pani - 2050 przepisów (strona:62/137)

Pizza z tortilli wg Anny Starmach 171

książki Anny Starmach "Pyszne. Na każdą okazję". Jest to pierwszy przepis po jaki sięgnęłam z tej książki. Nie zawiodłam się, pizza jest rewelacyjna. Myślę, że niedługo przetestuje więcej przepisów Pani Anny i podzielę się z Wami efektami na blogu:) Składniki: 4 tortille (użyłam mniejszych o średnicy ok. 24 cm) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki przecieru pomidorowego (zastąpiłam koncentratem

Moja Galeria Smaku
W czym piec ciasto ??? 219

minut, w temperaturze 250 stopni. Prodiż czy jeszcze używamy? Prodiże były bardzo modne w latach 80- tych służyły do pieczenia ciast, pasztetów lub mięs. Dzisiaj większość pań domu już nie używa tego sprzętu ale można go jeszcze kupić gdy nie posiadamy dużo miejsca lub mieszkamy po za domem może okazać się przydatnym sprzętem.  Najpopularniejsze są prodiże elektryczne o pojemności

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Pierogi z jagodami 169

Skutek był taki, że ciasto wychodziło zbyt grube i twarde. W końcu poszedłem po rozum do głowy i o to, jak zrobić doskonałe ciasto na pierogi, spytałem pewną starszą panią, która lepi je od dziesiątków lat. I cóż mogę powiedzieć? Pytajcie o przepisy na potrawy polskiej kuchni swoich babć! Składniki (na ok. 50 pierogów): na ciasto: 500 g mąki pszennej

W SMAK
O jagodowej tęsknocie. I borówki - zamiast 191

Danii nie ma jagód. Jak to? - spytacie z oburzeniem. Przecież jagody są wszędzie - w lesie całe pola (wystarczy wiedzieć, gdzie szukać), przy drodze siedzą starsze panie z litrowymi słoikami pełnymi tych leśnych skarbów, a jeśli jesteśmy typowymi mieszczuchami, możemy wybrać się na najbliższy targ i tam z pewnością znajdziemy kilka stoisk uginających się, między innymi, pod tymi czarnymi kuleczkami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Weganie nad morzem 223

raczej do rzadkości. W Ekonaturze można nabyć zdrowe ekologiczne produkty, słodycze, roślinne mleka, bakalie i świeżo wypiekane pieczywo, w tym orkiszowe jagodzianki. Zaopatrzyliśmy się więc w kilka produktów, a pani, która nas obsługiwała była niezwykle miła i pomocna. Zapytałam więc, czy w Mielnie można znaleźć jakieś fajne miejsce z wegańskim jedzeniem. Od razu poleciła mi kilka miejsc, w tym knajpkę

Roślinna - blog wegański
Burgery jaglane z burakami 174

drugiej strony.  Inspiracją do przygotowania tego dania był program kulinarny na kanale KUCHNIA+ "Ugotuj mi mamo" prowadzony przez blogerkę Iwonę Zasuwę znaną jako autorkę bloga www.smakoterapia.blogspot.com Przepis pani Iwony jest znacznie bardziej bogatszy :) Składniki: 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 upieczone buraki  2 cebule 2 kopiaste łyżki mielonego lnu złocistego mąka ryżowa na wypadek, gdyby masa była zbyt

ClauditteMissCooking
Racuchy z jabłkami / Racuchy z bananami i rodzynkami 133

Placki bez jajek i mleka krowiego. Inspirowane przepisem Idealnej Pani Domu. Do tej pory nigdy nie robiłam drożdżowych ale zdecydowanie to zmieniam! Wychodzą przepyszne! Polecam! 1 i 1/2 szklanki mąki 7g suchych drożdży 2 łyżki cukru 1 szklanka mleka sojowego waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 2-3 jabłka starte na tarce o drobnych oczkach  ( świetnym zamiennikiem są również

Atlas Smaków
Gołąbki w liściach botwinki 158

Zeszłoroczny przepis inspirowany artykułem Magda Gessler: Pani Botwina ok 20 dużych liści młodych buraczków ( wielkości dłoni ) 0,5 kg mielonego mięsa cielęcego ( lub drobiowego ) 1/4 szklanki posiekanego szczypiorku  1/4 szklanki posiekanego koperku łyżka śmietany 12 % 5 namoczonych w mleku biszkoptów sól i pieprz Liście botwiny myjemy i blanszujemy. Dokładnie odsączamy na sicie. Do mielonego mięsa dodajemy posiekany szczypiorek

Atlas Smaków
Frittata cukiniata 193

rozrasta się jak perz. Wygląda pięknie, ale potrafi zadusić mniej ekspansywne rośliny. Tylko oregano jest dla niej równym przeciwnikiem. I największe zaskoczenie tego sezonu- pomidory. Kupione na stoisku "od pani" wsadziłam za wcześnie do gruntu i ściął je mróz. Spisałam je na straty, ale one tego nie zarejestrowały. Rozgałęziły się, kwitły jak szalone i są pełne owoców. Po te składniki

les mirabelles
Mazurek marcepanowy 171

Mama ostatnio była na szkoleniu z Mazurków Wielkanocnych i przepis na ten mazurek przyniosła ze szkolenia z panią Bożeną Sikoń. Składniki wystarczają na jeden mazurek o wymiarach 16 * 16 cm. Pracy jest przy nim troszeczkę, ale jest tego wart, bo jest wspaniały. Składniki : Spód kruchy: 350 g mąki krupczatki (jest najlepsza do ciasta kruchego) lub pszennej

Lili w kuchni
Charytatywny Kiermasz Wielkanocny 192

mazurki i babki. Do sprzedaży przekazałyśmy także nasze maliny w lukrze. Mamusi udało się pozyskać sponsora sera. Ser Koryciński "Swojski" - Czesławy Zarzeckiej , trafił na kiermasz dzięki uprzejmości pani Zarzeckiej.   Kiermasz miał trwać kilka godzin, a wszystko sprzedało się już po 2 godz. Co nas niezmiernie ucieszyło. Nasze wypieki znikały ze stołu tak szybko, że nawet nie wiem

Lili w kuchni
Deser warstwowy truskawkowo - cytrynowy szał 247

razem nieco inny deser. Na jednej z grup pani powiedziała mamie że fajnie smakuje mascarpone z curdem cytrynowym. Na robienie curd nie miałyśmy za bardzo czasu, więc mama zaproponowała, żebym wlała sok z cytryny do mascarpone. Bardzo fajnie przełamuje to słodycz musu truskawkowego i bitej śmietany. Troszkę improwizowałyśmy, mimo to wyszedł pyszny deser, który nie był

Lili w kuchni
Kawowe pralinki & Przesyłka-niespodzianka. 191

leniwe poranki to ja lubię, a teraz zabieram się do pracy, bo jutro nasze imieniny (mama, tata, ja xd) A wczoraj będąc w pracy zadzwoniła do mnie bardzo miła pani  z sieci sklepów Lidl, z informacją, że mają dla mnie przesyłkę-niespodziankę i czy jestem w domu, paczka miała przyjechać do pracy w tym momencie, ale jednak wyszło

More food, love and dreams
Kaczka marynowana w zalewie do ogórków 248

Nigdy za kaczką nie przepadałam, ale zaciekawiła mnie marynata w jednym z odcinków programu „Kuchenne rewolucje”. Pani Magda Gessler użyła tej marynaty do gęsi. Pomyślałam, że skoro nadaje się do gęsi, to dlaczego nie – do kaczki. Kaczka marynowana w zalewie do ogórków (nie z ogórków).       Składniki: - kaczka 2 kg Marynata (zalewa): - 3l wody - 6 łyżek soli

mojewypiekiinietylko