowej z pozostałymi składnikami, wymieszać. Taką pastę podałam jako przystawkę na krakersach
Proste Potrawy