karnawale dużo smażę pączków, faworków itp..więc będzie jeszcze trochę tych przepisów-mam taką nadzieję..mam sporo przepisów zapisanych do wypróbowania. Nietypowe pączki, po pierwsze nadzienie na wierzchu , a nie w środku..a po drugie najpierw są ciut pieczone, a potem smażone..powiem wam tylko tyle, że pyszne były..Przepis na takie czeskie pączki -vdolky znalazłam tutaj(...)stolnicy. Rozwałkować na grubość ok 1 cm. Szklanką wykrawać krążki, pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni.Olej rozgrzać do mniej więcej 170 stopni. Każdy pączek lekko spłaszczyć dłonią. Układać po kilka na natłuszczonej blaszce i w stawiać do gorącego piekarnika na równo 2 minuty. Po tym czasie pączki wyjąć z piekarnika, wrzucać na gorący tłuszcz
Moje domowe kucharzenieznam osoby, która nie lubi zajadać się pączkami. Sekret udanych pączków to świeże drożdże, dobra mąka i dobrze wyrobione ciasto. Ja do przygotowania pączków zawsze dodaję same żółtka, dzięki czemu ciasto ma ładny kolor i jest pulchne. Tym razem przygotowałam pączki z nadzieniem wiśniowym, które otrzymałam do testowania od firmy ZENTIS . SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mleka, 5 żółtek, 50g drożdży(...)przekładam na stolnicę. Rozwałkowuję na grubość 1cm. Szklanką o dużej średnicy wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta kładę porcję nadzienia wiśniowego. Brzegi zlepiam formując kulę. 3. Pączki wrzucam na rozgrzany olej i smażę na rumiano z każdej strony. Gotowe pączki oprószam cukrem pudrem. Zachęcam do zakupu produktów ZENTIS. W ofercie sklepu znajdziecie cały szereg przeróżnych nadzień
Tradycyjna kuchnia Kasimasz... TŁUSTY CZWARTEK! I jak tu się ograniczać??? Na szczęście pierwsze dni "męki" miałam już za sobą i całkiem swobodnie mogłam mówić "nie, dziękuję" gdy ktoś częstował mnie pączkiem. Za to w domu zrobiłam trochę takich malutkich i chrupiących pączusiów, których zjadłam tylko 5 ;-) Oczywiście przynajmniej część tych kalorii później z siebie wybiegałam :-D Pączki zmodyfikowałam po swojemu(...)przepis "matkę" znajdziecie TU :-) Pączki cynamonowo-imbirowe PĄCZKI CYNAMONOWO-IMBIROWE 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki kukurydzianej 0,5 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli skórka otarta z jednej pomarańczy 1 łyżeczka mielonego cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 0,5 szklanki mleka 2% 3 jaja 0,5 zapachu spirytusowego pomarańczowego
peggiwkuchniostatni dzień karnawału u nas pączki :) Tak, wiem,wiem że nie możecie już na nie patrzeć,ale w tłusty czwartek nie było czasu i zjadłam ich tylko 3 ;) Dzisiaj zamierzam poprawić wynik w ilości ich zjedzenia :D Wyszły pulchniutkie i mięciutkie, zatem nie będzie żadnego problemu ;) Jeszcze zdążycie je usmażyć:) Zatem zapraszam do pracy :) Składniki na ok. 36 pączków(...)dokładnie ubijamy. Ja zmiksowałam w robocie kuchennym. Ubite ciasto odstawiamy do wyrośnięcia . Następnie ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Kolejno wałkujemy placek o grubości ok. 1 cm i wycinamy szklanką pączki. Odstawiamy ponownie na ok. 10 minut. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy do czasu,aż pączki nabiorą brązowego koloru. Można również każdy z wyciętych pączków nadziać marmoladą i sklejać
Słodkości i nie tylkoDziś Tłusty Czwartek!!! Jak obyczaj głosi, kto nie zje w Tłusty Czwartek ani jednego pączka, ten będzie skazany na niepowodzenia przez cały rok. Mój sekret udanych pączków to świeże drożdże, dobra mąka oraz żółtka ze swojskich jajek. Ponadto ciasto musi być dobrze wyrobione. Pączki zawsze wychodzą pulchne i żółciutkie w środku. Specjalnie na dzisiejszą okazję przełożyłam je pysznym kremem(...)godzinę do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę. Rozwałkowuję na grubość 1,5 cm. Szklanką o dużej średnicy wykrawam w cieście krążki. Na rozgrzanym oleju smażę pączki na rumiano z dwóch stron. 3. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem i kawą rozpuszczalną. Krem przekładam do rękawa cukierniczego. Przestudzone pączki przekrawam na pół i przekładam kremem
Tradycyjna kuchnia Kasioznaczoną datę: 4 luty 2016. Wręcz mi z tego dnia kapie lukier i czekolada, co i na ślinotok się przekłada. Nie chcę jednak, żeby kapał mi tłuszcz, bo choć pączek jest znakiem szczególnym tego najsmaczniejszego czwartku, to... lepiej po tym dniu w tego pączusia się nie przeistaczać. Niby mi do tego daleko, ale i inni są w domu. Powstały więc(...)pączki pieczone. Wersja odchudzona, zdrowsza, a równie pyszna. A, że dom nasz składa się z tych co gluten tolerują i tych, co po nim cierpią - z piekarnika wyszły dwie odmiany: tradycyjna, a druga: gluten free. TRADYCYJNE: - mąka (najlepiej z Roztocza), 2 szklanka - mleko, 1 szklanka, - drożdże, 6 dkg - żółtka, 4 - cukier puder, pół szklanki, - stopione masło, 1/4 szklanki, - stopiony smalec
Wypisz Wymalujtradycje inne, trochę zapominam, co i jak wygląda w naszym kalendarzu. Na szczęście w porę się zreflektowałam, i już spieszę do Was z przepisem na pączki. Gdy zaczęłam się zastanawiać, jak by je w tym roku urozmaicić, do głowy przyszedł mi słoiczek tahini, który czekał w lodówce, aż zdecyduję się, co z nim zrobić. Pączki z tahini, hmm ... Wydało(...)Mamunia. Do tego nutka kardamonu, i mamy iście bliskowschodnie połączenie smaków. Oczywiście, w kęsach z nadzieniem, to ono dominuje. Jednak tam, gdzie marmolada nie dotarła (a wciskałam jej do pączków hojnie), na pierwszy plan wysuwa się chałwowy smak tahini. Pycha! Nieco to zaskakujące, ale nam bardzo przypadło do gustu. Co powiecie na takie niezwykłe pączusie...? Pączki z tahini i różą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCałkiem niedługo, bo już 4 lutego, tłusty czwartek. Chciałabym przedstawić Wam kilka zdrowszych alternatyw na ten dzień i udowodnić, że wcale nie musimy opychać się kilogramami pączków. Zawsze mamy wybór - możemy całkowicie zbojkotować tradycję, ale możemy też trochę zaszaleć w kuchni i zrobić pączki...bez pączków. Ten bardzo prosty, ale efektowny przepis możecie wykorzystać nie tylko w tłusty czwartek(...)też w chwilach słabości, w ramach małej przekąski, deseru czy drugiego śniadania. Wygląda i smakuje rewelacyjnie, a przy tym (jak zwykle) jest przezdrowe! :) Do zrobienia oszukanych pączków potrzebujemy kilku jabłek (czyli bazy), smarowidła, dodatków wg uznania i ewentualnie jakiejś polewy. 1. Baza plus coś do smarowania: Całe jabłka kroimy w krążki wysokie na ok. 1,5-2 cm. Następnie
Powiedz dietom nieroztopione masło i jeszcze chwilę wyrabiamy.Ciasto powinno być niezbyt gęste,pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość 1 cm..Małym kieliszkiem wykrawamy krążki .Pączki wykładamy na stolnicy wysypanej mąką w dość dużych odstępach.Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. W garnku roztapiamy tłuszcz .Wyrośnięte pączki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy pod przykryciem(...)małym ogniu z obydwu stron na złoty kolor.Usmażone pączki wykładamy na ręcznik papierowy aby usunąć nadmiar tłuszczu. Do miski wlewamy gorącą wodę i sok z cytryny, dodajemy cukier puder. Ucieramy mikserem na gładką jednolitą masę.Pączki smarujemy lukrem za pomocą pędzelka. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią pączki. Pączki możemy posypać cukrem pudrem
Bajeczna KuchniaPyszne, puszyste pączki kółka (jak nazywa je mój prawie 2,5 roczny synek) z ciasta drożdżowego są świetną alternatywą dla tych, którzy nie lubią pączków z nadzieniem, dla tych którym się te nadziewane już znudziły lub dla tych, którzy mają ochotę na pyszne, trochę inne pączki. Są naprawdę proste do zrobienia, nie sprawiają kłopotów (nadzienie nie wypływa, nie pękają(...)tracą kształtu) i można się poczuć jak amerykański glina ;p Polecam!!! Składniki na pączki z dziurką wszystkie w temperaturze pokojowej: 2 szklanki mąki tortowej 2/3 szklanki letniej śmietanki 30 % (słodkiej, ewentualnie 18% do zup i sosów) 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego olej do smażenia kolorowa posypka LUKIER
Rozpustne gotowanieTłusty czwartek już za chwilę! Porzucamy na ten jeden dzień myśl o dobrej kondycji, dużych bicepsach, jędrnych pośladkach, seksownym sześciopaku i zdrowej diecie! Jemy pączki cały dzień! Z różą, malinami i cukrem pudrem, domowym lukrem, kremem toffi i kajmakiem, słonym karmelem, słodką konfiturą i kandyzowaną skórką pomarańczy. Jemy i nie myślimy. Zapominamy o tym, że nadmiar szkodzi, że jeden pączek(...)minut na bieżni i że piątek będziemy musieli zacząć od treningu na siłowni. Jemy pączki! Yalla! składniki: 1 kg mąki pszennej 150 g cukru 15 jajek 250 g masła 250 ml mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 2 szczypty soli 50 g świeżych drożdży ulubiona konfitura (ok. 750 ml), np. malinowa albo różana 2-3 kostki smalcu wykonanie: Korzystając trochę
GRUBY WAŁEKPyszne pączki z marmoladą ze sprawdzonego przepisu mojej Teściowej :) SKŁADNIKI 1 kg mąki 200 g masła 6 żółtek + 2 całe jajka 3/4 szklanki cukru 1 budyń bez cukru (śmietankowy lub waniliowy) 100 g drożdży szczypta soli cukier waniliowy kieliszek rumu/spirytusu (50 g) twarda marmolada Do smażenia : 3 kostki smalcu 1 l oleju PRZYGOTOWANIE Mąkę ze szczyptą soli przesiewamy(...)urywamy po kawałku i rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką wykrawamy krążki, na których środek kładziemy łyżeczkę marmolady. Zawijamy brzegi ciasta do góry, zamykając marmoladę w pączku. W garnku roztapiamy smalec z olejem. Smażymy pączki z obu stron, najpierw stroną, gdzie były sklejane - w dół. Gdy się zarumienią, patyczkiem do szaszłyków sprawdzamy czy są już gotowe. Żeby
Moje Kuchenne Rewelacjeteż dziś, czując niedosyt smażonych wspaniałości, nabrałem ochoty na klasyczne polskie pączuchy z różą. Delikatne, pachnące i wprost rozpływające się w ustach. Mmmm... Są po prostu bezkonkurencyjne, a kupne pączki z najznamienitszych cukierni przy nich wymiękają! Daję słowo! Jeśli, choć raz upieczecie je w domu, to już żaden inny pączek nie będzie taki sam! ;) I jak dobrze(...)Tłusty Czwartek jest już jutro, bo jeszcze trochę tych smażonych wypieków i nawet ćwiczenia z samą Chodakowską by mi nie pomogły. :D / Z przepisu wychodzi około 25-30 pączków ./ Składniki na zaczyn: 30 g świeżych drożdży 120 ml letniego mleka 3 łyżki mąki 1 łyżka cukru Drożdże pokrusz i dodaj do mleka. Następnie wsyp cukier oraz mąkę i wszystko dokładnie
Food Squarejest szansa, że po powrocie ze szkoły będę mogła robić zdjęcia. Bo sztuczne światło to dla mnie koszmar, nijak sobie z nim poradzić nie umiem... Dzisiaj mam dla Was pączki - a jakże by inaczej...? Te akurat zobaczyłam już jakiś czas temu u Doroty i od razu wiedziałam, że też takie usmażę. Uwielbiam pączusie (pisałam o tym w poprzednim pączkowym wpisie(...)będę się więc powtarzać), a i dynię darzę uczuciem szczerym. Połączenie tych dwóch musiało się sprawdzić. Pączki mają śliczny żółty kolor (jeśli użyjecie odmiany dyni o intensywnie pomarańczowym miąższu, takie też będą Wasze pączusie), są mięciutkie, puszyste i delikatne. Niebo w buzi po prostu. Nadziane karmelem są cudownie słodkie, i nie można się od nich oderwać. C. na jedno
Pożeraczka, czyli raz adobrzePączki angielskie „Yum yum” to bardzo popularne w Wielkiej Brytanii, (a zwłaszcza w Szkocji, skąd się podobno wywodzą) smażone ciastka, które są krzyżówką croissanta z pączkiem, choć zdecydowanie im bliżej do pączka. Właściwie do tej pory sama ich nie robiłam, bo jakoś nie było okazji, ale jak zobaczyłam je na Moich Wypiekach , to od razu postanowiłam je przetestować(...)Przepis pochodzi ze zbiorów Jamesa Mortona, który jest finalistą trzeciej edycji The Great British Bake Off. Pączki angielskie Yum yum wyszły pyszne i delikatne, chociaż najlepiej smakowały pierwszego dnia Wypróbujcie „yum yumsy”, bo naprawdę warto! Pączki angielskie „yum yum” Składniki na około 20 sztuk: 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 650 lub 750) pół łyżeczki soli
UgotujmyTo.pl