nadużywam życzliwości ze strony mieszkających ze mną studentów, zaglądają w sobotni bądź niedzielny poranek do mojego królestwa niepewnie. Z pytaniem na ustach: "Chciałbym / chciałabym... Nie będę Ci przeszkadzać?". Poniższe pączki smażyliśmy z przyjaciółmi na Ostatki. Tym razem nie "pod 5-tką", niemniej pachniało smakowicie. Wróciwszy do siebie miałam wrażenie, że jestem wielkim, chodzącym i rudym pączkiem ;) PĄCZKI SMAŻONE Z NADZIENIEM(...)dodatkowo nieco podrosły. W garnku o grubym dnie rozgrzewam olej. Kiedy osiągnie wystarczająco wysoką temperaturę ( aby to sprawdzić polecam wrzucić do oleju szczyptę mąki, jeśli zacznie skwierczeć, można wkładać pączki) wkładam pączki i smażę z obu stron. Wyławiam i układam na ręczniczku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Wystudzone pączki dekoruję wg uznania - u mnie jest to lukier i kandyzowana
W kuchni Karmel-itkiTłusty czwartek za pasem, więc przyszedł czas na pączki. Jeśli jednak dbacie o linię, wcale nie musicie smażyć ich na głębokim tłuszczu - równie dobre, za to o wiele mniej tłuste, można po prostu upiec w piekarniku. Zrobienie dobrego ciasta drożdżowego wymaga trochę czasu, ale samo pieczenie zajmuje niecały kwadrans. Jeszcze krócej trwa zrobienie lukru. Składniki: dwie szklanki mąki tortowej(...)rzegiem szklanki z ciasta wycinać koła. Na środek każdego wyłożyć łyżeczkę marmolady, zamknąć ją jak farsz w pierogu, po czym brzeg zebrać w jednym miejscu. Łączeniem do dołu pączki wykładać na papierze do pieczenia lub wkładać w papierowe foremki. Gdy wykorzystamy już całe ciasto, uformowane pączki odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, by ciasto jeszcze wyrosło. Tuż przed włożeniem
W SMAKbale (wymalowana Córcia sztuk raz). Miłe uczucie pobyć choć chwile samą i móc skupić się tylko na tym co istotne w tej chwili. Już marzę o kawie i pączku, ostatnim jaki się ostał z Tłustego Czwartku! Dzisiejszy post będzie takim właśnie tłustoczwartkowym wspomnieniem. Co roku staram się smażyć/piec pączki z innych przepisów by potem po wielu próbach wybrać(...)jedyny. Po ubiegłorocznym hicie jakim były pączki ziemniaczane przyszła pora na Yum Yumsy. Przepis znalazłam w Moich Wypiekach . Z ciasta wykonałam i świderki, jak w oryginale, i kilka pączków tradycyjnych z marmoladą. Ciasto jest świetne w formowaniu, nie klei się do rąk, jest delikatne i niezbyt słodkie. Dzieciaki jadły pospane cukrem pudrem ja wolałam te lukrowane. Wg mnie
Dzieje kuchennej WiewióryWorek i końcówka do nadziewania. Pączki nadziewane marmoladą różaną na Tłusty Czwartek i nie tylko. Domowe pączusie, mniam, mniam ! Składniki : 0,25 ml mleka ( 1 szklanka ) 13 dkg cukru 13 dkg margaryny 4 całe jajka 7 dkg drożdży 1 szt. cukru waniliowego Pięknie wyrosły :-) sól szczypta kurkumy otarta skórka z cytryny mąka pszenna ( ile zabierze, przygotujmy sobie(...)zależności jakie chcemy mieć nasze ciasto rzadsze lub twardsze. gdy ciasto jest wolniejsze szybciej nam będzie później wyrastało. Gdy nasze ciasto jest już gotowe zabieramy się do formowania naszych pączków. Dzielimy ciasto na kawałki o wadze około 6 dkg jeden. Przygniatamy dłonią kawałek ciasta, dociskamy lekko do stolnicy i kulistymi ruchami kręcimy kulki, aby były jednolite i gładkie. Układamy
Przepisy i porady kulinarnepodczas smażenia pączków tłuszcz nie pryskał nam po kuchni trzeba dodać do tłuszczu odrobinę octu. Pamiętajmy również o tym, aby tłuszcz nie miał za wysokiej temperatury. Optymalna temperatura podczas smażenia pączków to około 140 C. Zbyt wysoka temperatura sprawia, że pączki mogą być surowe w środku, mają ciemną skórkę , a z tłuszczu do pączków dostają się szkodliwe, rakotwórcze substancje(...)Pączki powinny być smażone na smalcu, nie zaleca się stosowania do smażenia pączków olejów roślinnych, ponieważ są mniej wytrzymałe na wysoką temperaturę. Uważajmy także, aby do gorącego tłuszczu nie dostała się ani jedna kropla wody, gdy tak się stanie, tłuszcz natychmiast zacznie bardzo mocno pryskać ! Wtedy najlepiej jest na chwilę przykryć naczynie pokrywką lub zasłonić ścierką czy papierem
Przepisy i porady kulinarnePrzy tłustem czwartku, wiadomo, każden jeden pączki wpaździerza. Wpaździerzamy i my, ale że marmalada różana na zakąskie nie pasuje, zrobilim swojo wersję pączków – z wątróbko, z cebulo, z winiunciem – czyli tak, jak lubim najbardziej! Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki 400 ml mleka 6 żółtek 60 g drożdży 60 g masła 4 łyżki cukru smalec do smażenia Nadzienie: 40 dkg wątróbki(...)każdego z nich umieszczamy czubatą łyżeczkę nadzienia. Porządnie sklejamy, formujemy kulki i odkładamy na posypaną mąką stolnicę. Uformowane kulki przygniatamy lekko deską do krojenia, by uzyskać lekko spłaszczony kształt pączka. Odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia. W dużym rondlu roztapiamy 3 kostki smalcu. Pączki smażymy na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu, zrumieniając z obu stron. Gotowe pączki posypujemy parmezanem
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichaokazji Tłustego Czwartku, zrobiłam pączki z dziurką. Są miękkie, puszyste i nie wchłaniają tłuszczu. Polecam :) Składniki: -5 szklanek mąki pszennej -2 opak. drożdży instant -2 jajka -1,5 szklanki letniego mleka -1/4 szklanki letniej wody -0,5 szklanki cukru (ja wykorzystałam cukier z wanilią) -0,5 łyżeczki soli -1/3 szklanki roztopionej margaryny lub masła -2 łyżki rumu Wykonanie(...)ciepłym miejscu na ok. godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie, wykładamy ciasto na stolnicę oprószoną mąką i wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Wycinamy szklanką i kieliszkiem pączki. Z wykrojonych małych kółeczek można usmażyć mini-pączki. Wycięte pączki kładziemy na tacy (oprószonej mąką) na ok. 30 minut. Wówczas smażymy je na głębokim tłuszczu z obydwu stron. Pączki nie wymagają
KasiekGotujedzień czekam zdecydowanie bardziej niż na walentynki. Zwykle nie żałuję sobie wtedy słodkości i chyba nie ja jedna. Wśród wielu smakołyków, które królują wtedy na stołach, to pączki kojarzą się z tym dniem najbardziej i mają najdłuższą tradycję. Początkowo jednak wcale nie były one słodkie i raczej daleko było im do tych, znanych nam obecnie. Dawniej przygotowywano je z ciasta(...)chlebowego, smażono w głębokim tłuszczu i okraszano słoniną. Miało być przede wszystkim tłusto. W końcu trzeba się było dobrze najeść przed nadchodzącym długim czasem postu. W XVI wieku pączki zaczęto przygotowywać na słodko, jednak nawet wtedy nie przypominały jeszcze dzisiejszych. Nadziewane były wówczas orzechami lub migdałami, ale nigdy wszystkie. Tylko do niektórych wkładano bakalie, a dla osoby, która na takie
Ratunku obiadPączki robię raz do roku. Nie lubię pączków ze sklepu, natomiast moje bardzo mi smakują. Może dlatego ,że robię tak rzadko. Zapewniam jednak ,że przepis jest bardzo dobry i nic nie może się nie udać. Pączki są leciutkie, puszyste i pyszne. Nadzienie dowolne, ja robię z marmoladą z róży, i z powidłami śliwkowymi. Polecam SKŁADNIKI(...)Wykrawamy z niego krążki o średnicy. (Używam szklanki). Na połowę krążków nakładamy nadzienie i przykrywamy pozostałymi krążkami. Brzegi dobrze zlepiamy. Następnie szklanką odcinamy zlepione brzegi. Pączki pozostawiamy do wyrośnięcia, na lekko posypanym mąką blacie. Przykrywamy ściereczką Pączki powinny być leciutkie i puszyste. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu w dużym naczyniu z obu stron. Pączki powinny
W kuchennym oknie Ewywyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. U mnie trwało to 1,5 godziny. Kiedy ciasto już jest wyrośnięte to delikatnie odpowietrzamy je dłonią, poklepując go. Są dwa sposoby formowania pączków. Wałkujemy placek o grubości 1 cm i wycinamy kółka lub odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki. Pączki układamy na stolnicy lub ściereczce posypanej mąką, nakrywamy je i czekamy aż wyrosną(...)minutach lekko spłaszczam je dłonią i czekam do ponownego wyrośnięcia. Trwa to około 20 minut. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz do temp max 180 stopni C. Wkładamy pączki i smażymy najpierw z jednej strony, a następnie z drugiej. Uważać przy przewracaniu pączka, aby go nie nakłuć. Osączyć na ręczniku papierowym. Ciepłe pączki nadziewać kajmakiem lub marmoladą. Posypać cukrem pudrem lub polukrować
O kuchni z uczuciemZebrałam podstawowe przepisy na pączki duże i małe, smażone i pieczone, czekoladowe, z nadzieniem różanym, bitą śmietaną a nawet z ajerkoniakiem. Ale Tłusty Czwartek to nie tylko pączki więc jest też przepis na faworki i obwarzanki. Pączki dla początkujących(...)super pączuszki pączki z ajerkoniakiem Pączki z różą Pączki z bitą śmietaną faworki pączusie w polewie czekoladowej obwarzanki
prawdziwe jedzeniePrzepis na te pączki dostałam od Ursy, czytelniczki z Republiki Południowej Afryki. Ursa co jakiś czas podsyła mi przeróżne ciekawe przepisy. Kiedy tydzień temu znalazłam na mojej skrzynce przepis na afrykańskie pączki, wiedziałam, że szybko je zrobię. W końcu jest karnawał, a i Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Ursa nazwała te pączki "ulepki" i muszę(...)okropnie słodkie. Samo ciasto jest wspaniałe. Zostawiłam kilka sztuk bez namaczania w syropie i to było to. Jeżeli nie przepadacie za zbytnią słodyczą polecam usmażyć pączki i zamiast moczenia w syropie najzwyczajniej polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Składniki (na ok 30 sztuk): Syrop: 800 g cukru 625 ml wody kawałek kory cynamonu i kawałek
Sto kolorów kuchniMimo, że do tłustego czwartku jeszcze daleko, wczoraj miałam wielką ochotę na przygotowanie moich ulubionych pączków z ciasta parzonego. A w związku z tym, że karnawał w pełni pomyślałam sobie, że może i Wam przepis przypadnie do gustu? Lubicie pączki wiedeńskie? A może znacie je jako Gniazdka, albo pączki hiszpańskie? Wszystkie te nazwy określają pączki z ciasta parzonego smażone(...)jajka i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Z ciasta wyciskamy małe gniazdka na wycięte kawałeczki papieru do pieczenia. Następnie na rozgrzany olej (około 175`C) wkładamy ostrożnie każdy pączek - papierem od góry. Smażymy chwilę do momentu aż papier łatwo odejdzie od ciasta, następnie chwilę czekamy i odwracamy. Smażymy do momentu uzyskania złotego koloru (ok. 3 minuty). Pączki odsączamy
Słodkie Przyjemnościdoskonały czas na przygotowanie domowych wypieków, które rozgrzeją nasze podniebienie i sprawią, że zimowa aura stanie się mniej przygnębiająca. W tym roku proponuję zaskoczyć swoją rodzinę i przyjaciół mini pączkami z jabłkami i jogurtem naturalnym. To połączenie tradycji i nowoczesności z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Składniki: 1 jabłko, pokrojone w kostkę 1 jajko(...)pieczenia Dodatkowo szklanka cukru pudru 2 łyżki cynamonu w proszku olej do smażenia Olej wlać do rondla, postawić na ogniu niech się dobrze rozgrzeje, ma być tyle aby mini pączki pływały swobodnie. Będą wielkości jajka. Składniki na ciasto włożyć do misy miksera i ze sobą połączyć. Następnie wrzucić pokrojone jabłka i wymieszać. Ciasto ma być jak gęsta śmietana, jeżeli będzie
gotuj ze mnądomowe pączusie ale: a) nie masz czasu/siły przygotowywać klasycznej wersji? b) chcesz zaoszczędzić nieco kalorii? Odpowiedź jest prosta – przygotuj te szybkie, puszyste oponki z piekarnika . Zrobienie tradycyjnych pączków wymaga pewnego poziomu cukierniczych umiejętności. W przypadku tych donutów z piekarnika wystarczy, że masz w domu składniki i formę do pieczenia. Przepis jest tak prosty i szybki, że te pieczone(...)ciasta, pilnowania temperatury oleju. Nie musimy się też martwić, że oponki z zewnątrz się spalą, a w środku pozostaną surowe, jak może się to zdarzyć w przypadku tradycyjnych, smażonych pączków. Żeby te puszyste oponki z piekarnika wyszły idealnie, pamiętaj przede wszystkim o wyjęciu wcześniej składników z lodówki (powinny być w temperaturze pokojowej) i o nasmarowaniu formy na donuty tłuszczem. Pieczone
Na-talerzu.pl