pączki - 10939 przepisów (strona:43/730)

Pączki z ricottą 103

Pączki z ricottą to delikatne serowe pączusie, które są bardzo delikatne w smaku i pozostają miękkie nawet następnego dnia. Ze względu na użycie w niej ricotty można powiedzieć, że są to pączki rodem z Włoch. Pączki przygotowuje się bardzo szybko, więc jest to przepis dla tych osób, które nia mają za dużo czasu na gotowanie! Te pączki są przygotowywane(...)pudru 30ml wódki / brandy Jeśli nie macie ekstraktu z wanilii to możecie ją zastąpić cukrem waniliowym. Wtedy dajcie 2 łyżeczki cukru. Dodatkowo olej do smażenia cukier puder do posypania Pączki z ricottą [PRZEPIS] Do serka ricotta dodajemy jajka i przy pomocy miksera mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii, sól, brandy i cukier

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Co zamiast słodyczy? Pomysły na słodkości dla dzieci 96

wersję niesłodzoną. Na koniec dla przypomnienia dodam, że choć bakalie to zdrowa przekąska, to jednak są dość kaloryczne, więc należy uważać na ich ilość. 3. Co zamiast tłustych pączków? Pączki z piekarnika! Są dzieci, które uwielbiają pączki i inne wyroby cukiernicze. Zachęcam Was do tego, by zaprosić dziecko do kuchni i wspólnie przygotować takie pączki, ale w wersji light(...)smażone. Może pomyślisz, że “takie smażone to już nie to samo” – jednak ja zaobserwowałam, że to my, dorośli podkreślamy tę różnicę. Gdy proponuję dzieciom pieczenie pączków i wspólne ich zjadanie, to nigdy mi nie odmawiają i zawsze są zachwycone! Na moim blogu znajdziesz dwa przepisy na domowe pączki: Bomboloni, czyli włoskie pączki z piekarnika oraz Pączki pieczone

Wiszniówka
Puszyste pączki piwne 114

Puszyste pączki piwne     Składniki: 5 dkg świeżych drożdży 1/4 szklanki ciepłego mleka 1/2 kg mąki tortowej 3 żółtka jaj 1 całe jajko 1 niepełna szklanka jasnego piwa 5 dkg cukru 1 łyżka cukru waniliowego 5 dkg masła szczypta soli Dodatkowo: olej lub smalec do smażenia ok 1 litr konfitura do nadziania pączków lukier lub cukier puder do posypania(...)godziny *** *** Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypany mąką blat, oprószamy mąką z wierzchu i rozwałkowujemy na grubość około 2 cm *** *** Szklanką o średnicy 5-6 cm wykrawamy kółeczka *** *** Wycięte pączki układamy na podsypanym mąką blacie. Pączki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do kolejnego wyrośniecie na 30 minut *** *** W międzyczasie w dużym garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz do temperatury

Blog z Apetytem
Jabłkowe mini-donutsy z polewą karmelową 🧁 100

Zdarzyło mi się już raz zachwalać mini-pączki jako wyjątkowe i urocze łakocie. Wówczas asekurowałam się nieznacznie, podkreślając, że pączki są to głównie z nazwy, a z typowymi donuts łączy je kształt i sławetna dziurka w środku. Oczywiście, mając na uwadze szkodliwość tych tradycyjnych, fakt, iż moje były nijak do pierwowzoru podobne uważam za dużą zaletę(...)razem udało mi się jednak przygotować pączki bardziej „pączkowe” – jeśli już pozwolić sobie na określanie ilości pączka w pączku   Struktura gotowych wypieków z poniższego przepisu jest elastyczna za sprawą siemienia lnianego i jabłkowego puree, co nadaje ciastu – bezglutenowemu przecież – wyjątkowej sprężystości. Cudownie odznacza się tu smak i zapach cynamonu, jabłkowy proszek nadaje charakteru, a polewa na bazie cukru

Even Better Food
Oliebollen 131

Czas czytania: 3 min Oliebollen lub pączki holenderskie, bo pod taką nazwą możecie znaleźć maleńkie pączki z dodatkiem rodzynek i jabłek . Szczególnie popularne w okresie Nowego Roku oraz Karnawału! Oliebollen nie są nadziewane powidłami czy dżemem tak jak nasze pączki. One mają w swoim składzie wspomniane rodzynki i siekane jabłka. Pączki holenderskie są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania(...)odróżnieniu od pączków klasycznych. Te trzeba formować w zgrabne piłeczki czekać, aby ponownie wyrosły, żeby w końcu je usmażyć. W tym przepisie nie trzeba tego robić. Oliebollen mają nieregularną formę, a to dzięki temu, że ciasto zaraz po wyrośnięciu nakładamy łyżką prosto z miski. Tak samo, jak robimy, to przygotowując racuchy. Po przeczytaniu kilku przepisów zauważyłam, że wiele osób opisując

SprawdzonaKuchnia.pl
Pączki hiszpańskie wg Aleex 117

Tegoroczny Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. W związku z tym testuję w swojej kuchni różne pyszności, w sam raz na ten wyjątkowo słodki dzień. Tym razem przygotowałam pączki hiszpańskie. Skorzystałam z przepisu podstawowego od Dorotus. Pączki hiszpańskie są też nazywane pączkami wiedeńskimi lub po prostu gniazdkami. To ciastka z ciasta parzonego, a więc ich smak i struktura są zupełnie(...)inne niż naszych tradycyjnych pączków. Tak naprawdę to zupełnie nieistotne, bo pączki hiszpańskie są przepyszne – lekkie, puszyste, delikatne. Warte tego, by je zrobić. Warte tego, by je zjeść. Polecam. Składniki na około 25 gniazdek: • 200 g mąki pszennej • 100 g masła • 250 ml wody • 4 jajka • szczypta soli • olej do smażenia Lukier: • 200 g cukru pudru • 1 łyżka soku

W mojej kuchni
Racuchy drożdżowe jak pączki 460

Racuchy drożdżowe jak pączki są łatwe do zrobienia, do ich smażenia nie trzeba zużyć litra oleju, jak w przypadku tradycyjnych pączków, a smakują bardzo podobnie. Racuszki wychodzą mięciutkie i puszyste. Nie są zbyt słodkie, dlatego świetnie smakują posmarowane domową konfiturą. Kiedy nie uda nam się zjeść wszystkich naraz, na drugi dzień podgrzewam je przez minutę w mikrofalówce i smakują(...)świeże. Jeśli chcecie przygotować jakieś słodkości na Tłusty Czwartek, a nie macie cierpliwości do pączków, ten przepis sprawdzi się doskonale. https://youtu.be/ntJQxbZP1X4 Składniki na racuchy drożdżowe jak pączki (około 15 sztuk): 50 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej 300 ml mleka 100 g masła 2 jajka 50 g cukru 1/2 łyżeczki soli łyżka wódki lub spirytusu olejek waniliowy

e-PrzepisyKulinarne
MINI PĄCZKI SEROWE 245

Pyszne, miękkie i ekspresowe pączki serowe. Dobre tak naprawdę na każdą okazję, nie tylko Tłusty Czwartek. Pączki są delikatne, sprężyste i wilgotne w środku. SKŁADNIKI: (ok. 20 sztuk) 250 g twarogu 2 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 opakowanie cukru waniliowego (18 g) lub ekstraktu waniliowego (1 łyżka) 1 łyżka wódki 4 czubate łyżki cukru pudru 300 g mąki pszennej(...)należy jednak dosypywać do niego więcej mąki. Na dłonie należy wylać odrobinę oleju i rozsmarować. Formować małe kulki (odrobinę większe od orzecha włoskiego), układać na blacie. Dopiero kiedy wszystkie pączki będą gotować, rozgrzać olej w dużym garnku - najlepiej na średnim ogniu. Kiedy temperatura już będzie odpowiednio wysoka, smażyć pączki partiami. Do garnka wrzucamy tyle pączków, żeby zostało jeszcze trochę wolnego

Calzonella.com
Najlepsze pączki 253

Jeśli jeszcze nie odważyliście się zrobić swoich pierwszych pączków, to śmiało bierzcie się do pracy, bo to wcale nie takie straszne. Ja zawsze na pączki jeździłam do mamy, a w tym roku postanowiłam spróbować usmażyć je sama. Miałam trochę stresu, czy nie nasiąkną alkoholem, albo czy nie będą surowe w środku, ale wyszły idealne, mięciutkie, delikatne i z jasnym paseczkiem(...)odrywałam ręką spłaszczałam, wkładałam łyżeczkę marmolady i zlepiałam dokładnie, ale można ciasto rozwałkować i wycinać szklanką kółka i dopiero nadziewać i zlepiać. Jeszcze inną opcją jest smażenie pustych pączków i nadziewanie później szprycą, co polecam zawłaszcza jeśli chcecie pączki nadziać np budyniem, albo czekoladą lub dowolnym innym luźnym nadzieniem. Gdy pączki będą już ulepione zostawiamy je jeszcze na chwilę

Cynamonowe szczęście
Pączki z kardamonem 142

smażeniem pączków miałam poczekać do Tłustego Czwartku...ale to jeszcze tyle czasu, a ja już teraz miałam ochotę zjeść choć jednego puchatego pączusia...No i zjadłam dwa ( a wieczorem 40 minutowe "spotkanie" z Chodakowską, żeby spalić choć ułamek tych pochłoniętych kalorii ;) ). Tym razem wykonałam ciasto na samych żółtkach, dodając do niego mój ukochany kardamon. W ogóle uważam, że kardamon wspaniale(...)pasuje do drożdżowych słodkości,  niezwykle wzbogaca ich smak i nadaje niesamowitego aromatu. Takie pączki, to po prostu poezja :). Gorąco polecam :). Składniki na około 21 sztuk: 640 g mąki pszennej, najlepiej typ 650 35 g drożdży 5 żółtek 300 - 350 ml mleka, letniego 60 g cukru 8 g cukru wanilinowego 80 g masła ćwierć łyżeczki soli 2 łyżki spirytusu

Opowieści z piekarnika
Pączki serowe z budyniem 893

Każdego roku w okresie karnawału staram się przygotowywać coś innego dla swoich najbliższych.  Mając na uwadze, że oponki smakują mi ogromnie, postanowiłam iść w tym kierunku i upiec pączki serowe. Liczyłam, że skoro tu ser i tu ser, reszta składników też całkiem podobna i tylko kształt oraz gabaryt ciut inny, to nie mogą być twarde i nie do zjedzenia(...)były malutkie, to rozeszły się w przeciągu doby. Robotę zrobił też dodatek budyniu, który odpowiednio jeszcze nawilżył je od środka.  Ja nie mówię absolutnie, by nie zjeść tego pączka do kawy, ale jeśli robicie ją tylko po to, by przepić, bo "na pewno będzie twardy", to uwierzcie, naprawdę nie ma takiej potrzeby. Są miękkie, aromatyczne i idą w cycki

Kuchnia w czekoladzie
PĄCZKI Z MARMOLADĄ RÓŻANĄ 150

Witajcie w Nowym Roku! Mamy karnawał, a jak karnawał to pączki muszą być obowiązkowo 🍩 Na początek klasyczne pączki.... z marmoladą różaną i polewą z gorzkiej czekolady. Takie pączki najbardziej lubiłam w dzieciństwie, a i teraz należą do grona moich ulubionych ❤ Przepis jest wypróbowany przeze mnie kilkakrotnie i pączki zawsze się udają. Polecam! Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka(...)wykładamy łyżeczkę marmolady różanej, przykrywamy drugim krążkiem i dokładnie zlepiamy. Układamy je na stolnicy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min., aż urosną.  W płaskim garnku rozgrzewamy olej. Pączki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor. Usmażone pączki układamy na ręczniku papierowym, by odsączyć je z tłuszczu. Gorzką czekoladę rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej

Kuchnia MagdaLeny
Pączki pieczone- pycha! 154

Dzisiaj miałam ogromną ochotę na pączki. Miało być tradycyjnie i tłusto, ale postawiłam na o wiele zdrowszą wersje pączków, które pieczone są w piekarniku. Smak takich pączków jest również niesamowity, a kalorii o wiele mniej! Nadziałam je konfiturą truskawkową, ale możecie użyć dowolnej, ulubionej marmolady lub konfitury. Polecam w szczególności marmoladę różaną. Wierzch pączków oczywiście oblany lukrem, taką polewę uwielbiam(...)pomarańczy 1 łyżeczka, sól szczypta, nadzienie: marmolada lub konfitura 1 mały słoik, lukier: cukier puder 1 szklanka, sok z pomarańczy lub cytryny 6-7 łyżek, dodatkowo: mleko do posmarowania pączków, Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy jajka, cukier, drożdże, skórkę z pomarańczy, ciepłe mleko oraz olej. Ciasto bardzo dokładnie zagniatamy, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy

kulinarne odsłony pati