pączki - 10939 przepisów (strona:68/730)

Najlepsze przepisy z blogów #4 | Tłusty Czwartek 172

obżarstwa Jestem przekonana, że sami przygotowujecie łakocie dla swoich bliskich, dlatego też przeszukałam blogi kulinarne w poszukiwaniu idealnych inspiracji na ten wyjątkowy dzień. W zestawieniu znajdziecie przepisy na tradycyjne pączki, faworki, meksykańskie churros czy też przepiękne oponki w kosmicznym lukrze UWAGA – nie liżcie monitorów! Zobaczcie też: Najlepsze przepisy z blogów – przepisy z orzechami Tradycyjne pączki BLOG: http://the-cake-book.blogspot.com(...)Faworki BLOG: http://www.mojewypieki.com/ Pączki z różą BLOG: http://madameedith.com/ Włoskie pączki ptysiowe z kremem budyniowym BLOG: http://smacznapyza.blogspot.com/ Pączki orzechowe BLOG: http://wypiekibeaty.com.pl/ Churros BLOG: http://www.kwestiasmaku.com/ Paluszki ptysiowe BLOG: http://www.domowe-wypieki.pl/ Ptysie BLOG: http://www.arabeskawaniliowa.pl/ Kosmiczne oponki BLOG: http://candycompany.pl/ Oponki drożdżowe BLOG: http://bajkorada.blogspot.com/ Oponki serowe BLOG: http://gotowaniecieszy.blox.pl/ Czekoladowe gniazdka BLOG: http://smacznapyza.blogspot.com/ Szybkie pączki BLOG

Kuchnia Bazylii
Wegańskie pączki 176

Tłusty czwartek tuż tuż, więc warto zjeść małe co nieco. Najbardziej popularne są oczywiście pączki i faworki. O ile w większych miastach w wege knajpach można takowe kupić, o tyle nie zawsze i wszędzie każdemu chętnemu się to uda. Można za to zrobić własne w domowym zaciszu i zajadać do woli (nie tylko w tłusty czwartek) :) Wegańskie pączki Przepis(...)szklanką okrągłe formy. Przykrywamy ponownie ściereczką i czekamy aż wyrosną ok. 60 minut.  Wyrośnięte ciasto smażymy na głębokim, rozgrzanym oleju (potrzebujemy ok 300-400 ml) z dwóch stron. Pączki szybko się rumienią, więc trzeba uważać, żeby się nie spaliły. Gotowe odsączamy na ręczniku papierowym. Gdy wystygną nadziewamy je szprycą ulubioną masą - może być budyniowa, różana, u nas zagościły powidła

Bananowe Pole
Różane słoiczki na śniadanie 146

śniadanie :) Nawet, jeśli wymaga odrobiny wysiłku dzień wcześniej, to zapewniam, że warto. Na dnie słoiczków znajdują się dwie warstwy różanych galaretek, pierwszą przygotowałam z dodatkiem wody różanej i jadalnych pączków róż, druga powstała na bazie dżemu z czarnego bzu. Na nich spoczywa pudding kokosowy z chia i owoce - maliny i liofilizowane truskawki, a wszystko posypane jest ekspandowaną quinoą i ozdobione(...)suszonymi pączkami róż.  To śniadanie nie jest aż tak pracochłonne, jak może się wydawać, dzień wcześniej wieczorem zrobiłam galaretki i nastawiłam pudding z chia, a rano tylko dodałam owoce i quinoę. Warto od czasu do czasu tak się rozpieszczać, bo dodatkowo dostarczamy sobie ogromną dawkę witaminy C, którą znajdziemy w malinach i w prozdrowotnym dżemie z dzikiej róży

Quinoa Raz!
Najsmaczniejsze Pączki Pieczone 150

spodziewałam się że te oszukane pączki będą mi tak smakować, a jednak ! Są pulchne, mięciutkie i co najważniejsze nie taplały się w tłuszczu, więc wszyscy którzy maja problemy z trawieniem tłustych pączków, mają wreszcie swoja alternatywę, mam i ja ;) :D Składniki na około 14 pączków: Na zaczyn: 25 gr drożdży 125 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru Na ciasto(...)masła ( to będzie zależeć od wilgotności ciasta ) parę kropel esencji waniliowej szczypta soli Nadzienie: 350 ml mleka 1 budyń waniliowy bez cukru 3 łyżki cukru Posypka do obtaczania pączków: 2-3 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki cukru kokosowego lub trzcinowego cukier puder do obsypania pączków (ewentualnie ) 1. Drożdże rozkruszamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia

Gotowanie...to proste !
Włoskie pączki ptysiowe z kremem budyniowym. Fritelle di carnevale 531

Dzisiaj będzie przepis na małe pączki z ciasta parzonego , takiego jak na ptysie. Pączki z kremem. Ponieważ podczas smażenia mocno rosną więc mają w środku dużo miejsca na ten krem a to jest właśnie to co tygryski lubią najbardziej. Chodziły za mną takie pączki już od dawna więc kiedy Agnieszka zapytała co pieczemy ucieszyłam się od razu przyznałam do mojej(...)słodkiej zachcianki. Zmobilizowałyśmy się nawzajem i powstały 2 wersje pysznych, małych pączuszków z kremowym wnętrzem. Są cudowne, polecam! Ja swoje pączki nadziałam kremem podkręconym likierem bo degustować mieli sami dorośli. U Agnieszki wersja zwykła, bez alkoholu, którą można podać dzieciom. Karnawał to czas kiedy chętniej pozwalamy sobie na zabawę i folgowanie zachciankom, także tym kulinarnym. I nie czas teraz myśleć

Smaczna Pyza
Mini pączki w 15 min. 193

macie czasu na zrobienie tradycyjnych pączków... idealną alternatywą jest zrobienie mini pączków... 10-15 min. na zrobienie masy, później tylko smażenie i pyszne pulchne mini pączki gotowe. Równie szybko znikają z talerza, jak szybko się je robi. Gorąco polecam :-) Składniki: 300 g serka homogenizowanego 1,5 szkl. mąki np. Szymanowskiej ekologicznej typ 480 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku(...)miksujemy na gładką masę. Na rozgrzany olej wrzucamy po łyżeczce masy pączkowej, maczając za każdym razem łyżeczkę w oleju (w ten sposób ciasto nie klei się do łyżeczki, a pączki wychodzą bardziej kształtne.). Pączki smażymy do uzyskania złotego koloru. Gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Przepis na pączki – mini 142

Przepis na pączki w wersji mini. Delikatne, miękkie, idealne dla najmłodszych, choć zyskały też swoje grono fanów wśród dorosłych. Ich mini rozmiary sprawiają, że świetnie sprawdzają się na wynos, do pracy, czy szkoły. Zdecydowanie lepsza wersja, tradycyjnych pączków. Składniki na pączki: 270 g mąki 200 g białego sera 3 łyżki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżeczki cukru waniliowego(...)łyżki cukru 3 łyżki mleka 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% pół łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie pączków: Wszystkie składniki zagniatamy razem w misce. Urywamy po kawałeczku, tworząc kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy na rozgrzany głęboki olej ( u mnie 170 st. ) Podczas smażenia obracamy kilka razy nasze pączki, a gdy nabiorą złotego koloru, wyciągamy i układamy na ręczniku papierowym. Wystudzone

NiePieprz.pl
Kasztanki czyli mini pączki 134

Pączki można smażyć nie tylko z okazji karnawału. Mogą być również z okazji weekendu jako ciasteczko do herbaty czy kawy. Dzisiaj mam dla Was takie małe co nieco czyli kasztanki. Małe pączki na jeden kęs. A jakie smaczne... Może się skusicie i usmażycie. Koniecznie dajcie znać jak zrobicie, czy smakowały. Troszkę pracy jest, ale warto. Żródło mojewypieki.com 500 g mąki(...)godziny. Kiedy ciasto już jest wyrośnięte to delikatnie odpowietrzamy poklepując dłonią. Ciasto dzielimy na dwie części i z każdej wałkujemy placek o grubości 0,5 cm. Kieliszkiem wycinamy kółka. Pączki układamy na stolnicy lub ściereczce posypanej mąką, nakrywamy je i czekamy aż wyrosną. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz do temp max 180 stopni C. Wkładamy pączki i smażymy najpierw z jednej

O kuchni z uczuciem
Mini pączki z ricottą 144

Już za chwilę mamy Tłusty Czwartek i zacznie się prawdziwa pączkowa uczta. Ale zanim to nastąpi zrobiłam  mały przed czwartkowy wstęp i szybki test pączków robionych w 15 minut.  Są to mini pączki na serku ricotta (można dodać jakiś gęsty serek homogenizowany), a zamiast drożdży dodaje się proszek do pieczenia, więc nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie(...)Przepis idealny dla wszystkich zabieganych, zwyczajnie niecierpliwych albo nie lubiących ciast drożdżowych. MINI PĄCZKI z RICOTTĄ Składniki: 200 g serka ricotta lub gęstego homogenizowanego 2 jajka 1,5 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu cukier puder do posypania  smalec do smażenia Przygotowanie: Do misy miksera wkładamy wszystkie składniki i miksujemy do połączenia

Bon appetit mon amie
Pączki (babcine) 168

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Jest to przepis mojej babci i już nie raz został wypróbowany. Pączki za każdym razem smakują rewelacyjnie - są miękkie, puszyste i długo zachowują swoją świeżość. Co do nadzienia - może być ono dowolne, ale moja babcia zawsze robiła z dżemem/konfiturą i nadziewała je przed smażeniem. W sumie ja to robię różnie(...)przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać żółtka, roztopione masło i spirytus. Ciasto dokładnie wyrobić i ponownie zostawić, aby podwoiło swoją objętość. Następnie z ciasta formować pączki - nadziewając je dżemem/konfiturą (***) (Kawałek ciasta lekko spłaszczyć, na sam środek położyć łyżeczkę nadzienia i dokładnie skleić, aby dżem/konfitura nie wypłynął/a podczas smażenia.) Gotowe pączki pozostawić

Di gotuje
Domowe pączki z nadzieniem czekoladowym 118

Cześć! Tłusty czwartek zdarza się raz do roku, to tez nie mogło zabraknąć czegoś czwartkowego na moim blogu. Kocham pączki wszystkie jakie tylko można zjeść, jednak najbardziej uwielbiam te domowe, przepieczone ale miękkie i pachnące. Do przygotowania ciasta potrzeba nam: 3 szklanki mąki tortowej (około 600g) 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 50g drożdży (świeżych) szczypta soli 3 jajka 100g(...)zwiększy swoją objętość wyrabiamy je delikatnie na blacie wysypanym mąką i rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Pamiętajcie aby jak najmniej przerabiać ciasto, im więcej wałkowane tym mniej wyrośnięte pączki. Do przygotowania nadzienia potrzeba nam: 1 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (polecam Wedel) 50 g masła 100 ml wódki 6 łyżek cukru pudru 4 łyżki kakao 1 czubata łyżeczka żelatyny

Kuba Gotuje
Tłusty czwartek .. to pączki 131

Tłusty czwartek .. to pączki Tłusty czwartek, to dzień w którym obowiązkowo trzeba zjeść pączka.      A potem przez 40 dni post .. nie powinno się jeść niczego słodkiego ;) już to widzę :) ale starać się będę.    Dzisiaj za to mogę się przyznać, że zjadłam już dwa pyszne pączki, z tych które do nas do pracy zamówiłam. A zgodnie(...)tradycją z zeszłego roku wszyscy czekali na pączki od Ozgi, tak z Cukierni Ozga , która mieści się w Nowej Hucie. Mało znana w Krakowie, ale jeśli mam jeść pączki to tylko od nich. Nie zostaje po nich tłusty smak w buzi, skórka jest chrupiąca, a róża całkiem pyszna. A biała obwódka od smażenia jest :) Ach, do następnego roku… żyć

Kuchnia na wzgórzu
Gniazdka czyli hiszpańskie pączki 148

Gniazdka czyli hiszpańskie pączki to jedna z popularniejszych alternatyw dla popularnego pączka na tłusty czwartkowy dzień. Ps.: Drogie Panie, Tłusty czwartek to jedyny dzień w roku kiedy pączki nie idą w boczki tylko w ... (same wiecie w co) i dlatego Panowie też lubią tłusty czwartek:) Składniki na ok 15 szt : 125 gr margaryny ( pół kostki) szklanka wody szklanka(...)cukierniczego i formuj kółeczka na kawałkach papieru do pieczenia. Sam papier ma tylko ułatwić przenoszenie krążków i bezproblemowo odchodzi podczas smażenia.  Do rozgrzanego garnka z oliwą wkładaj po pączku papierem do góry i smaż obracając na złoty kolor. Gotowe pączki wykładaj na papier celem odsączenia z nadmiaru ew. oliwy. Moje pączki ozdobiłem lukrem i posypką cukierniczą. Rada : Do garnka

Mechanik w kuchni
Pączki pieczone z polewą czekoladową 118

Dziś tłusty czwartek, więc nie może obyć się dziś bez pączków, lub innych słodkości. U mnie dziś nietypowe pączki, bo pieczone w piekarniku, ale powiem ,że takie jeszcze ciepłe smakują pysznie. Nieodłącznym składnikiem tych pączków jest czekoladowa polewa, która pasuje do nich idealnie. Przepis znalazłam na blogu  Poezja Smaku  i na pewno jeszcze nie raz je zrobię, choć(...)razem nie wyszła mi trochę polewa. Pączki: 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka 4 łyżki cukru pudru 3 jajka 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% 150 g margaryny marmolada wieloowocowa szczypta soli Polewa czekoladowa: 100 g margaryny 4 łyżki kakao 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% kolorowa posypka Mleko podgrzać, dodać do niego

Ewusiowe Smaki
Pączki Tradycyjne Krok Po Kroku 136

Wstyd się przyznać ale dopiero pierwszy raz piekłam pączki....;) No ale w końcu musi być ten pierwszy raz :) Składniki na około 25-30 pączków: 1 kg mąki tortowej 1/2 szkl cukru 1/2 kostki drożdży - 50 gr 4 jajka 1/2 łyżeczki soli 1/2 szkl oleju (ja dałam 1/4 szkl wszystko zależy od mąki) 2 łyżki octu lub spirytusu 2 szkl mleka(...)ciasta. Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt na grubość 0,5 - 1 cm. Na dolnej jego części co kawałek kładziemy łyżeczką marmoladę i przykrywamy drugą częścią ciasta. Kieliszkiem bądź kubkiem wykrawamy pączki. Jeśli jakiś brzeg się nam nie zaklei, możemy go ręcznie delikatnie zakleić. Tak postępujemy do wykończenia ciasta, następnie pączki odstawiamy do podrośnięcia. Ja robię tak że gdy przygotowuje ostatnia partię

Gotowanie...to proste !

Proponowane wyszukiwania