spora ilość mięty i galaretki jabłkowo - miętowe i co z nimi zrobić? No oczywiście że tort, przecież każdy to wie, mały i duży i chłopiec i dziewczynka a pani czy pan też to wie? No dobra pożartowaliśmy a teraz zabieramy się do pieczenia i kręcenia kremu. Tort jest pyszny, miękki, aromatyczny i wilgotny, zachęcam do wypróbowania przepisu. Tort ananasowo - jabłkowo
Moje Małe CzarowanieMoje Drogie Panie, a przede wszystkim Panowie. Dlaczego dziś tak? Wiem, że zaglądają na blog również mężczyźni, postanowiłam pomyśleć też o nich. Dla kobiety ubijanie kremówki, czy białek jest oczywiste, a dla faceta, który nie gotuje często lub nie potrafi ta nasza oczywistość jest czarną magią. Nie śmieję się, staram się zrozumieć, a przede wszystkim pomóc. Dziś zaczynam cykl przepisów
Blondynka Gotujeumiem robić ciasta drożdżowego. Może dlatego, że moja Mama nigdy go nie robiła? Ale natknęłam się na przepis Pani Ewy Wachowicz i wydała mi się nie taka straszna jak o niej myślałam... Więc się odważyłam i jest! Pyszna, pulchna, pachnąca! A co najważniejsze - dziecinnie prosta. Mojej małej pomocnicy Malwince bardzo posmakowała, reszcie domowników również. Naprawdę polecam! Składniki: CIASTO
Cakes By Kejtbardzo maślany w smaku. Dla miłośników maślanych kremów, jak za dawnych lat, to deser idealny. Ogromnym plusem jest bardzo wyczuwalny smak limonek, które osobiście uwielbiam :) Przepis zaczerpnięty ze strony Pani Ewy Wachowicz. Składniki: Biszkopt: 7 jajek 7 łyżek mąki ½ szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka oleju Masa limonkowa 400 g masła 1 szklanka cukru 4 jajka skórka otarta
Cakes By KejtZapraszam na wpis o warsztatach kulinarnych „Chlebem i solą” trochę spóźniony, ale mamy usprawiedliwienie, gdyż byliśmy na wakacjach nad morzem. Od kilku miesięcy otrzymywaliśmy od Pani Ani reprezentującą firmę Bosch zaproszenia na warsztaty, jednak zawodowe obowiązki powodowały, że ciągle odmawialiśmy. Przyszedł wreszcie czas, że 10 lipca mogliśmy wybrać się do Warszawy łącząc przy okazji mój udział w konkursie, który miał
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięplacki urzekły mnie w Białce Tatrzańskiej. Zapytałam jak się je robi, a przepis podaję Składniki: 0,5 kilograma ziemniaków (pani powiedziała, że mogą być z resztek z obiadu) szklanka mąki pół szklanki maślanki 1 jajko sól i pieprz do smaku masło Lurpak bryndza Przygotowanie: 1. Ugotuj ziemniaki, przepuść przez praskę. Wystudź. 2. Do zimnych
AZgotuj!Przepis na toruński piernik -taki Wam przywiozłam:) Zrobiliśmy sobie z mężem wycieczkę do Ciechocinka. Do Torunia pojechaliśmy przypadkiem. Miła pani z hotelowej recepcji pięknie opowiadała o Toruniu i postanowiliśmy go odwiedzić. Nigdy w nim nie byłam. No może kiedyś przejazdem. Weszliśmy do domu Mikołaja Kopernika
AZgotuj!Panie kasze w parze w krupniku na dwa. 2 litry bulionu warzywnego 2 liście laurowe 4 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu lubczyk natka pietruszki pół cebuli pół szklanki kaszy jaglanej pół szklanki kaszy jęczmiennej drobnej kilka kropli oliwy marchew plaster selera kapelusz suszonego prawdziwka. Zagotuj bulion. Dodaj zioła. Marchew pokrój w skośne plasterki. Seler
AZgotuj!Wnętrze tak piękne, że nie chce się wychodzić. I muzyka jazzowa. Po drodze znaleźliśmy sklepik z warzywami. Cicoria do asparago - nazwę znam dzięki Pani Renacie z bloga: www.kalejdoskoprenaty.blogspot.com
AZgotuj!rozwikłałam jakąś tajemniczą wiedzę kulinarną. Nie jestem Ślązaczką. U mnie w świętokrzyskim robi się kopytka, leniwe ale śląski kluchy nie. Kilka lat temu zobaczyłam w program Pani Dykiel i od tamtej pory umiem je zrobić. 1 kg ziemniaków, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka soli, 1 gałązka rozmarynu - siekany świeży, 100 gram masła, odrobina
AZgotuj!Rozmawiałam ostatnio z pewną panią, która jest po bardzo brzydkim zatruciu. Nie może jeść praktycznie nic surowego, a tu sezon na owoce dopiero się zaczyna. Kiedy patrzy na truskawki ogarnia ją smutek. Poradziłam jej, że może takie owoce bardzo krótko poddusić i zrobić pyszny kisiel. Nie wiem czy skorzysta z mojej rady. Przyszłam do domu. Sprawdziłam
AZgotuj!Uczestniczę w sztafecie. Będąc na święta u mojej siostry zjadłam ciasto. Pyszne, czekoladowe, bardzo wilgotne. Ona znalazła je u Kingi Paruzel na blogu. Pani Kinga zaczerpnęła przepis z Kuchni Agaty . Trzymałam się mocno składników, choć cukru dodałam 1,5 szklanki, użyłam mrożonych wiśni i płatków kokosowych. Od miesiąca jestem na diecie bezglutenowej więc nie zjadłam go dużo. Uszczknęłam łyżeczkę
AZgotuj!finaliści MasterChef: Mikołaj Rey oraz Maciej Koźlakowski. Mnie szczególnie zainteresował golas lubelski. W miłej atmosferze pilnie słuchaliśmy co mają nam do powiedzenia eksperci. Sporo wiem o kaszy - ale od Pani Moniki dowiedziałam się ciekawostek o których nie miałam wiedzy. Np. jeśli zjemy kaszę po aktywności fizycznej- nie będziemy mieli zakwasów. Kasza jest zasadotówrcza. Mikołaj opowiedział o swojej przygodzie z gotowaniem
AZgotuj!tego sos musztardowy i kolejna inspiracja do konkursu Roleskiego wykorzystana. Świetnie zastąpi obiad, szczególnie kiedy czasu brak:) Zapraszam również do innego interesującego konkursu, organizowanego przez firmę Roleski. Konkurs „Podróże Pani R.” znajdziecie na Facebooku na profilu Roleski: http://www.facebook.com/Roleski Udział w nim może wziąć każdy, wystarczy mieć pomysł! Składniki (6-8 porcji): - 400 g makaronu ( u mnie uszka
Corner With Recipesznacznie przyspieszyło proces jego przygotowania. Dodałam również imbir, by wspomóc wzmocnienie odporności. Nie wiem czy wiecie, ale imbir ma również działanie przeciwwymiotne i zapobiega mdłościom. Polecam więc wszystkim Paniom w ciąży. Składniki na 3 porcje: 250-300g truskawek 250 ml soku jabłkowego starty imbir (około 1/2-1 łyżeczki)* Truskawki odszypułkować. Włożyć do blendera. Zalać sokiem jabłkowym, dodać starty imbir. Zmiksować
Moja Galeria Smaku