pani - 2050 przepisów (strona:91/137)

Rabarbarowy placek na kefirze, z kruszonką czyli poWeekendowe Łakocie odc.12 i 3/4 :) 193

kolejna propozycja z myślą bardziej o Córci i jej diecie. Na rozpisce od Pani Dr napisano, ze kefir jest dozwolony. Wiedząc to postanowiłam upiec jej i nam ciacho, z sezonowym rabarbarem i kilkoma mrożonymi truskawkami. Przepis znalazłam na blogu Yummy Lifestyle. Zmian prawie nie wprowadziłam. Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu. Wilgotne, puszyste, bardzo smaczne zarazem. Polecam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Włoska zupa pomidorowa z makaronem czyli Zupowy Wtorek odc.22 130

Córci zamarzyła się pomidorowa... nie je pomidorów bo tak zarządziła pani alergolog ale od czasu do czasu ulegam i gotuje jej ukochaną zupę. Dzisiaj z przepisu Nigelli, z książki "Kuchnia".Prosta, łagodna w smaku, u nas z makaronem w kształcie Dory, u mnie na talerzu zabielona i z natką.Włoska zupa pomidorowa z makaronem550 g pomidorów (obranych i bez gniazd

Dzieje kuchennej Wiewióry
Dyniowy Krem na ostro czyli Zupowy Wtorek odc.27 94

pierwszy dzień w zerówce. Rozpoczęcia roku nie liczę, był tłum, wrzask i płacz bo koleżanka usiadła nie z Nią. Dzisiaj żegnałam smutasa a witałam uśmiechnięta i pełna radości Córcię. Pani fajna, koleżanki też tylko "mamusiu za wcześnie przyszłaś..." i to już pierwszego dnia!A Mamusia się stęskniła. Nagotowała się podczas dwóch godzin spania Syncia a potem tylko zerkała na zegarek

Dzieje kuchennej Wiewióry
Roladki z szynki w galarecie 267

przepis znalazłam w gazecie "100 kulinarnych hitów" nr 3/2012 z Pani domuSkładniki:5 duże plastry szynki gotowanejpęczek koperku20 dag serka homogenizowanego (naturalny smak)4 jajka na twardo5  łyżeczek żelatyny2 szklanki bulionułyżeczka chrzanupomidorki koktajloweŻelatynę zalać 3 - 4 łyżkami zimnego bulionu i odstawić na 15 minut, aby spęczniała. Jajka kroimy w drobną kosteczkę. Koper drobno siekamy. Spęczniałą żelatynę podgrzać i mieszać

Bon Appetit Małgorzaty
Gryczane kotlety z grzybowo-żurawinowym sosem 172

Pycha. W kuchni unosił się zapach grzybów i żurawiny, prawie jak we święta :)Składniki na kotlety:3 woreczki kaszy gryczanej(u mnie niepalona) Pół kilo mięsa mielonego (najlepiej poprosić panią w mięsnym o zmielenie mięsa gulaszowego - można z mięsa zrezygnować) 2jajka1 cebula1 ząbek czosnku Bułka tartaOlej do smażeniaPierz i sólSkładniki na sos grzybowo-żurawinowySuszone grzyby ok 201 cebulałyżka masłagarść

Bon Appetit Małgorzaty
Świąteczne likiery i nowy e-magazyn COOLMAG (Opolskiej Blogosfery Kulinarnej) 230

COOLmag, stworzony przez  Opolską Blogosferę Kulinarną A w nim: świąteczne przepisy i aranżacje domu, muzyka i filmy na zimowe wieczory, ciekawy wywiad oraz moda dla pań. A na stronach 60-62 moje przepisy na świąteczne likiery: kawowy, czekoladowy i kokosowy. Miłej lektury! likier czekoladowylikier kawowylikier kawowylikier kokosowylikier kokosowyWszystkie przepisy na likiery znajdziecie w e-magazynie COOLmag

Bon Appetit Małgorzaty
Oszukany sernik (bez sera, na jogurcie) ;) 1099

Nikt nie umiał uwierzyć, że w tym serniku nie ma sera! Każdy tylko mówił "ale ten sernik jest delikatny". Bo jest! Dzięki jogurtowi :) Przy okazji pozdrawiam moją Panią rehabilitantkę, która także miała okazję kosztować ;) Kupując jogurty greckie, kupuj jak najlepsze, na tym nie oszczędzaj. Musi być gęsty, tłusty i mało wodnisty. No i truskawki....co prawda jeszcze

Bon Appetit Małgorzaty
Mini serniczki jogurtowe z sosem fiołkowym 160

sera! Jedynie jogurt, co czyni je bardzo delikatnymi. A fioletowy sos został wzmocniony owocami jeżyn. To tyle. Lecę pakować się do Warszawy na kulinarną sesję zdjęciową do magazynu dla Pań. Rezultaty pokażę na Fan Pagu Trzymajcie kciukasy! :)Składniki na krem:0,5 l dobrej jakości jogurtu greckiego2 jaja + 1 żółtko1/4 szklanki oleju1 op. budyniu śmietankowego albo 1 łyżka skrobi

Bon Appetit Małgorzaty
Kawa po grecku 168

kawy, aż zrobi się pianka.2. Cały czas ubijając dolewamy mleka, aż uzupełnimy filiżankę.3. Wierzch kawy posypujemy szczyptą kakao. Jeśli robimy kawę mrożoną, to dodajemy kostki lodu.Smacznego!!!Źródło: Młoda Pani Domu

Kuchnia domowa Ani
Kurczak faszerowany 415

pieczemy pod przykryciem przez 60 minut.   Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C, zdejmujemy pokrywę naczyniai pieczemy ok. 20 minut.Gotowe.   Studzimy, zdejmujemy sznurek i ...Dziękujemy pani Basi za znakomity przepis.Smacznego

Maminek kulinarny
Snikers p. Joanna Łyga – danie konkursowe 354

Hmmmm cud, miód i orzeszki – same pyszności w jednym cieście. Oto Snikers przesłany przez panią Joannę Łyga. Snikers Drukuj przepis Składniki1 puszka masy kajmakowej210g orzechów włoskich0,5 kostki margaryny2 łyżki miodu120g cukru trzcinowegociasto miodowe4 szkl mąki0,5 szkl cukru1 cukier waniliowy2 łyżki płynnego miodu1,5 łyżeczki sody1 kostka margaryny3 jajkamasa budyniowa1l mleka3 budynie waniliowe1 łyżka mąki1 cukier waniliowy3 łyżki

CoolinarniePL
Ciasteczka miodowe z orzeszkami p. Joanna Łyga – danie konkursowe 139

Pani Joanna kusi nas orzeszkami na różne sposoby. Ja tam daję się skusić bez gadania Niejeden smyk na pewno też nie oprze się kolorowym orzeszkom. Ciasteczka miodowe z orzeszkami Drukuj przepis Składniki1 szkl cukru2 łyżki miodu1 kostka margaryny2 jajka1 cukier waniliowy400g mąki1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka sody400g orzeszków w kolorowej polewie Sposób przygotowania Krok 1Do miski włożyć margarynę , cukier , cukier waniliowy

CoolinarniePL
Ryba wpływa na wszystko. Śledź z suszoną śliwką i żurawiną. 184

żadna siła ani goły facet tego nie zmieni. Śledź jest dobry na kaca, na przystawkę, na obiad, na deser też. Znaczy z tym deserem to się zgodzą tylko panie w ciąży i głębokim PMSie. Panowie mogą mieć obiekcję. Najcierpliwszy bez mrugnięcia okiem zniósł moje spożywanie śledzia z białą czekoladą i borówkami, stąd wiem, że to ten jedyny (lizu lizu przed

ladykitchen
Sylwester. Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra. 18356

Sylwester. Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra. Dania na Sylwestra. Menu na Sylwestra. Menu sylwestrowe, dania sylwestrowe, przekąski sylwestrowe. Drinki na Sylwestra. Finger Food. Koreczki. Grzanki

Kulinarne Przeboje
Pulchne, wyrośnięte pierniczki! 349

zdecydować się i zaufać nowym koncepcjom. W końcu chcemy, aby obdarowanym trzęsły się uszy i aby domowy produkt spełnił ich oczekiwania. Ja zaryzykowałam i... tu i teraz dziękuję Początkującej Pani Domu, której pierniki najpierw wizualnie, a potem smakowo skradły moje serducho. Ba, nie tylko moje! W sumie zrobiłam ich... 80 :D Oryginalny przepis znajdziecie tutaj. A ja oczywiście pobawiłam się

Kitchens Alphabet