córki, która zatęskniła za jego smakiem. Jest , to dość szybkie i proste ciasto, jednak bardzo smaczne. Nie jest trudne w przygotowaniu, myślę że poradzą sobie z nim nawet początkujące Panie domu-zachęcam! Przepis zaczerpnęłam z internetu, ponieważ mój gdzieś przepadł, ma trochę inny smak niż ten który pamiętam, ale jest też bardzo smaczny. Następnym razem zmodyfikuję go troszkę. SKŁADNIKI
Kuchnia Beatyszybko zostawię dla Was zdjęcia i wracam do kuchni. Wykorzystuję wolny dzień na gotowanie - relaksuję się! I tego już od dawna potrzebowałam. Będzie na pewno sałatka z przepisu od Pani Ewy oraz jakieś aromatyczne mięsko. Taka kolacja dla znajomych. Już niedługo znajdziecie przepisy na blogu. Zaglądajcie koniecznie. * Michałek * Walentynki mogą być codziennie przecież * pyszna sałatka z kurczakiem
Magiczne Życie MartyPrzepis pochodzi z książki " Kuchnia Polska. Doskonałe przepisy dla każdej pani domu. 1001 przepisów ". Został przeze mnie trochę zmodyfikowany. Kiedyś (stare dzieje) robiłam żurek z torebki... Ale jakiś czas temu kupiłam butelkę zakwasu na żurek. P onieważ szkoda mi było zostawiać rozpoczęte opakowanie białej kiełbasy, t o postanowiłam dzisiaj na obiad ugotować go z białą i wiejską - podsmażaną - kiełbasą
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comRobiłam tę szynkę pierwszy raz, ale zaufałam pani z mięsnego :) To od niej dostałam przepis. Było warto poświęcić te 13 zł za kilo szynki :) Tym bardziej, że mamy prawdziwą szynkę nienafaszerowaną nie-wiadomo-czym... PYCHOTA! A z chrzanem - nie do opisania :) Najwięcej czasu zajmuje marynowanie bo 4 dni. Składniki: ok. 1 kg szynki sól pieprz ziołowy 2 listki laurowe
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comprzepisem zostałam zainspirowana na jednej z grup kulinarnych, gdzie pewna pani z rozpaczą pytała: "co zrobić z połową kilograma rozgotowanej kaszy jaglanej...?" Oj, też bym była zrozpaczona, gdybym rozgotowała, bo uwielbiam tę kaszę. Porada była następująca - przeze mnie przypadkiem delikatnie zmodyfikowana, mianowicie dodałam jajka na twardo, zamiast na surowo... Czemu? Zupełnie nie mam pojęcia :D Gdy się dowiedziałam, że trzeba
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjednak do głowy szukać Waszych zapomnianych malin, to przypomnijcie sobie, ile razy znaleźliście rzeczoną stówkę i „nie grzejcie zamrażalnika”, jak krzyczały pewnie często Wasze i nasze panie matki. Lepiej od razu kupcie mrożonkę. składniki: 100 g ciastek (np. herbatników) 1/4 kostki masła 6 kieliszków amaretto 500 g ricotty 3 łyżki jogurtu naturalnego pół szklanki śmietanki
GRUBY WAŁEKDrogie Panie jeśli myślicie, że uda Wam się (a raczej Waszym Panom) zapomnieć o Dniu Chłopaka to się grubo mylicie!! Już od kilku dni trąbią o tym we wszystkich stacjach radiowych, a i w telewizji widziałam jak pokazują jaki prezent najlepiej kupić swojemu mężczyźnie. W związku z tym, my podpowiadamy już dzień wcześniej co pysznego możemy przygotować dla Panów
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiokazji Dnia Chłopaka składamy wszystkim Panom najserdeczniejsze życzenia i częstujemy słodkimi różyczkami.... Dla Pań oczywiście mamy przepis na te słodkości. Słodkie różyczki Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru szczypta soli 2 żółtka 1 białko jaja 100 g masła 1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego odrobina zielonego barwnika w proszku Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiodwiedzenia restauracji „Kryształowej”. Restauracja Kryształowa mieści się w samym centrum Katowic , znajduje się przy ulicy Warszawskiej w pięknej stylowej, odrestaurowanej kamiennicy. Jest jedną z restauracji prowadzonych przez Panią Magdę Gessler . Restauracja już z zewnątrz zwraca na siebie uwagę. Wielkie szyby ozdobione są napisami po śląsku jak np. „Kaj jedzom jydz, kaj robiom nie zawadzaj” czy „Na czornej ziymi
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZainspirowane kuchnią Pani Magdy Gessler po wizycie w Restauracji Kryształowej w Katowicach, postanowiłyśmy sięgnąć po jakiś jej przepis. Padło na krem z dyni. Przepis jest oczywiście zmodyfikowany ale w oparciu o oryginał. To było moje pierwsze doświadczenie z daniem z dyni ale napewno nie ostatnie. Krem wyszedł rewelacyjny i polecam go każdemu!!!! W związku z tym, że teraz sezon
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikwiaty, czy cokolwiek innego, to dlatego, że tego chce, a nie dlatego, że przymusza go okazja. A tak w ogóle, to wszystkiego najlepszego w dniu urodzin, Kochany Panie Mężu! :* Mimo wszystko bez obiadu się dziś nie obejdzie (bo człowiek nie tylko miłością żyje), wiec proponuję Wam roladki z bakłażana. Szybko, smacznie i dość efektownie :) Można je przygotować
Codzienna kuchnia niecodziennaspaliła. Po upieczeniu studzimy i robimy z ciemnej czekolady wzorki na kawałkach ciasta,będzie wtedy ono wyglądało jak prawdziwe sęki. Ten przepis dostałem ponad 20 lat temu od mojej Pani nauczycielki technologi żywienia. Dziś chciałem się podzielić nim z wami. Piekłem już go wiele razy i zawsze wszystkim smakuje. Smacznego ! PAMIĘTAJ ! - Formy do pieczenia z czarnej lub ciemno barwionej
Przepisy i porady kulinarnełatwy, co szybki w przygotowaniu uwiedzie podniebienia nie jednego głodomora, a mega porcja sprawi, że tym razem na pewno nie będziecie spożywać go w pojedynkę. Zatem do dzieła Panie i Panowie! Niechaj pan szpinak i jego kompani rozgrzeją Was w ten słotny czas! Torcik szpinakowo-jajeczny (Receptura na 4 porcje) - 10 jaj od szczęśliwych kur rozmiar
Sajkofanka smakuWystawie Rolno - Żywnościowej - Smaczna Polska. Oprócz obłędnych sałatek Jana Kuronia, którymi się zajadałem :D , zapamiętałem stoisko jednej z firm, która się wystawiała i to nie tylko przez piękne Panie, które prezentowały wyroby tej firmy ;) . W ofercie mieli żywność i przyprawy liofilizowane. Temat mnie bardzo zaciekawił i długo rozmawiałem z właścicielem firmy o produkcji i walorach tej żywności. Liofilizacja to suszenie
Parowar Facetainnych tego typu specjałów trzymamy ją z daleka. Z bardzo daleka. Nawet najmniejsza jej ilość w tego typu daniach doprowadza nas do niemiłego szaleństwa (i tu ubolewa szanowna Pani Babcia-Teściowa, bo na widok Jej tak zagęszczonych dań u nas pojawia się niekontrolowany grymas na twarzy i stwierdzenie "nie... dziękuję, nie będę jeść
Wypisz Wymaluj