pani - 2050 przepisów (strona:88/137)

Ser koryciński "Swojski "Czesławy Zarzeckiej 152

Dzięki uprzejmości pani Zarzeckiej mam możliwość spróbowania sera...Dziś tylko zacytuję ciekawostki na temat tego sera , a w późniejszych postach będą wpisy z jego wykorzystaniem. Ser koryciński "Swojski "Czesławy Zarzeckiej jest produktem całkowicie naturalny, nie zawiera żadnych sztucznych barwników i konserwantów, chemicznych polepszaczy czy barwników. Jest to ser dojrzewający, zmieniający swój smak, konsystencję i barwę w zależności od czasu leżakowania

Moje domowe kucharzenie
Zupa pomidorowa z szarymi kluskami 190

Przepis zdobyty od naszej Pani sołtys, która często raczy swoich gości między innymi tą jakże popularną na naszych stołach zupą, lecz podaną z szarymi kluchami. Składniki na zupę: 0,5 kg biodrówki 3 marchewki 1 por 1 mały seler 2 pietruszki 1 mała cebula 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego słoiczek przecieru z pomidorów  200 ml śmietana

kgwjanczewo
Przyjaciele Kawy 126

zaparzeniu możemy delektować się jej delikatnym smakiem i cudownym aromatem. Wszystkich amatorów kawy zapraszam do  "Przyjaciół Kawy" , znajdziecie tam bogatą ofertę kaw i herbat i nie tylko, a pani Patrycja pomoże wybrać odpowiednią kawę

Moje domowe kucharzenie
ZAPROSZENIE NA KAWĘ 136

dobrych kaw. W ich asortymencie znajdziemy przerózne gatunki kaw, każdy smakosz napewno znajdzie tam coś dla siebie. Pełną ofertę kaw znajdziecie  tutaj  . Na stronie pomocną dłonią służy pani Patrycja, z którą bardzo miło się rozmawia i która zawsze chętnie doradzi, rozwieje Nasze wątpliwości. Sklep jest bardzo przyjazny dla swoich klientów.Zapraszam do odwiedzenia ich strony,a  tymczasem

Z Majeczką w kuchni
Krystyno!! Moje krople!! Dietetyczny kurczak z sałatą. 522

ucieknie a w miejsce soczystego kawałka będziecie mieli kawałek tektury. Jeśli nie macie szczypiec to mogą być dwie łopatki. Piszę o tym dlatego, bo ostatnio jedna z pań gotujących w TV zupy dziobała po steku widelcem a potem wygłosiła, że się soki w mięsie muszą ułożyć. Otóż się nie ułożą bo ich nie będzie Smacznego

ladykitchen
Comber – ciasto czekoladowe z alkoholem 282

kakao. Jest tak nasączone, że przy krojeniu, aż patera jest mokra, ale ciasto nie jest rozmoczone. Przepis na pewno do powtórzenia. Do jego zrobienia namówiła mnie jedna z czytelniczek, Pani Bożena, dziękuję:). Polecam…     Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 250g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 3 jajka – osobno żółtka

Mała Cukierenka
Székesfehérvár - TRZYDNIOWA WIZYTA NA WĘGRZECH 103

gotowaliśmy. Wzbudziło to w nas lekki niepokój, ale jak się powiedziało A, to trzeba było powiedzieć i B. Gotowaliśmy w szkole gastronomicznej pod okiem sympatycznej, ale za razem czujnej Pani Dyrektor. Było zabawnie, ale i nerwowo. Niedzielny poranek zaczął się dla nas już o godzinie 5 rano. Szybki prysznic i do kuchni, tak aby wszystko ugotować i przygotować do przewiezienia

Kuchnia w opałach
Galaretka z cydru z parowaru 151

najlepszy był ten z tymiankiem :) Doskonała była też galaretka z cydru z nutką cynamonu i tę galaretkę właśnie zrobiłem :) Przepis na galaretkę jest autorstwa Meat Love i dzięki uprzejmości Pani Agnieszki, która mi przepisy na różne zastosowanie cydru przesłała mam go i ja i za chwilę Wy też :)    Składniki : 1 butelka 400ml Green Mill Cider 2 łyżki cukru

Parowar Faceta
Polędwiczka wieprzowa z czerwoną cebulą 194

Już za miesiąc, jak wszystko dobrze pójdzie, będę wreszcie Panią Inżynier Gastronomii Sztuki Kulinarnej :)  Pisanie pracy to zajęcie bardzo pracochłonne, dodatkowo praca popołudniami i w weekendy sprawiły, iż troszkę zaniedbałam się w prowadzeniu bloga. Tak bardzo trudno połączyć wszystko...  Jednak nie poddaję się w boju i już wkrótce zasypię Was masą moich nowych kombinacji smakowych (tak dużo narodziło

Sajkofanka smaku
Proste potrawy w miesięczniku Cała Ty :) 107

artykuł p. P.Maciejczyk o moim blogu.                                   Zostałam "wywołana do tablicy" i zdradziłam Pani Redaktor kilka szczegółów o trudnych                    początkach  mojego kulinarnego blogowania

Proste Potrawy
Alzackie podpłomyki Basi Ritz 252

Podczas przeglądania książki Basi Ritz "Dom pełen smaku", mój ukochany wypatrzył podpłomyki. "Wygląda jak pizza, musi być dobre" - stwierdził, czekając na reakcję. Co więc pozostało sumiennej pani domu, poza przygotowaniem owego alzackiego specjału? Zakasałam rękawy i przygotowałam ten aromatyczny wytrawny wypiek na dzisiejszy obiad. W Alzacji nosi on nazwę Flemmkuchen. Jest to tarta przygotowywana na cieście chlebowym w dodatkiem śmietany

W poszukiwaniu inspiracji
Przystawka z serem korycińskim i gruszką 173

uzyskując certyfikat „Chronione Oznaczenie Geograficzne”, który ogranicza jego produkcję wyłącznie do terenów trzech gmin woj. podlaskiego gminy Korycin, Suchowola oraz Janów. W zależności od naszych upodobań smakowych u Pani Czesławy Zarzyckiej  możemy zamówić kilka smaków Sera Korycińskiego. Całą listę smaków znajdziecie tu Ser Koryciński Czesławy Zarzyckiej- oferta smaków. Ja wybrałam Ser Koryciński-naturalny.  Wykorzystałam go do zrobienia przystawki

Ala piecze i gotuje
Generał kurczak według przepisu Magdy Gessler 1687

godz., ale jeśli nam się śpieszy omijamy ten etap). Piekarnik nagrzewamy na 160 stopni. Następnie otwieramy butelkę piwa, zlewamy nieco z górki. Nadziewamy kurczaka i wstawiamy do piekarnika*. Pani Magda podaje w książce by piec go około godziny, nasz był dość spory więc zostawiałyśmy go na 80 minut z czego ostatnie 10 minut na termoobiegu. *My wstawiłyśmy naszego kurczaka

Kolizje Smaków
Mało obiektywna recenzja - Karczma Obrochtówka Zakopane. 195

głodni, po różnych wrażeniach, przystaliśmy na propozycję pójścia na obiad do Karczmy Obrochtówka . Błędem moich znajomych był fakt, iż powiedzieli mi o przeprowadzonych w tej restauracji rewolucjach przez znaną Panią w blond. Z pewnością informacja ta nie wpłynęła korzystnie na mój sprawiedliwy z reguły osąd. Ale w końcu to blok poświęcony recenzjom mało obiektywnym. Lokal, budynek wspaniały, wystrój tradycyjny. Wiem

BaRepas
Odchudzone kremówki kokosowe według Ewy Wachowicz 492

Nigdy nie odmówię sobie kremówki:))) Dlatego gdy zobaczyłam w programie Pani Ewy Wachowicz odchudzoną wersję kremówki, wiedziałam, że na pewno spróbuję odtworzyć coś takiego:) Ta wersja jest na pewno dużo tańsza i mniej kaloryczna od tradycyjnych kremówek, jednak smakuje naprawdę pysznie!  foremka 23 x 33 cm Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 125g masła lub margaryny, 1 i 1/2 łyżeczki

Z miłości do słodkości