pani - 2050 przepisów (strona:98/137)

Zapiekana owsianka z jabłkiem i bananem. MEEEGAAA!!! 379

danie musi przynajmniej raz w tygodniu zagościć na naszym stole;-) Inspiracją stał się dla mnie przepis zaczerpnięty z książki "Przepis na sukces Ewy Chodakowskiej" autorstwa...nikogo innego jak pani Chodakowskiej we własnej osobie;-) By the way, Ewkę kocham megaśnie i razem z nią w wolnych chwilach spalam tkankę tłuszczową;-) Naprawdę jest fajnie, kiedy "trenerka wszystkich Polek" woła do mnie

Restauracyjka Literacka
Klops z papryką 208

masła, 3 łyżki bułki tartej, 1 jajko, przyprawy: sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie.   Przygotowanie:      Łopatkę wieprzową dobrze jak zmielimy sobie sami, albo poprosimy miłą Panią w sklepie mięsnym, żeby nam zmieliła na miejscu. Wtedy mamy pewność, że w naszym mielonym jest tylko łopatka. Zresztą sami zobaczycie, że jest zupełnie inny smak mięsa. Na maśle podsmażamy

Aga w kuchni
Sałatka z kaszą gryczaną, fetą, pieczonym burakiem, awokado oraz orzechami włoskimi czyli nowy cykl- Lunch Box 539

robić, a i tym energia jest potrzebna. Wysiłek psychiczny jest współmierny do naszego wysiłku fizycznego, dlatego nasze posiłki spożywane w ciągu dnia są tak dla nas ważne. Przedstawiam Wam Panią sałatkę, którą można zabrać ze sobą do pracy jak i na uczelnię. Zawiera wszystkie niezbędne do naszego funkcjonowania składniki: węglowodany (które równają się energii), białko oraz witaminy i minerały

Mango Papaja
Ekstrawagancje z chińskim agrestem. 177

enzym powoduje, że nawet twarde mięso staje się kruche, delikatne i soczyste. Ten sam enzym sprawia, że owoców nie wolno łączyć z żelatyną bo nie skrzepnie. Na pewno niektóre panie się o tym przekonały. Można temu zaradzić, blanszując kiwi.Przegląd światowej kariery chińskiego agrestu zacznę od przepisu, autorstwa pewnego podchmielonego Irlandczyka, który nudził się przy  barze w Nowej Zelandii.Irish

Kulinarny karnet Christophera
Łosoś w galarecie. 181

Napisała do mnie Pani Sylwia. Jak zrobić dobrego łososia w galarecie, takiego, żeby galaretka była smaczna i przezroczysta?  Przygotowując łososia w galarecie, musimy ugotować wywar. Należy wykorzystać pozostałości po wyfiletowanym łososiu, czyli kręgosłup, głowę, ścinki. Zawsze tego trochę pozostaje. Do zimnej wody włożyć te  pozostałości, dodać  marchewkę, pietruszkę, seler korzeniowy. Pod koniec gotowania  liść laurowy, ziele

Kulinarny karnet Christophera
Mielone z leśnymi grzybami w keksówce. 185

Lubię mięso mielone, oczywiście zmielone w domu. Broń mnie Panie Boże, przed kupnem gotowego, zmielonego mięsa  w sklepie. Do zrobienia tego dania, zainspirował mnie przepis na blogu Fabryka Pomysłów  [TUTAJ]. Zrobiłem trochę inaczej i dodałem  grzyby, które rosną w moim ogrodzie, a jest ich w tym roku bardzo dużo. Składniki: 1,5 kg łopatka wieprzowa 2 cebule

Kulinarny karnet Christophera
Klopsiki anyżowe w sosie szafranowym z musem selerowym. 145

klopsiki. Bazyliowe jabłko dla  Ewy - Walentynki. Bazylia w krajach europejskich i arabskich od wieków zaliczana jest do afrodyzjaków. I uwaga! Wg Tradycji  ,skuteczna jest tylko u pań ,na panów ma działanie wręcz przeciwne. Dwa jabłka jedno zielone, drugie czerwone.Za pomocą foremki-małego serduszka -wykroić serduszka w jabłkach i zamienić je miejscami. Z wnętrza jabłek usunąć gniazda nasienne

Kulinarny karnet Christophera
Dorsz na warzywach z cytrynką w papilotach. 191

grubości ryby. Dania w „papilotach” można przygotować wcześniej ,trzymać w lodówce i piec wtedy ,kiedy przyjdzie pora. Potrawy w papilotach zatrzymują aromaty i  co ważne ,szczególnie dla pań, nie brudzą naczyń. Osobiście rzadko podaję na stół gotową potrawę w „papilotach” ,chyba ,że stanowi  jakąś zaskakującą niespodziankę. Zazwyczaj  rozwijam „papilot” i wykładam zawartość na talerz

Kulinarny karnet Christophera
Walentynki już jutro - 14 lutego. 223

baśni”  I .Kraszewskiego , lubczyk potęguje uczucia i zmysły… Bazylia w krajach europejskich i arabskich od wieków zaliczana jest do afrodyzjaków. I uwaga! Wg tradycji , skuteczna jest tylko u pań ,na panów ma działanie wręcz przeciwne. Anyż jest afrodyzjakiem stosowanym chętnie w Europie i na Środkowym Wschodzie. Seler to afrodyzjak ,ceniony już przez starożytnych Greków. Awokado jest uważane za środek

Kulinarny karnet Christophera
Racuchy kochane :) 252

należą do szybkiego deseru na zaspokojenie "mamy coś dobrego ". Nie są ani czasochłonne ani też trudne. Nigdy nie zapomnę racuchów babci są one nie do podrobienia . Smak dzieciństwa. Ile Pań czy Panów w kuchni tyle przepisów na racuchy . Racuszki z jabłkami : 6 niedużych jabłek 500g mąki pszennej 2 szklanki kefiru 2 jajka 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wypieki Uli
Gotuj z...#2 Na Wyspach Bergamutach czyli obiad z Panem Kleksem 257

słysząc Kleksa. Mało sama go nie puściła! Ale zwieracze na szczęście jeszcze trzymają.  Wymiękam za każdym razem, gdy leci "King Bruce Lee karate mistrz". No, mistrzu z Pana Panie Fronczewski.  A piosenkę śpiewałam. I pichciłam. Wieloryba. Bo był i wieloryb stary. Co nosił okulary. A następnym razem będę łososie. Ale nie w pomidorowym sosie. Bo przecież wysp tych

bastalena
Grzyby po węgiersku 234

kolejny przepis. Marynować można zarówno kapelusze jak również nóżki. Można mieszać różne rodzaje grzybów. Jeśli chcecie takie piękne kapturki na słoiki to koniecznie zajrzyjcie na stronę Pani Karoliny ! Przepis podaje na średniej wielkości durszlak: 1 pełny durszlak grzybów 6 dużych cebul 2 koncentraty pomidorowe 2-3 liście laurowy  4-5 ziaren ziela angielskiego 4-5 ziaren pieprz 1 szklanka

Apetyczna babeczka
Dżem z czarnej porzeczki 195

dżemów i soków. Korzystamy z jej dobrodziejstw nie tylko latem, ale również przez resztę roku, jeśli odpowiednią ją zamkniemy w słoikach lub zamrozimy. A miłośników rękodzieła wysyłam na stronę Pani Karoliny , po przepiękne ręcznie wykonane nakładki na słoiki. Składniki: 1 kg czarnej porzeczki  80 dag cukru kryształu  Owoce oczyścić, umyć, wymieszać z cukrem i zmiksować. Masę porzeczkową smażyć

Apetyczna babeczka
Grzyby z miodem gryczanym i gorczycą 194

liść laurowy, ziarno ziela angielskiego, pieprzu i kilka ziaren gorczycy. Zalać zalewą, zakręcić nowymi zakrętkami i pasteryzować 15 minut. A do dekoracji słoiczków polecam ręcznie wykonane nakładki na słoiki Pani Karoliny, zajrzyjcie TUTAJ

Apetyczna babeczka
Ogórki kiszone 238

podawać jako samodzielna przystawkę lub jako dodatek do pieczywa, wędlin, ryb i mięsa. Główny składnik zupy ogórkowej i sałatek warzywnych. Po ręcznie wykonane nakładki na słoje zajrzyjcie na stronę Pani Karoliny.Wersja 1: ogórki czosnek koper chrzan Zalewa: 1 l przegotowanej wody (zimnej) 1 łyżka soli 1. Ogórki i koper umyć. Czosnek i chrzan obrać i pokroić. 2. Ogórki układać

Apetyczna babeczka