francuskich restauracjach oraz domach często traktowane są jako desery) - warzywka pokrojone w słupki - sosy (coby warzywkom smutno nie było): czosnkowe, hummus, guacamole - wędliny - pasztety... ...i wiele, wiele innych. Ja -pani domu z powołania- osobiście zakochałam się w tej formie przyjmowania gości, których chyba szczerze mówiąc za bardzo rozpieściłam. Na każde spotkanie staram się przygotować element zaskoczenia, czego wyrazem jest
Kitchens Alphabetomijanie jej osoby. Jest co prawda pracochłonna, jednak idealnie nadaje się na specjalne okazje. Na jedną z nich przygotowałam zupę dyniową z mlekiem kokosowym oraz krewetkami. Zainspirowała mnie niezastąpiona Pani Kasia z KwestiiSmaku. Palce lizać! Składniki 2 porcje (bo jesteśmy łasuchami ;) 3 x łyżka oliwy 1 x ząbek czosnku1 x łyżeczka startego imbiru1 x dynia (ja użyłam tzw. potimarron
Kitchens Alphabetnastępnie lekko spłaszczamy łyżką. Piekarnik nagrzewamy do bądź do 150 stopni z termoobiegiem , bądź do 180 stopni bez termoobiegu. W obu przypadkach pieczemy ciasteczka ok. 15 minut. Przepis od pani Ireny
Anioły w kuchniHomemade Malibu robi u mnie furrorę;) Co prawda nie jest to prawdziwe,ale likier kokosowy z tego przepisu jest boski w smaku. Warto samemu przygotować. Myślę, że podbije serca Pań;)Składniki; 100 g wiórek kokosowych, puszka mleka skondensowanego, 1/2 l wódki, Wykonanie;Wiórki zalewamy alkoholem na noc. Po tym czasie odcedzamy. Do blendera wlewamy mleko skondensowane i alkohol. Miksujemy
Anioły w kuchniczytelników mojego bloga w kulinarną podróż do słonecznej Italii. Czas podróży będzie krótki, należy się tylko wybrać na spokojną i zaciszną uliczkę na warszawskiej Ochocie. Pani Joanna, współwłaścicielka Cafe d'Arte prezentuje nam mistrzowskie calzone Spotkanie w warszawskiej Cafe d'Arte z Mistrzem Włoch w robieniu pizzy W ubiegłą sobotę, 25 października, wraz z innymi blogerami
Kulinarne przygody GatityCiocia Halinka (ta sama, która z powodzeniem mogłaby zastąpić Małgosię Rozenek w roli Perfekcyjnej Pani Domu:), podarowała nam wraz z piękną, okazałą, wyhodowaną przez siebie dynią, słoiczek domowego dżemu z dyni i pomarańczy. Absolutnie PRZEPYSZNY! Pachnący, słodki, z wyczuwalną, pomarańczową skórką. Kolejne dyniowe rozdanie muszę przygotować według tej receptury! Dżem z dyni i pomarańczy Składniki: 1 kg dyni
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładnia na stołówce szkolnej. Co było podane? No właśnie. Knedle ze śliwkami obtoczone w jakiejś śmietanie z cukrem. Fakt faktem - niejadkiem byłam, byle czego nie jadłam. No i tak pani wpychała we mnie te nieszczęsne knedle. Do dziś pamiętam ich smak i nawet pisząc teraz o nich się krzywię. Więc co mnie skłoniło do zrobienia
CzarnawisienkaKochani! No to po męczącym balangowym weekendzie, czas na jakiś prosty i szybki obiadek. A co! Zostały Wam może ugotowane ziemniaczki? Nie wyrzucać! Broń Panie Boże i wszyscy święci;-) W Restauracyjce Literackiej z resztek jedzenia, wykonuje się nowe dania pierwszej klasy;-) A jak! Dziś proponuję zapiekankę, która będzie smakować nawet mięsożercom, i która jak wszystkie dania na tym blogu
Restauracyjka Literackadanie musi przynajmniej raz w tygodniu zagościć na naszym stole;-) Inspiracją stał się dla mnie przepis zaczerpnięty z książki "Przepis na sukces Ewy Chodakowskiej" autorstwa...nikogo innego jak pani Chodakowskiej we własnej osobie;-) By the way, Ewkę kocham megaśnie i razem z nią w wolnych chwilach spalam tkankę tłuszczową;-) Naprawdę jest fajnie, kiedy "trenerka wszystkich Polek" woła do mnie
Restauracyjka Literackamasła, 3 łyżki bułki tartej, 1 jajko, przyprawy: sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie. Przygotowanie: Łopatkę wieprzową dobrze jak zmielimy sobie sami, albo poprosimy miłą Panią w sklepie mięsnym, żeby nam zmieliła na miejscu. Wtedy mamy pewność, że w naszym mielonym jest tylko łopatka. Zresztą sami zobaczycie, że jest zupełnie inny smak mięsa. Na maśle podsmażamy
Aga w kuchnirobić, a i tym energia jest potrzebna. Wysiłek psychiczny jest współmierny do naszego wysiłku fizycznego, dlatego nasze posiłki spożywane w ciągu dnia są tak dla nas ważne. Przedstawiam Wam Panią sałatkę, którą można zabrać ze sobą do pracy jak i na uczelnię. Zawiera wszystkie niezbędne do naszego funkcjonowania składniki: węglowodany (które równają się energii), białko oraz witaminy i minerały
Mango Papajaenzym powoduje, że nawet twarde mięso staje się kruche, delikatne i soczyste. Ten sam enzym sprawia, że owoców nie wolno łączyć z żelatyną bo nie skrzepnie. Na pewno niektóre panie się o tym przekonały. Można temu zaradzić, blanszując kiwi.Przegląd światowej kariery chińskiego agrestu zacznę od przepisu, autorstwa pewnego podchmielonego Irlandczyka, który nudził się przy barze w Nowej Zelandii.Irish
Kulinarny karnet ChristopheraNapisała do mnie Pani Sylwia. Jak zrobić dobrego łososia w galarecie, takiego, żeby galaretka była smaczna i przezroczysta? Przygotowując łososia w galarecie, musimy ugotować wywar. Należy wykorzystać pozostałości po wyfiletowanym łososiu, czyli kręgosłup, głowę, ścinki. Zawsze tego trochę pozostaje. Do zimnej wody włożyć te pozostałości, dodać marchewkę, pietruszkę, seler korzeniowy. Pod koniec gotowania liść laurowy, ziele
Kulinarny karnet ChristopheraLubię mięso mielone, oczywiście zmielone w domu. Broń mnie Panie Boże, przed kupnem gotowego, zmielonego mięsa w sklepie. Do zrobienia tego dania, zainspirował mnie przepis na blogu Fabryka Pomysłów [TUTAJ]. Zrobiłem trochę inaczej i dodałem grzyby, które rosną w moim ogrodzie, a jest ich w tym roku bardzo dużo. Składniki: 1,5 kg łopatka wieprzowa 2 cebule
Kulinarny karnet Christopheraklopsiki. Bazyliowe jabłko dla Ewy - Walentynki. Bazylia w krajach europejskich i arabskich od wieków zaliczana jest do afrodyzjaków. I uwaga! Wg Tradycji ,skuteczna jest tylko u pań ,na panów ma działanie wręcz przeciwne. Dwa jabłka jedno zielone, drugie czerwone.Za pomocą foremki-małego serduszka -wykroić serduszka w jabłkach i zamienić je miejscami. Z wnętrza jabłek usunąć gniazda nasienne
Kulinarny karnet Christophera