zrobienia tych pączków przymierzałam się już od dłuższego czasu, w sumie to odkąd jestem weganką (3 lata minęło) to co karnawał sobie o nich przypominałam. Nadeszła wiekopomna chwila i oto są wegańskie donouty czyli nic innego jak nasze polskie pączki tyle, że z dziurką bez nadzienia, za to za bajeranckimi dekoracjami. Upstrzyć można dosłownie wszystkim: resztkami posypek po świętach, czekoladą(...)wyrośnięcia na 1-2 h (musi podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość 1-1,5 cm, wykrawaj formą, jak widać do tego przydaje się wszystko Uformowane pączki odłóż pod przykryciem na pół godzinki do ponownego wyrastania. Rozgrzej olej w garnku (u mnie duża, głęboka patelnia, 4 cm oleju wystarczyło), smaż na złoto z obu stron (około
greenscarfDziś wersja pączków z piekarnika. Wyszły bardzo lekkie i delikatne. Można nadziać twardą marmoladą lub zrobić pączki z dziurką i oblać lukrem lub polewą czekoladową. Polecam zrobić są pyszne :) SKŁADNIKI: ZACZYN: 4 dag świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki 2-3 łyżki ciepłego mleka CIASTO: 4 szklanki mąki 4 łyżki cukru 4 łyżki oleju 0,5 opakowania(...)pół i wałkujemy na dobrze podsypanej stolnicy na ok. 1 cm. Wykrawamy za pomocą szklanki kółka, a zakrętką z butelki pet - środki, które później zagniatamy. Jeśli chcemy zrobić pączki z nadzieniem, trzeba użyć twardej marmolady. Wykrawamy kółko, dajemy małą łyżeczkę marmolady i zlepiamy oraz formujemy okrągłego pączka. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia
Pani na deserPyszne mięciutkie pączki serowo pomarańczowe z kremem orange curd. Krem można zrobić dzień wcześniej, ale ma jedna wadę, znika szybko bo jest taki dobry. Pączki, smażyłam na Oleju rzepakowym Wielkopolskim który idealnie się nadaje do nich. Muszą dobrze wyrosnąć wtedy uzyskamy białą obwódkę(...)konkursie www.olejkonwenanse.pl pączki: 1 szklanka mąki pszennej typ 500 1 jajko M 1 żółtko 1/4 szklanki mleka letniego 1 łyżka masła 1 dkg drożdży szczypta soli 150 g sera twarogowego 1 łyżka cukru 1 łyżka spirytusu skórka z otartej pomarańczy orange curd: 2 pomarańcze (120 ml soku) 2 jajka 2 żółtka 80 g cukru 80 g masła zimnego
wesoła kuchniaPrzed nami tłusty czwartek, dlatego wg tradycji muszą być pyszne pączki, oponki lub faworki. Ja postawiłam na pączki z powidłami. Tym razem trochę inny przepis niż ostatnio i z większej porcji :). Żeby dla każdego starczyło. Takie rzeczy jadam naprawdę rzadko, staram się ograniczać, ale jak jest okazja, to dlaczego nie skorzystać :). A po ostatkach obiecuję same zdrowe przepisy! :) Na pączki(...)tortowej 12 żółtek 6 łyżek cukru 100 g masła 100 g drożdży 2 szkl ciepłego mleka 250 ml jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli 4 łyżki whisky olej do smażenia pączków cukier puder Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Najpierw przygotować zaczyn: 6 łyżek mleka podgrzać, zdjąć z palnika, dodać 2 łyżki cukru, jogurt naturalny i drożdże. Wymieszać i odstawić
Trufelkowomój 50 przepis tutaj. Aż nie mogę uwierzyć, że tyle ich się zebrało i mam nadzieję jeszcze więcej przede mną:). Z tej okazji przyszła pora na coś wyjątkowego czyli pączki z nadzieniem truskawkowym. Nie są to jednak zwykłe pączki gdyż : są z mąki razowej pszennej, na mleku roślinnym, pieczone w piekarniku - zatem bez smażenia na oleju, a także(...)laktozy. Jeden pączek to (tylko!) : 157,3 kcal w tym: W: 23 g; B: 5 g; T: 4,5 g. Składniki ( 11 pączków - w zależności od wielkości) - 300 g mąki pszennej razowej - 25 g drożdży świeżych - 2 łyżki cukru lub słodzika - 2 łyżki oleju - 2 całe jajka - 200 ml mleka roślinnego lub zwykłego Nadzienie - dżem truskawkowy lub dowolny inny
Health-Fit-LifeDziś tłusty czwartek! Zamiast stać w kolejce po pączki, przygotuj je sam! Przeczytaj przepis i obejrzyj 2 nasze filmiki na YouTube. Oczywiście przepis zgodny z dietą rozdzielną i nie zawiera jajek i mleka krowiego! Smakują rewelacyjnie!!! Sprawdziliśmy!!! Składniki : 3 szkl. mąki 1/4 kostki drożdży 1 czubata łyżka masła 3 łyżki(...)kieliszkiem wykrawamy kółka. Zostawiamy je na jakiś czas aby podrosły, a w tym czasie w rondelku grzejemy tłuszcz (musi go być tyle aby pączki swobodnie pływały). Na rozgrzany tłuszcz wkładamy pączki i smażymy z obu stron na rumiany kolor. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) Zobacz jak prosto zrobić pączki Przygotowanie pączków
Dieta Rozdzielna i ZdrowieTeoretycznie idealne pączki powinny być zrobione na kopie żółtek, maśle i mleku. Ale co zrobić, jeśli mamy ochotę na pączki a akurat nie mamy jajek? Albo kiedy goście lub domownicy masą uczulenie na któryś z tych składników? Nie trzeba rezygnować z domowych pączków ale użyć tego przepisu. Jest tani i łatwy w wykonaniu. Co prawda pączki wychodzą w smaku inne(...)pół godziny. Z wyrośniętego ciasta uformować kulki i ułożyć na blacie oprószonym mąką. Przykryć ściereczką i odstawić. W tym czasie rozgrzać olej do temperatury 175*C. Smażyć pączki aż będą złote z obu stron.Wyjmować na ręcznik papierowy. Masło orzechowe przełożyć do szprycy i nadziewać pączki. Czekoladę połamać, zalać mlekiem i rozpuścić nad parą. Posmarować wierzch pączków i posypać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaOdkąd sięgam pamięcią w moim domu na Tłusty Czwartek zawsze "coś" było. Coś, to oczywiście nie zakupiony w cukierni pączek, który z daleka już można rozpoznać jako ten lekko hmn... oszukany, ale własnoręcznie przez Mamcię wyrobiony i usmażony.. Z marmoladą i cukrem pudrem bywały chyba najczęściej. Teraz zamiast tych tradycyjnych Mama przygotowuje ziemniaczane, bo akurat one przypadły pozostałym domownikom(...)przedstawiam Wam zbiór tego, co przez 2 lata udało mi się przygotować i zdradzę, że jeszcze w tym roku na Tłusty Czwartek mam plan usmażyć kolejne pyszności! Zaczniemy od pączków, bo wiecie... z nimi, to jednak najdłużej ;) Jeśli chcesz przejść bezpośrednio do przepisu, kliknij na zdjęcie ;) Dwukolorowe pączki pieczone Pączki z czekoladą i rodzynkami Pączki ziemniaczane Tradycyjne pączki
Kuchnia w czekoladziechyba szybszych „pączków” niż te robione na homogenizowanym serku. To nie żaden nowoczesny wynalazek – podobne ciastka zwane túrófánk zjecie na Węgrzech, kolobok w Rosji. Są znane wszędzie, raz robione z sera homogenizowanego, innym razem z twarogu, a jeszcze inne – z ricotty. Jeśli macie ochotę na szybki deser – nic prostszego! Wszystkie składniki wlewamy, wsypujemy i wrzucamy do miski – przesiewamy mąkę, dodajemy(...)niej proszek do pieczenia, sodę, aromat, cukier. Wlewamy alkohol żeby pączki nie wchłaniały podczas smażenia zbyt dużo tłuszczu. Dla smaku dodajemy skórkę otartą z pomarańczy na drobnych oczkach tarki. Wbijamy jajka i dodajemy serek. Całość łączymy miksując na średnich obrotach miksera przez 2-3 minuty. I już! Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstego greckiego jogurtu i powoli spływać z łyżki
Karo in the KitchenJedni mówią na nie weneckie, drudzy hiszpańskie. Spotkałam się też z nazwą „ciasteczka Świętego Józefa”. Ja zostanę przy tej drugiej nazwie głównie dla odróżnienia tych pączków od prezentowanej wcześniej wersji bezglutenowej, którą nazwałam wenecką. Sam proces przygotowania jest identyczny, a same pączki jeszcze pyszniejsze i o wiele łatwiejsze do zrobienia od tradycyjnych pączków na drożdżach, które w tym karnawale(...)tłuszcz z foliowego woreczka z odciętym rogiem. Nie będą miały wówczas takiego ładnego kształtu obwarzanków tylko raczej nieregularnych ciasteczek, ale zupełnie nic nie stracą na smaku i chrupkości. Pączki hiszpańskie Składniki Ciasto: 200g mąki 100g masła 250ml wody 4 jajka rozmiar M 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego szczypta soli olej lub smalec do smażenia Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Wiem co jemJedliście kiedyś smażone cinnamon rolls? Jeśli nie, zachęcam Was do skorzystania z poniższego przepisu. Pączki cynamonowe to zawijane bułeczki z cynamonem smażone w głębokim tłuszczu, tak jak większość karnawałowych przysmaków. Więcej wskazówek na temat pączków znajdziecie tutaj: jak zrobić pączki idealne? Z poniższego przepisu przygotujecie około 25 sztuk . Pączki cynamonowe Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 260g mąki pszennej 150ml wody(...)plastry grubości 1-1,5 cm - plastry ułożyć w odstępach od siebie na blacie oprószonym mąką - przykryć, pozostawić na 20-25 minut do napuszenia - pod koniec wyrastania pączków rozpocząć rozgrzewanie oleju, jego temperatura powinna wynosić około 175 stopni - napuszone pączki delikatnie pozbawić nadmiaru mąki (najlepiej za pomocą pędzelka) - smażyć w rozgrzanym oleju z obu stron na złoty lub jasnobrązowy kolor
Smakołyki BerenikiKilka dni temu do drzwi zapukał kurier z długo wyczekiwaną przeze mnie paczką-niespodzianką. Zapewne wielu Was słyszało już o tego typu boxach subskrypcyjnych. GlutenFreeBox to comiesięczna paczka niespodzianka pełna wysokojakościowych produktów bez glutenu. Jak zaobserwowałam, w Ameryce i w innych krajach Europy, tego typu przesyłki cieszą się coraz większym zainteresowaniem. I wcale się nie dziwię :) Ta niepewność, jakie produkty(...)znajdziesz w paczce, oczekiwanie na nią... to sama przyjemność! :) Odbierając przesyłkę, zabrałam się czym prędzej do jej rozpakowania. Schludne, kartonowe pudełeczko zachęcało do jak najszybszego otwarcia. Co znalazłam w środku? Siedem ciekawych, pięknie opakowanych produktów. No dobrze... a jak to wszysto działa? Na stronie internetowej albo zamawiacie jedną paczkę na próbę albo wybieracie długość subskrypcji, a więc ile paczek
Poranek na słodkoPonieważ Tłusty Czwartek zbliża się dużymi krokami, dziś ponownie zapraszam na pączki. Tym razem skorzystałam z przepisu Dorotus . Jeśli będziecie przygotowywać pączki w swoich domach, pamiętajcie, aby ciasto było bardzo dobrze wyrobione, a później pozwólcie mu spokojnie rosnąć. Niczego nie przyspieszajcie, nie patrzcie nerwowo na zegarek. Ciasto musi podwoić objętość, ale to nie wszystko. Jeśli ukształtujecie już pączki, znów zostawcie(...)napuszenia. To będzie gwarancją powstania białej obrączki wokół ciastka podczas smażenia. A potem? A potem można już, zgodnie z tradycją, delektować się przepysznymi, słodkimi pączkami. To co? Może jeszcze jednego? Składniki: Ciasto: • 800 g mąki pszennej + dodatkowo 50 - 70 g do podsypywania • 40 g świeżych drożdży • pół łyżeczki soli • 100 g drobnego białego cukru • cukier waniliowy (16g) • 1,5 szklanki
W mojej kuchniPączki dawniej jadano z nadzieniem ze słoniny i były jedynie dodatkiem do różnego rodzaju mięs, natomiast faworki powstały przez nieuwagę pewnego cukiernika. Te dwa popularne smakołyki występują na całym świecie w najrozmaitszych odmianach. Francuska kokardka z ciasta pączkowego Faworki to pochodzące z Litwy i Niemiec delikatne w smaku, kruche ciastka kształtem przypominające wstążkę. Ich powstanie - według legendy było przypadkiem. Pewnemu(...)cukiernikowi do tłuszczu, w którym smażył pączki wpadł płatek pączkowego ciasta i pod wpływem wysokiej temperatury powyginał się w fantazyjny kształt przypominający tasiemkę. Tak powstały faworki. Przepis od tego czasu był wielokrotnie modyfikowany. Ponieważ ciasto drożdżowe było za ciężkie i wchłaniało zbyt dużo tłuszczu próbowano przyrządzać je z ciasta lanego i biszkoptowego. Ostatecznie faworki najlepiej smakowały wykonane z tzw. zbijanego
Moja smaczna kuchnia