pani - 2050 przepisów (strona:76/137)

Muffinki czekoladowe 91

dziś – mocno czekoladowe muffinki, od których będzie Wam ciężko się oderwać, już po pierwszym gryzie :) Szybki i prosty przepis na nie znalazłam u Pani Paszczakowej. Gdyby czekolady było mało, można babeczki dodatkowo nadziać jeszcze kremem czekoladowym. Nie obawiać się dodatkowych kilogramów, będzie co spalać na lato. Składniki (na 12 szt. babeczek) suche250 g mąki100

Pink Envelope
PEŁNOZIARNISTA TARTA Z KAJMAKIEM I KOKOSEM 174

Uwieńczeniem delikatny kokos. Nie znam nikogo, kto by odmówił! Ostatnio nie staję na wysokości zadania - uf, tyle obowiązków na głowie, na blog mam naprawdę mało czasu. Zostaję więc samozwańczą Panią Szybkich Deserów. I dań, coś jakby student ;) Jeść coś trzeba, mimo braku czasu. Słodkościami zaś żadnymi nie pogardzę, choć już niebawem będę musiała z nich całkowicie zrezygnować. Dlaczego? Z biegiem

W kuchni Karmel-itki
Parpadelle z bobem i chilli oraz zmiana wyglądu bloga 106

Zanim znowu o kluchach, to słów kilka o nowym wyglądzie bloga. Czasu na pisanie mam mało, ale jak już się dorwałam do bloga, to zrobiłam porządki niczym perfekcyjna pani domu! Ma być czysto, przejrzyście i nowocześnie. I jeszcze jedna ważna rzecz - wyeksponowane zdjęcia! Nie, nie, nie twierdzę, że jest się czym chwalić. Zwłaszcza, że ostatnio miałam sporo do czynienia

Kulinarne Inspiracje
Mazurek orzechowy z bezą (nie tylko na Wielkanoc) 620

specjalnie dekorować. Już po wyjęciu z piekarnika wygląda smakowicie i świątecznie. To wersja dla tych, którzy stawiają dobry efekt w szybkim tempie. Orzechowo-karmelowy smak trochę przypomina baklawę, trochę Panią Walewską... cóż, chyba musicie sami spróbować. A, że nie jest to typowy wielkanocny mazurek, moim zdaniem możecie go upiec o każdej porze roku!   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki ( na blachę

Kulinarne Inspiracje
Sernik królewski 386

następnie na ser ścieramy mniejszą kulę ciasta. Sernik pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przepis pochodzi z gazetki "Przyślij przepis". Przepis podała pani Marzena Sławińska ze Strzygów

Czerwona Porzeczka
Liebster blog 151

Dziękuję za nominację mojego bloga :) Dziękuję  Marcie Jędrzejewskiej z bloga Mów mi 'Bułku'  oraz  Julii Musiał z bloga Red Hot Chili Cake . Obydwie Panie nominowały mojego bloga do zabawy  w  Liebster Blog.   Zabawa polega na nominowaniu 11 blogów mających do 200 obserwatorów  w ramach dobrze wykonanej pracy i zadaniu blogerom 11 pytań:) Jest

Bea(u)ty kitchen
Zupa-krem z zielonego groszku i sałaty 147

Już od jakiegoś czasu miałam ochotę ugotować zupę-krem, ale nie wiedziałam, który przepis wybrać. Po wielu poszukiwaniach, w jakiejś odkurzonej ,,Pani Domu"  natknęłam się na dość nietypowy przepis na tę właśnie zupę. I ją sobie przetestowałam. Wyszła wspaniale kremowa i delikatna w smaku. Składniki: 50 dag zielonego groszku (może być mrożony) 5 liści sałaty 2-3 ziemniaki

Bea(u)ty kitchen
Śmietanowiec 220

Szaro, buro i ponuro na dworze, przynajmniej u mnie:( Pogoda nie sprzyja dobremu samopoczuciu, a w szkole mojego syna  była zabawa choinkowa. Tylko, że Pani nauczycielka zażyczyła sobie ciasta bez masy, a najlepiej żeby były kupione kruche ciasteczka. OK, zrobiłam znów takie zwykłe ciasto dla syna, ale do domu postanowiłam zrobić coś bardziej kolorowego. Ten optymistyczny akcent pozytywnie wpłynął

Ciasteczkowy Potwór
Bezikowiec, czyli placek z bezami 122

Wszystkim Paniom, w dniu ich święta, spełnienia marzeń:) Wczoraj dodałam przepis na bezy domowe i jeszcze trochę mi ich zostało, a że dziś Dzień Kobiet to i ciasta nie może zabraknąć. Bezy były gotowe, ciasto upiekłam, masę ukręciłam, polewę ugotowałam i takie oto ciacho powstało:) Biszkopt czekoladowy: 6 jajek 12 łyżek cukru 4 łyżki mąki

Ciasteczkowy Potwór
Chałwowiec 137

przepis otrzymałam od Pani Ilony Kowalskiej już jakiś czas temu. A właściwie otrzymałam kilka przepisów na mój adres e-mail i chciałam je wykorzystać jak najszybciej. No, może nie było to tak szybko jak bym tego chciała, ale jednak. Ciasto wreszcie trafiło na mój stół. Niewielki modyfikacje musiały nastąpić, chociażby z tego powodu, że ciasto z czterech jaj robię tylko

Ciasteczkowy Potwór
Muffiny z kremem marchewkowym 134

Upiekłam dziś Panią Walewską  i chciałam jeszcze zrobić  cukierki z marchewki, ale nie chciało mi się czekać sześciu dni suszenia owych słodyczy i  idąc za ciosem zrobiłam muffiny z kremem z marchewek. Brzmi dziwnie? Za to smakuje jak ambrozja :D Mmmmmmm, pokarm bogów! Polecam z czystym sumieniem. Składniki: 5 jaj 10 łyżek cukru 2 szklanki mąki

Ciasteczkowy Potwór
Kalafior i brokuły zapiekane z szynką 243

piekarniku w temperaturze 200 0 C, aż ser się zrumieni. Zapikanka lepiej smakuje, gdy warzywa są lekko półtwarde, bo wtedy zachowują swój smak. Amatorom bardziej pikantnych doznań smakowych Pani A.Wojciechowska proponuje zamianę szynki na salami

In my kitchen
Sałatka słodko-kwaśna 138

Przepis na tę sałatkę wypatrzyłam w miesięczniku "Przyślij przepis!", a autorką przepisu jest Pani Karolina K. Sałatka jest dobra i myślę, że smakować będzie przede wszystkim amatorom selera naciowego i orzechów:) Składniki: 2 selery naciowe; 1 puszka ananasa; 1 puszka kukurydzy; niecała szklanka ryżu ugotowanego na sypko; około 10 dkg orzechów lub migdałów; majonez; sól; pieprz; Wykonanie: Łodygi selera umyć

In my kitchen
Miętowe orzeźwienie 76

Przepis na to ciasto znalazłam w gazetce "Ciasta na stół" w nr 5/36/2004. Autorką przepisu jest Pani Barbara A. W cieście zaintrygował mnie smak mięty połączonej z czekoladą, no bo przecież to musi być pyszne, nie inaczej:) Przepis trochę pozmieniałam, jak zawsze zresztą:)W efekcie wyszło pyszne ciasto, które zdążyłam już upiec kilka razy!:) Składniki na ciasto: 4 jajka

In my kitchen
Sernik ze śliwkami 115

jestem pewna, że w przyszłym sezonie śliwkowym pojawi się na moim stole jeszcze raz i jeszcze raz... Przepis znalazłam w gazetce "Ciasta na stół" nr 5/36/2004. Autorką przepisu jest Pani Grażyna B. Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej; 0,5 szklanki cukru pudru; 12,5 dkg margaryny lub masła; 1 łyżka kwaśnej śmietany; 1 cukier waniliowy; 1 łyżeczka

In my kitchen