Dyniowe ebelskivers, czyli miniaturowe pączki wywodzące się z Danii, jednak w bardzo zdrowej wersji. Pączki są szybkie i łatwe w przygotowaniu, mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Na Tłusty Czwartek (który już za niecały miesiąc!) będą jak znalazł. Na pewno jest to też dobra alternatywa dla osób będących na diecie odchudzającej - dzięki takim zdrowym zamiennikom mogą bez wyrzutów sumienia(...)zjeść kilkanaście pączuszków i kontynuować swoją dietę. Jakby tego było mało, pączki są... wegańskie! Zamiast jajka użyłam bowiem naturalnego zamiennika żółtka - MyEy, który dodatkowo wzmocnił kolorystykę dania. WEGAŃSKIE EBELSKIVERS Z DYNIĄ /przepis własny/ 70 g mąki owsianej 10 g wegańskiego żółtka MyEy około 80 ml naturalnego mleka sojowego 80 g gęstego puree z dyni 1/3 łyżeczki proszku
Poranek na słodkoPączki Składniki – 24 sztuki: Mąka – ½ kg Mleko 2% - 1 szklanka Drożdże – 75g Cukier – 40g do ciasta + 10g na zaczyn 4 żółtka jaja Szczypta soli 3 łyżki masła Cukier waniliowy – 1 opakowanie lub 1 laska wanili 1 kieliszek spirytusu 1 słoiczek konfitury z płatków róży Olej do smażenia (1-2l) ½ ziemniaka Cukier puder do posypania pączków Wykonanie: Mleko zagrzać delikatnie(...)szklanki. Gotowe kółka przykryć ręcznikiem i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie na każde kółko położyć łyżeczkę konfitury i zagnieść w kólkę. Drugą opcją jest nadziewanie pączków dopiero po usmażeniu. Wtedy wyrośnięte kółka wrzucamy na gorący olej, smażymy i następnie nadziewamy. W wysokim garnku rozgrzać olej. Ziemniaka obrać i przekroić na pół. Przy pomocy ziemniaka sprawdzić
Kuchnia Bon Appetitwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: Kuchnia Pakistańska . Odkąd ujrzałam ten przepis - wiedziałam, że pączki będą wielką pysznością. Zmieniłam jednak smak syropu - z kardamonowego na pomarańczowy. Całość okazała się wielkim hitem, który już kilkakrotnie przyrządzałam i będę robić to jeszcze niejednokrotnie. Pączusie są delikatne i wprost rozpływające się w ustach. Ich mleczny smak jest(...)opisania (boski), a syrop pomarańczowy cudownie pachnie i idealnie do nich pasuje. Koniecznie spróbujcie i radzę od razu podwoić proporcje składników! (około 12 sztuk) Pączki: 1 szklanka mleka w proszku (gładkiego) 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kaszy manny ok 1/2 szklanki śmietanki 18% (dodałam zwykłej) Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia Syrop: 2 szklanki wody
Di gotujePączki , pączusie,oponki , donaty, chrusty, faworki bez nich nie było by udanego Tłustego Czwartku. Na taka rozpustę można sobie pozwolić ten jeden raz w roku bezkarnie i w nieograniczonej ilości. W ostatni weekend wypróbowałam przepis z ostatniej "Kuchni" na pączki portugalskie. Moim zdaniem to świetna alternatywa dla naszych ciężkich, drożdżowych, tradycyjnych pączków. Ciasto przypomina bardziej znane oponki (pączki(...)syropem pomarańczowym. U mnie też w wersji z cukrem pudrem. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na jutrzejsze święto polecam lekkie (a co ważniejsze szybkie w wykonaniu) pączusie portugalskie. PĄCZKI PORTUGALSKIE Składniki: ciasto: 150 m l wody 50 g masła 175 g mąki 2 łyżki soku pomarańczowego 4 jajka syrop pomarańczowy: sok z 2 pomarańczy 50 g cukru pudru
Bon appetit mon amieWszyscy ostatnio pieką pączki nabrałam chęci i ja :) uwielbiam takie swoje, domowe ale nie lubię ich smażyć, zawsze chcę przedobrzyć ze smażeniem żeby nie były w środku surowe i wychodzą mi ciemne :) ale najważniejsze że były pysze i wszystkim smakowały :) Do pączków jako nadzienie użyłam wyśmienitych Powideł śliwkowych Eterno . Zapraszam :) do kawki czy mleka(...)odstawić do wyrośnięcia. Przełożyć wyrośnięte ciasto na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na około 1 cm, następnie wykrawać koła od szklanki lub kubka, w zależności jakie chcecie duże pączki. Na każdy krążek nałożyć po łyżeczce powideł zlepić ze sobą brzegi i uformować pączka. Przykryć ściereczka i odstawić na około 20 minut aby jeszcze podrosły. W rondlu rozgrzać olej , musi być
Sama słodycz i szczypta chiliKażdy chyba uwielbia pączki, w szczególności te smażone na głębokim oleju - tajemnicą nie jest to, że są one bardzo kaloryczne, ale za to smak rekompensuje wszystkie nadmiary tłuszczu. Ostatnio w internecie znalazłam alternatywę dla tych dobrze znanych pączków z głębokiego tłuszczu. Gdy natknęłam się na pączki z piekarnika, nie byłam co do nich przekonana, przecież jak pączki mogą być(...)pół, zlepić dokładnie brzegi a następnie zebrać łączenie w jednym miejscu. Ulepioną w ten sposób kulkę włożyć łączeniem do dołu do papilotki. Powtórzyć z resztą porcji ciasta. Papilotki z pączkami układać na blaszce z zachowaniem odstępów. Pączki odstawić na pół godziny do podrośnięcia . Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół). Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem
Piekę, bo lubięDziś mam coś dla tych, którzy nie chcą w Tłusty Czwartek najeść się do syta ociekającymi tłuszczem pączkami. Nie będę ukrywać - te smażone smakują nieco inaczej niż te z piekarnika, jednak warto je zrobić jeżeli faktycznie liczymy kalorie. Poza tym, są obłędne. Technika przygotowania jest podobna. Wyrabiamy, czekamy aż wyrośnie, wykrawamy a po chwili ... pieczemy zamiast smażyć w głębokim tłuszczu(...)Ograniczamy w ten sposób ilość kalorii o naprawdę ogromną sumę. Zatopiłam je jednak na samym końcu w maśle a następnie posypałam cukrem i cukrem z cynamonem - bo pączki muszą być choć trochę słodkie :-) Z podanych składników wyjdzie około 25 pączków. Składniki na ciasto: 1 i 1/3 szklanki mleka 20 g świeżych drożdży (1/5 opakowania) 50 g masła
Poezja Smaków - blog kulinarnywyborem przepisu idealnego nie warto czekać! Ten, który chciałam wam zaproponować dzisiaj, jest starym rodzinnym przepisem, więc nie jest najzdrowszym z możliwych, ale tego smaku się nie zapomina. To pączki mojego dzieciństwa, do dzisiaj pamiętam, jak patrzyłam mamie na ręce, kiedy je lepiła, a potem obtaczałam w cukrze pudrze po tym jak tata je usmażył. To był taki nasz rodzinny(...)rytuał na końcówkę karnawału i tylko wtedy jedliśmy pączki. Do dzisiaj tak mam, że pączków sklepowych nie lubię i nie jadam, natomiast tym maminym, domowym oprzeć się nie potrafię. A teraz, co z dziecięciem? Można dać mu domową marmoladę ze środka :D Całego pączka Tosia spróbuje już niedługo, ale pieczonego w piekarniku, przepis wkrótce! Pączki 60g drożdży 2 szkl. mleka
Przepysznik - BLW i nie tylkopączki były już zrobione w Tłusty Czwartek, siostra stwierdziła, że smakują jak sklepowe i rzeczywiście tak jest, są naprawdę pyszne i można je jeść garściami. Przepis na te pączki zaczerpnęłam również ze strony, z której skorzystałam robiąc poprzednie pączki - Baci di ricotta i pewnie jeszcze nie jeden przepis zaczerpnę z tej strony >klik< A tutaj przedstawiam(...)czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 6,5 - 7 cm wykrawać pączki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości (powinny być bardzo dobrze napuszone, ale nie przerośnięte). Można również formować z ciasta kulki, które od razu nadziewamy dżemem (ja zawsze nadziewam już
Motylkowa KuchniaBardzo lubię takie dni jak tłusty czwartek. Smażenie pączków na pewno się odbędzie, bo nie wyobrażam sobie, żeby było inaczej, ale teraz chciałam Wam zaproponować zdrowszą wersję takich pączków. Pączki z mąką pełnoziarnistą, zdrowsze, nie smażone, a pieczone. Można powiedzieć, że te dietetyczne pączki troszkę smakują jak bułeczki, ale są także pyszne i na pewno mniej kaloryczne i zdrowsze(...)wycinać krążki szklanką. Zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 190 stopni i piec około 10-12 minut. Po upieczeni wypełnić pączki za pomocą szprycy ulubionym nadzieniem Smacznego! function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
dom-agi.plBłyskawiczne w przygotowaniu, wymieszać składniki, rozgrzać tłuszcz i można smażyć. Pączki na serku homogenizowanym są idealne dla osób, którym brakuje czasu na przygotowanie pączków drożdżowych. Takie zwykłe pączki muszą wyrastać, trzeba czekać, a te tego nie wymagają, bo nie są na drożdżach. Za mną już chodziły takie pączki dawno, spróbowałam kiedyś ich w jednej z „sieciówek” i chciałam(...)właśnie upiec takie wilgotne pączki. Te właśnie takie są, takie jakie sobie wymyśliłam, takie jakie chciałam zjeść. Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, więc trzeba zarzucić dietetyczne potrawy i smażyć smakołyki Mam to szczęście, że moi domownicy z ochotą próbują nowych smaków, a może nie mają wyjścia, ale tymi pączkami są zachwyceni! Przy okazji zapraszam Was do wypróbowania przepisu
dom-agi.plPamiętacie przepis na ciasto drożdżowe, z którego da się zrobić wszystko, KONKRETNIE TEN ? :) Otóż dziś z tego ciasta mamy pączki z piekarnika, potrzebna była tylko drobna modyfikacja: - wodę zamieniamy na mleko (najlepsze sojowe z Biedronki, może ma nieciekawy skład ale tu akurat jest to plusem - słodkie i z gumą ;) ) - nie dajemy ziół :P - cukru można trochę więcej ale w sumie(...)zostawiliśmy tę samą ilość, jak zawsze. Ciasto szykujemy dokładnie w ten sam sposób i kiedy dochodzimy już do rozwałkowanego placka (tylko niezbyt cienkiego, pamiętajcie, że to mają być jednak pączki), wykorzystujemy patent mojej Babci na klejenie pączków :) Na połowie rozwałkowanego ciasta zaznaczamy lekko szklanką kółka, na których następnie układamy nadzienie (marmolada, gęsta konfitura, masa makowa, itd.) i pozostałą połową placka
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEDziś Tłusty Czwartek, a więc prezentuję pączki :) Muszę się nimi pochwalić ponieważ robiłam pierwszy raz pączki w wersji tradycyjnej. Okazało się to zupełnie nieskomplikowane :) A to chyba dlatego, że znalazłam świetny przepis u niezawodnej Doroty. Minimalnie go zmodyfikowałam. Można je nadziać wedle uznania - ja użyłam do tego dżemu truskawkowego. Składniki (20-25 sztuk): 500 g mąki pszennej + do podsypania(...)przesiewamy mąkę, dodajemy podrośnięte drożdże i pozostałe składniki poza masłem. Wyrabiamy kilka minut po czym dodajemy roztopione masło. Wyrabiałam ciasto mikserem z hakami do ciasta drożdżowego, ponieważ ciasto na pączki jest dość luźne i lekko się klei. 3. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. 4. Po tym czasie ciasto podsypujemy delikatnie
Kuchnia domowa AniTłusty Czwartek to bardzo lubiany przez wielu dzień. Nic dziwnego, sprzedaje się wtedy niebagatelnie wielkie ilości pączków, które my pochłaniamy z apetytem. Zresztą, nie tylko pączki królują, bo także faworki (zwane chrustem), racuchy drożdżowe, pampuchy czy popularne ostatnimi czasy, kule śniegowe. Osobiście nie przepadam za pączkami. Toleruję jedynie te, które wychodzą spod spracowanych dłoni mojej Babci. Są małe, spieczone, chrupiące(...)wypełnione po brzegi marmoladą. Postanowiłam w tym roku spróbować się i swoje siły przy robieniu własnych pączków. Nie chciałam jednak, by były tłuste, a całe mieszkanie przesiąknięte zapachem smażonego tłuszczu. Postawiłam na nadzienie różane (moje ulubione!). Zakasawszy rękawy, zajęłam się tym, co "Tygryski lubią najbardziej". PĄCZKI PIECZONE Z RÓŻĄ /inspiracja: Słodkie Fantazje / na 13-14 sztuk 2,5 szklanki
W kuchni Karmel-itkiDzisiaj tłusty Czwartek!!! Jeden taki dzień w roku gdzie kalorie się nie liczą. Więc czas na pączki : ). Miałam w planie usmażyć trzy rodzaje słodkości, ale niestety przeliczyłam Swoje siły. Zrobiłam dwa rodzaje pączków. Serdecznie zapraszam :) Pierwsze były PĄCZKI KŁADZIONE Składniki 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 30 gram drożdży świeżych 1 jajko szczypta soli(...)wyrośnięcia. W dużym rondlu rozgrzewam olej. Łyżkę którą nabieram porcję ciasta, zanurzam w oleju, następnie kładę ciasto na gorący tłuszcz. Pączki smażę na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu wykładam je na tackę, wyłożoną papierowym ręcznikiem. Gdy pączusie ostygną, posypuję je cukrem pudrem. Następnie zrobiłam PĄCZKI SEROWE Składniki
Zdrowo i kolorowo