Staropolskie przysłowie „Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła” obwieszcza nadejście święta amatorów słodkości – Tłustego Czwartku. Tłustym Czwartkiem zaś nazywa się ostatni czwartek przed Wielkim Postem, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Zgodnie z tradycją przygotowuje się w ten dzień pączki, faworki zwane zamiennie chruścikami, oponki oraz inne słodkości. To jedyny dzień(...)sporo, więc każdy czytelnik znajdzie coś ciekawego dla siebie, w zależności od tego co preferuje najbardziej Zapewne upiekę dzisiaj róże karnawałowe, gdyż akurat przepisu nie ma na blogu, a pączki zaś kupię w najlepszej lokalnej cukierni, gdyż dla 2 osób szkoda robić zaczynu drożdżowego Mini ptysie z czekoladą Przepis na pączki angielskie Chruściki, czyli faworki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPączki na mascarpone to bardzo szybki przepis na coś pysznego i karnawałowego . Chwila na przygotowanie, chwila na smażenie i gotowe Pączki są mięciutkie i mięsiste. Wspaniałe. Uwaga szklanka 200 ml Składniki na około 15-20 pączków wielkości piłeczki pingpongowej: 125 g mascarpone 2 jajka 2 łyżki wódki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru(...)szklanki mąki ( użyłam typ 500 ) Olej do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki na pączki umieszczam w misce i mieszam. Olej rozgrzewam do temperatury 170 stopni. Rękę natłuszczam odrobiną oleju, nabieram trochę ciasta, formuję kulkę i wrzucam na rozgrzany olej (ciasto możecie wrzucać również za pomocą dwóch łyżek – pączki będą tylko trochę mniej foremne). Pączki
Słodki sentymentMini pączki z mascarpone Dziś mam dla Was przepis na mini pączki z mascarpone . Świetna propozycja na deser. Takie mini pączki sprawdzą się też idealnie na różne spotkania, przyjęcia lub imprezę sylwestrową. Szybkie i proste w przygotowaniu. My uwielbiamy. Polecamy i Wam. Jak zrobić mini pączki z mascarpone? Składniki: 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią(...)duże lub 3 małe jajka ciut ponad 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka wódki lub zamiennie ocet jabłkowy, sok z cytryny / ma sprawić, że pączki nie chłoną tyle tłuszczu Dodatkowo: cukier puder i olej do smażenia *składniki odmierzane szklanką 250 ml Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy w misce (ręcznie lub za pomocą miksera, ciasto będzie się
Słodkie okruszkiPączki z ricottą to delikatne serowe pączusie, które są bardzo delikatne w smaku i pozostają miękkie nawet następnego dnia. Ze względu na użycie w niej ricotty można powiedzieć, że są to pączki rodem z Włoch. Pączki przygotowuje się bardzo szybko, więc jest to przepis dla tych osób, które nia mają za dużo czasu na gotowanie! Te pączki są przygotowywane(...)pudru 30ml wódki / brandy Jeśli nie macie ekstraktu z wanilii to możecie ją zastąpić cukrem waniliowym. Wtedy dajcie 2 łyżeczki cukru. Dodatkowo olej do smażenia cukier puder do posypania Pączki z ricottą [PRZEPIS] Do serka ricotta dodajemy jajka i przy pomocy miksera mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii, sól, brandy i cukier
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wersję niesłodzoną. Na koniec dla przypomnienia dodam, że choć bakalie to zdrowa przekąska, to jednak są dość kaloryczne, więc należy uważać na ich ilość. 3. Co zamiast tłustych pączków? Pączki z piekarnika! Są dzieci, które uwielbiają pączki i inne wyroby cukiernicze. Zachęcam Was do tego, by zaprosić dziecko do kuchni i wspólnie przygotować takie pączki, ale w wersji light(...)smażone. Może pomyślisz, że “takie smażone to już nie to samo” – jednak ja zaobserwowałam, że to my, dorośli podkreślamy tę różnicę. Gdy proponuję dzieciom pieczenie pączków i wspólne ich zjadanie, to nigdy mi nie odmawiają i zawsze są zachwycone! Na moim blogu znajdziesz dwa przepisy na domowe pączki: Bomboloni, czyli włoskie pączki z piekarnika oraz Pączki pieczone
WiszniówkaPuszyste pączki piwne Składniki: 5 dkg świeżych drożdży 1/4 szklanki ciepłego mleka 1/2 kg mąki tortowej 3 żółtka jaj 1 całe jajko 1 niepełna szklanka jasnego piwa 5 dkg cukru 1 łyżka cukru waniliowego 5 dkg masła szczypta soli Dodatkowo: olej lub smalec do smażenia ok 1 litr konfitura do nadziania pączków lukier lub cukier puder do posypania(...)godziny *** *** Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypany mąką blat, oprószamy mąką z wierzchu i rozwałkowujemy na grubość około 2 cm *** *** Szklanką o średnicy 5-6 cm wykrawamy kółeczka *** *** Wycięte pączki układamy na podsypanym mąką blacie. Pączki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do kolejnego wyrośniecie na 30 minut *** *** W międzyczasie w dużym garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz do temperatury
Blog z ApetytemZdarzyło mi się już raz zachwalać mini-pączki jako wyjątkowe i urocze łakocie. Wówczas asekurowałam się nieznacznie, podkreślając, że pączki są to głównie z nazwy, a z typowymi donuts łączy je kształt i sławetna dziurka w środku. Oczywiście, mając na uwadze szkodliwość tych tradycyjnych, fakt, iż moje były nijak do pierwowzoru podobne uważam za dużą zaletę(...)razem udało mi się jednak przygotować pączki bardziej „pączkowe” – jeśli już pozwolić sobie na określanie ilości pączka w pączku Struktura gotowych wypieków z poniższego przepisu jest elastyczna za sprawą siemienia lnianego i jabłkowego puree, co nadaje ciastu – bezglutenowemu przecież – wyjątkowej sprężystości. Cudownie odznacza się tu smak i zapach cynamonu, jabłkowy proszek nadaje charakteru, a polewa na bazie cukru
Even Better FoodCzas czytania: 3 min Oliebollen lub pączki holenderskie, bo pod taką nazwą możecie znaleźć maleńkie pączki z dodatkiem rodzynek i jabłek . Szczególnie popularne w okresie Nowego Roku oraz Karnawału! Oliebollen nie są nadziewane powidłami czy dżemem tak jak nasze pączki. One mają w swoim składzie wspomniane rodzynki i siekane jabłka. Pączki holenderskie są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania(...)odróżnieniu od pączków klasycznych. Te trzeba formować w zgrabne piłeczki czekać, aby ponownie wyrosły, żeby w końcu je usmażyć. W tym przepisie nie trzeba tego robić. Oliebollen mają nieregularną formę, a to dzięki temu, że ciasto zaraz po wyrośnięciu nakładamy łyżką prosto z miski. Tak samo, jak robimy, to przygotowując racuchy. Po przeczytaniu kilku przepisów zauważyłam, że wiele osób opisując
SprawdzonaKuchnia.plTegoroczny Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. W związku z tym testuję w swojej kuchni różne pyszności, w sam raz na ten wyjątkowo słodki dzień. Tym razem przygotowałam pączki hiszpańskie. Skorzystałam z przepisu podstawowego od Dorotus. Pączki hiszpańskie są też nazywane pączkami wiedeńskimi lub po prostu gniazdkami. To ciastka z ciasta parzonego, a więc ich smak i struktura są zupełnie(...)inne niż naszych tradycyjnych pączków. Tak naprawdę to zupełnie nieistotne, bo pączki hiszpańskie są przepyszne – lekkie, puszyste, delikatne. Warte tego, by je zrobić. Warte tego, by je zjeść. Polecam. Składniki na około 25 gniazdek: • 200 g mąki pszennej • 100 g masła • 250 ml wody • 4 jajka • szczypta soli • olej do smażenia Lukier: • 200 g cukru pudru • 1 łyżka soku
W mojej kuchniRacuchy drożdżowe jak pączki są łatwe do zrobienia, do ich smażenia nie trzeba zużyć litra oleju, jak w przypadku tradycyjnych pączków, a smakują bardzo podobnie. Racuszki wychodzą mięciutkie i puszyste. Nie są zbyt słodkie, dlatego świetnie smakują posmarowane domową konfiturą. Kiedy nie uda nam się zjeść wszystkich naraz, na drugi dzień podgrzewam je przez minutę w mikrofalówce i smakują(...)świeże. Jeśli chcecie przygotować jakieś słodkości na Tłusty Czwartek, a nie macie cierpliwości do pączków, ten przepis sprawdzi się doskonale. https://youtu.be/ntJQxbZP1X4 Składniki na racuchy drożdżowe jak pączki (około 15 sztuk): 50 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej 300 ml mleka 100 g masła 2 jajka 50 g cukru 1/2 łyżeczki soli łyżka wódki lub spirytusu olejek waniliowy
e-PrzepisyKulinarnePyszne, miękkie i ekspresowe pączki serowe. Dobre tak naprawdę na każdą okazję, nie tylko Tłusty Czwartek. Pączki są delikatne, sprężyste i wilgotne w środku. SKŁADNIKI: (ok. 20 sztuk) 250 g twarogu 2 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 opakowanie cukru waniliowego (18 g) lub ekstraktu waniliowego (1 łyżka) 1 łyżka wódki 4 czubate łyżki cukru pudru 300 g mąki pszennej(...)należy jednak dosypywać do niego więcej mąki. Na dłonie należy wylać odrobinę oleju i rozsmarować. Formować małe kulki (odrobinę większe od orzecha włoskiego), układać na blacie. Dopiero kiedy wszystkie pączki będą gotować, rozgrzać olej w dużym garnku - najlepiej na średnim ogniu. Kiedy temperatura już będzie odpowiednio wysoka, smażyć pączki partiami. Do garnka wrzucamy tyle pączków, żeby zostało jeszcze trochę wolnego
Calzonella.comJeśli jeszcze nie odważyliście się zrobić swoich pierwszych pączków, to śmiało bierzcie się do pracy, bo to wcale nie takie straszne. Ja zawsze na pączki jeździłam do mamy, a w tym roku postanowiłam spróbować usmażyć je sama. Miałam trochę stresu, czy nie nasiąkną alkoholem, albo czy nie będą surowe w środku, ale wyszły idealne, mięciutkie, delikatne i z jasnym paseczkiem(...)odrywałam ręką spłaszczałam, wkładałam łyżeczkę marmolady i zlepiałam dokładnie, ale można ciasto rozwałkować i wycinać szklanką kółka i dopiero nadziewać i zlepiać. Jeszcze inną opcją jest smażenie pustych pączków i nadziewanie później szprycą, co polecam zawłaszcza jeśli chcecie pączki nadziać np budyniem, albo czekoladą lub dowolnym innym luźnym nadzieniem. Gdy pączki będą już ulepione zostawiamy je jeszcze na chwilę
Cynamonowe szczęściesmażeniem pączków miałam poczekać do Tłustego Czwartku...ale to jeszcze tyle czasu, a ja już teraz miałam ochotę zjeść choć jednego puchatego pączusia...No i zjadłam dwa ( a wieczorem 40 minutowe "spotkanie" z Chodakowską, żeby spalić choć ułamek tych pochłoniętych kalorii ;) ). Tym razem wykonałam ciasto na samych żółtkach, dodając do niego mój ukochany kardamon. W ogóle uważam, że kardamon wspaniale(...)pasuje do drożdżowych słodkości, niezwykle wzbogaca ich smak i nadaje niesamowitego aromatu. Takie pączki, to po prostu poezja :). Gorąco polecam :). Składniki na około 21 sztuk: 640 g mąki pszennej, najlepiej typ 650 35 g drożdży 5 żółtek 300 - 350 ml mleka, letniego 60 g cukru 8 g cukru wanilinowego 80 g masła ćwierć łyżeczki soli 2 łyżki spirytusu
Opowieści z piekarnika