pani - 2050 przepisów (strona:53/137)

Krótka seria - Wrocław - Mini Browar Spiż 171

ogródek duży - jeden z większych w ogóle na rynku. Mnóstwo stołów, tłoczno, gwarno. Tuż obok stolików znajdziemy, rzecz jasna, dużą drewnianą budę, w której to kilka uśmiechniętych pań podaje to, co pracownicy browaru naważyli niedawno.  Piwo Spiżowe Jak podaje na swojej stronie internetowej właściciel lokalu, Bogdan Spiż (biznesmen i browarnik), piwo spiżowe ma ponad 500-letnią tradycję, jest niefiltrowane

Right Behind The Kitchen
Trójmiasto po trosze - Gdańsk 165

papką mięsną w środku. Ciasto strasznie twarde, tradycyjnie niedosolone, mięso bez smaku mięsa. Na deser wysoki rachunek w stosunku do jakości i ilości. Jedyny plus w ogromie minusów to Pani kelnerka, która była uprzejma mimo naszych uwag. No ale dla miłej obsługi to można i do McDonalds’a pójść, a na obiad do babci… Browar Piwna, ul. Piwna 50/51

Right Behind The Kitchen
Trójmiasto po trosze - Sopot 191

uczynię będąc następną razą w Trójmieście. PS - Z cyklu Artyści Klasyka na polskich deptakach Lira korbowa - niesamowite dźwięki Nie tylko akordeon w modzie Artystka z klasą Ładna pani w ładnym wdzianku - jej produkcji Góralu, czy Ci nie żal? Masz babo placek

Right Behind The Kitchen
Włosko-polskie risotto ze świeżym pstrągiem i kurkami 158

potrawa zaliczy się do tych najtrudniejszych w wykonaniu? To rzecz względna. A z tą względnością jest tak jak w polskim klasyku "Co mi zrobisz jak mnie złapiesz", gdzie pewna pani zwraca się do faceta jarającego szluga w kolejce w banku - przepraszam ale tutaj nie można palić - na co on - wiem ale ja się nie zaciągam... Risotto ze świeżym pstrągiem

Right Behind The Kitchen
Food & Friends oraz KUKBUK - magazyny kulinarne 157

osiedlowych (o ile lada nie przeszkadza), w hipermarketach (o ile Cię nie przejedzie wózek puszczony przez czyjeś dziecko). O ile w tych pierwszych znajdziemy różnej maści wydruki od wszędobylskiej pani domu (właśnie, a gdzie gazetka Pan Domu?!) po 100, 500, 1000 i brakuje 100, 000 panoramicznych krzyżówek, tak w markecie i tak zwanych dobrych sklepach już jest lepiej. Pewnie wydawca

Right Behind The Kitchen
Studencie, gdzie na piwo w Lublinie? 179

tych, którzy przychodząc do kawiarni oczekują rozszerzonej oferty o piwa. Atmosfera sprzyja spokojnym i raczej zacisznym spotkaniom przy piwie kiedy już mamy dość herbaty i kawy. Lokal raczej dla pań gustujących w grzańcach i innych smakowych napojach.   Spiżarka Acerny - % Lokal podobny do Starówki i Biesów. Piwo dostaniemy od 6,5 zł, a maksymalnie zapłacimy 12 złotyszy za butelkę. Przegryźć

Right Behind The Kitchen
Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek 145

tego lekkim krokiem podchodzi do stoliczka, siada, zajmuje się rachunkami. Dziadzia w garniturze a pod brodą oczywiście muszka. Obok, przy większym stoliku, przyjaciele Dziadzi - równie odstawieni starsi panowie z paniami w kapeluszach, koralach. Nie omieszkał także zasiąść na kolanach jednej damy malutki piesek. Widok przeuroczy! Taki o to widok zastaliśmy na początku kulinarnej przechadzki wiedeńskiej. Mimo iż jest to kawiarnia

Right Behind The Kitchen
Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów (lubelskie) 192

zakupy - do plastikowej siaty trafiły gęsie pipki (szyje) nadziewane wątróbką gęsią, wędzona pierś kacza oraz kiełbasa z gęsiny. Ogromne ukłony dla wszystkich producentów, wystawców i serdeczne pozdrowienia dla wszystkich pań z kół gospodyń wiejskich, stowarzyszeń Kobieta Aktywna : ) Te osoby włożyły kawał swego serca do potraw i produktów, którymi podzieliły się z innymi podczas tego wydarzenia. Proszę aby następnym razem było

Right Behind The Kitchen
Europejski Festiwal Smaku - warsztaty kulinarne nad Bystrzycą dla mieszkańców Lublina 175

byłoby się pokusić o wrzucenia do jakiegoś restauracyjnego menu ; ) Dziękowałem tutaj , ale i w tym miejscu także dziękuję organizatorom Europejskiego Festiwalu Smaku za możliwość poprowadzenia warsztatów kulinarnych nad Bystrzycą, Pani Dorocie za opiekę i wsparcie w tym inspirującym i pełnym wrażeń dniu! Oczywiście podziękowania dla ochotników biorących udział w warsztacie za wytrwałość i zaangażowanie oraz za otwartość umysłów

Right Behind The Kitchen
Natura i zdrowie w jednej butelce. Zapraszam do świata Mineralnych Wód Leczniczych. 129

przyswajalnego jodu. Takie wody, to idealne wsparcie podczas leczenia, choć warto je również pić w ramach profilaktyki. Wody te uzyskały rekomendację od polskiego lekarza , specjalisty balneologii i medycyny fizykalnej. Pani doktor podkreśla, że wody te mają właściwości przeciwzapalne, odczulające, działają pobudzająco na wydzielanie żółci, alkalizują mocz oraz pobudzają przemianę materii w przypadkach otyłości, wykazują korzystne działanie w chorobie dny moczanowej

Słodkie okruszki
Drożdżowy odrywaniec jabłkowo - cynamonowy 205

Pociąć na 6 kawałków i ułożyć je pionowo ciasno w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówce. Odstawić na 30 minut. Piec około 40 minut w temp. 180st. Źródło:  Pani Tereska

Z miłości do słodkości
Wegańskie wypieki & Trochę o współpracy. 169

wody/mleka do konsystencji. (ew.Dodajemy kawałki banana). Przelewamy do słoiczka. Pieczemy w 200stopniach przez ok.35min, można upiec w kąpieli wodnej dla bezpieczeństwa słoiczka. ------------------------------------------------------------------------------ Jakiś czas temu napisała do mnie miła pani ze sklepu  Bio-planet  w sprawie nawiązania współpracy, bardzo chętnie się zgodziłam strona ta oferuje masę zdrowej żywności, poczynając od przypraw i herbat, przez mąki, kasze

More food, love and dreams
buraczki z majonezem i żurawiną 155

Dotychczas buraczki do obiadu podawałam zawsze w wersji prosto ze słoika, bez dodatków. Niedawno od znajomej pani dostałam ten przepis i wypróbowałam go, choć wydawało mi się, że majonez do buraczków nie bardzo pasuje. Tym bardziej się zdziwiłam, bo tak przyrządzone są bardzo smaczne, a do tego bardziej wykwintne. Na elegancki obiad będą w sam raz.  Składniki: słoiczek buraczków

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasto "Wenus" 169

Przepis na to ciasto kilka lat temu dostałam od sąsiadki, Pani Danusi. Dawno go nie robiłam aż wreszcie doczekało się na swoją kolejkę. Na pewno zasmakuje wielbicielom serników na zimno i prażonego kokosu. Polecam, tym bardziej, że jest proste do zrobienia. Moje oparłam na pomarańczowym smaku ale można użyć dowolnego dżemu i pasujących do niego galaretek. *blaszka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
tarta ze szpinakiem i serem korycińskim 181

Dzięki uprzejmości firmy Pani Czesławy Zarzeckiej z Podlasia mam przyjemność testowania znakomitego sera korycińskiego "Swojskiego". To doskonały ser z mleka krowiego, na podpuszczce, z dowolnymi dodatkami- ja akurat dostałam ten z pieprzem kolorowym i czosnkiem. Doskonale nadaje się do kanapek, zapiekanek i wszelkich potraw na ciepło, bo dobrze się topi a smakuje trochę jak mozzarella. Sprawdza się też jako dodatek

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia