pani - 2050 przepisów (strona:65/137)

Pielmieni - rosyjskie pierogi 149

Starówce. Właściwie restauracja to zbyt wielkie słowo. W środku baaaardzo średnio. Ot taki typowy barek. Lodówka z napojami, cztery małe stoliki, jeden większy, taka tam cepelia. Za ladą dwie panie mówiące ze wschodnim akcentem. Karta też nie zachwyca: ze trzy zupy, ze trzy desery, ze trzy kanapki i pierogi. Znaczy się pielmieni, rosyjskie pierogi. Na początek zamówiłem ukraińskie piwo

Marder&Marder Manufacture
Moja przygoda z MasterChef :) fotorelacja 162

myjemypijemy.blogspot.com/2014/03/imbirowo-cytrynowa-zupa-z-grzybami.html Chciałam aby to danie zaskoczyło osoby, które będą jej próbowały. Tak też było ! W końcu nie zawsze jest okazja aby zjeść szmaciaka gałęzistego w azjatyckim wydaniu. Pani producent, ku mojej uciesze zjadła ją niemal do końca :) Rozmowa z nią to była czysta przyjemność. Cały casting odbył się w bardzo przyjaznej atmosferze. Starałam się nie stresować i chyba

Jemy Pijemy
Obfita fotorelacja- Tajlandia od kuchni. Thai food ! ! ! Jedzenie w Tajlandii :) 260

pomelo, ku naszemu zdziwieniu ( jak większość owoców ) podawane z woreczkiem chilli z cukrem. W Surat Thani  Pad Thai dla 5 osób z krewetkami tygrysimi. Singa :) Tom Yum  Pani kucharka przygotowuje pyszne mini krewetki z tartą cukinią w cieście naleśnikowym,  Wrzucone na głęboki olej... Bardzo smaczne i chrupiące. Usmażone w pancerzach. Dzień bez zdrowego kokosa to dzień stracony

Jemy Pijemy
Fotografia kulinarna 113

znów je poprawiałam. Dzięki cennym uwagom bardzie doświadczonych redakcyjnych koleżanek udało mi się wykonać kilka całkiem niezłych zdjęć.  http://www.greenmorning.pl/kursy/ http://www.greenmorning.pl/konkurs-2/ Chciałabym, aby Pani Kinga Błaszczyk-Wójcicka nauczyła mnie wykonywania jasnych, czystych zdjęć, aby pokazała mi jak używać dodatków, dekoracji na zdjęciach, by dodawały zdjęciom smaku, a nie były przytłaczające. Chciałabym, by dała mi wskazówki

Mania Wypiekania
Chłodnik z botwiny trochę inaczej. 130

zera brwi tylko po to, żeby w tym miejscu narysować cieniutką kreskę. Na dodatek krzywą i każdą inną. Popularny styl malowania oczu „na wściekłą pandę” też zdobywa uznanie wśród pań. Można też dowiedzieć się, że odcienie podkładu pasującego do Polek to ciemna czekolada tudzież „zatrzasnęłam się w solarium cztery dni temu”. Niektóre „mistrzynie” make-upu potrafią tak tuszować rzęsy

ladykitchen
Penne all’amatriciana 223

tłusty, zrolowany, lekko wędzony boczek - to właśnie oryginalna pancetta). Notabene kupiłam tę pancettę we włoskich delikatesach za niebotyczną cenę - 6€ za 150 g! Rozbój w biały dzień! Ale cóż, pani Sycylijka zaśpiewała cenę po zważeniu, a że była w towarzystwie swego męża Sycylijczyka, nie podskakiwałam - mało tego - kupiłam jeszcze kawał oryginalnego Grana Padano za 7€! Namawiali jeszcze

Kuchnia Prezydentowej
Czas zmian i Ragu z dlugo pieczona wieprzowina 230

przedszkolu a ja powrócę na łono Ogrodu Botanicznego... To nie wszystko. Nie będę już ogrodnikiem działającym w ogrodzie! Pielenie i sadzenie nie będą już moją bajką. Zadzwoniła do mnie Pani Dyrektor i zaproponowała zmianę... na tę okoliczność pojechałam w ubiegły piątek do Ogrodu na warsztaty. Tak, będę zajmowała się, razem z fajnymi dziewczynami, warsztatami dla dzieci (w ramach zdobywanych przez

Dzieje kuchennej Wiewióry
Krem z brokułów 156

bazie bulionu drobiowego. Brokuły mają wiele właściwości odżywczych. Wpływają na nasze samopoczucie, udowodniono również że mają właściwości chroniące przed rakiem piersi, jajników.   Więc szczególnie polecam ją Paniom;-) Zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu i na pewno zaspokoi każdego głodomora.       Składniki na zupę: 1,5l bulionu warzywnego lub drobiowego, 1 szt. świeżego brokuła, 1 marchewka, 1 korzeń

Passion of Cooking
Tarta z karmelem i migdałami 205

Walentynki, walentynki, dla chłopczyka, dla dziewczynki…. Wszędzie serca, wszędzie róże, gotujący i pieczący, panny, panie i chłopaki, każdy chce nadrobić braki, więc do kuchni czas podążyć, słodką tartę w mig przyrządzić Taaaaaa….. walentynki…. czyż nie jest to miłe choć przez wielu bardziej postrzegane jako komercyjne święto? Może, ale ja tam lubię każde święto gdzie może być

Kuchenne Wariacje
Ogłoszenie wyników pierwszego konkursu KW :) 183

papryczką w tle ale niestety provider miał problemy z serwerami i nasza stronka tak średnio działała więc nadrabiamy zaległości Wybraliśmy naszym zdaniem trzy najciekawsze przepisy i z nich Pani Kasia (manager restauracji Piri Piri) wyłoniła zwycięzcę, którym jest Kasia Z. ze swoim karaibskim kurczakiem kokosowym Gratulujemy i skontaktujemy się mailowo w celu przekazania vouchera A dla wszystkich tych, którzy chcieliby

Kuchenne Wariacje
Kaszotto z boczkiem i cukinią 203

Niedawno byłam na spotkaniu kulinarnym „ Pod znakiem kaszy ” i serwowano nam do jedzenia róże kasze, które mi nawet smakowały Pani Dorota zainspirowała mnie do zrobienia kaszy i tak na bazie jej przepisu powstał nasz przepis Składniki: - 2 woreczki kaszy pęczak - 1 cebula - 2 suszone pomidory ze słoiczka - 1 por - 1 cukinia - 100 g wędzonego boczku - 1 l bulionu

Kuchenne Wariacje
Gazeta Lubuska 152

Gazety Lubuskiej w której ukarzą się przepisy z naszego bloga "Już w środę w "Gazecie Lubuskiej" znajdziecie Państwo 60 sprawdzonych przepisów na sery i wędliny. A wśród nich pomysły pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Janczewie. Gospodynie podpowiedzą m.in. jak przygotować domową białą kaszankę, czy pyszny biały twarożek. Nie po raz pierwszy KGW z Janczewa dzieli się z Czytelnikami

kgwjanczewo
Sałatka z rukoli i sera 482

świeżych warzyw. Doskonale się w nie wpisują wszelkiego rodzaju sałatki. Ich skład staram się zazwyczaj dopasować do tego na co akurat jest sezon. Taką sałatkę prezentowała w swoim programie Pani Ewa Wachowicz. Z trzech gatunków sera: pleśniowego, fety i mozzarelli oraz sałaty lodowej, rukoli i roszponki. Zajęta robieniem sernika nie widziałam za bardzo jak to robiła, ale słyszałam. Nie zapisałam

Wiem co jem
Likier miętowy 193

Autorką tego przepisu jest Pani Zofia Nasierowska, która podzieliła się nim parę lat temu z czytelniczkami magazynu „Kuchnia”. Ja przygotowuję go zazwyczaj z połowy porcji. Ma piękny zielony kolor. Jeśli zaś chodzi o aromat to na początku dość mocno dominuje spirytus, ale w miarę dojrzewania zmieni się to na korzyść mięty. Warto mieć w swojej spiżarni buteleczkę tego wybornego trunku

Wiem co jem
Muffiny miętowe z czekoladą 154

Kiedy w aptece poprosiłam o krople miętowe nadające się do ciasta, pani magister zrobiła ooogromne oczy i zapytała "do czego?!". Musiałam powtórzyć pytanie :) Babeczki wyszły akurat słodkie, akurat czekoladowe i jak najbardziej akurat miętowe. Nie sama mięta, tylko jej delikatny posmak, pycha! :) Miętowe muffiny z czekoladą Proporcje na 12 sztuk SKŁADNIKI SUCHE: 280 g mąki pszennej 1 płaska łyżka proszku

Kuchenne zapiski Edyty