panierka - 3500 przepisów (strona:14/234)

Środa: Słodko-kwaśny kurczak w sezamie 115

samych składników można zrobić różne dania. W przypadku obudwu kurczaków wygląda to tak, że do każdego dania sposób przyrządzenia mięsa jest taki sam: kawałki mięsa smażone są w niezwykłej panierce z ciasta naleśnikowego zrobionego z… mąki ziemniaczanej, która sprawia, że panierka jest wspaniale chrupiąca. Różne jest wykończenie obydwu dań: chrupiący kurczak trafia do cytrusowej, pomarańczowej glazury, słodko-kwaśny kurczak(...)przypadku to orkisz – dorzucić warzywa i obiad, kolacja, gotowe. Przepis pochodzi z serwisu seriouseats.com Składniki: 0,5 piersi z kurczaka 1/2 szklanki oleju Kilka łyżek sezamu Posiekany szczypior Panierka 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki wytrawnego wina 2 łyżki wódki ¼ łyżeczki sody Sos 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki soku z cytryny

Niedzielny kucharz
Środa: Słodko-kwaśny kurczak w sezamie 128

samych składników można zrobić różne dania. W przypadku obudwu kurczaków wygląda to tak, że do każdego dania sposób przyrządzenia mięsa jest taki sam: kawałki mięsa smażone są w niezwykłej panierce z ciasta naleśnikowego zrobionego z… mąki ziemniaczanej, która sprawia, że panierka jest wspaniale chrupiąca. Różne jest wykończenie obydwu dań: chrupiący kurczak trafia do cytrusowej, pomarańczowej glazury, słodko-kwaśny kurczak(...)przypadku to orkisz – dorzucić warzywa i obiad, kolacja, gotowe. Przepis pochodzi z serwisu seriouseats.com Składniki: 0,5 piersi z kurczaka 1/2 szklanki oleju Kilka łyżek sezamu Posiekany szczypior Panierka 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki wytrawnego wina 2 łyżki wódki ¼ łyżeczki sody Sos 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki soku z cytryny

Niedzielny kucharz
Chrupiące nuggetsy w parmezanowej panierce 236

końcówkę karnawału mam coś specjalnego. Każdy lubi jeść na imprezie kurczaka, a większość z chrupiącą skórką lub panierką. Dziś mam kolejny fajny przepis na kurczaka, tym razem w parmezanowej panierce.  Palce lizać. Składniki:  2 duże piersi kurczaka 0,5 szklanki startego parmezanu  2 szklani bułki tartej  2 jajka 1 płaska łyżeczka soli 0,6 łyżeczki pieprzu(...)przykryciem na noc lub na 4-5 h.  W oddzielnej misce połącz bułkę tartą, parmezan i natkę pietruszki. Jaja ubij w oddzielnej misce. kawałki kurczaka obtocz w panierce, zanurz w jajku i znowu obtocz w panierce. Pozostaw go na 10 minut, aby panierka dobrze przyległa do kurczaka. Blachę wyłóż papierem pergaminowym i delikatnie ja posmaruj oliwą (użyj

Niezły Młynek
KOTLETY SCHABOWE PANIEROWANE INACZEJ 540

Najlepsze, domowe schabowe panierowane. Przepis na kotlety schabowe marynowane w mleku i cebuli.  Schabowe smażone w wyjątkowej, chrupiącej panierce. Delikatne i soczyste kotlety schabowe przyrządzone trochę inaczej, bo w chrupiącej panierce z płatków owsianych i kukurydzianych. Schabowe marynowane w mleku i cebuli, następnie smażone na smalcu. Przepis na pyszne schabowe bez bułki tartej. Jak zrobić idealne kotlety schabowe? Wypróbowany(...)domowy przepis na kruche i soczyste kotlety schabowe : składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku. Korzystajcie z mojego przepisu na schabowego inaczej. Ulepszajcie go! Polecam :) Schabowe w chrupiącej panierce z płatków owsianych. Oto składniki i przyprawy na kotlety schabowe panierowane: 500g schabu wieprzowego mleko  1 cebula 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka płatków kukurydzianych 2 jajka sól i pieprz

Moja Książka Kucharska
Wigilijny karp w ziołowej panierce czyli przepis inny niż wszystkie 186

Karp przygotowany w nowatorskiej odsłonie to zdecydowanie przepis inny niż wszystkie i z pewnością stanie się hitem wigilijnej kolacji. Ryba przygotowana w chrupiącej panierce z aromatycznego koperku, pachnącej natki z pietruszki i wyrazistego szczypiorku uświetni każdą świąteczną kolację w rodzinnym gronie. Składniki: 4 płaty z karpia bez ości 1 duże jajko mąka olej masło sól pieprz cytrynowy Ziołowa panierka(...)pęczka kopru 1/2 pęczka natki z pietruszki 1/2 pęczka szczypiorku 1 kajzerka sól pieprz Wykonanie: 1. Karpia oprószyć solą, pieprzem cytrynowym i pozostawić na około 1 godzinę. 2. Ziołowa panierka: Natkę z pietruszki, koper, szczypiorek drobno posiekać, przełożyć do kielicha malaksera i zmiksować. Następnie dodać porwaną na mniejsze kawałki kajzerkę, doprawić solą, pieprzem i ponownie wszystko zmiksować do postaci zielonej

Szalona Kuchnia Eweliny
Piersi kurczaka w panierce owsiano-serowej 320

Lubię kurczaka za ilość sposobów w jaki można go przygotować. Dziś piersi podane w panierce z płatków owsianych, pietruszki oraz sera. 3 pojedyncze piersi kurczaka 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki około 60-70 g płatków owsianych (dałam błyskawiczne, bo takie miałam) 4 duże jajka ok. 30-35 g sera Cheddar ok. 20 g sera Grana Padano mąka (np krupczatka(...)panierki sól, biały pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na kawałki podobnej grubości ( panierka jakiej użyjemy, okryje mięso dosyć grubą warstwą więc mięso nie powinno być grubsze niż około 1,5cm ). Każdy kawałek doprawiamy solą morską oraz białym pieprzem. Odkładamy na około 30 minut do lodówki. Natkę pietruszki przekładamy do miski. Dodajemy płatki owsiane oraz starte na drobnych

Smaki Na Talerzu
Obiad na niedzielę: Kurczak milanese z dymną nutą 242

Kurczak milanese to nic innego, jak panierowane kotlety z kurczaka. Możliwe wiec, że od dawna robicie kurczaka po mediolańsku nawet o tym nie wiedząc Wszystkie kotlety, schabowy, kurczak w panierce, Wiener Schnitzel swój rodowód wywodzą z Mediolanu. Metoda panierowanie cienkich plastrów mięsa w pokruszonym chlebie znana była już w czasach rzymskich, ale pierwszy przepis na cotoletta alla milansese, podane podczas(...)cielęciny, wersja z kurczakiem – polo alla milanese – przyjęła się głównie w USA i Europie Zachodniej. Nasza propozycja to lekko przekręcony przepis na panierowane filety. Do panierki dodaliśmy wędzonej papryki, która nadała mięsu wspaniały, dymny aromat. Niestety nie jest to przyprawa wszędzie dostępna (choć my ją kupiliśmy w jednej z najbardziej znanych sieci dyskontów), ale warto jej poszukać

Niedzielny kucharz
Obiad na niedzielę: Kurczak pepsi-coca-cola 160

pierś z kurczaka Sól Olej do smażenia Marynata 2 szklanki Coli lub Pepsi (co kto lubi) 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 posiekane ząbki czosnku 2 łyżki słodkiego sosu chili Panierka 1 szklanka mąki 1 łyżka wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie, dla tych którzy lubią ostrzejsze(...)chili i colę/pepsi. Wymieszaj składniki. Zanóż w marynacie filety. Przykryj naczynie i wstaw do lodówki na minimum pół godziny, najlepiej na 3 godziny. Krok 2 Wsyp składniki panierki do misy: mąkę, czosnek, cebulę, wędzoną paprykę, zwykły pieprz i pieprz kajeński. Wymieszaj. Wyciągnij mięso z marynaty, lekko osusz ręcznikiem papierowym – nie do sucha, filety muszą być wilgotne, żeby panierka

Niedzielny kucharz
Niedzielny obiad: Kotlety parmigiana, czyli schabowy pod pierzynką 205

mięsa jakby w całym kraju zaczynał się jakiś remont generalny. Kotlet schabowy nie jest specjalnie wyszukaną potrawą. To biedniejszy kuzyn sznycla po wiedeńsku, cienko utłuczonego kawałka cielęciny w panierce. Schabowy nie jest typowo polską potrawą, bo w identyczny sposób wieprzowinę przyrządzają Japończycy. Tonkatsu to wypisz-wymaluj nasz kotlet schabowy nieco tylko inaczej podawany, bo pokrojony w plastry. Kotlety parmigiana, czyli(...)sosie pomidorowym. Niby niewiele, a różnica jest ogromna. Sos jest zawiesisty, kwaskowy i świetnie współgra ze słodkawą mozzarellą i słonym tartym parmezanem. Danie jest zapiekane bardzo krótko, dzięki czemu panierka na kotletach nadal jest zwarta, niemal chrupiąca, bo nie zdąży nasiąknąć sosem. Zapiekankę można zrobić z dobrze rozklepanym schabowym, ale najlepiej smakuje z kotlecikami z cienko rozbitej polędwiczki. Możecie też

Niedzielny kucharz
Dorsz w orzechowo – pietruszkowej panierce z puree ziemniaczano – pomidorowym 227

przeszkodzie, aby go zastąpić inną rybką. Pomidorowe puree przygotowałam, z młodych ziemniaczków i wyszło nieziemsko kremowe. Całość dopełnia surówka z ogórka małosolnego, która idealnie pasuje do ryby. Składniki na panierkę do ryby (około 5 porcji): 0,5 kg fileta z dorsza 1 jajko 2 łyżki mąki kukurydzianej garść pestek dyni garść pestek słonecznika 2 łyżki mielonych migdałów 2 łyżki wiórków(...)Składniki na puree: 400 g obranych ziemniaków 4 szt suszone pomidory w oleju 1 łyżeczka masła sól Składniki na surówkę: ogórek małosolny śmietana 12 % koper pieprz Przygotowanie: RYBA W PANIERCE Fileta z dorsza porcjujemy na kawałki. Skrapiamy rybę cytryną doprawiamy solą i pieprzem, pozostawiamy na 15 minut. Pestki dyni, słonecznika i pietruszkę rozdrabniamy przy pomocy blendera. Łączymy wszystko z parmezanem

Kierunekuchnia
Chrupiący kurczak jak z KFC 214

pewno nie raz zastanawialiście się jak zrobić chrupiące udka z kurczaka. Tajemnica tkwi nie w panierce, ale w mieszance przypraw do mięsa. Znamy ten sekret. Kto nie ma od czasu do czasu ochoty na kawałek chrupiącego kurczaka z fastfooda? Niestety każdy, nawet jeśli głośno tego nie powie. Niestety, bo fastfoodowe jedzenie jest kaloryczne i, co tu dużo mówić, niezdrowe(...)jednak zrobić kiedy najdzie nas ochota na fastfooda? Możemy zrobić go w domu. Będzie pysznie i zdrowo! Mamy dla Was super przepis na pałki z kurczaka, w pysznej panierce, doprawione magiczną mieszanką przypraw. Kurczak, który jest chrupiący z zewnątrz i soczysty w środku. Cała tajemnica tkwi we wspomnianej mieszance przypraw i sposobie przygotowania. Zanim kurczak trafi do piekarnika, wcześniej trzeba

Niedzielny kucharz
PAŁKI Z KURCZAKA JAK W KFC 177

już mamy ochotę na coś niezdrowego to zamawiamy kubełek kurczaków i frytki. Dzisiaj postanowiłam spróbować zrobić kurczaka a'la KFC. Kurczak wyszedł delikatnie ostry z chrupiącą panierką. Muszę powiedzieć, że jest bardzo smaczny i podobny do tego z KFC.  Ostrzejszą nutę zawdzięczają dzięki papryczce chilli, a słodka papryka dodaje odrobiny słodkości. Chrupka panierka to płatki kukurydziane i mąką. Zapraszam(...)chilli w proszku CIASTO DO OBTOCZENIA KURCZAKA 2 jajka 1 szklanka mąki 1/2 szklanka mleka pół łyżeczki soli pół łyżeczki chilli w proszku pól łyżeczki słodkiej papryki w proszku PANIERKA DO KURCZAKA 1 szklanka płatków kukurydzianych 1/2 szklanka mąki pół łyżeczki chilli w proszku olej do smażenia Palki z kurczaka myjemy i osuszamy. Obkrajamy każdą pałkę

Kuchnia w oparach
Filety z cukinii w chrupiącej panierce 171

Cukinię można przyrządzać na rozmaite sposoby, a ja dziś wybrałam ten chyba najprostszy Wystarczy pokroić warzywo na grubsze plastry, obtoczyć w panierce, usmażyć i “filety” do obiadu mamy gotowe. A że mam sprawdzony przepis na panierkę, który używam do kalafiorowego kurczaka , więc z tego skorzystałam i za dużo wymyślania nie miałam W każdym razie obiadek z filetami z cukinii wyszedł(...)pyszniutki! Polecam Składniki: panierka do kalafiorowego kurczaka (tym razem bez ostrych dodatków, żeby dzieci mogły to przełknąć ) cukinia olej do smażenia Wykonanie: Panierka: W jednym naczyniu mieszamy siemię lniane z wodą i odstawiamy. W drugim naczyniu mieszamy suche składniki. Do naczynia z siemieniem dodajemy musztardę. Mieszamy aż składniki dokładnie się połączą. Cukinia: Cukinię myjemy, odkrawamy brzydkie końcówki i kroimy poprzecznie

Lamarida.pl
Paluszki z dorsza w panko 224

Panko (パン粉) to powszechna w Japonii nazwa panierki wykonanej z białego chleba bez skórki wyprodukowanego z różnego rodzaju skrobi, który poddany został rozdrobnieniu (forma płatków). Wskutek tego otrzymano japońską wersję bułki tartej, charakteryzującą się o wiele większą chrupkością niż klasyczne panierki, delikatnością oraz dużo mniejszą absorpcją tłuszczu podczas smażenia w głębokim oleju. Potrawy przyrządzone w panko są puszyste, chrupiące oraz(...)doskonała do smażenia w głębokim oleju, jak i na zwykłej patelni. Można posypywać nią wierzch zapiekanek, pizzy, zapiekanek makaronowych czy stosować jako spoiwo (mielone, pulpety itp.). Jest to podstawowa panierka używana nie tylko w Japonii, lecz również w innych krajach azjatyckich. Paluszki z dorsza w panko.   Składniki: - ok. ½ kg filetów z dorsza (bez skóry) - ½ szklanki panko - kilka łyżek mąki

mojewypiekiinietylko
Kotlet schabowy w zwykłej panierce. 152

przepis na kotlet schabowy, taki prosty, bez zbędnych dodatków, jak kiedyś mama czy babcia robiły. Do tego o wskazówki, co robić aby kotlet się nie falbanił ( brzeg wywijał), panierka nie odstawała i kilka innych.  A więc tak, umawiamy się na dwa kotlety. 2 kotlety schabu 2 jajka pieprz  sól bułka tarta tłuszcz do smażenia ręczniki papierowe(...)marynacie. Jeśli zostawimy mięso na noc w takim stanie, jajka zostaną wchłonięte całkowicie.  Obtaczamy w bułce tartej, najlepiej własnej roboty i dobrze  aby obie poleżały w pełnej panierce z trzydzieści minut. Panierka podeschnie i nie będzie odstawać od podłoża czyli mięsa. I tak jak pisałam przy filecie z kurczaka ( TU  ), aby mięso było soczyste, nie dziurawimy widelcem

Dieta moja pasja