pani - 2050 przepisów (strona:58/137)

Pasta i basta!- domowy makaron z szybkim sosem 186

oraz współczesnych włoskich przepisów, zebranych przez lata przez najlepszych i najbardziej znanych kucharzy i restauratorów. Co ciekawe – w samych Włoszech jest jednym z najczęściej kupowanych prezentów ślubnych dla młodych pań domu. Pierwotnie wydana w 1950 roku, była zbiorem przepisów zamieszczanych cyklicznie w magazynie o wzornictwie i architekturze – „Domus”. Od razu stała się wydawniczym hitem. Pierwszy raz opublikowana w języku angielskim

Karo in the Kitchen
Śródziemnomorski chlebek serowy na maślance 164

około 45-50 minut. Jeśli z wierzchu zacząłby zbyt mocno się rumienić, przykryjcie foremkę folią aluminiową. To, czy już się upiekł, sprawdzicie wbijając długą wykałaczkę(lub tak jak włoskie panie domu – makaron spaghetti) w sam środek ciasta – jeśli po wyjęciu będzie suchy – chleb jest upieczony. Zostawcie go jeszcze na 5 minut w wyłączonym piekarniku, a później ostudźcie na kratce

Karo in the Kitchen
Coleslaw- surówka z kapusty 134

Szybka, pyszna i tania. Pasuje prawie do każdego mięsa. Klasyka fast foodów. Jej podstawą jest surowa, szatkowana kapusta. A wybrany dressing- to już sekret każdej pani domu.   Do tej surówki dobra będzie i chrupiąca, młoda kapusta wiosenna jak i kapusta tzw. zimowa- zwarta i zbita. Kapustę oczyśćcie z wierzchnich liści, wykrójcie głąb i poszatkujcie lub potnijcie kapustę w malakserze

Karo in the Kitchen
Chłodnik – różowa zupa z botwinki, na zimno 192

chłodzeniu smaki ulegają stłumieniu. Podajcie chłodnik z jajkiem na twardo, posypany odrobiną świeżego kopru dla koloru. Nela Rubinstein to niezwykle barwna i wszechstronna kobieta, świetna kucharka i prawdziwie perfekcyjna pani domu. Zmarła 14 lat temu, w 2001 roku, w wieku 93 lat. Możecie o niej poczytać tutaj, w wywiadzie jakiego udzieliła jej córka Eva dziennikarzowi Wysokich Obcasów WYWIAD bądź posłuchać

Karo in the Kitchen
Liebster Blog Award 144

wiatru” – https://jaglowska.wordpress.com 6. Karmel-itkę – http://karmel-itka.blogspot.com/ 7. Gosię z „Na piecyku”- http://napiecyku.pl 8. Asię z „Joduha kuchenna” – http://joduhakuchenna.blogspot.com/ 9. Agnieszkę z „Pani fotograf gotuje” http://www.panifotografgotuje.eu/ 10. Aguś z „Babeczki grzaneczki” http://babeczkigrzaneczki.pl/ 11. Sylwię z „Follow the taste” – http://www.followthetaste.pl A mam dla Nich następujące 11 pytań:   1. Gdybyś mogła

Karo in the Kitchen
Fasolka szparagowa polsko-włoska – fagiolini alla polacca 172

oraz współczesnych włoskich przepisów, zebranych przez lata przez najlepszych i najbardziej znanych kucharzy i restauratorów. Co ciekawe – w samych Włoszech jest jednym z najczęściej kupowanych prezentów ślubnych dla młodych pań domu.   Pierwotnie wydana w 1950 roku, była zbiorem przepisów zamieszczanych cyklicznie w magazynie o wzornictwie i architekturze – „Domus”. Od razu stała się wydawniczym hitem. Pierwszy raz opublikowana w języku

Karo in the Kitchen
Biała kiełbasa z jabłkiem w ślimaczkach z ciasta francuskiego 220

Idealna zakąska do piwa. Tak prosta, że i facet da radę zrobić ją sam. Jeśli nie zrobi, drogie Panie – po wyjęciu ich z pieca od razu kilka sobie odłóżcie, bo znikną zanim się obejrzycie. Surowa kiełbasa i kwaskowate jabłko, chrupiące ciasto francuskie – wypróbujcie, to naprawdę świetne połączenie! Ciasto francuskie dostaniecie w każdym większym sklepie spożywczym. Dobrą surową kiełbasę – u każdego

Karo in the Kitchen
Urodzinowy tort wieloowocowy 203

letni tort. Mam nadzieję, że jak na pierwszy piętrowy torcik to wyszło nieźle i mam nadzieję, że smakował zaproszonym gościom. Ale o tym dowiem się jak spotkam się z panią Sylwią. A tym czasem zapraszam po przepis. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Tosty francuskie! 180

takie rzeczy w dzisiejszych czasach? Ale to był chyba jedyny sposób na to, żeby przemycić trochę koloru i smaku na zimę. Bo w sklepach raczej były tylko półki i panie sprzedawczynie ;-). A dżem truskawkowy mojej mamy do dzisiaj to mistrzostwo świata! SKŁADNIKI: - chałka - masło - mleko - jajko - ulubiony dżem - ewentualnie cukier puder Chałkę kroimy na grube kromki. Maczamy z każdej

SMYKWKUCHNI
Kotlety mielone z hiszpańską nutą 186

się okazać, że pomysł jest trafiony w samo sedno! Ja dzisiaj użyłam hiszpańskiej przyprawy od Eko Maja, znajdziecie ją TUTAJ . W Eko Maja mieszanki przypraw wychodzą z rąk samej Pani Mistrz! To Jej autorskie receptury, które zadowolą nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Potrzebujemy: 1kg mielonego mięsa wieprzowego, najlepiej kupić ładny kawałek mięsa i zmielić własnoręcznie w domu, uwierzcie mi, warto

MamaOskarka
Lizaki lodowe dla dorosłych, z winem i domowymi sokami 140

kolacje czy choćby wieczory przy piwie i winie. Życie towarzyskie podczas wakacji zdecydowanie kwitnie ;) A co podawać podczas upałów? Co podać podczas upalnego babskiego wieczoru? Mam dla Was, drogie panie, ciekawą propozycję :) My, kobiety, chyba w większości przedkładamy wino nad piwo. Gorzki trunek pozostawiamy panom, którzy z kolei w zdecydowanej większości nie przepadają za winem. Oczywiście, nie mówię tutaj

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierogi z chabaninką, czyli mięsem 227

odchodzić od dłoni i stanie się elastyczne. Wkładamy je do pojemnika lub woreczka i odkładamy - niech odpocznie. Farsz: Mięso z kury i kawałek wołowiny prosto z rosołu, który perfekcyjna pani domu przygotowała na niedzielę. Przecież nic nie może się zmarnować! Zatem mięso mielimy dwukrotnie wraz z włoszczyzną, z którą się gotowało. Doprawiamy solą i pieprzem oraz 2-3 ząbkami czosnku

Karczma Honorietty
.1057. koniec dzieciństwa 127

myśli, że jestem już pełnoletnia i mam więcej praw, a niedługo nie będzie już "...naście" czy to, że wszyscy mówią mi że wyglądam na 15-16 lat, a nawet pani z urzędu upewniała się, czy wniosek o dowód jest dla mnie... :D Jak spędzę dzisiejszy dzień? Wbrew pozorom nie będzie on wyjątkowy, nie będzie hucznej imprezy...Trochę żałuję, ale moja

breakfast of dreams
Buleczki, Marchewkowe Slimaczki i Uciekajacych dni pare, Slodki Czwartek odc.88 239

Uciekają mi dni. Wczoraj jedna pani w sklepie spytała mnie jaki jest dzień, odparłam ze czwartek, stwierdziła, że na pewno środa, w końcu sytuację uratował telefon z kalendarzem, nie tylko mi uciekają dni... Wakacje mamy już prawie za sobą, trudno w to uwierzyć, dobrze, że chociaż owocnie spędzony był to czas. W weekend koncert Męskiego Grania, w tym tygodniu wizyta

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kurczak tikka masala, czyli angielski orient 192

Pierwszy przepis na kurczaka tikka masala dostałam od mojej ulubionej Pani Profesor. Niestety, zawierał on w sobie gotową już pastę tikka masala, a ja lubię robić wszystko od podstaw. Zmodyfikowałam więc parę rzeczy po zapoznaniu się z innymi przepisami na to angielsko - indyjskie danie. Oto, co powstało. Potrawa jest bardzo aromatyczna i intensywna w smaku. Czuć korzenne przyprawy, ich wielość

Życie zamknięte w smaku