Kiedy tradycyjne kanapki znudzą się, wtedy mamy kłopot co podać na śniadanie czy kolację. O ile panie zadowolą się owsianką czy jakimś jogurtem, tak panów to raczej nie przekona. Mężczyźni woleliby coś konkretniejszego, prawda? :) Proponuje w takim przypadku paszteciki z wędlina i żółtym serem. Takie kanapki inaczej podane, bo na ciepło. Jest to też idealna przekąska, która możemy zaserwować podczas
Codzienna kuchnia niecodziennaszczerze, że bardzo się bałam tego tortu ale teraz jestem strasznie z niego dumna;) Wiktoria odebrała tort w sobotę razem ze swoją mamą, zarówno młodszej jak i trochę starszej Pani przypadł bardzo do gustu- a to przecież najważniejsze. Jako ciekawostkę powiem Wam, że na komunię mamy Wiktorii tort przygotowywała moja babcia- to już chyba taka nasza rodzinna tradycja
Krakowskie smaki Aniteatralnej kurtyny. Dlatego też gorąco z achęcam do oddania głosu w plebiscycie „Kieleckie Scyzoryki” na grupę teatralną EFFATHA. Grupa zrealizowała trzy duże spektakle "Stygmatycy", "Oskar i pani Róża" i "Nikogo nie ma w domu". Jej członkami są amatorzy - uczniowie kieleckiego "katolika". To młodzi, szalenie utalentowani ludzie - naprawdę warto ich docenić!:)) Poniżej link, gdzie można obejrzeć fragment
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasałatką uraczyła mnie moja mama, kiedy wróciłam do domu głodna jak wilk... W tle również kanapeczki z boczkiem ze świnki, która niedawno chrumkała u pewnej pani na polku.Chcecie być FIT, to pomińcie boczuś. Ja zjadłam wszystko do ostataniego okrucha, bo darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda. Skupmy się na sałatce. Dokonałam jej pełnej analizy, składniki dobrane do perfekcji, miłość
Z Kuchni Do Kuchnipuszki, skrapiam sokiem z cytryny. Duszę jeszcze ok 10-15 minut na niewielkim ogniu, doprawiam papryką, pieprzem, bazylią, oregano i pietruszką. Kosztowałam też przepyszną zupę grecką (pozdrawiam panią Edzię, mamę mojej bratowej) doprawioną poprzez dodanie serka topionego. Dzięki temu smak potrawy był bardzo ciekawy. Śmiało mogą tego triku spróbować ci, którzy nie liczą kalorii. Smacznego
IzaGotujelatem. Zazwyczaj. Jednak u nas zimą jest ich całkiem sporo w jadłospisie. Moje dzieci (w zasadzie nie tylko one) uwielbiają truskawki. Dlatego nie pozostaje mi nic innego (pozdrawiam panią Edzię!) jak jeszcze późnym latem odpowiednio zaopatrzyć zamrażarkę w truskawki. Dzieki temu moje dzieci mogą jeść truskawki całą zimę. Z pewnego źródła oczywiście. Jednym z dań jakie podaje moim dzieciom
IzaGotujeMiękka, soczysta pierś z kaczki otulona jabłkami. Kto się skusi? Powinnam raczej zapytać, kto odmówi? Jakiś czas temu dostaliśmy w prezencie od pani Alfredy z Głuska Małego (dziękujemy!) świeży drób, prosto z jej podwórka. Dziś nadarzyła się okazja, aby go wykorzystać jako pyszne danie obiadowe. Składniki: pierś z kurczaka bez skóry 3 szt. po ok 100 g 8-10 średniej
IzaGotujemiałam sposobności go zrobić. Zostały mi pewnego razu 2 zółtka i voila! Tak powstał mój pierwszy lemon curd i zapewniam... nie ostatni! Jestem nim zachwycona (za co bardzo dziękuję Pani Paulinie z kotlet.tv bo to od niej przepis pochodzi - oczywiście z drobną zmianą) - zwłaszcza, że uratował naszego wigilijnego dorsza! Tak tak... krem zrobiłam całkiem przypadkiem bo wyznaję zasadę
JedzeniomaniaTeraz kiedy Oskar jest chory nie mam czasu, ani głowy.. martwię się, miało być lepiej, a w ogóle tak nie jest. Dziś idziemy do lekarza, ciekawe czy szanowna pani doktor po raz kolejny nas wyśmieje.. Wracając do placuszków, amarantus to istne źródło żelaza, bardzo ważnego w rozwoju maluszków. Dzięki poppingowi placuszki są puszyste i delikatne w smaku, idealne
MamaOskarkazostaje „królem/królową” i ma prawo panować cały dzień -wszyscy powinni spełniać jego/jej zachcianki. W przypadku gdy migdał trafi się pannie niedługo wyjdzie za mąż... Na podstawie książki Pani Hanny Szymanderskiej „Polskie tradycje świąteczne”. Na święto Trzech Króli pieczono również szczodraki . zastawa
królestwo garówrestauracji Piąta Ćwiartka, odbyło się spotkanie przedstawicieli kampanii "Trzy Znaki Smaku" z prasą, podczas którego mieliśmy możliwość zapoznania się z produktami z oznaczeniami, oraz porozmawiania z producentami. Spotkanie prowadziła pani Monika Kucia. Twarzą kampanii jest Grzegorz Łapanowski, który podczas spotkania przybliżył nam kilka produktów. W Polsce mamy już ponad 30 produktów z ChNP, ChOG, GTS. Chroniona Nazwa Pochodzenia ChNP –„europejski
królestwo garówwrzawską w roli głównej: zupa fasolowa pasztety z fasoli (z grzybami i wiśniami) zapiekane ziemniaki z fasolą sałatki z fasoli Dania wykonane były na miejscu a przygotowały je Panie ze Stowarzyszenia producentów fasoli tycznej „piękny Jaś” we Wrzawach. Wszystkie dania wspaniałe :) Następnie udaliśmy się na pole gdzie mogliśmy zobaczyć jak rośnie fasola. Niestety na zbiory musimy jeszcze
królestwo garówgorąco są pyszne :) Na zaproszenie Agencji Rynku Rolnego w ramach kampanii Trzy Znaki Smaku , miałam przyjemność odwiedzić piekarnię T. Zubrzycki, w Kraczewicach Prywatnych, gdzie spotykaliśmy się z panią Mariolą Zubrzycką, prezesem Stowarzyszenia Cebularza Lubelskiego ChOG oraz certyfikowaną producentką cebularza lubelskiego. Odziani w strój ochronny, mogliśmy prześledzić cały proces produkcji cebularza, oraz wykonać go własnoręcznie. *Chronione Oznaczenie geograficzne ChOG – „jest
królestwo garówKozy nie można kupić w żadnym sklepie. Gospodarstwo prowadzi sprzedaż na miejscu, wysyłkową oraz na targach, festynach (między innymi w Grucznie, Sandomierzu, Lidzbarku Warmińskim, okazjonalnie w warszawskiej fortecy u Pani Agnieszki Kręglickiej). Najlepiej śledzić poczynania Kozy na jej Facebooku (czasami w Robaczkowie internet działa i wtedy Koza informuje gdzie pojedzie ze swoimi serami). My jesteśmy zauroczeni tak samymi gospodarzami
królestwo garów