panierka - 3500 przepisów (strona:21/234)

Serowe knedle ze śliwkami w cynamonowej panierce 960

moich córek :) Składniki: Na ciasto: 50 dag twarogu ( najlepiej półtłustego), 30 dag mąki pszennej ( użyłam tortowej), 2 jajka, 2 dag miękkiego masła, 2 łyżki cukru pudru, szczypta soli, Na panierkę: 5 dag masła, ¾ szklanki bułki tartej, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 24 śliwki bez pestek Sposób przygotowania: Przygotowujemy panierkę – masło roztapiamy na patelni i zrumieniamy na nim bułkę tartą(...)formujemy kulę i odkładamy na posypaną mąką stolnicę. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy do niej knedle i gotujemy około 10 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową i jeszcze ciepłe obtaczamy w panierce. Panierkę można urozmaicić dodając do niej zmielone migdały, orzechy lub pistacje

Nie tylko w kuchni
Karp w kukurydzianej panierce 170

prosty przepis kilka lat temu zdradził mi pewien wytrawny wędkarz. Ma on dwie podstawowe zalety (przepis, nie wędkarz :)). Karp w panierce z mąki kukurydzianej i bułki tartej jest bardzo smaczny i nabiera nowego, lekkiego aromatu. Panierka kukurydziana ładnie przylega do ryby i sprawia, że karp wygląda i pachnie bardzo apetycznie. Ale proponowany przeze mnie sposób wycinania mięsa z ryby pozwala(...)bywa problemem w przypadku jedzenia panierowanej ryby pokrojonej w dzwonka. Pozostaje zaledwie jedna poprzeczna linia drobniutkich ości, z którą łatwo sobie poradzić. Zapraszam na pysznego karpia w kukurydzianej panierce! :) Składniki: 1 karp (wypatroszony, oczyszczony z łusek, z odciętymi zbędnymi częściami) 2 jajka 2/3 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżeczki vegety 1 łyżeczka czarnego pieprzu olej do smażenia

Trzeci talerz
Krążki bakłażana w chrupiącej sezamowej panierce 300

Dziś przekąska, chrupiąca, niskokaloryczna. Dla pożeraczy bakłażanów i nie tylko! Przygotowanie zajmuje niecałą godzinę. Najlepsze są zaraz po usmażeniu. Na przekąskę wystarczy : Nieduży bakłażan Na panierkę : łyżka bułki tartej 2 łyżki siemienia lnianego 4 łyżki ziaren białego sezamu Dodatkowo: mąka, jajko oraz sól i pieprz do smaku Do smażenia : olej lub oliwa Bakłażana trzeba opłukać, pokroić w plastry grubości około(...)stron. Solimy po to, by bakłażan po usmażeniu nie był gorzki w smaku. Posolone krążki bakłażana odstawiamy na około 15-20 minut. W tym czasie można przygotować panierkę : Bułkę tartą, sezam i siemię lniane wymieszać w misce lub głębokim talerzu. Do oddzielnego naczynia wbić jajko, posolić i dodać pieprzu - roztrzepać. 2 łyżki mąki wyspać na płytki talerz. Po przygotowaniu panierki

apetytnapieczenie
Paluszki rybne z pomidorowo- kolendrową salsą 252

łososia (lub pół na pół, lub innej tłustej ryby) 2 kopiaste łyżeczki bułki tartej 2 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki 1/2 cebuli 1 jajko świeżozmielony pieprz sól morska panierka bułka tarta /sezam/ płatki owsiane/ pokruszone krakersy mąka orkiszowa/kukurydziana/pszenna 1 jajko salsa 10-15 pomidorków koktajlowych 1 ząbek czosnku kilka gałązek świeżej kolendry 1-2 łyżki ketchupu dobrej jakości świeżozmielony(...)niskiej mocy, lepiej zrobić to blenderem ręcznym tzw. żyrafą). Z powstałej masy formujemy paluszki rybne i obtaczamy w mące. Jajko roztrzepujemy. Na talerzyk wysypujemy bułkę tartą (lub inną panierkę). Paluszki obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej (lub innej panierce). Smażymy na rozgrzanym oleju ryżowym lub rzepakowym przez ok 2 min. z każdej strony. Paluszki powinny mieć złoto-brązowy

DefinicjaSmaku
Dorsz smażony na cytrynową nutę. Soczyste wnętrze w chrupiącej skorupce 177

kolejną odsłonę ryby morskiej. Tym razem będzie to dorsz bałtycki w niekoniecznie zdrowym, ale jakże smacznym wydaniu. Nie upieczony czy nie ugotowany - tylko smażony i to w chrupiącej panierce ;) Dla samych walorów smakowych polecam. Nie zawsze przecież musi być tak totalnie zdrowo. Składniki (na 3-4 osoby): ok 1/2 kg filetów z dorsza 1/2 cebuli sól, pieprz czarny łyżka soku(...)cytryny do panierki: mąka jajko bułka tarta pieprz cytrynowy Przygotowanie: Obmyte i osuszone filety z dorsza solimy, pieprzymy. Obkładamy plastrami cebuli i skrapiamy każdy płat sokiem z cytryny. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki. Przygotowujemy panierkę. W jednej miseczce rozbełtujemy jajko. Do drugiej sypiemy mąkę, a w trzeciej mieszamy bułkę tartą z pieprzem cytrynowym. Najpierw obtaczamy płaty w mące, następnie

Kuchnia po mojemu
Zielona surówka do obiadu w 5 minut gotowa i ulepszony sposób na kotleta 178

ważne by nie tracić pięknych chwil na dworze. Głównym bohaterem dzisiejszego wpisu  będzie surówka - bo wymyślona naprędce i przyrządzana po raz pierwszy. Niedawno pisałam o eksperymentach Męża z panierką. Tym razem przepis na mega chrupiącą panierkę został ulepszony. Zapraszam do dalszej lektury by poznać tajemnicę pysznej surówki i jeszcze lepszej panierki: Składniki: 1 puszka groszku 2 liście sałaty lodowej(...)rwiemy na drobne kawałki. Dodajemy szczyptę pieprzu i łyżkę majonezu. Sałatka najlepsza po ok. 15 minutach kiedy smaki się przegryzą. Szykuje się ją dosłownie błyskawicznie. A co z tą panierką do kotletów. Po wszystkie szczegóły zapraszam do wpisu źródłowego(link powyżej), a samo ulepszenie polega na zastąpieniu mleka dwiema łyżkami śmietany 18%. Jest obłędnie chrupiąca, ma piękną barwę i już

Kuchnia po mojemu
Dorsz w panierce ziemniaczano-parmezanowej 183

Dziś śledzik... W taki dzień nie można nie zjeść rybki :D Tym razem wybraliśmy dorsza klasycznie w panierce :) SKŁADNIKI: 2 świeże filety z forsza mąka ziemniaczana 1 jajko 1 ząbek czosnku parmezan sól pieprz  olej 4 ziemniaczki  rozmaryn, tymianek, sól 2 cebule koncentrat pomidorowy sól, pieprz, papryczka chilli, szczypta cukru Opłukać filet z dorsza, pozostawić do " wyschnięcia". Przygotować(...)panierkę, podobnie jak ciasto na naleśniki: Do mąki ziemniaczanej dodać całe jajko, trochę wody wymieszać uzyskując konsystencję ciasta naleśnikowego. Dodać sól, pieprz oraz zmiażdżony czosnek.   Do przygotowanego ciasta dodać starty na dużych oczkach parmezan, całość wymieszać. W tym czasie dokładnie umyć ziemniaczki, pokroich na połówki i podgotować na wodzie (ok 10 min). Czystego dorsza oprószyć solą oraz obtoczyć

MarciochaKucharzy
Kąski z kurczaka 223

znalazł... Do jakiegoś filmu...?Pochrupać? I dla dzieci idealne! ok. 0,7 kg filetu z piersi kurczaka 1 kostka rosołowa z lubczykiem 0,5 szklanki płatek kukurydzianych 1 paczka panierki klasycznej 0,5 paczki przyprawy do mięsa 1 jajko sól pieprz Pierś z kurczaka kroimy na grubsze paski. W miseczce rozbijamy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy panierki- płatki kukurydziane(...)gnieciemy, kostkę rosołową rozpuszczamy w 1 łyżce wody (żeby była gęsta). Każdy pasek kurczaka maczamy w jajku a następnie w wybranej panierce: z kostki rosołowej, z przyprawy do mięsa, z płatków kukurydzianych, z panierki klasycznej. Wszystko smażymy na rozgrzanym oleju. Tak przygotowane kąski idealnie smakują z warzywami (pomidor, ogórek, czerwona cebula, oliwki) oraz sosem czosnkowym (pół jogurtu naturalnego, kilka łyżek

VioletoweKucharzenie
Halloumi w sezamowej panierce na sałatce z rukoli 228

tradycyjne cypryjskie kanapki oraz idealne na przyjęcie mini-kanapeczki z dodatkiem pesto . Jednak w ten weekend nabrałam ochoty na coś ekstra. "Lekko ciągnący się ser ukryty w chrupiącej sezamowej panierce... to dopiero musi być coś!"- pomyślałam. I jak pomyślałam, tak zrobiłam :) Jeszcze ciepłe kawałki sera ułożyłam na sałatce z pikantnej rukoli, słodkiej pieczonej papryki i cierpkich zielonych oliwek, która świetnie(...)zrównoważyła ciężkość sera. Wyszło proste, ale efektowne danie, którego nie powstydziłabym się podać gościom.  Halloumi w sezamowej panierce  na sałatce z rukoli, pieczonej papryki i oliwek przepis własny Składniki (na 3 porcje): 1 opakowanie halloumi (ok. 250 g) 1 jajko trochę mąki do obtoczenia ok. 6 łyżek sezamu oliwa na sałatkę: 1/2 opakowania rukoli, 2 czerwone papryki, garść

Chilli Czosnek i Oliwa
Filet drobiowy pieczony w kukurydzianej panierce z sosem warzywny red curry 234

Dzisiaj chciałyśmy zaprosić Was na pysznego kurczaka w niecodziennej dla nas panierce, z dodatkiem sosu warzywnego z curry. Kurczak dla odmiany został upieczony w piekarniku, a chrupkość panierki zawdzięczamy pokruszonym płatkom kukurydzianym. Całość obiadku komponowała się pysznie. Do przygotowania sosu użyłam p asty red curry, któr ą otrzymałyśmy w paczuszce od sklepu kuchnia świata . Filet drobiowy pieczony w kukurydzianej panierce(...)płatkach kukurydzianych. Przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożona papierem, spryskujemy delikatnie oliwą i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut – filet ma mieć chrupiącą panierkę.  Przygotowujemy sos.  Czosnek, cebulę i marchew obieramy. Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w krążki,  a marchewkę w dużą kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i zarumieniamy, dodajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Jajka ukryte w białej kiełbasie 244

Dziś przedświąteczna próba wielkanocna. Na śniadanie zrobiłam jajka ugotowane na twardo, obtoczone w surowej kiełbasie i panierce a następnie usmażyłam. Przepis podpatrzony od innych z Internetu. Okazały się bardzo dobre.  Zrobię takie na wielkanocną kolację. Ale sprawdzą się także na śniadanie i obiad :)Składniki na 4 porcje:4 kiełbasy białe, surowe4 jajka na twardopieprzjajko surowe do panierkibułka

Bon Appetit Małgorzaty
Polędwiczki z kurczaka – jak z KFC 2765

Polędwiczki z KFC.Któż z nas choć raz w życiu nie spróbował tego przysmaku?!Chrupiąca panierka … delikatne wnętrze … ostry smak zapijany litrami pepsi ;)Chcecie zrobić coś podobnego w domu ?   Spróbujcie tych polędwiczek!   Robi się je błyskawicznie … a smakują rewelacyjnie!Mogą śmiało konkurować z tymi z KFC! SKŁADNIKI:- filet z kurczaka – 500 gMARYNATA:– jogurt naturalny(...)godzinę. ( Musimy to zrobic , gdyż wtedy mięso „złapie smak” i zrobi się soczyste ). Z mąki , soli , pieprzu , proszku do pieczenia , chili i słodkiej papryki robimy panierkę. Zamarynowane polędwiczki obtaczamy dokładnie w przygotowanej panierce. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z obu stron. Po usmażeniu umieszczamy na ok. 5 minut w mocno nagrzanym piekarniku , dzięki czemu staną

Ostra na Słodko
Ziemniaki jak z ogniska 559

łyżki mąki pszennej;1 czubata łyżka soli;1/2 łyżeczki słodkiej papryki.Sposób przygotowania:Mąkę, sól i paprykę dokładnie ze sobą wymieszać.Ziemniaki umyć, nie obierać. Jeszcze mokre obtaczać w panierce z mąki, soli i papryki.Tak przygotowane ziemniaki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Ziemniaki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około(...)minut.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Podana ilość panierki wystarcza na obtoczenie około 1,5 kg ziemniaków.W ten sam sposób można przygotować także marchewkę.Ziemniaki muszą być mokre, bo inaczej panierka się nie przyklei.Do panierki można dodać ulubione przyprawy.Ja podałam z masłem czosnkowym i obsypałam solą morską.Średnie i duże ziemniaki piec przez około 50 - 60 minut, małym wystarczy 40 minut

Gospodyni Miejska
Nuggetsy z sosami 343

czasu do czasu lubię zjeść coś prostego, łatwego, tzw. wsyp, wymieszaj, usmaż i zjedz ;) Postanowiłam zrobić nuggetsy dla porównania wzięłam dwie panierki. Składniki:2 piersi kurczaka,1 opakowanie chrupery Knorr,1 opakowanie kąski z kurczaka Winiar,1 jajko,olej do smażenia.Przygotowanie:    Kawałki kurczaka pokroiłam, obtoczyłam w jajku i obtoczyłam w panierkach. Muszę przyznać, że panierka z Winiar(...)papierka, dodając do dipu słodko-kwaśnego tylko majonez i ketchup, a do sosu serowego majonez i śmietanę (bo nie miałam jogurtu). Jak dla mnie lepsze są Winiary, pod względem panierki i dipu

Aga w kuchni
Nuggetsy w płatkach kukurydzianych 978

Przepis na nuggetsy w płatkach kukurydzianych Dostałem parę wiadomości, czy w moim przepisie na nuggetsy można zamienić panierkę panko na płatki kukurydziane. W takim razie zrobię też przepis na nuggetsy z pomocą panierki wykonanej z płatków kukurydzianych. W porównaniu z panko tutaj czuć trochę kukurydziany posmak z tych płatków, ale zaletą jest to, że grubość panierki sami możemy ustalić podczas(...)woreczka foliowego i zgniatamy ręką, do wielkości jaką chcemy uzyskać, u mnie średnio z jednego płatka zostają 4 części. Kawałki kurczaka najpierw moczymy w cieście, następnie panierujemy w panierce i odkładamy na deskę. 3. Następnie postępujemy tak jak z nuggetsami w panko. Rozgrzewamy olej do smażenia. Powinno go być na tyle, by przykrył każdy kawałek mięsa ( można wykorzystać też frytkownicę

zjem to blog kulinarny