papryka - 32566 przepisów (strona:323/2172)

Faszerowany kalafior 233

Faszerowany kalafior SKŁADNIKI: kalafior -1 duży ser żółty - 200 g mięso mielone -0,5 kg papryka zielona -1 strąk papryka czerwona -1 strąk papryka żółta -1 strąk szczypiorek pieczarki -5 szt jajka -2 szt majonez -3 łyżki cebula - 1 szt keczup do dekoracji ryż 4 łyżki ugotowany na sypko PRZYGOTOWANIE: Kalafior opłukać, włożyć do wrzącej i osolonej wody, gotować(...)minut, wyjąć, osączyć na sicie. Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, usmażyć na złoty kolor. Do cebuli dodać pieczarki, chwilę razem poddusić. Papryki umyć, osączyć, pokroić w kosteczkę. Szczypiorek umyć, pokroić drobno. Do mięsa mielonego dodać wszystkie składniki, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całego kalafiora nadziać między różyczkami farszem. Kalafiora ułożyć w naczyniu

Kuchnia Danusi
Leczo grzybowe do słoika 299

Leczo grzybowe do słoika SKŁADNIKI:1 durszlak grzyby świeżepieprz,sól,3 łyżki cukier,1 słoiczek mały koncentrat pomidorowy,4 szt papryka czerwona,0,5 kg cebula,1 szkl woda,1 szkl olej,5 łyżek ocet 10 %PRZYGOTOWANIE:Grzyby oczyścić, opłukać, włożyć do rondla, dodać sól, ugotować do miękkości. Ugotowane grzyby odcedzić na sicie, pokroić w szersze paski. Paprykę i cebulę(...)obrać, pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać olej , włożyć cebulę udusić. Do uduszonej cebulki dodać paprykę, poddusić kilka minut. Do pokrojonych grzybów dodać cebulę z papryką, wodę, dokładnie wymieszać. Następnie doprawić grzyby koncentratem pomidorowym , cukrem, octem, solą i pieprzem, trochę jeszcze dusić na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Leczo grzybowe nakładać do słoików, pasteryzować 25 minut

Kuchnia Danusi
Leczo z cukinią i pieczarkami 176

Leczo można przyrządzać na wiele sposobów  Leczo z cukinią i pieczarkami SKŁADNIKI: pieczarki - 250 g cukinia -1 szt mała papryka czerwona - 1 szt papryka żółta - 1 szt pomidory - 2 szt cebula - 2 szt koncentrat pomidorowy - 1,5 łyżki sól i pieprz majeranek bazylia papryka czerwona ostra w proszku tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w pół plastry. Warzywa umyć(...)pieczarki. Następnie podsmażyć kiełbasę, a na samym końcu warzywa. Składniki przełożyć do garnka, wlać szklankę gotowanej wody, dodać koncentrat pomidorowy, dusić na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia dodać majeranek, paprykę ostrą i bazylię. Doprawić solą i pieprzem

Kuchnia Danusi
Sałatka wielowarzywna na zimę 169

dawna robię tą smakowitą sałatkę na zimę, polecam bo jest rewelacyjna. Sałatka wielowarzywna na zimę SKŁADNIKI: kalafior - 1 szt brokuł -1 szt fasolka szparagowa - 350 g papryka żółta - 1 szt papryka czerwona - 1 szt ZALEWA 6 szkl wody 0,5 szkl octu 10% Jamar 6 łyżek cukru 1 łyżka soli 7 ziaren ziela angielskiego 0,5 opak gorczyca 1 łyżka(...)oleju na słoik 1 liść laurowy na słoik. PRZYGOTOWANIE Warzywa umyć, osączyć.  Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski.  Kalafiora i brokuła podzielić na różyczki.  Z fasoli szparagowej odciąć końcówki. Wlać wodę do garnka, dodać sól i zagotować. Do wrzącej wody wrzucić fasolkę, brokuła i kalafiora, gotować przez 3 minuty, wybrać łyżką cedzakową. Następnie

Kuchnia Danusi
Sałatka z jarmużu 214

Zdrowa i pyszna sałatka warzywna Sałatka z jarmużu SKŁADNIKI:  jarmuż - 1 torebka ( 200 g)  papryka czerwona - 1 szt  papryka żółta - 1 szt  kalafior - 0,5 szt  brokuł - 0,5 szt  sól i pieprz  oliwa z oliwek  sok z cytryny  musztarda - 1 łyżeczka  PRZYGOTOWANIE  Papryki umyć, osączyć, pozbawić gniazd nasiennych(...)Następnie pokroić paprykę w paski.  Kalafiora i brokuła umyć, podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie.  Jarmuż opłukać, osączyć, odciąć ogonki i grube nerwy, liście porwać na mniejsze kawałki.  SOS  Oliwę wymieszać z musztardą , solą i pieprzem, oraz sokiem z cytryny.  Sałatkę polać sosem, wymieszać.  Smacznego !  (function

Kuchnia Danusi
Patisony faszerowane 181

łyżkisól i pieprzwegetatłuszczcebula - 1 szt PRZYGOTOWANIE:Ściąć górę z patisonów, środek wyciąć nożem lub wydrążyć łyżką. Mięso wyłożyć na patelnię, podlać odrobiną tłuszczu, smażyć na wolnym ogniu. Papryki umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, razem z pomidorem i miąższem z patisonów. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać do mięsa mielonego. Gdy mięso jest już(...)podsmażone dodać paprykę i pomidory i miąższ, przyprawy i bazylię suszoną. Do gotowego mięsa dodać keczup pikantny, dokładnie wszystko wymieszać i trochę razem poddusić. Wrzucić patisony do osolonej wody na 15 minut, gotować . Gdy patisony będą prawie miękkie, wyłożyć patisony na cedzak, aby się osączyły. Gorącym farszem napełniać patisony , które też są jeszcze gorące, udekorować listkami bazyli. Podawać zaraz

Kuchnia Danusi
Smaczna rybka w warzywach 188

morszczuka2 jajkasól i pieprzmąka1 żółta papryka1 czerwona papryka2 cebuletłuszcz do smażenia1 puszka groszku konserwowanegoPRZYGOTOWANIE:Filety na noc wyjąć z zamrażalki, by się rozmroziły. Następnie pokroić morszczuka na większe kawałki. Paprykę umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę, dusić na wolnym ogniu do miękkości. Do uduszonej cebulki dodać paprykę

Kuchnia Danusi
Leczo 143

Składniki: 2 kg czerwonej papryki, 1 kg pieczarek, 0,5 kg cebuli, ok. 12 parówek Berlinek, 2 podwójne piersi kurczaka, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 6 łyżek oleju, 2 łyżeczki bukietu smaku Kamis, sól morska Kamis Specialite, pieprz czarny Kamis Specialite, ognista mieszanka Kamis Specialte podajemy z ryżem jaśminowym Sonko. Przygotowanie:     Paprykę i pieczarki dokładnie myjemy, paprykę kroimy(...)parówki w większe kawałki. Do garnka wlewamy olej i wrzucamy pokrojone piersi kurczaka (przyprawione pieprzem i solą). Dodajemy cebulę oraz pieczarki. Dusimy ok. 15 minut. Następnie dodajemy paprykę i na samym końcu parówki. Mieszamy. Doprawiamy koncentratem, bukietem warzyw oraz solą, pieprzem oraz ognistą mieszanką przypraw. Gotujemy jeszcze ok. 30-40 minut.  Podajemy z ugotowanym ryżem

Aga w kuchni
Penne di pomodoro 187

Składniki: 1 opakowanie makaronu rurki Czaniecki, 150 ml domowego koncentratu pomidorowego, 10 zielonych oliwek, 100 g boczku, 1/2 cebuli, 1 czerwona papryka. 1/4 łyżeczki chilli, sól, pieprz, słodka papryka. Przygotowanie:      Makaron gotujemy al dente. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek wraz z cebulką. Następnie dodajemy paprykę i oliwki pokrojone w plasterki. Całość zalewamy domowym koncentratem(...)pomidorowym. Sos mieszamy i przyprawiamy: chilli, papryką, solą, pieprzem i bazylią. Na koniec dodajemy makaron i mieszamy

Aga w kuchni
Faszerowane muszle kaszą 192

Składniki: 1 opakowanie makaronu muszle 3 kolory Czaniecki, 1 szklanka kaszy jaglanej Kupiec, 300 g mięsa mielonego, 1 mała cukinia, 1 cebula, 1/3 czerwonej papryki, 1/3 żółtej papryki, 1/3 zielonej papryki, 30 g żółtego sera, 1/3 szklanki bulionu, 2 łyżki natki pietruszki, 2 łyżki ketchupu, sól, pieprz czarny, bazylia. Przygotowanie:      Muszle gotujemy al dente w osolonej(...)jaglaną- na szklankę kaszy dodajemy 2 szklanki wody i lekko solimy, gotujemy, aż do odparowania całej wody. Do mięsa dodajemy startą na tarce cukinię i pokrojone w kostkę kolorowe papryki. Następnie dodajemy kaszę i podlewamy 1/3 szklanki bulionu, dodajemy ketchup, przyprawy i natkę pietruszki. Muszle faszerujemy farszem z kaszy, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy ok. 15 minut

Aga w kuchni
Gulasz 186

Składniki: 500 g mięsa od szynki, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 papryka, 1 cebula, 1 kostka wołowa, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, szczypta chilli, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki. Przygotowanie:      Mięso od szynki kroimy w kostkę, przyprawiamy pieprzem i solą. Cebulkę podsmażamy na patelni, dodajemy mięso i smażymy je na rozgrzanym tłuszczu. Następnie zalewamy(...)zimną wodą (ok. 3/4 szklanki) i dodajemy kostkę wołową. Sos zaciągamy mąką wymieszaną z zimną wodą. Dodajemy koncentrat i paprykę pokrojoną w kostkę. Całość dusimy, aż do zgęstnienia. Na koniec dodajemy chilli, słodką paprykę i zioła

Aga w kuchni
Gulasz drobiowy z czerwoną fasolą. 246

Składniki : 1kg filetów z kurczaka 250g czerwonej fasoli 3 duże pomidory 2 cebule 1l bulionu drobiowego 3 łyżki mąki 3 łyżki oleju 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Fasolę zalewamy zimną wodę, tak aby wody było 3 razy więcej niż fasoli. Odstawiamy na 12 godzin(...)między czasie kroimy cebulę i pomidory w małą kosteczkę i dodajemy do mięsa. Wlewamy bulion i dusimy 30 min. Następnie dodajemy odcedzoną i ugotowaną fasolę. Po tym dodajemy paprykę w proszku, sól, pieprz i ostrą paprykę w proszku, i dusimy kolejne 40 min.  Serwujemy na nie dużym talerzyku z małą kromką chleba razowego

Kuchnia Łukasza
Frittata z cukinią z piekarnika 218

Kolejne moje podejście do frittaty. Gdy robiłam ją po raz pierwszy dodałam mizunę i pomidorki  Tym razem zrobiłam z cukinią, papryką oraz pączkami nasturcji. Nie smażyłam jej na patelni tylko od razu zapiekłam w piekarniku w szklanej formie do tarty Termisil. Ta wyszła zdecydowanie pyszniejsza:)składniki:7 jajek350 g młodej cukiniipół czerwonej papryki1 mała cebula2 czubate łyżki mąkisól(...)łyżki posiekanej natkiCukinię umyć, osuszyć i zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Użyłam małych młodych cukinek, żółtej i zielonej. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę również pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju, zeszklić cebulę. Dodać cukinię i paprykę i smażyć aż soki z warzyw odparują. W misce wymieszać jajka z mąką, do smaku doprawić

Monia miesza i gotuje
Sałatka nie tylko na zimę- marynowana 217

Składniki 4 kg ogórków1,5 kg marchwi1 kg cebuli1 kg paprykizalewa:1 szklanka octu 10% JAMAR1 szklanka cukru1 szklanka oleju3 płaskie łyżki soli2 łyżki pieprzu 1 łyżka mielonej słodkiej papryki Ja dodałam troszke szczypiorku,ale na prawdę malutko,od czasu do czasu troszkę zieleni przebija ze słoiczka... Ogórki umyć, obrać i pokroić na plasterki. Cebulę i paprykę pokroic w paski(...)robocie czy malakserze, to po prostu zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wszystkie warzywa wrzucić do dużego naczynia Przygotować zalewę z octu, oleju, cukru, soli i pieprzu oraz papryki, zimna zalewę, nie gotujemy jej. Składniki sałatki dokładnie wymieszać z zalewą i zostawić na pół dnia, nawet na cały, w chłodnym miejscu. Od czasu rekami przemieszać należy i spróbować celem dołożenia

Z Kuchni Do Kuchni
Z serii-marynaty-cukinia i inne cuda 172

mlodziutkiej cukini baby1,5 kg marchwi2 kg cebuli1 kg paprykizalewa:1 szklanka octu 10% JAMAR1 szklanka cukru2 szklanki oleju3 płaskie łyżki soli3 łyżki pieprzu 2 łyżki mielonej słodkiej papryki KAMIS zielonej natki pietruszki od serca, do woli, na pęczki Ogórki umyć, obrać i przekroic na pół. UWAGA-WAŻNE!!!! w ogórkach wydrążyć gniazda nasienne! Cebulę i paprykę pokroic w paski(...)robocie czy malakserze, to po prostu zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wszystkie warzywa wrzucić do dużego naczynia. Przygotować zalewę z octu, oleju, cukru, soli i pieprzu oraz papryki, zimna zalewę, nie gotujemy jej. Składniki sałatki dokładnie wymieszać z zalewą i zostawić na całą noc, w chłodnym i zacienionym miejscu miejscu. Od czasu do czasu mieszać i próbować celem dołożenia

Z Kuchni Do Kuchni