Kokosowe nuggetsy (z dipem ananasowym) 403takie domowe? (nie te z McDonalda) To pewnie jeszcze większe grono miłośników się pojawia :) Chciałabym wam zaproponować trochę inne nuggetsy niż te normalnie znane... czyli nuggetsy w kokosowej panierce :) Są naprawdę pyszne, proste i szybciutkie do zrobienia. Do tego bardzo kokosowe zatem będą smakowały każdemu miłośnikowi kokosa :) Pod przepisem podam również propozycję dipu do nuggetsów. Dip ananasowo-kokosowy bardzo szybciutki(...)nuggetsy: 0,5 kg schabu lub piersi z kurczaka (bardziej soczyste wychodzą z piersi) wiórki kokosowe (ciężko mi powiedzieć ile gdyż to zależy od ilości kawałków i grubości panierki) 2 jajka + ew. odrobina mleka mąka pszenna Olej do smażenia Piersi z kurczaka (lub schab) myjemy i kroimy na takie kawałki jakie chcemy potem uzyskać po usmażeniu nuggetsów (zatem
Jedzeniomania
Kotleciki w panierce Nuggetsy 183Kotleciki w panierce Nuggetsy Dziś na obiad proponuje, kotlety drobiowe w pieczarkach, w pysznej panierce. 10 porcji 30 minut czas przygotowania Składniki: · 10 dużych pieczarek · 1 Filet z kurczaka · Jajko + 2 do panierki · 1 łyżka przyprawy(...)Wsypujemy mąki, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. 4. W grzybów usuwamy ogonki, myjemy i nakładamy farsz mięsny. 5. Panierujemy w roztrzepanym widelcem jajku oraz w panierce do nuggetsów zmieszanej z proszek do sosu meksykańskiego, który znajduje się w opakowaniu. 6. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 7. Kotlety gotowe
Kulinarna Chwila
Kotlety schabowe po meksykańsku 201Kotlety schabowe po meksykańsku Kruche i soczyste kotlety w chrupiącej panierce z dodatkiem papryki, oregano, chilli i pietruszki. Pomysł na trochę inne schabowe niż tradycyjnie ale za to niezwykle smaczne i aromatyczne. Namoczenie mięsa w mleku nadaje mu soczystości i delikatności w smaku. Polecam! Składniki: 3-4 plastry schabu 3/4 szklanki mleka masło klarowane lub olej(...)smażenia PANIERKA: 1/2 szklanki mąki 1 jajko 3/4 szklanki bułki tartej sól, pieprz 1/3 łyżeczki chilli w proszku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżka posiekanej pietruszki *** Mięso rozbijamy tłuczkiem, przekładamy do miski, zalewamy mlekiem i odkładamy na minimum godzinę (można też zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce *** *** Po tym czasie kotlety odsączamy
Blog z Apetytem
Piątek: Ryba panierowana w orzechach 197Ryba panierowana w orzechach jest chrupiąca z wierzchu i miękka w środku. Do tego przepisu najlepiej użyć filetów ze świeżej ryby. Mrożona ma w sobie dużo wody, którą panierka może nasiąknąć podczas pieczenia. Mrożonki można użyć jeśli dokładnie odciśniecie ją z wody i osuszycie. I jeszcze jedna uwaga: rybę panierowaną pieczemy na ruszcie, nigdy na blaszce, ponieważ jeśli położycie rybę(...)blaszce panierka od spodu rozmięknie pod wpływem soku wydobywającego się z mięsa. Składniki: 400 g ryby, najlepiej morskiej, najlepiej świeżej, nie mrożonej 1 szklanka migdałów 1 duże jajko 1 łyżeczka soli Pieprz Frytki 2 marchewki 2 pietruszki 1 batat Kawałek selera korzeniowego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Surówka 1 marchewka 1 jabłko (najlepsza
Niedzielny kucharz
Kotlety schabowe w panierce jogurtowej 584Kotlety schabowe w panierce jogurtowej Ciekawy pomysł na inną niż zwykle panierkę do kotleta. Dodatek jogurtu i musztardy oraz moczenie mięsa w mleku powodują, że staje się ono bardzo kruche i delikatne, a panierka jest chrupiąca i pięknie rumiana. Składniki: ok 0,5 kg schabu sól i pieprz 1 cebula 1 szklanka mleka 1 jajko 3 łyżki(...)SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Kotlety schabowe w panierce jogurtowej pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytem
Filety rybne smażone w panierce 215Filety rybne smażone w panierce PRZEPIS NA FILETY RYBNE SMAŻONE Składniki na filety rybne smażone w panierce: filety ryby świeże lub mrożone (wcześniej odmrożonego) sól pieprz mąka bułka tarta 1-2 jajka olej Jak zrobić filety rybne smażone w panierce Mrożone ryby odmrażamy na durszlaku i osuszamy papierowym ręcznikiem. Świeże filety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem(...)się smażyć, puszczą sok i zaczną się gotować i przyklejać do patelni. Jeśli chcemy by ryba miała apetycznie zarumienioną, chrupiącą skórkę, smażymy bez przykrycia! Artykuł Filety rybne smażone w panierce pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakuje
"Złota" ryba podana z sosem szpinakowym 185Danie z cyklu "czyszczenie zamrażalnika" - smażona ryba w złotej panierce podana z sosem szpinakowo-śmietanowym. Prosto i smacznie 😊 Danie idealne na piątkowy obiad. A dla osób, które nie wiedzą j ak zrobić złotą panierkę - wystarczy do mąki dodać kurkumę oraz słodką paprykę i całość dokładnie ze sobą wymieszać. Składniki na 4 porcje: 0,5 kg rozmrożonej białej(...)mniejsze kawałki i przyprawić z obu stron (solą i mieszanką do ryb). Wstawić na 1-2 godziny do lodówki. Do mąki wsypać kurkumę oraz słodką paprykę. Wymieszać. W przygotowanej panierce obtoczyć filety. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i usmażyć z obu stron filety. W międzyczasie przygotować sos szpinakowo-śmietanowy. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. W niewielkim garnku roztopić
Ugotować
Kotlety drobiowe w chrupiącej panierce 233świeżej papryki – naprawdę smaczny obiad. Takie kotlety drobiowe z piersi kurczaka świetnie się mrożą, więc zawsze można zrobić od razu więcej na zaś. PRZEPIS NA KOTLETY DROBIOWE W CHRUPIĄCEJ PANIERCE Składniki na kotlety drobiowe w chrupiącej panierce: 2 piersi kurczaka sól morska pieprz 2 jajka mąka bułka tarta olej Jak zrobić kotlety drobiowe w chrupiącej panierce: Mięso myjemy, osuszamy, kroimy(...)roztrzepujemy widelcem. Kotlety obtaczamy w mące, potem w jajku i na końcu w bułce tartej. Smażymy na oleju na złoto z obu stron Artykuł Kotlety drobiowe w chrupiącej panierce pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakuje
Menu na tydzień: Zdrowe, domowe fast foody 158Szukacie pomysłu na domowe fast foody? Oto pięć przepisów na pięć dni tygodnia: pieczone nuggetsy w chrupiącej panierce, domowy kebab drobiowy z sałatką tabulleh, wege burgery z bułeczkami własnego wypieku, błyskawiczna pizza z pełnoziarnistej mąki i lekkie wrapy z domowych tortilli. Kiedy musisz zjeść fast fooda Kto nie ma od czasu do czasu ochoty na paskudnie niezdrowego fast fooda: uwodzicielsko(...)ramach której będziemy podawać próbki potraw szykowanych na cały tydzień ;-)) Chętnych zapraszamy do wpisywania się na listę. Całe menu na ten tydzień wygląda następująco: Poniedziałek: Pieczone nuggetsy w chrupiącej panierce W tym daniu jest wszystko co kochamy w fast foodach: jest pachnące, aromatyczne i bosko chrupiące. A najlepsze jest to, że nuggetsy nie są smażone w głębokim tłuszczu. W panierce
Niedzielny kucharz
Kotleciki z piersi kurczaka w chrupiącej panierce z płatków gryczanych 186Kotlety w tradycyjnej panierce z bułki tartej są smaczne, lecz wolę ich zdrowszą wersję, która w pewien sposób przemyca co poniektóre składniki odżywcze. Jako że mam zapas różnorodnych płatków, ponieważ są one podstawą śniadania mojej córki to często używam ich do urozmaicania innych potraw. Bardzo lubię chrupiącą panierkę na bazie płatków gryczanych, nie tylko ze względu na smak(...)mikroelementów. Bogata jest też w flawonoidy zapobiegające zmianom miażdżycowym i procesom nowotworowych. Przyznam, że to niektóre jej zalety, ale nie będę rozpisywała się na ten temat. Wracając do przepisu... Panierka z płatków nie nasiąka tłuszczem - tak jak ta z bułki tartej i jest przyjemnie chrupiąca. Jeśli obawiacie się, że w Waszym domu nie przejdzie taka zdrowsza wersja kotletów to polecam
Di gotuje
Pierś kurczaka w panierce parmezanowej / Parmesan crusted chicken breast 243Mój ukochany uwielbia wszystko co jest w panierce, im bardziej chrupiąca tym lepsza. Musiałam w końcu ulec jego namowom i przygotowałam mu jego ulubione danie czyli kurczak+panierka. Nie byłabym sobą gdybym jej nieco nie urozmaiciła, dlatego dodałam do niej parmezanu i wyszło przepysznie! Polecam na szybki obiad. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Scroll down for recipe in English Pierś kurczaka(...)panierce parmezanowej (4 porcje) Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka, przecięte w poprzek na 4 cieńsze kotlety o grubości ok. 0,5 cm sól i pieprz 1 gałązka świeżego rozmarynu, listki drobno posiekane 1 szklanka startego parmezanu 2 jajka, lekko rozbełtane 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia Przygotowanie: Dopraw kotlety z każdej strony solą i pieprzem i odstaw. Przygotuj
karmelowy
Rybne kuleczki w panierce curry 225Przepis na pyszne kuleczki z ryby w chrupiącej panierce. Kuleczki są obłędne, lekkie, mięciutkie w środku, a na zewnątrz chrupiące. Panierka niczym z "kfc", złocista i pofalowana, chrupiąca. Do kuleczek użyłam ulubionej ryby, czyli filety z dorsza. Jednak można zastąpić inną swoją ulubioną rybką. Przepis powstał z myślą o dzieciach, gdyż to niejadki i trudno jest niektóre dzieci namówić(...)łyżeczek 🌿 Vegeta Natur do ryb i owoców morza 1 łyżeczka 🌿 pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki 🌿 sól 1 szczypta 🌿 pieprz czarny mielony 1 szczypta 🌿 suszona cebula 1 łyżeczka 🌿 olej do smażenia Panierka 🌿 jajko 1 szt. 🌿 mleko 1/2 szkl. 🌿 mąka pszenna 4 łyżki 🌿 sól 1/2 łyżeczki 🌿 pieprz 1 szczypta 🌿 Vegeta Natur z curry 1 i 1/2 łyżeczki 🌿 osobno mąka
Kuchnia Paulettes
Kotlet zbójnicki 166mleku i krążkach cebuli (słynny sposób M. Gessler), panieruję, smażę na smalcu, wychodzą naprawdę genialne kotlety! Klasyka to klasyka… Zdarza się, że schabowe smażę bez dodatku panierki, duszę je z krążkami cebuli, są mięciutkie, rozpływające się w ustach. Czasem na jedną stronę ścieram trochę pieczarek i tartego żółtego sera, który roztapiając się ukrywa pieczarki na kotlecie, mięso jest wtedy(...)przepisy na schabowe, te mniej lub bardziej wyszukane, a to dziś schabowy bez kości zamarynowany w ketchupie, majonezie i musztardzie z dodatkiem czosnku. Pyszny, mówię Wam! Usmażony w chrupiącej panierce dodatkowo. Myślę, że taki obiad w tygodniu to fajny pomysł na oderwanie się od wege dań z kasz, ryżu i moich ukochanych makaronów:) Jeśli jadasz mięso i lubisz schabowe
Zasmakuj Kuchni
Katsu Curry 267Katsu Curry Danie rodem z Japoni, spopularyzowane na wyspach brytyjskich przez jedną z sieciowych restauracji. Katsu oznacza panierkę, u mnie w wersji bezglutenowej i pieczonej, zamiast smażonej. Do przygotowania możesz użyć ulubionego mięsa wieprzowego lub z kurczaka. 6 Kotletów z wieprzowiny lub kurczaka 1/4 cup Mąki z tapioki (lub mąki pszennej jeśli nie paleo) 1 Jajko 1/2 cup Mąki(...)manioku Gari (lub panierki panko lub bułki tartej jeśli nie paleo) 1 Cebula lub szalotka 2 cm kawałek Imbiru 2 ząbki Czosnku 1 tbsp przyprawy Curry 1 tsp Kurkumy 1/2 tsp Płatków chilli (lub 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne) 1 tbsp Miodu 500 ml Domowego bulionu 1 tbsp Koncentratu pomidorowego 2 tbsp Octu ryżowego lub jabłkowego 1 tbsp Sosu sojowego, Tamari
Oslov.
Smażona panierowana mozzarella 189Mozzarella panierowana smażona – ciepły, lekko ciągnący ser w chrupkiej panierce. 2 kulki mozzarelli, 1 duże lub 2 mniejsze jajka, mąka pszenna, bułka tarta, tłuszcz do smażenia (masło z olejem), Mozzarellę oprószyć mąką, zanurzyć w rozbełtanym jajku, obtoczyć w bułce tartej. Ponownie zanurzyć w rozbełtanym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Ser odłożyć na około 30 minut, aby panierka trochę „zaschła(...)tartej. Panierujemy kilka razy, aby zabezpieczyć ser przed bezpośrednim kontaktem z gorącym tłuszczem. Gdy położymy ser na gorącym tłuszczu zacznie się od razu roztapiać, jeżeli będziemy mieli porządną warstwę panierki, to będzie się ładnie rozgrzewał w środku. A przecież o to nam chodzi :) Przed smażeniem na patelni połóżmy papier do pieczenia, a na nim dopiero tłuszcz. Papier zapobiegnie przywieraniu. Podałam
królestwo garów