innymi mąkami i wpływa na lekkość wypieków. Jest często wykorzystywana do wypieku ciast, babek czy np. tortilli. Doskonale sprawdza się jako panierka, dodatek do placków oraz zagęszczacz zup i sosów. To jedna z moich ulubionych mąk ze względu na wyjątkowy smak. Mąka gryczana(...)oraz witaminy z grupy B. Wykorzystywana podobnie jak mąka z orzecha włoskiego: do ciast, ciasteczek, zagęszczania oraz jako posypka i panierka. Mąka sezamowa Ma słodki smak i intensywny aromat. Zawiera duże ilości wapnia, białka, magnezu, fosforu, cynku, miedzi i żelaza. Wykorzystywana jako dodatek do ciast, ciasteczek, naleśników
BezglutenowaIzabelaWielokrotnie wspominałam, że lubię cukinię. Wykorzystuję ją na różne sposoby. Dzisiaj przygotowałam pieczoną, w panierce z dipem jogurtowym. Danie jest gotowe praktycznie w kwadrans. Jakie cukinie najlepiej wybrać? Małe, chrupiące, z błyszczącą skórką. Miąższ ma mniej pestek. Małe cukinie mają mniej wody, dzięki czemu są lepsze w smaku. Zamiast tradycyjnej panierki można użyć np. płatków kukurydzianych. Dip to jogurt naturalny(...)wymieszany z solą, słodką paprykę i suszonym oregano. Lato wkrótce się kończy, ale na blogu trwa przez cały rok! Pieczone paluszki z cukinii w panierce z dipem jogurtowym / 2 porcje Składniki: 1 mała cukinia 1 jajko 1 łyżka mleka bułka tarta 1/3 szklanki jogurtu naturalnego 2 szczypty słodkiej papryki 2 szczypty suszonego oregano sól do smaku 3 łyżki oleju rzepakowego
Moja smaczna kuchniaprzypraw. Po wymieszaniu proszku z wodą do odpowiedniej konsystencji (odrobinę gęstszej niż ciasto na naleśniki) i usmażeniu mięsa, owoców morza czy ryby zanurzonej w tempurze wychodzi pyszna, chrupiąca panierka. Mięso w takiej panierce jest przepyszne. Chrupiąca panierka i soczyste mięsko= połączenie idealne. Szybkie do przygotowania danie, które z pewnością zadowoli Twoich domowników. Idealnie sprawdzi się jako przekąska imprezowa
Zrób to smacznieNajlepiej smakuje na ciepło podany z ketchupem, sosem czosnkowym lub innym ulubionym sosem. Również z żurawiną po prostu rozpływa się w ustach. Składniki: * 1 krążek sera camembert * jajko do panierki * bułka tarta do panierki * olej do smażenia Wykonanie: Ser camembert pokroić na 8 trójkątów. Każdy panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej i ponownie w jajku i bułce tartej (podwójna(...)panierka). Na patelni rozgrzać olej, każdy trójkącik smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Najlepszy jeszcze ciepły
Zrób to smacznieryżem i odparowanym sosem. Polecam dla tych, którzy nie boją się ostrych smaków Pikantne skrzydełka skrzydełka drobiowe bez końcówek sos chili słodko-pikantny Tao Tao ( duży ) pół kostki masła panierka: 1 szkl mąki minikosteczki:czosnek, cebula, papryka słodka, szczypta chili łyżeczka soli pieprz Wszystkie składniki panierki wymieszać dokładnie ze sobą i grubo opanierować umyte i osuszone skrzydełka. Odczekać aż panierka
Pieguskowa Kuchniaburaczkami na zimno smakują wybornie 😊 Składniki na 2 porcje: - 400 g ziemniaków - 150 g twarogu chudego - 1 jajo - 40 g cebuli - koperek - tłuszcz do smażenia - łyżeczka mąki kukurydzianej Opcjonalnie panierka: - 1 jajo - bułka tarta Przygotowanie: 1. Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i tłuczemy. (chyba, że macie z poprzedniego dnia) 2. Twaróg kruszymy i wrzucamy do ostygniętych ziemniaków, dodajemy koperek wedle uznania. Tłuczemy(...)wszystko ponownie. 3. Przełożyć masę do miski, przyprawić solą i pieprzem, dodać roztrzepane jajo (zostawić odrobinę do posmarowania, jeśli nie robicie typowej panierki) i zagniatamy "ciasto" ręcznie. 4. Formujemy kotleciki. I tu już jak chcecie albo smarujemy resztą jajka nasze kotleciki i posypujemy mąką kukurydzianą (ja tak zrobiłam, a mąkę sypałam przez sitko tak jak cukier puder) lub obtaczacie kotlety
Zdrowie i pysznie na talerzuSchab w sezamowej panierce to propozycja na domową wędlinę. Wędlinę soczystą i bardzo smaczną, bez dodatku sztucznych konserwantów czy też barwników. Wystarczy zakupić większy kawałek mięsa i po zakończeniu obróbki, będziecie mogli cieszyć się smakiem domowej wędliny. Składniki na: Schab w sezamowej panierce: około 1,5kg schabu 150g suszonych śliwek około 200ml czystej wódki piętnaście łyżek... Więcej The post Schab(...)sezamowej panierce appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny GarnekMozzarellę rozerwać na drobniutkie kawałki wsypać mąkę i natkę pietruszki, wymieszać. Piersi kurze umyć i osuszyć, doprawić solą i pieprzem. Każdą pierś posmarować cienko musztardą. Płaty mięsa obtoczyć w panierce z mozzarelli. Panierkę trzeba przytrzymać ręką, ponieważ spada. Rozłożyć mięso na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 20-25 minut. Podawać z puree ziemniaczanym
Kuchnia PokoleńDzisiejsza propozycja na obiad to bardzo smaczne nuggetsy z kurczaka w wersji fit, bo panierka z płatków kukurydzianych, a do tego nie są smażone, ale pieczone w piekarniku ! A do tego idealnie sprawdzą się podane do tego pieczone ziemniaki, (przepis znajdziecie TUTAJ ), surówka z białej kapusty(przepis TUTAJ ) oraz sos czosnkowo-koperkowy (przepis na sos znajdziecie TUTAJ ) :) Nie przedłużając zapraszam(...)Przygotowanie: Fileta myjemy, osuszamy, kroimy na małe kawałki i przyprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Odkładamy w miskę i chowamy do lodówki na ok. 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy panierkę. Płatki wsypujemy do czystej torebki i rozdrabiamy, najlepiej wałkiem kuchennym :). Przesypujemy na talerz, dodajemy 1 łyżeczkę papryki słodkiej, (jeśli lubicie pikantne dodajcie szczyptę ostrej papryki), 2 łyżeczki oregano, wszystko
Gotuj z Mąkąfolie by nie traciła soczystości i piekłem w kombiwarze. Ponadto jak już rozpoczniesz swoją przygodę z dietą rozdzielną w pewnym momencie zauważysz, że kotlety panieruje się, a w skład panierki wchodzi min. bułka tarta co nie jest zgodne z dietą rozdzielną. By to ominąć trzeba wykombinować inną panierkę lub przejść na pieczenie... :) Poza tym większość ludzi już wie, że smażenie(...)praktykę, a potem stosowaniu jej systematycznie. Na początek przygotuj większą ilość buraków i zapomnij o ziemniakach lub innych węglowodanach. P.S. W przyszłości opublikujemy kilka przepisów dotyczących panierek
Dieta Rozdzielna i ZdrowieCieniutko rozbity kotlet cielęcy lub opcjonalnie drobiowy (wówczas będzie to kotlet a'la wiedeński) smażony w panierce na dużej ilości klarowanego masła. Soczysty w środku, chrupiący na zewnątrz. Podawany tradycyjnie z ziemniaczkami posypanymi natką pietruszki, sałatą z ogórkiem i śmietaną oraz cząstkami cytryny do wyciśnięcia. Panierka pełni rolę "skórki" i chroni przed wysuszeniem mięsa. Bułka nie powinna być dociskana(...)łyżkami klarowanego masła. Kotlety panierujemy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy około 3 minuty, aż spód się zrumieni. W czasie smażenia kilkukrotnie potrząsamy patelnią, aby panierka zaczęła odstawać. Po przewróceniu na każdym sznyclu układamy cienki plasterek masła, przykrywamy pokrywką i smażymy kolejne 3-4 minuty, aż druga strona dobrze się zrumieni. Przed podaniem delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny
cool and mintyWarzywne kulki, które idealnie sprawdzą się na każdym przyjęciu. Marchewkowo-ziemniaczane kulki w orzechowej panierce Dzisiaj odpoczywam i relaksuję się. Znalazłam jednak chwilę na zrobienie małego co nieco Warzywne kulki są wyjątkowo łatwe w wykonaniu więc nie trzeba się przy nich dużo napracować. Powinny przypaść do gustu nie tylko wegetarianom. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam(...)następnie w orzechach. Gotowe kulki wyłożyć na blasze do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanycm do 170 stopni Celsjusza przez 25 minut. Podawać z ketchupem. Marchewkowo-ziemniaczane kulki w orzechowej panierce Smacznego! Marchewkowo-ziemniaczane kulki w orzechowej panierce Marchew i ziemniaki powinny być ugotowane na twardo. Po wbiciu w nie widelca nie powinny się rozpadać. Share List SGMB_URL = "http://www.mecooks.com
mecooksNuggetsy to chyba jedno z ulubionych dań małych dzieci, ale nie tylko… my dorośli przecież także uwielbiamy pierś z kurczaka w chrupiącej panierce :) Domowe nuggetsy możemy podać z frytkami i zdrową surówką. Ktoś powie…ale to danie nie należy do najbardziej zdrowych. Owszem ma rację, ze względu na sporą zawartość tłuszczu jest dość kaloryczne, ale chyba(...)przyjemności. Domowe nuggetsy z kurczaka idealnie będą komponowały się podane z sosem czosnkowym , albo tak bardzo uwielbianym przez najmniejszych domowników – ketchupem. Pokażę Wam zatem jak przygotować nuggetsy w panierce z płatków kukurydzianych . Domowe nuggets – składniki (na 2 porcje) ok. 50-70 g płatków kukurydzianych 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki 1 duży filet z kurczaka sól pieprz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!lecz nie za bardzo, bo "dojdzie" jeszcze w piekarniku). Następnie obieramy ze skórki i kroimy na plastry o grubości 5-7 mm. Z mąki, wody i przypraw przyrządzamy panierkę. Plastry selera układamy na blaszce z wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy panierką (osobiście nie obtaczam całych plastrów w panierce, smaruje jedynie wierzch). Dekorujemy pestkami dyni i pieczemy
Jeść, by żyć w zdrowiuKąski z kurczaka to doskonały pomysł zarówno na obiad jak i jako przekąska imprezowa. Pyszne, chrupiące. Idealne z różnego rodzaju sosami czy ketchupem, smakują wyśmienicie :) Do wykonania panierki wykorzystałam płatki kukurydziane Corn Flakes firmy Lubella . Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * sól, pieprz, ulubione przyprawy * 1 jajko * płatki kukurydziane * bułka tarta * odrobina oleju Pierś z kurczaka pokroić(...)miseczki, dodać odrobinę bułki tartej (ilość płatków i bułki tartej dodawałam "na oko"). Jajko roztłuc w drugiej miseczce. Kawałki kurczaka obtoczyć w jajku a następnie dokładnie w panierce w płatków i bułki tartej, dociskać aby mięso dobrze obkleiło się płatkami. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, lekko podsmażyć kawałki mięsa w panierce z obu stron. Następnie podsmażone mięso
Zrób to smacznie