panierka - 3500 przepisów (strona:29/234)

Smażone lody szpinakowe z wafelkami Lusette 190

szpinakowe: 700 g mrożonego szpinaku 4 jajka 2 żółtka 1 i 1/3 szklanki cukru 750 g serka mascarpone sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1 wafelek czekoladowy „Lusette” Panierka: 2 jajka 1 płaska łyżka cukru pudru 100 g herbatników Dodatkowo: 50 g czekolady deserowej 50 g czekolady mlecznej kilka listków świeżego szpinaku 1 wafelek czekoladowy „Lusette” olej(...)wodą). Masa musi być lekko gęsta, puszysta i mieć jasno złoty kolor. Ostudzić, często mieszając. Następnie dodać mascarpone, sok z cytryny i szpinak. Zmiksować i zamrozić (najlepiej przez noc). Panierka: Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Herbatniki przełożyć do foliowego woreczka i rozbić tłuczkiem do mięsa. Łyżką do lodów forować kulki i do każdej włożyć kawałek wafelka. Następnie

Oryginalny smak
Filet z kurczaka - aromatyczny i soczysty kotlet . 169

Teraz inne zagadnienie, a raczej prosty patent na to, aby filet z kurczaka nie był suchy. Na co uskarża się wiele osób. I nie trzeba tu żadnych cudownych marynat, panierek itd itp.  Śmiało można powiedzieć, tajemnica tkwi w naszych rękach, wystarczy się tylko pilnować podczas obróbki. 😉 filet z piersi kurczaka jajko sól i czarny pieprz  łyżeczka skórki otartej(...)zapomnieć, używam do tego łyżki i widelca. Ona mi zawsze przypomina o tym, czego mam nie robić. Tak zrobiony kotlecik jest nie tylko smaczny i zdrowszy niż te z panierką, ale i mięso jest bardzo delikatne i soczyste. Bez długiego marynowania i specjalnych mikstur. 😋 Jeśli mamy grusze kawałki mięsa, w czasie smażenia drugiej strony, można przykryć pokrywką. I tak postępujemy

Dieta moja pasja
Gotowana pierś w panierce 178

Dziś proponuję pierś z kurczaka gotowana w panierce , doskonale sprawdza się na obiad w ciągu tygodnia , dość szybko się ją przygotowuje , smak bardzo fajny , pierś jest soczysta i delikatna , zapraszam do wypróbowania przepisu . Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka  1 duża cebula  ząbek czosnku  pół szklanki bułki tartej  1 jajko 5 łyżek mleka  sól(...)kurczaka myję i osuszam doprawiam przyprawami cebulą i czosnkiem ,odstawiam na godzinkę , następnie do miski wsypuję bułkę tartą ,jajko , oraz mleko , wszystko razem dokładnie mieszam,kiedy mamy gotową panierkę , naszą pierś z kurczaka przekładam do panierki dokładnie wklepuję tak aby masa z bułki tartej troszkę pokryła nasza pierś , następnie na rozgrzaną patelnie przekładam mięso i smażę na złoty kolor , następnie

Mój Smak
Filety kurczaka pieczone w wiórkach kokosowych - fit schabowe. 477

naturalne tłuszcze, ale dzięki temu świetnie sprawdzają się do panierowania mięsa, które później będzie pieczone. Z ich pomocą zrobimy naprawdę smaczne i wilgotne mięsko, znacznie smaczniejsze niż wyszłoby w panierce z bułki, a dodatkowo w całym domu będzie pachnieć palonym kokosem. W rezultacie otrzymamy panierkę wytrawną, bo wiórki nie nabiorą nagle słodyczy - o to się nie martwcie - w której mięsko(...)usmażyć tego samego kotleta... dwie łyżki oleju mogą nam nie wystarczyć...  Przepis który znajdziecie poniżej, to przepis na zwykłe kawałki, ale równie dobrze można w podobnej panierce przygotować roladki, czy jeszcze inne dania z mięsa drobiowego. A może Wy macie jakieś swoje ulubione, odchudzone dania? ;-) Podzielcie się w komentarzach. Składniki: filety piersi kurczaka - 2 sztuki  sok wyciśnięty

Poezja Smaków - blog kulinarny
Aromatyczne piersi z kurczaka, smażone w głębokim tłuszczu 956

duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 płaska łyżeczka tymianku 1 płaska łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka majeranku   (u mnie zioła Skworcu ) 2 łyżki oleju lub oliwy Na panierkę: 1 jajko 100 g mąki pszennej 1/4 płaskiej łyżeczki soli 1/4 płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1/4 płaskiej łyżeczki curry 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej Wykonanie: Piersi kroimy na kawałki(...)zazwyczaj dzień wcześniej, więc w lodówce trzymam je całą noc.  Jajko roztrzepujemy widelcem i wlewamy do mięsa. Dokładnie mieszamy, aby przylgnęło do mięsa z każdej strony. Przygotowując panierkę, mąkę mieszamy z przyprawami. Piersi obtaczamy w panierce. Olej rozgrzewamy w niewielkim rondelku. Olej powinien mieć głębokość około 3 cm. W zależności od wielkości rondelka, zużyjemy inną ilość oleju

Smak mojego domu
DEWOLAJ W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH 328

Tradycyjny kotlet z kurczaka nadziany pieczarkami i serem w panierce z płatków śniadaniowych to doskonały pomysł na niedzielny obiad. Z domowymi frytkami i surówką smakuje idealnie.     SKŁADNIKI 2 filety z kurczaka, marynata staropolska , sól,  pieprz Nadzienie: 20 dag pieczarek, ½ cebuli, sól o'Sole,  pieprz,  papryka słodka w proszku, 2-3 łyżki startego startego sera, Panierka(...)Nadzienie: Pieczarki obieramy, kroimy drobno. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki, posypujemy solą, pieprzem i papryką, smażymy na małym ogniu aż odparują. Panierka : Płatki kukurydziane rozdrabniamy, mieszamy z mąką i papryką. Filety przykrywamy folią, rozbijamy tłuczkiem, posypujemy przyprawami z obu stron. Rozkładamy pieczarki, posypujemy serem, zwijamy w roladkę. Odkładamy do lodówki na 30 minut

słodki bratek
Krokiety z kaszanki w panko na purée jabłkowym z salsą z buraczków, mango i ogórków kiszonych 157

buraczków, mango i ogórków kiszonych to mój autorski przepis zainspirowany warsztatami z Andrzejem Polanem. Andrzej odczarował na nich nielubianą przeze mnie kaszankę robiąc z niej okrągłe krokiety w panierce z bułki  tartej. Ja postanowiłem pójść krok dalej i upodobnić je wyglądem do hiszpańskich  croquetas oraz obtoczyć je w japońskiej panierce panko, która nadaje niebywałej chrupkości. Winne purée(...)papierowym ręczniku i podawaj na jabłkowym purée jabłkowym z salsą z buraczków, mango i ogórków kiszonych. Na talerzu możesz umieścić też kilka kropli octu balsamicznego. *Panko to rodzaj japońskiej panierki. Można ją kupić w sklepach z żywnością azjatycką. Jeżeli jej nie dostaniesz, wykorzystaj tradycyjną tartą bułkę

Food Square
Slodkie krokiety z bananami 150

prostu smarujemy dżemem. Tym razem stwierdziliśmy, że pora stworzyć coś bardziej ambitnego. Tak powstał przepyszny, choć niepozorny z wyglądu deser. Krokiety nadziewane bananami i kajmakiem, otulone kokosową panierką. Do uzyskania idealnie cienkiego naleśnika należy zrobić dość rzadkie ciasto i bardzo szybko rozprowadzić je po patelni. Przepis poniżej doskonale się do tego nadaje. A przy pominięciu cukru sprawdzi się także jako(...)cienkie. Smażymy na patelni delikatniej posmarowanej tłuszczem. Do krokietów naleśniki należy smażyć mocniej z jednej strony, druga ma być blada, będzie ponownie przesmażona po zwinięciu. Pozostawiamy do ostygnięcia. NADZIENIE: PANIERKA:  masa kajmakowa  mąka  3 banany  2 jajka  odrobina mleka  wiórki kokosowe Naleśniki smarujemy kajmakiem i nadziewamy kawałkami banana. Zwijamy jak krokiety (przykład zdjęcie poniżej). Następnie przechodzimy do panierowania. Na początku

Kuchnia od dwojga
Przepisy sylwestrowe. Ponad 60 przepisów na Sylwestra. 996

odnajdziecie w tym zbiorze coś w sam raz dla Was i waszych gości. Korzystając z okazji życzę wszystkim SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU Szybkie dania z kurczakiem: Kurczak w chrupiącej maślankowej panierce Kurczak a la kfc w chrupiącej panierce (wersja łagodna i pikantna) Domowy gyros Nugettsy z bawarsą nutą Roladki z kurczaka nadziane serem i wędliną Pizze, zapiekanki i tortille: Pizza(...)Francuskie poduszeczki nadziane pieczarkami Nadziewane pomidorki Proste panierowane pieczarki Domowe chipsy paprykowe (z tortilli) Chrupiące pieczarki z czosnkową nutą Imprezowe grzybowe crostini w pikantnej wersji Chrupiące pieczarki w bezglutenowej panierce Pieczarki w chrupiącym cieście Słodkości: -szybkie wypieki: Małe wypieki: Czekoladowe babeczki z nutellą Babeczki z kawałkami białej czekolady Kruche ciasteczka z maszynki Ekspresowe ciasteczka cynamonowe Mini serniczki z mascarpone Orzechowe

Słodkie okruszki
ziemniaczane krokiety z szynką i serem-pyszne,chrupiące,idealne na imprezę 628

pieprz troszkę vegety do smaku lub wybranych ziół-mogą być np prowansalskie lub majeranek 1 jajko 3-4  czubate łyżki mąki ziemniaczanej 100g dowolnej szynki 100g żółtego sera panierka 1 jajko trochę wody sól pieprz mąka pszenna 2-3 łyżki bułka tarta do miski dajemy zmielone ziemniaki,doprawiamy pieprzem,solą,opcjonalnie vegetą lub ziołami. Dodajemy jajko,mąkę i zagniatamy(...)dajemy na niego ser oraz szynkę i sklejamy tworząc wałek Tak robimy z całym ciastem.  Następnie jajko,wodę ,sól,pieprz oaz mąkę mieszamy ze sobą (tak jak robimy panierkę do kotletów schabowych) Krokiety moczymy w panierce oraz obtaczamy w bułce tartej.   Smażymy na złoty kolor na GORĄCYM oleju. To bardzo ważne aby dać krokiety na gorący olej

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
10 pomysłów na przekąski na sylwestra 334

kaszą jaglaną * Coś bardziej treściwego * Nuggetsy Nuggesty są proste w przygotowaniu, cieszą oko i świetnie smakują -proponujemy Wam aż 5 rodzajów do wyboru, naszymi imprezowymi faworytami są jaglane w panierce z krakersów :) Przepisy:  nuggetsy z kalafiora nuggetsy z kaszy jaglanej w panierce z krakersów nuggetsy z boczniaków  "rybne" nuggetsy z selera nuggetsy sojowe    Paszteciki z ciasta(...)cieście francuskim przemycamy wegański ser i parówki i gotowe!  Przepisy:  paszteciki z farszem z kaszy jaglanej paszteciki z serem i parówką     Paluszki z tofu w panierce  Do jedzenia na zimno i ciepło, do przekąszenia w pośpiechu lub z bułą (hot-tofu) :) Przepis: paluszki z tofu   Tortilla z meksykańskimi klopsikami Gotowe tortille kupujemy, wykładamy

Bananowe Pole
KARP SMAŻONY W GŁĘBOKIM TŁUSZCZU (keto, LCHF, optymalny, paleo) 274

Dzisiaj przedstawiam Wam zwykłego a jednocześnie niezwykłego karpia bo takiego smażonego w głębokim tłuszczu bez jakiejkolwiek panierki. Ten pomysł powstał gdy szukałam idealnej panierki LCHF i okazał się strzałem w dziesiątkę. Po prostu kwintesencja smaku i lekkości połączona z tradycją Składniki: 1 karp o wadze ok 1,5 kg 4 cebule średniej wielkości sól himalajska 200-300 g tłuszczu(...)smażenia (masło klarowane lub olej kokosowy w zależności od podejścia do kwestii postu oraz modelu odżywiania ) Patent z pozbyciem się ości znacie już w przepisu na karpia w kokosowej panierce , ale przypomnę Aby ryba po usmażeniu nie miała ości należy na karpiu od wewnątrz przed krojeniem zrobić nacięcia w poprzek ości żebrowych, tak aby je złamać nie przecinając mięsa ryby

Ola la LCHF
Ryba po grecku 331

roku postanowiłam przygotować dla Was nieco świątecznych przepisów. W pierwszej kolejności przedstawiam przepis na jedno z moich ulubionych, wigilijnych dań -  rybę po grecku . Usmażone filety ryby w panierce, przykryte aromatycznymi i soczystymi warzywami to jest coś co uwielbiam.  R yba po grecku ma też tę zaletę, że smakuje lepiej gdy postoi dzień lub dwa w lodówce, dlatego też(...)ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz oliwa do smażenia 600-700g białej ryby (łupacz, dorsz, z tańszych mintaj) woda i mąka do panierki Przygotowanie :  Przygotowanie warzyw: W dużym garnku rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej drobno posiekaną cebulę oraz pora pokrojonego w cienkie plasterki. Pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach

Codzienne Gotowanie
DORSZ W CHRUPIĄCEJ KUKURYDZIANO LNIANEJ PANIERCE 149

dlatego, że bardzo lubimy rybę.  Staram się przynajmniej raz w tygodniu na obiad serwować rybę w różnej postaci.  Dzisiaj podam przepis na dorsza w smacznej panierce, która jest chrupiąca i złocista.  Składa się z mąki kukurydzianej, siemienia lnianego i bułki tartej.  SKŁADNIKI: Panierka: bułka tarta 1/2 szkl. mąka kukurydziana 1/2 szkl. zmielone siemię lniane 5 łyżek(...)lodówki. Jajko roztrzepać. Do miseczki wsypać mąkę kukurydzianą. Do drugiej miseczki len i bułkę tartą. Filety dorsza najpierw obtoczyć w mące kukurydzianej, potem w jajku. Następnie obtoczyć w panierce z bułki tartej i lnu. Układać na rozgrzanej patelni z olejem. Smażyć z obu stron na złocisty kolor

Kuchnia Paulettes
Marynowany mintaj w sosie słodko-kwaśnym 156

Danie idealne na różne imprezy rodzinne, bo przygotowuje się 1-2 dni wcześniej i dopiero wyciąga na stół, gdy goście pukają do drzwi. Polecam panierkę z majonezem, zapewniam, że innej już nie zrobicie. Składniki: • 5 filetów z mintaja • sól, pieprz do smaku • sok z 1/2 cytryny • olej do smażenia Panierka(...)pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. • Roztrzepać jajka z mąką i majonezem. • Kawałki ryby maczać w mokrej panierce i smażyć na oleju na rumiano. • Cebulę i paprykę pokroić w paski. • Z podanych składników ugotować zalewę, dodać cebulę i paprykę

To co kocham